Deja mi-am ratat viata

15-12-2020
Noname__0070
Nu este medic/terapeut
Noname__0070
buna! simt cum imi ratez viata la 19 ani... deja nu trec zile fara sa ma invinovatesc pentru alegerile facute.. mai bine nici nu existam. sunt student in primul an la o facultate pe care eu am ales-o chiar daca parintii nu au fost de acord, dar am fost pacalit de iluzii.. acum sunt constient de proasta alegere si ma tem sa le spun parintilor ca vreau sa renunt la ea si sa incep ceea ce voiau ei... dreptul. i-as dezamagi ca am pierdut un an dar ma ingrozeste gandul ca voi pierde 3 ani facand o facultate ce nu imi va oferi nimic... stiu sunt foarte prost ca nu am gandit inainte la asta.. iar acest lucru e doar unul singur dintre problemele mele... sunt un timid. nu am avut niciodata o prietena. arat foarte prost fizic... 170 cm si slab... am vrut sa ma apuc de sport la 13_14 ani si iar pe la 17 dar mai mult de 3-4 luni nu m-am tinut si ma urasc pentru asta... puteam arata altfel fizic dar nu am luptat si sunt foarte complexat de mine... deja la 19 ani nu mai pot sa ma schimb. am luat bacul cu o medie de peste 9 dar liceul pe care l-am facut il urasc... trebuia sa ma transfer inca din clasa a 9a ca aveam un colectiv toxic. fara prieteni. dar am preferat sa inghit in sec :(( regret profund cum am pierdut 4 ani intr-o clasa unde nu am fost bine primit. am facut scoala de soferi, am luat din prima dar lucrul asta nu ma face sa ma simt mai bine.. tot ca un ratat ma simt care nu a fost capabil sa se mute de la liceu, sa aleaga o facutlate cu capul pe umeri, care sa isi faca o prietena, care sa lupte pentru o schimbare in bine... nu am fumat niciodata si acest lucru poate e ceva chiar rau ca am vocea subtire si poate as fi avut-o si eu mai groasa, mai de baiat de 19 ani, nu 14... sunt urat, incapabil, incompetent, super prost, si acum distrus la o varsta cand altii se bucura de viata.. iar eu plang noaptea singur fara sa stie cineva de ceea ce simt.. cred ca sunt creat doar din defecte si nu am ceva bun in mine... chiar nu stiu ce sa fac si nu pot vorbi cu nimeni ca i as dezamagi pe parinti...
5 comentarii
1
15-12-2020, ora 23:38
360
Nu este medic/terapeut
360
problema ta este ca nu ai prieteni sau un cerc de oameni cu care sa relationezi. fa ceva in sensul asta.
apoi, incearca sa faci facultatea pe care simti ca o poti face din placere, nu care aduce bani mai multi.
deciziile pe care le iei trebuie sa ti le asumi, indiferent ca sunt bune sau rele. daca sunt rele, asta e viata merge mai departe. repari ce ai gresit si eviti sa repeti aceleasi greseli pe viitor.

capu sus si da-i inainte
2
16-12-2020, ora 09:52
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Buna ziua,

Imi dau seama ca iti este foarte greu sa ai aceste stari depresive. La doar 19 este irational sa te resemnezi crezand ca ti-ai ratat viata. Ai mult mai multi ani de trait si de experimentat!
Ai draptul sa gresesti si sa te razgandesti, acum, si mai tarziu. Sunt oamenii care la aproximativ 40 de ani incep o a doua facultate, isi schimba domeniul de activitate. Omul cat traieste invata.
Este firesc ca un tanar sa nu fie de acord cu parintii, sa fie incapatanat din cand in cand. Alegerea facultatii, a masterului etc., este una importanta si nu e usoara. La serviciu activezi o mare parte din timp. Poti sa te gandesti mai bine, sa te razgandesti, sa iti depasesti orgoliul si sa comunici cu parintii tai. Asta ar fi in avantajul tau, altfel risti sa constati ca ai stat si ai indurat alti cativa ani cu facultatea, asa cum s-a intamplat si cu liceul.

Ati putea merge impreuna la un consilier in cariera sau la sedinte de terapie si sa abordati subiectul.
Este important sa faci ceea ce iti place, sa faci ceva pentru care ai aptitudini sau intr-o directie in care ai putea sa te dezvolti de-a lungul vietii. Sa te trezesti cu o dispozitie ok stiind ca urmeaza sa lucrezi, nu cu frica sau cu alte emotii dezadaptative. Latura financiara este si ea una de luat in seama, daca o minimalizezi s-ar putea sa te trezesti mai incolo cu frustrari. Mai cu seama atunci cand iti vei forma propria familie iti vei da seama cat de mult conteaza sa-i poti asigura copilului tau o viata decenta, accesul la studii, excursii, mentinerea sanatatii tale si a familiei etc.

Linisteste-te si concentreaza-te asupra schimbarilor, asupra dezvoltarii personale. Legat de voce, poate ca mai trebuie sa ai putina rabdare. Stii vorba accea, mult a fost, putin a mai ramas. Fumatul aduce mult mai multe efecte nocive pentru organism. Ai putea face exercitii pentru corzile vocale, dictie etc..

Timiditatea se trateaza, acceseaza serviciile de psihoterapie si dezvoltare. Vei invata sa iti schimbi gandirea irationala cu una functionala, sa iti rezolvi eficent problemele fara a mai pierde timpul cu invinovatire excesiva, sa inveti sa te bucuri si de aspectele pozitive, de reusitele tale si sa te recompnsezi, sa inveti sa comunici mai eficient, sa fii perseverant, sa iti dezvolti vointa si sa iti organizezi eficient timpul.

Toate acestea te vor ajuta sa te tii si de programul de sport. Program care ar fi bine sa-l mentii pentru tot restul vietii, nu doar acum pentru imbunatatirea aspectului fizic, cat mai ales pentru multiplele beneficii asupra sanatatii fizice si psihice.

Ai grija de tine, imprieteneste-te cu tine insuti. Aceasta atitudine te va ajuta sa evoluezi si sa iti formezi relatii sanatoase si cu ceilalti.
1
16-12-2020, ora 16:21
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Mergeti la un psiholog si schimbati-va facultatea.
2
22-12-2020, ora 08:57
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
La 19 ani poți avea lumea la picioare. Important este să nu mai fii așa sever cu tine și să înțelegi că ai și destule calități, să nu-ți mai inventezi defecte. Fiecare „defect” pe care ți-l găsești poate fi transformat în calitate dacă îți dorești. Important e să știi ce vrei și ce ți se potrivește Sunt persoane care și-au dat seama și după 40 de ani că facultatea pe care o făcuseră nu li se potrivea și-au schimbat-o. Sunt lucruri firești, nu-i un lucru neobișnuit să speri ceva și de fapt să te trezești cu altceva. Important e că tu realizezi din start că nu ți se potrivește și asta e un lucru bun, pentru că nu ai pierdut prea mult timp, un an nu înseamnă mare lucru, poți recupera rapid dacă vei face ceva ce-ți place. Un părinte poate înțelege dacă tu știi să comunici, pentru că orice părinte vrea binele copilului și dorește să-l vadă împlinit.
Încearcă să vorbești cu un psiholog care să te ajute să te înțelegi mai bine, să știi ce-ți dorești cu adevărat, să-ți depășești convingerile limitatoare și să-ți accesezi resursele care să te ajute să lupți pentru realizarea obiectivelor tale.
2
13-05-2021, ora 20:32
Zolly112
Nu este medic/terapeut
Zolly112
Vai, am intrat pe acest forum sa pun o intrebare legata de fratele meu, si am citit putin pe aici. mai vad subiecte noi.
Aceasta postare chiar mi-a atras atentia si povestea este uimitoare.
M-a atins putin pentru ca este total opus la ce am facut eu cu copilaria mea si as vrea sa ii las persoanei ce a postat o parte din povestea mea.

Am crescut in mare parte fara parinti, s-au despartit cand eram mici, si am crescut pe la bunici.
Acolo cat am stat in scoala 5-8, lafel ca tine nu prea aveam prieteni, dar nu ca nu ma acceptau ei, nu prea imi placea mie aglomeratia, mi-am ales un prieten nebun cu care fumam pe ascuns in baie si aia a fost pana in a 8-a a fost ce-l mai bun prieten :)))
bunici nu aveau bani, parinti lafel, dar totusi noi trebuia sa fumam si sa bem in fiecare zi ceva :)) asa ca, mai ne duceam la munca, mai cate o afacere mica, (am adunat si melci si i-am vandut, si cirese si tot ce gaseam. ) orice metoda sa ne facem bani sa avem sa ne distram ca doar o viata avem :)))
la scoala, rar ajungeam nici acum nu imi imaginez cum am reusit sa trecem. In fine, a trecut si timpul acela, o viata plina de aventuri in copilarie chiar daca nu aveam nimic cautam metode sa facem ceva.

Am ajuns la oras, la liceu, si pot spune ca era deja haos, aveam multi prieteni dar parca tot 1-2 preferam, nu mi-a placut niciodata sa stau cu un grup de 10-20 de persoane.
si aici o problema din trecut isi facea prezenta, din ce in ce mai rau. (lipsa banilor) si aici nu mai era lafel de usor de facut bani, asa ca m-am angajat pe noapte si ziua la liceu mai mult dormeam.
dar era caterinca, radeam toata noaptea cu baietii la fabrica de gheata :))
familia mea era plecata in belgia, si dupa primul semestru am abandonat liceul si am venit si eu in belgia, 0 experienta, 0 cunostinte de comunicare... etc.
am inceput munca, ca instalator. si chiar si acum dupa 5 ani acelas lucru il fac.
si nu ma plang, sunt pe picioarele mele, ma descurc bine cu bani castig chiar mult mai mult ca mare parte din oameni din romania.
imi pare putin rau de scoala ca am lasat-o in urma, dar am de gand sa ma intorc la ea curand.

ca si prieteni aici, nu mi-am facut, a durat ceva sa invat bine limba si acum este pandemie :))
aici am ales sa ma inchid in camera mai mult, in calculator in care am si investit mii de euro sa fie cat mai performant.
DAR si aici este un mare DAR, am realizat ca daca tot sunt genul care sta doar in casa, sa fac si ceva productiv.
Si am inceput sa invat online despre afaceri, si am ajuns la amazon.
Acum am o firma deschisa in America, si sunt seller pe amazon. fac totul de acasa, de pe calculator.
Si am planuri sa ajung cat mai sus si sa nu ma opresc.

In concluzie, am avut o viata ce multi o considera un cosmar, si totusi am gasit timp printre probleme sa ma si distrez. si acum am gasit ocazie sa fac si ceva in viata chiar daca mi-am "ratat" scoala.
pentru orice problema exista o rezolvare.

Si ce ai enumerat tu mai sus, sunt doar reusite. tu spui ca nu ti-a placut liceul in care ai fost, eu nu prea aveam de ales, am intrat unde aveam medie sa intru :))
cu facultatea lafel, ai intrat unde ai vrut, eu nici macar nu visam la o facultte, si daca nu iti place, da-o dq, alta, daca nu, si nu ii vezi importanta in ceea ce vrei sa faci pe viitor da-o dq de tot.
iar ca fizic, stai linistit, se rezolva oricand, nu trebuie sa te ocupi doar la 15-16 ani de fizic, oricand vrei, incearca, eu am o poza cu un culturist langa oglinda sa ma tina concentrat si tot nu poate :)))
si la mine e putin mai rau, am 1.70 cu 100 Kg, dar ma deranjeaza putin doar burta :)))

Deci in concluzie, atat timp cat ai ales ceva, sa nu-ti para rau de alegerea facuta, dar atat timp cat faci ceva, incearca sa te distrezi, asa cu siguranta nu iti va parea rau dupa.
Poti spune oricand, : Eh, macar m-am distrat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul