depresie, anxietate sau altceva? | Forumul Medical ROmedic

depresie, anxietate sau altceva?

03-02-2015
Iulian.
Nu este medic/terapeut
Iulian.
Salutari!
Totul a inceput in urma cu 10-11 ani cand m-am mutat cu casa si parintii mei au divortat, am suferit o depresie de aproximativ 6 luni in care m-am ingrasat 50 kg. A urmat o perioada in care am reusit sa trec peste depresie si m-am refugiat in lumea virtuala pentru ca mi-am pierdut cercul de prieteni.
De aproximativ un an de zile am ramas fara computer, lucru care m-a demoralizat pentru ca nu am persoane cu care sa imi omor timpul liber, practic m-am autoizolat. De vreo 3 luni m-am pricopsit cu o rinita sau sinuzita pentru care am dezvoltat o obsesie si in urma unei situatii neintalniye am inceput sa redevin depresiv.

Sarbatorile de Craciun facut un brainstorming asupra situatiei mele si a faptului ca am o varsta (26 ani)si am ratat etapele vietii si din baiatul care dadea tonul distractiei, am ajuns un singuratic. Am inceput sa nu mai pot dormi decat cu cineva in camera sau imi e frica sa dorm singur, Pot spune ca de doua luni am o srnzatie de frig de la coate in jos si de la genunchi in jos, ma trezesc peste noapte.
Sunt gras, am 150 de kg, dar asta abia acum m-a motivat si m-am apucat de slabit, dar totul se leaga de banj. Imi caut un job, totul decurge normal, merg la facultate, dar cand stiu ca iar vin acasa si stau singur ma apuca groaza... Vreau sa ma indrept spre voluntariat pana gasesc de munca sau sa fac ceva nraparat ca sa ma duc iar intt-o depresie.
Bun, doresc sa stiu daca, ce am descris eu se incadreaza la depresie, anxietate, schizofrenie sau doar la o stare de fapt?!
Momentan caut sa imi schimb viata sedentara si virtuala pe care am dus-o in mare parte si sa caut drumul spre persoana mereu zambitoare si optimista pe care am lasat-o in trecut..
Multumesc si apreciez.
9 comentarii
0
03-02-2015, ora 15:45
Cezar1978
Nu este medic/terapeut
Cezar1978
Din ce povestesti esti intro stare de fapt, dar daca contiunui asa poti declansa o tulburare psihica cum ar fi depresia sau anxietatea.Trebuie sa continui sa slabesti, sa incerci sa-ti procuri un PC, daca pentru tine inseamna ceva, si daca te face sa te simti util ideea cu voluntariatul e foarte buna.senzatiile de peste noapte sunt semne ale anxietatii insa ele pot fi mai mult provocate de stresul la care te supui si de frustrarile tale si cred ca poti sa le depasesti prin vointa si nu apelanad la medicamente(cel putin deocamdata).Insa nici vorba de schizofrenie, nici macar sa nu te mai gandesti la asa ceva.
0
03-02-2015, ora 19:33
Iulian.
Nu este medic/terapeut
Iulian.
Iti multumesc pentru interesul fata de subiect. Sper sa reusesc sa ma redresez ca asa ceva nu este normal pentru varsta mea.
Cel mai rau ma afecteaza lipsa oamenilor cu care sa imi omor timpul si ca am pierdut niste etape ale vietii sau am sarit peste ele si acum, cand constientizez si am dat piept cu viata adevarata, am clacat.
0
04-02-2015, ora 09:11
Cezar1978
Nu este medic/terapeut
Cezar1978
Nu eşti singurul în situaţia ăsta. La vremurile în care trăim şi ritmul vieţii de azi nu mai mira pe nimeni arunci când cineva clachează. Trebuie sa socializezi cât mai mult sa nu stai închis în casa sa te bucuri de natura, iar în privinţa prietenilor dacă nu găseşti persoane care sa te aprecieze aşa Cum eşti şi nu false mai bine sa nu ai.
0
05-02-2015, ora 14:35
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
ideea cu voluntariatul e foarte buna
0
06-02-2015, ora 20:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Iulian.

Ca sa ai schizofrenie trebuie sa fi avut ori un episod psihotic (halucinatii vizuale, auditive, delir, olfactive etc) mai mare de 6 luni ori 3 episoade consecutive de acest gen, cu spitalizari de obicei fortate, cu salvarea, politia etc.

Sunt convinsa ca nu te incadrezi dar trebuie sa fii informat.

Lasa serviciul dupa facultate. Persoanele predispuse la depresie si anxietate sunt mai fragile. Nu trebuie sa faca un efort deosebit.

Poate un calculator la mana a doua... Daca esti din Bucuresti iti pot da gratuit un monitor.
0
07-02-2015, ora 09:24
Iulian.
Nu este medic/terapeut
Iulian.
Va multumesc pentru pareri, dar momentan, toata problema mea se reduce la nesomn. Dorm iepureste, ma trezesc ls orice zgomot, nu stiu ce sa fac. Nu pit sa adorm daca ma culc singur. Nu as vrea sa ma duc la psihiatru ca din cate am inteles pastilele ingrasa. Am incercat cu ceaiuri, cu valeriana, ma duspera deja.
E bine totusi ca fata de prima perioada a nesomnului, acum dorm cateva ore. Dar nu pot sa dorm singur in csmera.
0
07-02-2015, ora 12:59
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
incearca intai ce recomand de obicei pentru 'igiena somnului'

Pentru inceput poate sa ajute sa puneti ceasul sa sune la fiecare 20 de minute dimineata.
1. Daca simtiti ca va ia somnul dupa masa de pranz, sunati un prieten, iesiti la aer, beti un pahar de apa cu gheata.
2. Diminuati cantitatea de cafea, ciocolata, cola iar daca fumati (si nu reusiti sa renuntati) fumati ultima tigara cu 4 ore inainte de ora pe care o stabiliti pentru culcare seara (si bineinteles, nu fumati noaptea)
3. Exercitiile fizice stimuleaza somnul in timpul noptii daca sunt facute cu cel putin 4 ore inainte de ora de culcare. Faceti cateva exercitii de inspir profund cu fereastra deschisa. Inspirati adanc pe parcursul a 2 secunde, mentine respiratia cateva secunde, dupa care eliminat lent aerul pe parcursul a 4 secunde. Repetati de 10 ori.
4. Luati o cina usoara si orice gustare cu cel putin o ora inainte de culcare. Alcoolul nu e indicat seara. Laptele cald sau ceaiul de musetel va ajuta sa adormiti seara la timp..insa e bine sa le beti cu cel putin 2 ore inainte de culcare pentru a evita sa mergeti la baie in timpul noptii.
5. Cititi, ascultati muzica, faceti o baie calda sau orice "ritual" va relaxeaza inainte de somn. Chiar si 10 minute de "ritual de somn" pot ajuta.
6. Daca cele de mai sus nu functioneaza ati putea incerca pentru inceput sa utilizati melatonina, un produs ce se poate elibera cu sau fara prescriptie medicala. Este o substanta ce are ca principala functie reglarea ritmului circadian (ritmul organismului bazat pe alternarea zi-noapte, somn-veghe). Cuvantul circadian provine din limba latina "Ëœcirca=aproximativ"â„¢ si "Ëœdiem=zi"â„¢.
7. In cazul in care aveti de depasit o situatie stresanta unde va poate sprijini un psihoterapeut...suntem aici :)

Dr Rares Ignat - psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata de cuplu si familie
0
07-02-2015, ora 13:40
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Daca sfaturile de mai sus nu te ajuta, mergi la psihiatru sa iti dea ceva de somn. Nu ingrasa. Insomnia poate agrava depresia si anxietatea.
0
10-02-2015, ora 13:04
SoniaIonescu
Identitate neconfirmată
SoniaIonescu
Buna, Iulian!
Imi imaginez ca esti derutat si incerci sa gasesti cat mai repede o cale, o rezolvare pentru problemele tale. Din ce inteleg, in mare, te confunti cu un complex de trairi, ganduri, comportamente disfunctionale, pe care nu stiu daca are rost sa le catalogam depresie sau anxietate sau etc.Eu ti-as recomanda cateva directii:
-reluarea unor relatii din perioada de dinaintea acestor stari si probleme cu care te confrunti; treptat, cauta acele persoane care te faceau sa te simti bine si incepi usor, usor sa reiei din activitatile pe care le desfasurati impreuna
-frecventarea unui grup de suport; indiferent pe ce problematica alegi, sa fie vorba de un grup de suport, unde sa poti exprima ceea ce simti si sa fii sustinut emotional
-voluntariatul este o idee buna, atata timp cat vei alege un domeniu care chiar te pasioneaza- de aceea iti recomanda sa studiez aceasta decizie si variantele potrivite tie
-exercitiile fizice, urmate de exercitii de relaxare, ar putea sa aiba rezultate bune
-apelarea la un ajutor specializat.
Iti stau la dispozitie pentru orice mai doresti sa afli, intrebi, etc.
PS: Daca te ajuta la ceva, poti citi si articolele de pe blogul meu: cel despre depresie, scheme cognitive disfunctionale, sau alte articole pe care le consideri relevante ar putea ajuta.(te sfatuiesc insa sa alegi varianta print si sa le citesti intr-un loc din casa sau din afara casei, care sa iti dea o stare de confort; de evitat la calculator, birou, masa, etc)
Toate cele bune,
Psiholog Sonia Ionescu
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul