De ce oare îmi scade energia și devin apatic?

31-03-2020
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Buna ziua.Fac tratament cu injectie cu Rispolept Consta 50 mg și fluoxetina 40 mg(2 per zi)+quetiapina( pt tulburare obsesiv compulsiva și schizo de 3 ani și am observat ceva la mine, mi se reduce energia pe seara pe la 19:30 -20:00 de parcă și aș fi pe baterii și s-au consumat, adică devin apatic și nu mai am chef de nicio activitate nici măcar să joc un simplu joc pe calculator după ora aia ce sa mai zic de altceva, parcă mi se duce dispoziția pentru orice și mai mereu se întâmplă asta, devin apatic și mă gândesc la somn și mi-e somn dar oricum nu dorm că nu pot decât după 24:00, desi pastila Ptr somn, quetiapina obișnuiesc să o iau pe la 24:00 noaptea că sa mai stau treaz seara, lipsa de energie mereu o am întrebarea mea este de ce credeți că se întâmplă asta și ce este de făcut?Nu îmi place că "mi se termina bateriile "la 8 seara.Dorm mult, adorm pe la 1-2 noaptea până pe la 12-1 chiar 2-3 ziua.Cam repede îmi dispare cheful de orice.Ce pot sa fac?Cola nu are niciun efect.Multivitaminele am incercat branduri nenumărate și acum iau ceva dar degeaba se pare.Ce se întâmplă cu dispoziția mea?E de la Rispolept?
3 comentarii
3
01-04-2020, ora 09:25
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Corpul nostru secretă un hormon care ne ajută să adormim mai ușor și care poartă numele de melatonină. Odată cu atingerea vârstei adolescenței, orele de eliberare ale melatoninei se stabilizează în intervalul 22:00 – 24:00.
Un adult care vrea să își mențină memoria și atenția perfecte pentru cât mai mult timp trebuie să doarmă neapărat între ora 10 și 12 noaptea, iar tu după cum spui te culci după ora 12.
S-ar putea să resimți oboseala și de la faptul că dormi la alte ore.
Încearcă să te culci înainte de 10, iar înainte de culcare fă-ți o baie fierbinte și bea un ceai de plante. Ultima masă să fie cu 2-3 ore înainte de culcare, fără televizor și calculator în apropierea orelor de somn. Poate nu vei reuși de la început, dar insistă până vei putea dormi. Eventual înainte de culcare fă-ți un exercițiu de relaxare:
Ex.
Numara descrescator de la 100 la 1 si VIZUALIZEAZA fiecare numar cum se indeparteaza incet.
Dă fiecarui numar o forma si o culoare, si imagineaza-ti-l cum se indeparteaza incet. Lasa cam 2 secunde intre numere.
Pentru un rezultat bun: imaginează-ți că fiecare cifră colorată după ce o pronunţi, străbate un spaţiu de circa 500m şi ajunge într-un bol aflat pe o măsuţă în jurul căreia se găseşte un peisaj încântător ( ex.de munte, dintr-o grădină, sau un peisaj care mi-a plăcut din concedii, vacanţe, etc.). când pui fiecare cifră, privești şi peisajul cu ochii minţii, ca să te poti relaxa.
*Nota: De-a lungul numaratorii ti se poate intampla sa uiti sa vizualizezi numerele sau sa-ti sara gandul si la alte lucruri. Fii atent de fiecare data cand patesti asa ceva(se va intampla de cateva ori) directioneaza-ti atentia iar pe vizualizarea numaratorii.
5. Cand ajungi la 1 repeta mental “sunt o persoana sanatoasa, puternică, tanara si echilibrata”.
6. In timp ce repeti imagineaza-ti un ecran mental ca la cinematograf, pe care apare intreg corpul tau. Vizualizeaza pe ecranul mental toate procesele prin care corpul tau se vindeca, intinereste si se echilibreaza si incearca sa SIMTI fiecare modficare pozitiva din corpul tau. SIMTE si bucuria/implinirea/entuziasmul unui om complet sanatos.
Pe ecran poţi urmări şi o imagine a ta în care reuşeşti în ceva ce ţi-ai propus. Imaginează-ţi că te simţi bine, că eşti fericit. Ce vezi, ce auzi, cine-i în jurul tău. Cum ţi-ai dori să fii în acel moment.
Poţi face stop-cadru pe imagine, o iei şi o pui într-o ramă pe care cu ochii minţii o aşezi undeva de unde dacă închizi ochii să ţi-o poţi imagina, ca sa-ţi internalizezi imagina astfel încât să o poţi accesa la nevoie
.
1
01-04-2020, ora 18:42
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Mulțumesc mult pentru răspuns!
1
26-04-2020, ora 22:49
cristina0321
Nu este medic/terapeut
cristina0321
Ssri ca fluoxetina si rispolept la dozajul ala e normal sa te faca sa te simti apatic. Antidepresivele si antipsihoticele induc apatie si anhedonie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: