Coșmaruri
Bună ziua.. deci eu sufăr de insomnie.. de ceva ani… luând tot felul de medicamente în fine, ideea este ca în ultimul timp am început să am niște coșmaruri Chair 3-4 legate pe noapte și numai mă sperii deloc de la ele … parcă sunt imună la ele.. vi se pare normal ? Mai are cineva coșmaruri și nu se sperie de la ele ? Mulțumesc
1 comentarii
Bună ziua, Experiența pe care o descrii — coșmaruri multiple pe noapte, legate între ele, fără teamă asociată — apare mai frecvent în contextul insomniei cronice tratate medicamentos, și nu este neapărat un semn de îngrijorare.
De ce se înmulțesc coșmarurile?
În insomnie, somnul REM (faza în care visăm intens) devine adesea fragmentat și mai concentrat spre dimineață. Unele medicamente folosite pentru insomnie — benzodiazepine, hipnotice de tip Z (zolpidem, zopiclonă) sau anumite antidepresive — pot modifica arhitectura somnului și pot amplifica visele vii sau coșmarurile, mai ales la ajustarea dozei sau la utilizarea îndelungată.De ce nu mai ești speriată de ele?
Faptul că nu reacționezi cu frică la coșmaruri este cel mai probabil o formă de habituare: creierul, expus repetat la același tip de conținut oniric, reduce treptat răspunsul emoțional. Este un mecanism de adaptare normal, nu un motiv de îngrijorare. Există chiar terapii bazate pe acest principiu (terapia prin repetiție de imagerie — IRT), folosite tocmai pentru coșmaruri cronice sau recurente.Când merită să discuți cu medicul
- Dacă coșmarurile te trezesc și nu mai reușești să readormi
- Dacă te simți obosită ziua din cauza calității proaste a somnului
- Dacă ai schimbat recent vreun medicament sau doză din schema actuală
- Dacă coșmarurile au un conținut repetitiv legat de un eveniment traumatic
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 6Schizofrenie. Un alt delir - un nou episod psihotic?
- 2Caut psiholog cu experiență pe Looksmaxxing / cultura incel
- 2Terapii noi(tms/tme/hipnoza)?
- 10Vorbesc rad si scot diferite sunete ciudate de unul singur
- 11Tipuri de activități pentru petrecerea timpului liber?
- 8Evaluare medicală forțată/Încredere
- 2Pentru cei diagnosticati cu o boala psihica
- 11Schimbare medic psihiatru
- 7Anxietate/depresie
- 6Suspiciuni medicamente psihiatrice