Restrictii schizofrenie si alte boli afectiuni psihice
Ce interdictii restrictii au persoanele cu schizofrenie sau alte afectiuni boli psihice? Din cate stiu bolnavii cu diagnostic psihiatric nu au voie sa conducă sa aibă permis auto, nu au voie sa bea alcool sau droguri. Care ar fi altele?
16 comentarii
Nu prea e recomandat sa ai copii cu schizofrenie sau alte boli cu psihoza. Pot mosteni boala.
Persoanele cu boli psihice au facilitati la tratament psihiatric gratuit li se dau un venit in bani si altele. Am inteles ca pot face psihoterapie decontata ca nu platesc ei. Eu nu stiu ca nu am beneficiat de sedinte gratuite. Ce alte recomandări ar mai fi restrictii si interdictii?
Indemnizatia de handicap pentru persoanele cu schizofrenie e mica, 496 lei. Nu se poate trai din ea.
Daca ai lucrat ai dreptul la pensie, 1281 lei. Dar tot nu se poate trai cu asa putini bani la preturile actuale.
Sedinte la psiholog ai dreptul la un numar limitat doar cu psihologul la care are psihiatrul contract. De obicei un psiholog tanar, fara experienta. Preturile pe care le plateste Casa de Sanatate sunt mici si nu le convine psihologilor cu experienta sa faca sedinte gratuite pe bani putini.
Daca ai lucrat ai dreptul la pensie, 1281 lei. Dar tot nu se poate trai cu asa putini bani la preturile actuale.
Sedinte la psiholog ai dreptul la un numar limitat doar cu psihologul la care are psihiatrul contract. De obicei un psiholog tanar, fara experienta. Preturile pe care le plateste Casa de Sanatate sunt mici si nu le convine psihologilor cu experienta sa faca sedinte gratuite pe bani putini.
Aveți dreptate referitor la venitul lunar pe care îl ia un bolnav cu diagnostic psihiatric. Sunt bani puțini dar de pe alta parte eu de exemplu nu pot muncii, am suficiente deficiente asa ca nu am de ales. Traiesc la limita asa cat sa supravietuiesc. Apreciez ajutorul de indemnizatie de handicap. Alte restrictii interdictii? Copii nu intra in discutii nici prietenii sau relatii parteneri. Exclus.
Dupa decesul parintilor persoanele cu handicap au dreptul la suma jumatatilor pensiilor lor, in locul pensiei de invaliditate.
recomandat ca persoana in cauza sa nu ia suplimente fara consultul doctorului
sa nu leneveasca
dar mai bine ar fi sa ne concentram pe ce putem face sa ne fie viata mai usoara
sa ne concentram pe exercitiul mental, sa ne stimulam creierul, corpul, sa ne stimulam pt o viata mai independenta ca sa depindem cat mai putin de cei din jurul nostru
sa cautam sa realizam ca exista viata chiar si cu boala,. face exceptie cazul in care boala nu e sub control
Nu avem voie! sa ne lasam intimidati de viata si de cei care nu inteleg ca viata fara boli nu exista. si ca la un moment dat or sa aiba cel putin membru din familia lor o boala cronica.
sa nu leneveasca
dar mai bine ar fi sa ne concentram pe ce putem face sa ne fie viata mai usoara
sa ne concentram pe exercitiul mental, sa ne stimulam creierul, corpul, sa ne stimulam pt o viata mai independenta ca sa depindem cat mai putin de cei din jurul nostru
sa cautam sa realizam ca exista viata chiar si cu boala,. face exceptie cazul in care boala nu e sub control
Nu avem voie! sa ne lasam intimidati de viata si de cei care nu inteleg ca viata fara boli nu exista. si ca la un moment dat or sa aiba cel putin membru din familia lor o boala cronica.
Ai dreptate @whatever cu tot ce ai scris. Oricât de sanatos este un om pe parcursul vietii sale tot vine o boala grea gen dementa sau avc ori ceva oncologic la bătrânețe. Boala alege omul nu invers. Între timp sa ne bucuram de viata asa cum e ea cu bune cu rele. Sunt unele persoane la care boala psihica se vindeca foarte puține cazuri dar exista speranța. Sănătate multa tuturor.
clara_p, nu mai merge sa iei pensie de urmas dupa parinti. A fost odata "dreptul" asta. In legea pensiilor din 2023 se precizeaza ca pana in 16 ani poti lua sau, daca studiezi mai mult de 12 clase pana la 26 de ani fara a depasi aceasta varsta. Numai daca faci schizo sau tab sau ramai fara un picior, o mana cand esti deja pe pensie de urmas pana la 26 de ani aceasta se prelungeste nedeterminat. A luat cineva asa, pensie de urmas studiind, imbolnavindu-se pana la 26 de ani ? Cazuri ca astea sunt mai rare. Noi o sa luam pensia minima si indemnizatia de handicap. Pentru cei din Bucuresti se ia si stimulentul. Daca nu ma crezi vorbeste cu cineva de la Casa de pensii de care apartii. Ca o constatare amara, pe legea din 2010 puteai lua cum zici tu pensie de urmas dar s-au dat niste acte normative noi prin 2018 si au scos acest drept.
Eu stiu persoane care iau si au peste 45-50 de ani.
@user_152530
Eu nu stiu pe nimeni care a luat pensie de urmas. Nici nu stiam ca se poate lua sau ma rog înainte se putea lua cum ai scris tu.
Si ca o alta restrictie alimentara cei cu boli psihice nu mancati mult, de evitat grasimi, cat mai puțin fast food. Pentru ca noi suntem mai sedentari nu facem miscare cum ar trebui. Nu trebuie respectat tot ce scrie aici sunt doar sfaturi.
Eu nu stiu pe nimeni care a luat pensie de urmas. Nici nu stiam ca se poate lua sau ma rog înainte se putea lua cum ai scris tu.
Si ca o alta restrictie alimentara cei cu boli psihice nu mancati mult, de evitat grasimi, cat mai puțin fast food. Pentru ca noi suntem mai sedentari nu facem miscare cum ar trebui. Nu trebuie respectat tot ce scrie aici sunt doar sfaturi.
clara_p, te cred insa cred ca respectivii s-au pensionat pe legea din 2010 inainte de 2018 sau pe legea dinainte de 2010. Acu ca o au si sunt norocosi nu li se mai ia. E un drept care li s-a dat la vremea respectiva. Au avut noroc. Inainte mergea acu nu mai merge. Cine nu ma crede il rog sa mearga la Casa de pensii de care apartine si sa se intereseze chiar daca numai informal, sa insiste daca e cazul pana se lamureste.
Numai daca ai la momentul de fata pana in 26 de ani, studiezi la facultate sau postliceala si ai un parinte decedat si iei in prezent pensie de urmas dupa acel parinte plus ca te-ai imbolnavit de schizo sau tab (trebuie cumulate aceste conditii) poti sa iei in continuare pensie de urmas (nu stiu daca si dupa al doilea parinte daca decedeaza cand ai peste 26 de ani) dupa 26 de ani.
Numai daca ai la momentul de fata pana in 26 de ani, studiezi la facultate sau postliceala si ai un parinte decedat si iei in prezent pensie de urmas dupa acel parinte plus ca te-ai imbolnavit de schizo sau tab (trebuie cumulate aceste conditii) poti sa iei in continuare pensie de urmas (nu stiu daca si dupa al doilea parinte daca decedeaza cand ai peste 26 de ani) dupa 26 de ani.
Ai dreptul.
Copiii au dreptul la pensia de urmaș:
până la vârsta de 16 ani;
până la împlinirea vârstei de 26 de ani (fără a depăşi această vârstă) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora;
pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă invaliditatea, dovedită prin decizie medicală asupra capacităţii de muncă, emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile de mai sus.
Copiii au dreptul la pensia de urmaș:
până la vârsta de 16 ani;
până la împlinirea vârstei de 26 de ani (fără a depăşi această vârstă) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora;
pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă invaliditatea, dovedită prin decizie medicală asupra capacităţii de muncă, emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile de mai sus.
posibil, clara_p. insa daca pe decizia de pensie scrie ca invaliditatea s-a ivit cand ti-ai facut pensia, sa zicem 2020, nu in sa zicem 2005, cucu! mai iei. daca iti scrie ca invaliditatea s-a ivit pana la 26 de ani si ai si adeverinta de la facultate poti sa te lupti cu ei. se fac multe nedreptati si difera de la Casa la Casa de pensii. mie cineva foarte avizat de la Casa mea de pensii mi-a zis ca, practic e aproape imposibil sa treci de pe pensia de invaliditate pe pensia de urmas. Tu daca ai pe Decizia de pensie trecut ca te-ai imbolnavit pana la 26 de ani si erai studenta mai ai o sansa.
Oricum din 2030 ies decreteii la pensie si o sa vedem ce pensii o sa mai luam mai ales cei care nu am muncit cei 15 ani. Sistemul de pensii e falimentar, nu stau eu acum sa analizez ce zic altii mai destepti ca mine despre pensii. Sistemul vrea sa dea cat mai putine pensii si cat mai mici.
Sa revenim la oile noastre. Tu, clara_p daca poti, treci de pe pensia de invaliditate pe cea de urmas. Nu iti doresc sa iti decedeze parintii insa si daca se intampla iti urez bafta! la pensia de umas.
Oricum din 2030 ies decreteii la pensie si o sa vedem ce pensii o sa mai luam mai ales cei care nu am muncit cei 15 ani. Sistemul de pensii e falimentar, nu stau eu acum sa analizez ce zic altii mai destepti ca mine despre pensii. Sistemul vrea sa dea cat mai putine pensii si cat mai mici.
Sa revenim la oile noastre. Tu, clara_p daca poti, treci de pe pensia de invaliditate pe cea de urmas. Nu iti doresc sa iti decedeze parintii insa si daca se intampla iti urez bafta! la pensia de umas.
Morții sunt mult mai respectati ca decedați vai saracul de el sau ea pe cand schizofrenici sunt marginalizati toata lumea rade de ei si toți se feresc de persoanele cu boli psihice. Nu stiu de ce parca ar fi zombi sau de parca ar avea Covid care se transmite pe cale verbala. Nu mi se pare deloc in ordine treaba asta. Cei cu schizo sunt uneori impulsivi si psihotici dar asta nu inseamna ca trebuie împușcați cum a fost un caz cu un tanar it-st care mai se droga si el daca imi aduc aminte de la televizor la stiri. Morți îngrijiți si respectați si bolnavi psihici urmăriți de anumite servicii agentii. Cei cu schizofrenie si alte boli asemănătoare nu au ciuma si nu beau cianura si alte otravuri pe care sa le răspândească in lume. Asta ma roade pe mine. Sanatate si numai bine.
@ new identity
Nu mai spune si tu la toata lumea ca ai schizofrenie.
Fii discret!
Nu mai spune si tu la toata lumea ca ai schizofrenie.
Fii discret!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 6schizofrenie, delir mistic, halucinatii auditive si vizuale
- 5Sunt necajita ca nu pot munci
- 4Clinici, speciale de psihiatrie
- 11Posibil diagnosticare gresita?
- 54Dieta fara cazeina si gluten in schizofrenie si autism
- 22greata puterinca dimineata si anxietate
- 5schizofrenie in perioada prodormala sau TAB?
- 19Schizofrenie?...am sanse sa-mi revin?
- 21O viata scindata...experienta schizofreniei
- 11Schizofrenie sau altceva?
- 12Ati avut asa stari sau senzatii?ce parere aveti? mersi.
- 21Mama mea este schizofrenica. Cum o pot ajuta daca ea refuza tratamentul?
- 71Schizofrenie - grup de suport
- 0Se pot face prietenii aici?
- 1Pot sa fac facultatea de psihologie și fara sa profesez dupa daca am schizofrenie?
- 8Autism sau schizo?
- 5Citicolina reduce simptomele negative la pacienții cu schizo
- 20Vitamine și suplimente dovedite clinic ca ajuta în schizofrenie
- 7Stări de panica
- 10Boala vs Dumnezeu.
Mai multe informații despre: Schizofrenia Tulburarile psihice induse de alcool alcoolul si functia cerebrala
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: