Cum pot sa fiu și eu mai fericit?

105 comentarii 1 2 34 Înainte ›
1
18-05-2022, ora 15:05
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
in 2021 eram constienta ca ma prinde un episod si luam din greu risperidona lichida sa imi revin si ma rugam Sfantului Efrem. Si treptat in 3 saptmani mi-am revenit.
1
18-05-2022, ora 15:32
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Am înțeles. Bine ca ai evitat episodul !Da, din păcate asa e cu bolile astea..revin.Eu n am avut ocazia pana În prezent sa fac vreo recadere sau sa mi revină ideile pentru ca de 3 ani iau incontinuu tratament.Oricum vreau sa te încurajez ca ești un caz fericit care "rezista" pe o doza mica și uite ca poți și lucra..te apropii de normalitate.
1
18-05-2022, ora 16:12
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Da, consider ca a fost o minune ca nu am ajuns la spitalizare. Si sper sa pot ajunge pe doza de 5 mg..
1
18-05-2022, ora 16:36
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Doamne ajuta.A mai scris o doamna pe forum care avea tulburare schizo afectiva si era pe doza de 5 mg și era ok.Lucra și ea.
1
18-05-2022, ora 17:33
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Da? Ce bine! Ma bucur de cate ori aud pe cineva ca reuseste sa fie mai bine cu tratamentele astea. Excelent! Multumesc ca mi-ai spus!
1
18-05-2022, ora 19:52
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Pentru nimic Lena.Mai am o întrebare.Simptomele ți au revenit la timp relativ scurt de la reducerea dozajului sau a trecut o perioada pana sa îți reapara ?
1
18-05-2022, ora 20:26
360
Nu este medic/terapeut
360
@nicole, raspunsul la intrebarea asta e irelevant pt ca depinde de la o persoana la alta dupa cat timp ajunge sa mearga in panta, dupa reducerea tratamentului
eventual daca vrei sa iti faci o idee despre cum sta treaba, iti pot spune ca din experienta mea, doctorul urmareste in decurs de aprox 2 luni daca apar ceva simptome/schimbari in urma reducerii unui singur tip de medicament
2
18-05-2022, ora 20:57
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Normal ca depinde de la persoana la persoana dar vreau sa știu dacă exista și cazuri în care au reapărut relativ repede.Nu înțeleg cum adică monitorizează în decurs de doua luni.Adica riscul sa reapara este mai mare imediat după ce reduci.Adica monitorizezi primele doua luni după care gata a trecut riscul sau pericolul :)).Oricum depinde de medic nu e o regula.
1
18-05-2022, ora 21:24
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@Nicole Depinde cat de brusc reduci doza, in functie de asta revin si simptomele.
1
18-05-2022, ora 23:14
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Lena8, ai vazut ? Ai lasat de 3 ori trat si ti-au revenit simptomele, deci ia trat mereu, asta este, deci ai vazut ca nu se vindeca, accepta asta si fa ce trebuie.

Nicole27, pai iti dai seama ca-s anormale ideile, prin comparatie cu celelalte, e simplu, ma mir cum de nu iti dadeai seama.
2
19-05-2022, ora 06:20
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Costy ești amuzant.Se vede ca n ai trecut prin asa ceva, dar îți dai cu părerea.Mai bine stai în banca ta.
1
19-05-2022, ora 08:04
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@Costy da, dar a 3-a oara am fost cat de cat constienta ceea ce e extrem de rar. Se vede ca nu ai trecut prin asa ceva. Nu prea iti poti da seama ca sunt idei anormale decat dupa ce iesi din episod, de-aia esti medicat. Ca daca ti-ai da seama ca ai idei anormale ar insemna ca nu mai ai boala. Simplu!

La mine venea asa in valuri, nu prea percepeam timpul. Dar cred ca vreo ora ma tineau ideile delirante apoi iar imi reveneam si imi dadeam seama ca e posibil sa intru in episod si avand sticla de risperidona la mine luam la greu din ea sa compensez tratamentul ce nu il luasem.

Dar nu sfatuiesc pe nimeni sa faca ce am facut eu. A fost o minune ca la anumite perioade de timp puteam sa imi dau seama ca ma prinde epsiodul si asta pt ca am redus foarte bland doza. Daca reduceam brusc cred ca faceam un episod de toata frumusetea. Plus ca eu luasem ulei de CBD fara componenta halucinogena pt somn. Dar poate tot nu era ok..
1
19-05-2022, ora 08:45
360
Nu este medic/terapeut
360
@nicole. n-ai inteles ce am explicat sau te-ai facut ca n-ai inteles. iei lucrurile prea ad-literam. cred ca cauti doar sa ma iriti sau sa faci pe desteapta. cand reduci tratamentul nu scazi brusc doza de medicament. cred ca e destul de logic lucrul asta, nu trebuie eu sa ti-l explic ca la copii..reducerea tratamentului se face gradual. la fiecare 2 luni se reduce cate putin, iar in cele 2 luni se monitorizeaza simptomele de la o luna la alta (sau mai des, depinde de cum decizi cu doctorul), iar apoi se decide daca starea ta e stabila si eventual daca e posibil sa se reduca mai mult din tratament.

apoi, reducerea tratamentului nu se face din 2 in 2 luni la toate medicamentele. vorbeste cu doctorul despre cum sta treaba cu vindecarea.
n-are nicio relevanta daca cineva de aici de pe forum a putut sa reduca tratamentul sau nu pe o perioada mai lungasau mai scurta (sau daca psihoza i-a aparut mai repede sau mai tarziu, sau deloc) pt ca exista un procedeu pe care doctorii il urmeaza si pe care trebuie sa-l urmezi si tu, in functie de care fiecare dintre noi reactioneaza diferit (mai puternic sau mai putin puternic in privinta simptomelor)

ce ar trebui sa te intereseze, este cum iti dai seama cand poti sa reduci din tratament. asta e intrebarea cheie
1
19-05-2022, ora 09:07
360
Nu este medic/terapeut
360
@Lena, ce este ulei de CBD ? (nu inteleg initialele)

LE: am gasit pe net... ulei de canepa...
1
19-05-2022, ora 09:09
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Nu încerc sa te irit sau sa fac pe desteapta.Pur și simplu nu mi s a părut logic.Ai zis ca monitorizarea se face pe parcursul a doua luni.Si atat.Vezi ca nu e frumos cum te ai adresat.
1
19-05-2022, ora 09:12
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Oricum mi am făcut o părere.Aveam impresia ca ești acoperit de tratament mult mai mult timp.
1
19-05-2022, ora 09:41
360
Nu este medic/terapeut
360
@lena... m-am pus sa studiez efectele cbd asupra substantelor din creier, pt ca am vazut ca are efect anti anxietate. daca zici ca ai luat cbd in timpul tratamentului psihiatric, e foarte probabil ca acel ulei sa-ti fi creat psihoza, deoarece vad ca modul de actiune al substantei din cbd este si asupra unor receptori de serotonina (printre altele). cum antipsihoticele actioneaza asupra receptorilor de serotonina, se produce un conflict, posibil, intre antipsihotic si cbd. (daca iei antidepresiv, atunci e si mai periculos)

recomandarea mea este sa studiati bine suplimentele pe care le luati care au si efect anti anxietate sau depresie, pt ca la multe dintre cele pe care am vrut sa le iau si eu, exista un conflict cu medicamentele psihiatrice. fiind sub tratament psihiatric, nu prea va puteti permite luxul sa folositi aaceleasi suplimente ca oamenii obisnuiti

uite aici articolul: -------------*
aici e textul "CBD has a broad pharmacological profile, including interactions with several receptors known to regulate fear and anxiety-related behaviors, specifically the cannabinoid type 1 receptor (CB1R), the serotonin 5-HT1A receptor, and the transient receptor potential (TRP) vanilloid type 1 (TRPV1) receptor "

(*modificat de admin)
1
19-05-2022, ora 10:04
360
Nu este medic/terapeut
360
@nicole
"Vezi ca nu e frumos cum te ai adresat."

...dar cum tu te-ai adresat e frumos ?
1
19-05-2022, ora 10:16
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Crede ma te ai inflamat degeaba.Nu am fost insidioasa.Nu vreau sa zic lucruri care te ar putea jigni dar recitește mesajul poate " vezi " mai bine.
1
19-05-2022, ora 12:07
360
Nu este medic/terapeut
360
nicole, dupa ce reduci un medicament, daca acea reducere are impact, simptomele psihotice nu apar dupa 6 luni, ci apar in perioada imediat urmatoare. de aici si formularea propozitiei mele cu cele 2 luni. primele 2 luni sunt cele critice. e destul de logic ca dupa incheierea celor 2 luni se urmareste in continuare evolutia. eu am incercat doar sa-ti dau un punct de reper despre cum stau lucrurile, iar tu ai dat o cu totul diferita nuanta la ceea ce eu scrisesem. mai mult ai inceput sa iei in deradere informatia mea.
1
19-05-2022, ora 12:31
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Eu am avut cu totul și cu totul alta logica.Cum ca e mai pasibil sa ai simptome după o perioada mai lunga de timp și asta pentru ca am crezut ca tratamentul luat pe o perioada mai îndelungată îți oferă protecție chiar dacă iei o doza mai mica sau deloc.Am dedus asta din diverse postari ale oamenilor pe forum cum ca au renunțat la tratament și după nu știu cati ani în care au fost ok au facut la un moment dat recadere.Adica chiar dacă 5 ani au fost ok fără tratament al 6 Lea au făcut episod.Sau diverse materiale pe YouTube cu doctori care ziceau ca dacă lași medicatia e o chestiune de timp pana reapare episodul.De aici nu se subînțelege ca trece o perioada de timp pana reapare? În fine eu asa am dedus.Oricum depinde de la om la om dacă reapar simptomele și în cât timp.Asa cred eu.
1
19-05-2022, ora 13:06
360
Nu este medic/terapeut
360
ce incerci sa clarifici acum nu mai tine de reducerea graduala a tratamentului (discutie de la care s-au aprins scanteile intre noi), ci tine de scoaterea tratamentului in integralitate. iar asta e alta poveste. in cazul scoaterii in integralitate a tratamentului si recidiva asociata cu asta, nu ma exprim

30% se vindeca... insa nu stiu detalii despre sansele de recidiva. considerand ca o componenta importanta o are si stresul in recidiva, banuiesc ca sansele de recidiva cresc cand stresul este peste limita suportabilitatii persoanei
-------------*

(*modificat de admin)
1
19-05-2022, ora 13:20
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Pai si oamenii aia care au renunțat total tot gradual au făcut o.Si n au avut simptome în primele doua luni "critice", asa cum ai zis tu, ci după anumite perioade de timp.Ceea ce ar putea contrazice ipoteza ta.De asta am întrebat o pe Lena, dar ai intervenit.
1
19-05-2022, ora 13:51
360
Nu este medic/terapeut
360
a reduce din tratament si apoi a manifesta psiohoza in urma reducerii tratamentului, nu-i totuna cu scoaterea tratamentului complet iar apoi a manifesta psihoza.
in cazul 1, NU se presupune ca esti vindecat de boala, iar in cazul 2, din contra, se presupune ca ESTI vindecat de boala. intelegi diferenta ? de aceea nu trebuie sa compari rezultatul de dupa vindecare cu rezultatele din timpul renuntarii partiale a tratamentului.

ii ca si cum ai compara un bolnav cu un vindecat... nu merge. ca si cum ai zice, hmm... asta e vindecat si nu are simptomele x si deci inseamna ca eu bolnav fiind, sub tratament, n-ar trebui sa manifest nici eu simptomele x atunci cand reduc din tratament... nu merge... intelegi ? NONO. de ce ? pt ca tu bolnav fiind n-ai scapat de pericolele care pot sa apara... esti inca bolnav(a). cel putin teoretic
1
19-05-2022, ora 14:11
360
Nu este medic/terapeut
360
iti mai dau exemple ? :)) ca si cum ai zice ca o persoana care da bacul, va trece sigur examenul pt ca si o cunostinta de-a lui a luat bacul. nope... :))
1
19-05-2022, ora 17:48
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Acuma recunosc ca-s mai prost la asta, eu inteleg mecanic ca nu iti dai seama ca ai idei delirante, adica inteleg ca se intampla, si daca se intampla asa e, insa real nu inteleg cum sa nu ne dam seama, nu simt notiunea.
Ca si la bipolari, cica nu isi dau seama cand vireaza in manie.
Cum dracu sa nu iti dai seama cand acum 2 ore erai trist, si lent se duce tristetea aia, tot se duce, urca tonusul, urca mai tare, si mai tare, mai tare, simti ca e peste normal ptr ca faci comparatia cu perioadele cand esti pe normal stabilizat, si ajungi exaltat, adica in manie sau hipomanie.

Normalitatea o ai ca referinta din timpul stabilizarii cand esti okey, si cum erai inainte de boala. Nu e asa greu totusi. Ptr ca normalitatea data de stabilizarea bolii, e la fel cu aia de dinainte de boala, deci stii f bine ce si cum, nu merge sa zici "aa, nu stiam ca eram cu starea peste normal", ca stii cum e pe normal, ca doar nu uiti da la o zi la alta, sau de la sapt la alta.
Eu zic ca mai tine si de inteligenta aici putin, unii nici nu stiu sa faca comparatia sa ia de referinta cum e starea pe normal desi o au frecvent intre episoade, si stiu care e.
Eu mereu cand aveam virari din astea, ca am avut prin 2010, simteam imediat.
Si scriam in jurnal "de la ora x a inceput sa urce putin tonusul, dupa ora y m-am simtit si mai bine".

Ca doar nu esti nesimtitor sa nu vezi ca te simti din ce in ce mai bine, ca acolo nu-s idei delirante, nu e psihoza, e doar trecere de la depresie la hipo sau la manie.
Adica acum 7 ore te simteai trist si abatut, si treptat te inveseleai, nu simti ? Daca nu simti, ori esti nesimtitor, beat sau drogat, ori dormeai si nu stiai ce si cum.
1
19-05-2022, ora 18:25
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Costy am o întrebare.Crezi ca este cineva interesat de raționamentele tale care nu au nici o treaba cu realitatea și cu știința.Tu mai ai puțin și inventezi alta psihiatrie.Pff.Mai nou tre sa fii inteligent ca să ți constientizezi delirurile:)).Dumnezeule mare!
1
19-05-2022, ora 19:40
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Costy, daca nu intelegi anumite lucruri, ia-le ca atare. Nu reinventa tu bolile! Chiar ai luat-o rau pe aratura.
1
19-05-2022, ora 23:08
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@Costy nu are legatura cu inteligenta. Multi schizofrenici sunt cu iq peste medie.
Pur si simplu e ca si cand te-ar droga cineva sau te-ai trezi direct imbatat. Nu stiu cum sa explic altfel. Asta e partea proasta a bolii: ca de regual nu o poti consitentiza si trebuie sa te ajute altii din jur, daca pot.
0
20-05-2022, ora 00:34
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Lena, pai nu ai inteles, am dat exemplu de ceva unde nu este psihoza, nu ai citit atenta, am zis de tb bipolara, nu de schizo ! Exista si manie cu psihoza, eu am zis cand nu exista psihoza si doar virezi de la depresie la manie si atat, in timp ce esti lucid si esti in realitate.
Ca la schizo e cam clar, e cum zici tu.
Dar si acolo la ce ai tu, ai vazut ca te-ai prins cand vine un episod, deci deja incepeai sa te prinzi de niste chestii.

Nicole27, poate unii vor si rationamentele, mele nu stim, nu vb in numele la toti, nu m-am referit la schizo, am zis aici lui Lena despre ce am zis.
Cand nu exista psihoza si percepi lucid realitatea, cand nu ai idei delirante si nimic, nu ai cum sa nu te prinzi ca dimineata erai bine si dupamiaza esti f trist si abatut, atat am zis.
E ca si cum nu iti dai seama ca incepe sa te doara piciorul si zici ca te-ai trezit cu durerea aia asa...din senin si nu iti dai seama ca te doare, ce dracu, atat timp cat percepeai f corect realitatea.
Si nu stii ca inainte nu te durea.
Repet, cand nu ai psihoza.

Insa si chiar si asa, filmul ala "a beatiful mind" era cu un matematician care avea schizo, si cazul e real, desi lua tratament, tot vedea pe aia trei pe drum care erau doar in mintea lui, si pana la urma s-a prins ca e vrejeala, deci incepuse sa se prinda ca e psihoza, cand era in psihoza.
Dar nu m-am referit la asta cand am zis de TAB. Eu am zis de tab, ca uni zic ca nu isi dau seama ca vireaza desi n-au psihoza.
Adaugă un comentariu / răspuns
105 comentarii 1 2 34 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul