Creatinina mica la copii (copil de 9 ani subponderal nu ia in greutate)

11-07-2016
eftalia
Nu este medic/terapeut
eftalia
Buna ziua,

Ce putem face cand descoperim ca in urma analizelor la copii creatinina este mai mica. Mentionez ca baiatulu meu are 9 ani, transpira destul de mult in special noaptea si este mai slabut decat un copil de varsta lui. Am citit destul de mult despre acest lucru si de aceea va rog sa-mi dati un sfat de a merge mai departe.
Va multumesc
10 comentarii
2
12-07-2016, ora 04:15
Dr. Petre Muresan
Medicina de familie, Cluj-Napoca
Dr. Petre Muresan
Va recomand sa consultati un medic nefrolog. Acesta va va spune ce aveti de facut.
dr Petre Muresan
1
12-07-2016, ora 13:20
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Nu cred ca e de competenta unui nefrolog - acestia intervin cand creatinina e mare - ceea ce arata o posibila afectare a functiei renale.
Creatinina mica apare in general in carente proteice in dieta. Ati spus ca baiatul e mai slabut. Are o alimentatie echilibrata?
Dar ce v-a determinat sa va faceti griji in legatura cu asta?
In general creatinina mare ridica semnale de alarma, iar laboratoarele nu ofera o valoare minima de referinta.
Exista si alte simptome la copil care va ingrijoreaza?
Cum de ati facut aceasta analiza? Glicemia este normala presupun. Daca nu ati luat-o, poate nu ar strica sa vedeti daca e in limite normale.

Nu cred ca sunt motive de ingrijorare, dar daca mai vreti o parere consultati un pediatru.
0
12-07-2016, ora 22:12
eftalia
Nu este medic/terapeut
eftalia
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Alimentatia este echilibrata si nu lipsesc proteinele. Am facut un test de analize mai complex si anul deoarece el creste dar nu pune greutate si transpira foarte mult. Ce a iesit prost la analize anul trecut a iesit bine anul aceste exceptand creatinina. Din studiile efectuate de mine pe internet se spune ca are legatura cu acest lucru: transpiratia, poate fi insuficienta renala, probleme cu rinichii sau hipertiroidism, scaderea masei musculare. Asa este? Si daca da cedoctor am nevoie. Multumesc
1
13-07-2016, ora 09:35
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Rinichii nu au nicio problema. Atunci cand creatinina e MARE se suspecteaza o problema renala. La copilul dvs e mica. Deci excludem insuficienta renala si alte probleme cu rinichii.
Intr-adevar creatinina e scazuta cand masa musculara e scazuta, iar copilul dvs fiind slab, sigur are si masa musculara scazuta. Dar asta nu e patologic.

Hipertiroidismul se asociaza cu scadere in greutate si transpiratii, ar putea fi o cauza. Endocrinologia se ocupa de asta. Puteti merge la medicul de familie sa solicitati o trimitere catre un specialist endocrinolog sau sa va faceti o programare direct la un cabinet privat pe specialitatea asta.
Alta solitie ar fi sa mergeti la un pediatru si va trimite el la endocrine daca considera ca are motive.

Nu ne-ati spus cate kg are copilul. S-ar putea sa va ingrijorati degeaba. Mai bine un copil slabut decat obez. Cei grasuti ajung sa sa chinuie toata viata sa slabeasca. Iar obezitatea e boala grea...
0
14-07-2016, ora 16:02
eftalia
Nu este medic/terapeut
eftalia
Copilul are 28 kg si 1m 35cm inaltime, din ce am citit se pare ca ar fi cu 3 kg sub medie.
1
14-07-2016, ora 22:19
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Intr-adevar copilul este subponderal. Are indicele de masa corporala de 16, iar normalul este peste 18.5.
Trebuie identificata cauza pentru care nu ia in greutate.

Intotdeauna a fost mai slab sau a slabit la un moment dat?
Printre analize ati facut si hormonii tiroidieni? Ce analize a facut si ce valori au?
Mai exista si alte simptome inafara de transpiratii si greutatea scazuta?
Ce puls/frecventa cardiaca are copilul?
0
14-07-2016, ora 23:45
eftalia
Nu este medic/terapeut
eftalia
ce pot sa spun acum este doar ca am fost la doctor astazi ( mentionez ca noi locuim in Irlanda ) si mi-au spus ca este ok nu trebuie sa-mi fac griji si poate sa refac analizele la anul si sa vad doar daca slabeste. din punctual lor de vedere este un copil normal in valorile din Irlanda normale si ca nu trebuie sa-mi fac griji. Nu au dorit sa faca nici o alta analiza. Nu stiu daca inseamna ceva dar cateodata, in special cand era mai obosit se vaita ca il doare inima, nu l-am controlat niciodata la inima, cred ca daca merg si cu aceasta problema la doctor ma vor pune la zid precum o mama nebuna! La analize am facut si glanda si tiroida si au iesit valori normale. TSH normal, cholesterol, HDL LDL normal, trygliceride, urea, sodium, potassium normale, vitamin B12, glucose toate normale plus alte cateva care au iesit normale. Intreb toate acestea deoarece aici in Irlanda doctorii indifferent daca ai o problema pentru ei totul este ok. multumesc foarte mult pentru raspuns.
0
15-07-2016, ora 09:57
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Putin probabil sa fie o afectiune cardiaca la un copil asa mic. Durerea la inima se datoreaza ischemiei, adica perfuzarii insuficiente cu sange prin arterele coronare. Iar asta se intampla la adultii cu factori de risc cardiac prin ingustarea progresiva a lumenului vascular datorita depunerilor de aterom. In plus, durerea cardiaca apare in general la efort, cand inima munceste mai mult si tesutul cardiac cere mai mult sange.
La copii vorbim de afectiuni congenitale ale inimii - adica anumite defecte in structura anatomica ce se manifesta de la nastere sau ceva mai tarziu. Majoritatea sunt diagnosticate prin aspectul vanat al copilului (cianoza) sau la ascultatia inimii la controalele pediatrice.

Pentru linistea dvs si daca banii nu sunt o problema - puteti face o programare la un cardiolog pentru o ecocardiografie. Dureaza putin si e neinvaziva. Macar va linistiti in privinta asta. Dar nu stiu sincer daca are sens.
Nu va pune nimeni la zid - cine sa se ingrijoreze legat de starea de sanatate a copilului daca nu mama lui? La zid trebuie pusi parintii iresponsabili.

Factorul genetic este important in aspectul constitutional al copilului - parintii sunt si ei slabi?
Intrebasem si mai sus: copilul a fost dintotdeauna slabut sau a scazut in greutate la un moment dat?
1
15-07-2016, ora 11:13
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Indicele de masa corporala in cazul copiilor (varsta sub 18 ani) se calculeaza diferit, comparativ cu cel al adultilor. Baietelul dvs. are un indice de masa corporala de 15, 4 kg/m2, ceea ce il situeaza in intervalul de normalitate pentru varsta, inaltimea si greutatea lui, din datele oferite de dvs. Greutatea ideala se incadreaza intre 25 - 34 kg.

In legatura cu alimentatia si statusul nutritional al copilului.
Acesta a inregistrat o scadere in greutate in ultimele 3-6 luni?
Are pofta de mancare? Refuza sa se alimenteze? Ce modificari ale apetitului ati sesizat dvs. astfel incat sa va ingrijorati ca nu ia in greutate?

Aveti grija sa nu produceti un exces de proteine in alimentatia micutului. Pentru un aport optim de proteine la un necesar caloric de 1500 - 1600 ptr varsta, greutatea si inaltimea baiatului, trebuie sa ii asigurati zilnic circa 5 porții a cate 30 g de carne, nuci, semințe, produse din soia si 3 portii de produse lactate (1 pahar de lapte, 1 iaurt 150g, aprox 75 -100 g branza de vaci, telemea, cottage etc.), implicit 1-2 portii de leguminoase pe saptamana (boabe- fasole, naut, linte, mazare uscata, pastaioase).

Puteti specifica si care a fost valoarea creatininei si intervalul de normalitate stabilit de laboratorul de analize unde au fost efectuate testele?
Valorile proteinemiei (proteinele din sange) au iesit normale?
Micutul a urmat un tratament medicamentos in ultima perioada?
Este activ din punct de vedere fizic? Se simte obosit, este apatic?
Mai mult decat atat, v-a comunicat personal ca se simte rau, ca il deranjeaza, care este dispozitia lui?

Ati mentionat ca micutul transpira abundent pe parcursul noptii. Pe langa unele afectiuni organice care ar putea determina transpiratia excesiva, mai trebuie luati in calcul si factorii ambientali (temperatura camerei), factorii psihologici, frecventa episoadelor, cantitatea de lichid care se pierde, regiunile specifice unde se produce sudorația in exces. Comunicati aceste lucruri sau consultati-va cu medicul de familie pentru a lua cea mai buna decizie.

Incercati sa ii asigurati o hidratare corespunzatoare intre 2 - 2, 5 litri. Insa aveti grija! Aceste lichide trebuie sa provina in proportie de 50% din apa (de preferat oligominerala plata si pentru a suplini eventuale pierderi electrolitice prin transpiratie). 30% provine din alimente si bauturi (lapte, sucuri de fructe (desi este indicat sa fie consumat fructul intreg), supe lichide, infuzii de plante si fructe), iar 20% din alimente bogate in apa (iaurturi, fructe, legume etc.).

Multa sanatate micutului si rabdare dvs.!
Daca aveti nelamuriri, va raspund cu drag!
0
16-07-2016, ora 21:00
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Imi cer scuze, n-am stiut ca este o formula de calcul diferita pt varsta lui.
Deci copilul are greutate normala. Nu sunt motive de ingrijorare.
Adaugă un comentariu / răspuns

10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici!
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.