dementa sau schizofrenie?

19-10-2011
Pop L
Nu este medic/terapeut
Pop L
Mama mea, (72 ani) a suferit anul trecut un accident cerebral ischemic si la doua saptamani un accident cerebral cu cheag, dar superficial; medicul neurolog spune ca din acest punct de vedere s-a recuperat, dar nu in totalitate, oricum mai mult de atat nu se poate; acesta ar fi un istoric al bolii; de atunci, face un tratament recomandat de medicul psihiatric, dar de la care eu nu vad o imbunatatire: are un an de cand plange in permanenta, a facut niste fixatii (sa stau eu in permanenta cu ea, dar numai eu, ceea ce este imposibil pentru ca am familia mea); i-am luat pe rand cateva insotitoare, numai pentru a avea cu cine sta de vorba (le-a dat afara pe rand); tot timpul spune ca medicamentele de la psihiatru ii fac rau, ; dupa astfel de episoade, daca o prind in faza buna, nici nu vorbeste de episodul rau care a trecut! Alteori, merge plangand pe strada si spune la cunoscuti cat este de singura si de bolnava si cum nu o ajuta nimeni; daca o intreb de ce face aceste lucruri imi raspunde ca are impresia ca i se face rau (a avut cateva atacuri de panica!) si ca daca spune cuiva ii trece; nu as fi atat de ingrijorata daca aceste episoade nu s-ar derula cam de 3-4 ori /zi; medicul curant spune ca este o schizofrenie si un inceput de dementa; asa sa fie, la ce sa ne asteptam?
6 comentarii
0
20-10-2011, ora 10:04
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Mama a avut simptome psihiatrice sau vreun diagnostic psihiatric pana la varsta aceasta? Daca nu, este foarte putin probabil sa se declanseze o schizofrenie la 70 de ani. Cel mult ar putea fi o tulburare deliranta. Dar inclin sa cred (desi fara a vedea persoana pot gresi) ca este vorba de o dementa vasculara si atat. Dementa este secundara accidentelor vasculare care au lasat o portiune din creier nefunctionala. Probabil ca s-a recuperat intr-un anumit sens: merge, vorbeste normal, are forta in brate, etc. Dar zonele respective din creier au ramas nefunctionale, tesutul lor este "mort", nu isi mai poate desfasura rolul sau pentru care a fost "programat". In cadrul dementei pot aparea idei delirante care sa il fi facut pe psihiatru sa spuna ca ar fi schizofrenie. Mi se pare ciudat insa, caci orice psihiatru stie ca in demente sunt obisnuite ideile delirante. Exista tratament simptomatic care sa elimine aceste idei delirante, exista tratament si pentru anxietate (este o anxietate organica, tot ca urma a AVC). De asemenea e si tratament specific pentru a incetini evolutia dementei. Nu se poate vorbi insa de o vindecare.
0
20-10-2011, ora 10:25
Pop L
Nu este medic/terapeut
Pop L
va multumesc mult pentru raspunsul atat de rapid si calificat! aveti dreptate! si inainte facea atacuri de panica, dar acum s-au accentuat; referitor la dementa i s-a prescris un tratament, pe care il urmeaza de jumatate de an, dar starile ei sunt aceleasi ca si inainte, nu se vede nicio imbunatatire! de multe ori sunt mai accentuate! ca nu vorbeste foarte bine, sau ca ii ies foarte greu cuvntele, sau ca de multe ori uita ce vrea sa spuna, este altceva si nici nu este foarte deranjant pentru ea!
ma suna cam de 7-8 ori pe zi si-mi spune ca "iar imi vin starile alea proaste!" dupa care incepe sa planga in hohote! printre altele, i s-a prescris: frontin de 3 ori /zi, coaxil 1/zi si inca un medicament cu un nume greu de retinut, pentru care i s-a facut dosar special pentru al lua compensat!
0
20-10-2011, ora 18:56
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Frontinul este intr-o doza prea mare, iar Coaxilul in doza prea mica. Va sfatuiesc sa mai faceti o evaluare psihiatrica.
Cred ca are nevoie de o sc himbare de tratament care sa includa si medicatie pentru ideile delirante( banuiesc ca acestea exista si ca de aceea medicul a rostit diagnosticul de schizofrenie).
0
25-10-2011, ora 15:15
aurica_moraru
Nu este medic/terapeut
aurica_moraru
Am o sora care sufera de delir mistic, iar fiul ei are 30 de ani si cred ca sufera de schizofrenie, dupa simtomele pe care le prezinta. Baiatul nu lucreaza nicaieri, iar mama lui a lucrat in strainatate si are 52 de ani. Ei locuiesc la tara intr-o casa proprietate si nu putem sa comunicam cu ei, caci nu ne primesc in curtea lor.Stau izolati, nu comunica nici cu vecinii nici cu celelalte rude ale lor. Eu as vrea sa-i duc la medic, dar nu pot caci nu ma primesc in casa lor. Va rog sa-mi spuneti cine ar putea sa ma ajute sa-i scot din curtea lor ca sa-i duc la spital, la psihiatrie, ca sa primeasca ingrijirile necesare. Nu au medic de familie. Locuinta lor este intr-un sat la vreo 15 Km de Iasi, deci aproape de spitalul de Psihiatrie. Astept un sfat de la d-voastra, cum sa procedez sa-i duc la medic.Exista vreo institutie, care sa ne poata ajuta sa intram in casa lor, ca sa-i ducem la medic?
0
26-10-2011, ora 15:22
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
O ambulanta si Politia va pot ajuta daca aveti niste argumente reale: tulburarea linistii publice, faptul de a fi un pericol pentru cei din jur sau pentru ei insisi, agresiuni, etc
0
20-06-2012, ora 19:32
Neacsu
Nu este medic/terapeut
Neacsu
Ce intelegeti prin delir mistic? Poate vor sa traiasca mai calugareste. Atat timp cat nu le este rau si nu sunt violenti, nu aveti motive sa ii internati.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul