Despre efectul benefic al vitaminei B1 (tiamina) asupra creierului

29-06-2016
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Consider (pe baza unor observatii experimentale) ca multe boli psihice (autism, schizofrenie, depresie, borderline, epilepsie) sunt produse de nivelul prea mic de vitamina B1 din sange. Se considera ca necesarul zilnic ar fi cuprins intre 2 si 5 mg, respectiv ca rezerva de B1 din corp ar fi de 20 mg, adica pentru 10 zile.
Insa vitamina B1 poate sa fie distrusa de tiaminaze, enzime care se gasesc in unele alimente, respectiv care sunt produse de anumite infectii cu bacterii sau cu fungi.
-----------*
In prezenta tiaminazelor dispare complet vitamina B1 din corp, chiar daca din alimente ar fi suficienta, si se produce encefalita Wernicke. De regula se discuta despre acest tip de encefalita in cazul intoxicatiei etilice. Dar te poti comporta la fel ca omul beat, chiar mai rau (nervos, incontrolabil, in pragul nebuniei), si fara sa consumi alcool, de la aceste tiaminaze din sange.
-----------*
Daca animalele consuma plante toxice care contin tiaminaze, efectul asupra lor este catastrofal.
-----------*
Si la oameni apar efecte asemanatoare, dar de la tiaminaze produse de anumite infectii nediagnosticate, cu bacterii sau fungi. Localizarea poate sa fie in sinusuri, la urechea interna, in intestinul gros. In astfel de cazuri e de cautat ! O cauza frecventa a aparitiei infectiilor fungice care produc tiaminaze este tratamentul cu antibiotice. In special copiii mici sunt afectati. De asta s-a observat o legatura intre autism (numit in trecut si schizofrenia copiilor) si utilizarea incorecta a antibioticelor.
Pe langa manifestarile psihice, bolnavii respectivi sufera si de anemie (sunt palizi). Manifestarea psihica se accentueaza dupa ce manaca si intra glucoza in sange (creste brusc nervozitatea, la o jumatate de ora dupa masa). Fara B1 glucoza nu poate sa fie utilizata de neuroni si devine toxica pentru ei. Dar si administrarea de vitamina B6 duce la accentuarea aceste forme de encefalita, pentru ca B6 intensifica arderea glucozei.
Deci, ca sa vedeti cum e treaba, in caz ca aveti probleme de genul asta, va recomand sa testati un tratament de minim 6 luni cu vitamina B1 (o capsula de 100mg la interval de 5 ore). Puteti sa luati seara 100 mg de Enerion (sulbutiamina) in loc de B1 clasic (clorhidrat de tiamina - hidrosolubil si netoxic). Dar sulbutiamina trebuie luata cu prudenta. Este liposolubila (mai eficienta decat B1 clasic) si se poate acumula in corp (da toxicitate). Si sa luati si supliment cu magneziu. Enerionul si B1 de 100 mg se gasesc in farmacii. B1 de la Vitaking sau de la Organika, ca nu sunt alti furnizori de B1 la doza asta. Enerionul este mai scump, dar se gaseste si la farmaciile obisnuite.

(*modificat de admin)
43 comentarii 12 Înainte ›
1
30-06-2016, ora 01:42
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
1. Te-ai vindecat tu personal de vreo boala psihica cu vitamina B 1 ?

2. Vitamina B 1 consumata in exces distruge rinichii si alte organe. Ma pot interesa ce la un psihiatru specialist daca doresti.
0
30-06-2016, ora 09:07
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Am tratat un copil nenorocit de medicul de familie, care i-a dat Keflex (cefalosporina orala) la varsts de 2 (doua!!!) luni si de la care a facut fungemie sistemica. A urmat un sir lung de internari si tratamente aiurea, fara sa se puna diagnosticul corect. Manifestari: anemie, tuse cronica, ganglionii limfatici umflati, diaree cronica (de la fungemie), nervozitate extrema (la nivel de nebunie), comportament autist, cardiomegalie si dureri in piept urmate de ameteala, acumulare de lichid in cavitatea craniana. De la ganglionii mariti a fost suspectat de limfom. In clasa a 5-a au aparut parestezii (furnicaturi) la picioare si senzatia ca ii cad pleoapele de la ochi. Aceste simptome le avea de multa vreme, dar atunci au devenit evidente. In clasa a 9-a a avut o acutizare severa, cu nystagmus la ochiul stang si cu furie extrema, cu mioclonii la nivelul fetei si la picioare (in somn).
---------*

Manifestarile se asemanau cu cele de la criza de tireotoxicoza.
---------*

Medicii la care am apelat erau paraleli cu boala copilului. Nu am avut bani sa-i "sensibilizez", dar nici nu stiau despre ce povestesc eu. Initial am crezut ca ar fi meningita TBC (de la tusea cronica). Cand copilul era in clasa a 5-a (la colegiu de elita, fiind foarte inteligent si bun la matematica), pleca des de la scoala din cauza diareilor (nu putea sa stea pe scaunul mizerabil de la WC-ul scolii). La un moment dat mi-a spus ca nu putea sa stea mult in picioare (la tabla) pentru ca avea furnicaturi in picioare, de la genunchi in jos. Am luat in calcul o anemie pernicioasa (tinand seama si de anemie) si i-am dat vitamina B12, initial cu cianocobalamina de 1000 ug (mcg) injectabil (zilnic timp de o luna) dupa care i-am dat metilcobalamina 1000 ug pe zi. Metilcobalamina am luat-o de la Organika. Cu ocazia asta am comandat si vitamina B1, ca nu era scumpa, ca supliment alimentar. Nu stiam ca lipsa de B1 era cauza suferintei. Anemia a disparut (la limita) dupa un an de tratament, iar paresteziile dupa doi ani. Probena a fost ca desi metilcobalamina are efect de regenerare a nervilor, ea a dus la inmultirea excesiva a fungilor din intestinul gros si de fapt mai mult a agravat boala. Efectul benefic a fost de la B1. Dupa clasa a 8-a i-am intrerupt tratamentul si boala s-a agravat brusc. Am fost cu copilul pa psihiatru, care nu stia ce sa zica, asa ca de comun acord am hotarat sa incercam un tratament cu antidepresiv (sertralina). Antidepresivul a avut ceva efect, dar foarte limitat. In plus copilul nu suporta lumina stroboscopica (de exemplu cand trecea pe langa reclamele cu LED-uri de la magazine) si avea electroencefalograma ca de epileptic. I s-a recomandat convulex, care n-a avut mare efect. La un moment dat am reluat tratamentul cu B1 si am observat ca il linistea pentru 4-5 ore. Initial mi-a fost frica sa-i dau mai mult de 100 mg (o capsula) pe zi, dar treptat a ajuns sa ia 5 capsule zilnic. Acum este student si ia in continuare 500 de mg de B1 in fiecare zi. Daca uita sa ia o capsula, incepe sa-l doara capul ca dupa betie (de la Wernicke). Anul asta a si lucrat la o companie de top americana (internship), ca programator. Urmeaza ca atunci cand va castiga mii de euro pe luna, sa faca investigatii in strainatate si sa inceapa tratamentul corect prin care sa elimine fungii din corp. Tratamentul este de durata (un an si jumatate) si costa (in SUA) 20-30 mii de dolari. Deocamdata tine boala (efectul) pe loc cu hiperdoza de B1.

B1 nu este toxica, pentru ca excesul se elimina prin urina. Si B1 nu se absoarbe in stomac decat limitat. Mai eficienta este sulbutiamina (strabate mai usor bariera hematoencefalica) si in plus se acumuleaza in tesuturile grase. Asta ii da un efect mai de durata (dar nu cu mult), insa poate sa duca si la toxicitate la nivelul ficatului. In privinta administrarii de sulbutiamina nu exista date certe.

Trebuie sa stiti ca encefalita Wernicke apare si la animalele erbivore, daca mananca plante toxice (care contin tiaminaze) sau de la infectii intestinale cu bacterii care produc tiaminaze. Manifestarea psihica este ca la betie extrema.
---------*

Cred ca v-am dat suficiente date, ca sa pricepeti cum se pune problema. Medicii nu stiu treburile astea, ca nu se invata la scoala decat tangential (nu sunt in practica curenta). Si nici n-au chemare pentru cercetare.
Eu sunt trecut prin viata (ma apropii de pensie, din pacate) si sunt inteligent (peste medie). Sunt fizician si m-am ocupat in ultimii 25 de ani de electronica aplicata in fizica. Adica gandesc, nu bag chifle.

(*modificat de admin)
0
30-06-2016, ora 09:40
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Va mai spun ca tratamentul cu vitamina B1 este benefic la bolnavii de diabet de tip 2 si la hipertensivi.
Eu am hipertensiune (22/11 fara tratament). Cu tratamentul dat de cardiolog (Almacor, Indapamid, Karbis, Gladicor) tensiunea a scazut la 16, 5/10, 5. De cand iau si vitamina B1 (o capsula de 100 mg dupa masa de pranz si 100 mg de sulbutiamina dupa ora 18) tensiunea a scazut la 13, 5/8. Adica efectul este evident. Si glicemia a scazut substantial (de la 180 la 140, la trei ore dupa masa). Pentru diabet iau si 0, 5 mg de Reneos, dupa micul dejun. Glucoza in exces intareste venele si arterele, le irita. Vitamina B1 intervine in metabolizarea glucozei. Fara B1 glucoza nu poate fi "arsa".

Trebuie sa stiti ca se banuieste ca diabetul de tip 2 ar fi produs de niste bacterii anaerobe care traiesc in intestinul gros si care produc substante toxice care distrug celulele beta-pancreatice. Nu este exclus ca aceste bacterii sa produca tiaminaze care distrug B1 din corp. Fara B1 glucoza nu se metabolizeaza corect si ca urmare creste concentratia ei in sange. Adica este posibil ca pancreasul sa fie afectat de lipsa de B1, poate ca direct, la nivelul celulelor beta, dar este de luat in calcul si un efect secundar generat de afectarea microcirculatiei (vasele capilare).
Asa ca este posibil ca multe boli grave sa fie generate de deficienta de vitamina B1, consecutiv unor infectii care produc tiaminaze. Aici este "de facut sapaturi".
0
30-06-2016, ora 09:48
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Completare
In legatura cu manifestarile bolii fiului meu, precizez da dupa ce manca si intra glucoza in sange, imediat devenea extrem de irascibil. Si daca ii dadeam vitamina B6 devenea brusc mai nervos, pentru ca administrarea de B6 intensifica arderea glucozei.
Asa ca pare nepotrivita asocierea intre B6 si magneziu pentru tratarea bolilor psihice. Mai corecta ar fi asocierea B1 (100mg) si magneziu.
0
30-06-2016, ora 10:53
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Vad ca mi-au scos toate linkurile in care va indicam de unde sa cititi, desi erau spre Wikipedia. Mi se pare aiurea (rautate, invidie) aceasta politica a celor care controleaza forumul. Daca acest forum are rolul sa informeze lumea, atunci sa nu mai cenzureze in halul asta. Eu am fost cadru didactic universitar, nu sunt un nea Gheoghe care debiteaza prostii. Insa medicii se cred deasupra tuturor, desi multi dintre ei nu sunt prea inteligenti. Ma abtin sa spun mai multe, ca deja sunt nervos si sunt hipertensiv.

Cautati cu Google dupa urmaroarele cuvinte (explesii) : Wernicke's encephalopathy, Thyroid Storm, Thiaminase, Mammillary body, GABA, ȘOCANT. Mii de oi AU MURIT în mod BIZAR, Marsilea - Wikipedia, Polioencephalomalacia
0
30-06-2016, ora 11:52
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Daca tot am inceput sa "bag date", care sa fie utile medicilor si in final pacientilor, va mai zic cateva chestii, in legatura cu rolul glucozei in declansarea unor boli psihice.

1. Cand aveam varsta de 16 ani, eram plin de cosuri (acnee nodulochistica) pe fata. Era in anii '70. Tata m-a dus la un medic din Iasi, care mi-a recomandat un tratament cu hiperdoza de vitamina A uleioasa (la sticluta), de un milion de unitati pe zi. Se observase ca dozele mari de vitamina A inhiba formarea cosurilor. Si acum tratamentul este asemanator, doar ca se foloseste un derivat din vitamina A numit Isotretinoin (Accutane).
Numai ca atat vitamina A, cat si derivatii, afecteaza grav ficatul si duc la ciroza, daca sunt luate in doze mari. Cand mi s-a recomandat tratamentul respectiv nu se stiau aceste efecte secundare. S-a descoperit cam la doi ani dupa ce am luat eu tratamentul (un milion de unitati de vitamina A luata zilnic, timp de o luna). S-a constata ca la o ferma din Spania mureau vacile de ciroza, din cauza excesului de vitamina A din furaje.
In consecinta, imediat ce am terminat tratamentul, am inceput sa ma simt rau. Mi s-a fibrozat ficatul (ciroza toxica) si mi-au aparut varice la picioare si pe esofag.
Ficatul fiind afectat, nu mai putea sa stocheze glucoza sub forma de glicogen si faceam des crize de hipoglicemie. Ficatul are si acest rol, de a transforma excesul de glucoza din sange in glicogen, care se stocheaza in ficat. Dar face si conversia inversa, cand creste nevoia de glucoza (la efort fizic sau intre mese).
Mi se facea rau pe strada (lesin, transpiratie, simteam ca mor) si trebuia sa-mi cumpar o prajutura (savarina, ecler) si sa stau o jumatate de ora pe o banca, sa-mi revin. Inca nu incepuse criza economica si cofetariile erau bine "dotate" si aveau preturi mici. Acum este un lux sa intri in cofetarie si sa cumperi ceva. Ca sa nu zic ca pajiturile de acum nu seamana la gust cu cele de atunci, care aveau ingrediente naturale.

Intr-o dimineata am facut o hipoglicemie GRAVA, cand m-am trezit. Se invartea casa cu mine si nu ma puteam ridica din pat, Chiar am crezut ca am sa mor in momentul acela. Cu greu am ajuns in bucatarie, unde am mancat ceva. Dupa ce mi-am mai revenit, am plecat la scoala (eram in clasa a 11-a).
Surpriza a aparut a doua zi, cand am intrat in depresie severa si nu-mi mai placea nimic (nu mai citeam, nu mai ma uitam la filme, totul mi se parea inutil). Aceasta stare a durat mult timp, pana am trecut de varsta de 30 de ani.
Nu am fost la psihiatru si nu am luat tratament. Eram si foarte slab, de la un usor hipertiroidism. Dupa facultate am urmat un tratament cu anabolizante (Deca-durabolin - derivat din testosteron), pentru ca fiind foarte slab, aveam ptoza la rinichiul drept. La finalul tratamentului cu Deca-durabolin mi s-a recomandat tratament cu clomifen (Clostilbegyt) ca sa-mi reporneasca productia hipofizara de LH (hormon luteinizant), blocata de Deca-durabolin. Clomifenul actioneaza asupra hipotalamusului, il forteaza sa produca un neurohormon care stimuleaza hipofiza sa produca LH.
Clomifenul il luam timp de 15 zile pe luna (in doua cure), cu 15 zile de pauza. In primele 10 zile nu simteam nimic, decat gustul metalic al clomifenului. Dar dupa ziua a 10 totul se schimba. Seara ma lua somnul ca pe copiii mici si la ora 21 se dadea stingerea (in general ma culcam dupa miezul noptii, cand se termina programul la Radio Europa Libera). Dimineata ma trezeam cu o pofta de viata extraordinara. Depresia se volatilizase. Insa efectul dura putin, disparea complet la trei zile dupa ce nu mai luam clomifen.

Poate ca din cauza clomifenului mi-a trecut depresia, treptat, pe un interval de cativa ani. Poate ca a actionat asupra creierului si a determinat refacerea unor structuri afectate de criza de hipoglicemie de la pubertate. Ar trebui ca medicii sa studieze acest aspect.

Concluzia este ca daca neuronii nu au "benzina" (glucoza) la timp, sunt afectati grav si mor. Depresia poate sa fie declansata de o astfel de situatie.
0
30-06-2016, ora 12:20
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Isotretinoin (Accutane) se recomanda si acum si din pacate duce la afectarea ficatului si la depresie. Multi copii au dat in depesie si unii s-au sinucis. Chiar si la noi in tara s-a vorbit despre cazul unui copil de realizator de emisiuni TV, care s-a spanzurat la Praga dupa un tratament cu Isotretinoin. Firma care a produs initial acest medicament a renuntat la el, din cauza numeroaselor reclamatii (procese pierdute). Dar este fabricat ca medicament generic si este folosit in continuare. Medicii dermatologi nu cunosc aceste aspecte.

2. Un coleg de serviciu, profesor universitar, a plecat in excursie in Mexic si fiind acolo, a uitat sa-si faca injectia cu insulina (era diabetic). A lesinat in strada (coma diabetica) si pana sa vina medicii si sa stabileasca ce are, au trecut cam doua ore. De la faptul ca neuronii lui nu au putut sa foloseasca glucoza, a intrat in depresie si acum se trateaza cu sertralina.

Deci, metabolismul glucozei este extrem de important pentru sanatatea neuronilor. Daca neuronii nu pot sa foloseasca glucoza (lipsa de B1, hipoglicemie), chiar si pentru putin timp, se ajunge la depresie. Daca boala este cronica, degradarea neuronilor continua, putin cate putin, si se ajunge la boli psihice grave.

In final repet ce v-am spus deja, ca este posibil ca bolile psihice grave (schizofrenia cu simptome negative, insotita de atrofierea creierului, borderline, etc) ar putea fi produse de microbi (fungi), probabil cu localizare in intestinul gros, care produc tiaminaze.

Ideea de baza este ca trebuie sa se continue cercetarile si sa se stabileasca corect cauzele bolilor, sa nu ne mai tratam ca in secolul al 15-lea, cand medicamentul minune era praful (pudra) de mumie egipteana. La noi in tara se ocupau cu chestii din astea "farmacistii" din Sibiu si Brasov. Adica si in medicina sa se lucreze exact, cum se face in domeniul fizicii sau chimiei.
0
30-06-2016, ora 13:46
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua MDL, va felicit pentru initiativa de a oferi astfel de informatii aici. Apreciez efortul Dumneavoastra si imi pare rau pentru problemele de sanatate pe care le aveti, Dumneavoastra si fiul Dumneavoastra.
Este important insa sa aveti in vedere ca orice generalizare este gresita prin definitie. Psihicul uman este inca departe de a fi cunoscut, iar legile cunoscute (inclusiv cele fizice) nu se prea aplica. A considera ca ceea ce a fost valabil intr-un caz ar putea fi valabil in orice caz este hazardat.
Ca orice abuz, si cel de vitamine "se pedepseste". Mai mult decat atat, imensa majoritate a vitaminelor se iau in combinatii, caci se cunoaste deja faptul ca se regleaza reciproc. Pe de alta parte, sa prescrii vitamine B (mai ales B12) unui suspect/bolnav de cancer este ca si cum i-ai prescrie cianura.
Fiecare caz trebuie analizat in parte, infunctie de o multime de alti factori, inclusiv alte conditii medicale, alte tratamente prescrise etc.
Complexul de vitamine B este esential pentru functionarea sistemului nervos (ca sa ne referim la cazul de fata - bolile psihice), nu intamplator el este prescris, sub diverse forme si combinatii, in orice suferinta de acest tip (neurologice, demente etc.). Insa se pare ca nu este suficient; vitaminele B fiind mai degraba considerate un trofic, un adjuvant, si nu un tratament in sine.
Desigur discutia ramane deschisa si poate ca cercetari viitoare vor pune accentul mai mult pe preventie decat pe tratament. Este deja cunoscut faptul ca multe dintre alimentele din prezent nu mai contin ceea ce contineau in mod natural - vitamine sau alti nutrienti.
Indiferent care este situatia insa cred ca tratarea fiecarei situatii/caz, in mod individual, este obligatorie.
0
30-06-2016, ora 13:59
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Deficitul de B1 si B-uri in general apare din cauza procesarii cerealelor, adica a decorticarii lor excesive ! Cea mai mare parte a vitaminelor (90 %) se afla in coaja (tarate), stratul imediat urmator - din care se extrage grisul si germenele bobului care contine vitamine si ceva grasimi - care este indepartat si el ! Mai ramane doar partea de amidon pur cu ceva proteine (gluten) !

Asadar "painea cat mai alba" este hranitoare dar pe termen lung iata ca apar deficite de vitamine, constipatii si fermentatii tocmai din cauza lipsei fibrelor si a acidului fitic caruia i s-au descoperit inclusiv calitati anticanceroase !
Deci painea alba trebuie alternata cu paine graham sau consumate suplimentar tarate macinate (1 lingurita), gris si traditionala coliva !
1
30-06-2016, ora 17:52
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@ Psiholog Pescaru Valentin

Nu pot sa fiu de acord cu ce spuneti dumneavoastra. Eu am prezentat date concrete, care pot sa fie utile unor categorii de bolnavi si chiar medicilor, iar dumneavoastra veniti cu vorbe de duh si cu generalizari. Iar copilul meu nu era suspect de cancer cand i-am dat B12. Daca nu stiati pana acum, vitamina B12 chiar previne anumite tipuri de limfoame (intestinale). Ea nu trebuie sa fie administrata la cei cu diagnostic cert de cancer, pentru ca este o substanta trofica pentru celule, inclusiv pentru cele maligne.
Si este normal ca un psiholog sa nu vada cu ochi buni tratarea corecta a bolilor psihice, pentru ca psihologii castiga bani frumosi cu "papagalul". Eu nu cred ca bolile psihice grave, care au o cauza biochimica bine determinata, se pot vindeca cu vorbe si cu matanii, cu vrajitoare si cu alte prostii.
0
30-06-2016, ora 18:22
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@ stevens

Daca recititi cu atentie ce am scris, va veti lamuri ca nu discutam despre deficitul de B1 din alimentatia zilnica, ci despre distrugerea vitaminei B1 (tiamina) din corp (sange, ficat, organe) de catre tiaminaze, enzime care descompun rapid molecula de tiamina. Aceste tiaminaze pot ajunge in corp din alimentatie (plante toxice, ceai verde, etc), dar pot sa fie produse in cantitate mare in interiorul corpului, de bacterii sau fungi cu localizare diversa (cel mai des in intestinul gros, dar si in cavitati cum ar fi sinusurile, urechea, chiar in cutia craniana - de la o sinuzita). Ce am spus eu sunt noutati in domeniul medical, observatii de mare valoare, de care trebuie sa se tina seama si sa se initieze studii serioase, de indivizi cu logica "beton" si care au chemare pentru cercetare. Nu este cazul la medicii curanti, care lucreaza dupa sablon (proceduri) si care se opun la tot ce iese din tiparul invatat de ei.
Tiaminazele iti reduc rezerva de B1 la zero in cateva ore. chiar daca ingerezi superdoza de B1 (sute de miligrame). De asta encefalita Wernicke produsa de tiaminaze este mult mai grava decat in cazul intoxicatiei etilice. In general se moare de la asa ceva, daca nu se intervine cu aport masiv de B1. Exista si infectie cronica (moderata) cu agenti care produc tiaminaze, care degradeaza treptat creierul si in cativa ani se ajunge la schizofrenie cu simptome negative (cu atrofierea creierului si largirea ventriculilor cerebrali).
Cititi cu atentie ce am scris si cautati cu Google dupa cuvintele (expresiile) indicate. Din pacate administratorul forumului a sters linkurile indicate. N-am inteles de ce a procedat asa, pentru ca erau la ceva serios (Wikipedia si alte informatii publice). Eu mai comentez si pe alte forumuri si acolo nu sunt astfel de mofturi.
0
30-06-2016, ora 20:13
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Vad ca la alte comentarii nu s-au sters linkurile. Care este explicatia ?
2
30-06-2016, ora 23:23
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
MDL, cred ca stiti ca cel care reactioneaza cu o jignire la un comentariu absolut nevinovat da dovada propriei "micimi". Avand in vedere ca lucrez de multa vreme intr-un spital de psihiatrie si colaborez cu medici psihiatri, neurologi, cardiologi si de alte specializari, pentru a oferi cele mai bune soluti de tratament pacientilor nostri, comentariul Dumneavoastra este cel putin nepotrivit si gratuit ofensator. Cunosc foarte bine atat rezultatele cat si limitele tratamentelor medicamentoase, la fel cum cunosc realizarile si limitele psihoterapiei, si nu m-am temut niciodata sa afirm asta. Insa miile de pacienti tratati prin psihoterapie (cu succes dovedit) s-ar putea sa nu fie tocmai de acord cu neincrederea Dumneavoastra in "terapia prin vorbe". Este interesant ca tocmai Dumneavoastra, ca fizician inteligent afirmati asta. Va este cunoscut faptul ca ati devenit fizician prin...vorbe? Influenta parintilor, a profesorilor si a multor altora s-a facut prin Sfantul Duh, prin incantatii sau...prin vorbe? Educatia, comunicarea nu inseamna vorbe? Iesiti in fata casei acum si injurati-l pe primul trecator. Veti afla in acest fel daca o vorba are sau nu vreo semnificatie, daca poate schimba pe cineva...
Inainte de a putea exprima ceva prin viu grai, trebuie mai intai sa-l numim, in mintea noastra. Ceea ce nu vom putea numi in mintea noastra nu vom putea exprima, iata importanta cuvintelor, a "vorbelor". NLP-ul va poate oferi mai multe informatii in aceasta privinta.

Exista o stiinta relativ moderna: neurobiopsihologia care a demonstrat, foarte clar, ca psihoterapia schimba structura creierului, creeaza noi legaturi intre neuroni si noi trasee neuronale. Desigur, cercetarile au fost facute in lipsa oricarei alte interventii, tratamente medicamentoase, etc.
Imi pare rau ca o persoana ca Dumneavoastra, educata, cultivata este atat de restransa in gandire. Poate ca ati ajuns sa fiti prea mult fizician, care crede doar ce vede/masoara.
Va rog sa explicati de exemplu, cu vastele cunostinte pe care le aveti, care este mecanismul prin care un exercitiu de relaxare produce scaderea tensiunii arteriale in doar cateva minute? Ce substanta introduce el in corp care produce acest efect? Si cum se poate invata un astfel de exercitiu altfel decat prin...vorbe...
0
30-06-2016, ora 23:48
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@ Psiholog Pescaru Valentin

Nu ati fost chiar asa de neutru cum insinuati. Ati inceput comentariul cu vraji, dupa care m-ati luat pe sus cu critici mascate. In primii ani de serviciu, pe timpul lui Ceasca, am lucrat la un liceu. Secretarul de partid de acolo, cand voia sa vorbeasca de rau pe cineva incepea cam ca dvs.: "E baiat bun, dar are o problema..."

Eu nu dau doua parale pe psihoterapie. O consider un fel de sarlatanie, un mod de a face bani pe seama unor nefericiti.. Cand ai probleme de natura psihica, este de la dereglari biochimice la nivelul creierului. Este de natura "hardware". Din pacate nu se cunosc cauzele.
Psihoterapia aduce putin cu tratamentele practicate in Evul Mediu (tratamentul cu clisme, sangerari, tratamentul cu pudra de mumie egipteana pisata, etc), cand nu se stia despre microbi si despre cauzele bolilor.
Nu stiu ce v-a determinat sa comentati la ce am spus eu, care am prezentat o problema destul de "tehnica".
0
01-07-2016, ora 01:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ MDL

Ce experienta aveti in tratarea bolilor psihice cu vitamina B 1 ?
Enumerati cazuri, tipuri de boli, istoric de boala, scheme de tratament, durata tratament.

Mie personal imi plac lucrurile concrete, asa cum astept concret sa vina cazuri clare pe Romedic, care sa marturiseasca ca s-au vindecat de anxietate, depresie, numai prin psihoterapie.
0
01-07-2016, ora 08:03
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@ clara_p

Am spus destul de clar ce voiam sa transmit, ca este posibil ca cele mai multe boli psihice sa fie produse de degradarea creierului, ca urmare a existentei unor infectii cu agenti care produc tiaminaze. Cine are urechi de auzit, sa auda ! Si sa experimenteze cu doze mari de B1, pe cazurile disperate din familie. Eu mi-am salvat copilul cu acest tratament. Urmeaza sa tratreze si infectia fungica, cand va avea suficienti bani. Se scapa greu de infectiile fungice sistemice, mai ales daca imunitatea este deficitara.
Si am mai povestit de efectul antidepresiv avut de clomifen, de care lumea nu stia. Am dat suficiente informatii noi, despre care nu cred ca a auzit careva pana acum.

Iar in legatura cu psihoterapia, ajuta ca lumanarea la capul mortului. Este o escrocherie. Psihologii trebuie sa se ocupe de alte treburi, sa-i depisteze pe aia care sunt instabili si nu trebuie sa li se dea permis de conducere auto, sa-i "citeasca" pe detinutii periculosi cand vine vorba de eliberare conditionata, etc. Dar sa nu se bage la tratarea bolilor psihice, care este o treaba foarte serioasa. Nu este de competenta lor.
0
01-07-2016, ora 08:14
david90
Nu este medic/terapeut
david90
@MDL: Domnule, daca nu credeti in psihoterapie, atunci in mecanica cuantica credeti?!(nu insinuez ca ar avea legatura una cu alta, dar ca idee, vreau sa va testez intelectul) Sincer, dati dovada unei gandiri obtuze, consider ca nu aveti nicio treaba cu stiinta...

@Pescaru Valentin: Ati argumentat foarte bine, mai putin amintirea de NLP, care este considerata o pseudostiinta.Pe langa mecanismul exercitiilor de relaxare, eu i-as fi cerut domnului fost "profesor universitar de fizica"(clasica, newtoniana, cel mai probabil), sa explice mecanismul efectului placebo si nocebo...
0
01-07-2016, ora 08:22
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Pe langa tiaminaze, exista si alte substante toxice produse de bacterii (localizate in general in intestinul gros), care distrug tiamina din corp. Sunt compusi chimici care au sulf in molecula. Cine este interesat de astfel de probleme, sa caute cu Google, ca ceva informatii se dau la liber. Cercetarile in acest domeniu sunt in faza de inceput. Cu mare probabilitate tiaminazele si compusii chimici cu efect similar (care degradeaza tiamina) sunt responsabili de bolile psihice, dar pot avea un rol important si la declansarea diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare. Tiaminazele au efect puternic, catastrofal, iar ceilalti compusi actioneaza mai lent. Asta din ce am citit.
1
01-07-2016, ora 10:47
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua david90,
NLP a ratat atunci cand a incercat sa se transforme dintr-o teorie intr-o...psihoterapie. Insa ideile pe care le-a avansat (unele preluate din psihanaliza), si le-a demonstrat sunt extraordinar de importante pentru studiul si tratatarea bolilor psihice. Iata cateva idei de baza:
- dupa cum scriam anterior, oamenii gandesc in...cuvinte. Nu putem exprima ceva pana nu am "pus" cuvinte pe acel ceva, pana nu l-am numit. Atunci cand nu putem numi ceva nu putem sa-l exprimam, ci doar sa-l...traim, il punem in act
- felul in care vorbim, in care "ne" vorbim ne poate programa intr-un anume fel. Am organizat/participat experimente cu studenti care au demonstrat acest lucru: daca mai multe persoane ii vor spune uneia ca arata rau, ca s-a intamplat ceva cu ea, ca ar trebuie sa se ocupe de sanatate etc.in doar cateva minute persoana va incepe sa se simta rau. Experimentul este valabil si in celalalt sens (apropo de efectul placebo/nocebo). Imi aduc aminte ca la o inmormantare, unei persoane care aproape lesinase din cauza suferintei si durerii pierderii i-am dat o jumatate de...aspirina (stiind ce este pastila si fusese tot ce gasisem la indemana); aproape imediat s-a simtit mai bine. Probabil ca ar trebui sa studiez efectul acidului acetilsalicilic asupra tristetii...
- persoanele care obisnuiesc sa se exprime intr-un anume fel tind sa dezvolte afectiuni in sensul respectiv. Exemplu: "vai, mi-ai zis ceva de ma doare capul", "am o problema care imi da dureri de cap etc. O astfel de persoana va acuza des...dureri de cap...Oare de ce?
Exista multe dovezi, venite din nenumarate studii si cercetari, despre felul in care obisnuim sa ne "programam" singuri, prin felul in care vorbim. Intalnesc des in practica persoane care acuza stari de rau, greata, ameteala dimineata. Dupa evaluari complexe aflu ca persoana gandeste inainte de culcare ce zi de "r...at" va avea a doua zi, ca nu ar vrea sa se mai scoale, ca nu ar vrea sa se mai duca la acel serviciu. Cum credeti ca se va trezi a doua zi de dimineata. Ce om "sanatos la cap" s-ar trezi cu placere catre asa ceva?
Un alt exemplu, des intalnit pe acest forum: cat de des apar cuvintele "nu pot", "nu sunt in stare", "nu am nici un chef" in asociere cu persoane cu depresie; si cat de greu le este acestora sa foloseasca expresiile opuse. Aceeasi situatie, cu alte cuvinte "cheie", in cazul persoanelor cu tulburari de anxietate...si cat de greu se regasesc in limbajul lor cuvintele "liniste", "relaxare", "calm" etc. Vei gasi foarte greu o persoana care sufera de anxietate care merge la...masaj.
Si povestea poate continua. Cei care ataca (si ma ataca) gratuit psihoterapia sunt cei care nu vor sa creada, nu vor sa vada, si merg pe principiul "daca nu mi s-a intamplat mie nu exista". Este interesant de observat faptul ca foarte multi dintre ei sunt persoane religioase...
Si pentru cel care nu vrea sa creada nu exista demonstratie; altfel, cei care nu cred in psihoterapie ar avea la dispozitie nenumarate studii, cercetari, lucrari, articole, declaratii ale persoanelor, carti cu prezentari de cazuri etc. Exista chiar aici pe forum nenumarate declaratii ale celor care au fost la psihoterapie si ce efect a avut aceasta asupra lor...
Probabil ca este mai putin sarlatanie tratarea delirului schizofrenic cu...vitamine..., sau a diabetului, sau a hipertensiunii arteriale...
0
01-07-2016, ora 12:34
david90
Nu este medic/terapeut
david90
@Psiholog Pescaru Valentin: Total de acord cu dvs.Ce ma deranjeaza pe mine la NLP este ca, a inceput sa fie promovata cam pe la toate conferintele de dezvoltare personala, fiind sustinuta de diferiti antreprenori, ca si cand, urmand NLP-ul, oricine ar putea deveni antreprenor...(sau atingerea unui anumit scop, in principiu)
0
01-07-2016, ora 13:01
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Il rog pe administratorul forumului sa stearga sau sa mute comentariile care nu au legatura directa cu subiectul prezentat de mine. Sa nu transformam discutiile in atacuri la persoana sau in loc de injuraturi. Si sa nu permita reclama mascata pe care vor sa si-o faca "psihoterapeutii", bagandu-se in vorba cu toti cei care posteaza ceva.

Si ar fi bine daca pe acest forum ar exista si o rubrica unde sa se prezinte idei noi, ca in cazul de fata, cu tiaminazele si B1. Dar pot fi multe discutii, legate de multe aspecte (cancer, etc). Adica sa nu amestecam ce scriu pacientii obisnuiti, cu ceva cu caracter de noutate stiintifica.
0
01-07-2016, ora 13:10
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Cei care nu sunt de acord cu ce am scris eu, sa faca bine si sa se documenteze inainte de a ma contrazice. Sa nu sara "la atac" fara logica. Internetul este la liber si este o sursa buna de informatii.
0
01-07-2016, ora 17:37
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
MDL exista un subiect special cu solutii alternative !
Acolo am postat cu totii tot felul de remedii si cai de ameliorare alternative !

http://www.romedic.ro/forum/depresie-anxietate-toc-tab-schizofrenie-gestionare-terapii-suplimente-solutii-ajutatoare-70092
0
01-07-2016, ora 17:54
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@ stevens
Nu ma intereseaza in mod deosebit chestiile naturiste. Eu am descoperit ceva "tare" si am vrut sa fac cunoscut acest lucru. Sunt curios sa aflu ce efect are tratamentul cu doze mari de B1 (pana la 500 mg/ zi) in cazul la cat mai multi bolnavi. Efectul se vede clar dupa cateva luni de tratament. Asta poate sa constituie punctul de pornire (cotitura) in tratarea multor boli psihice. Cu copilul meu s-a rezolvat, dar urmeaza sa trateze si cauza (infectia), Insa asta costa zeci de mii de dolari (asa se scria pe niste site-uri din SUA, unde anual se trateaza mii de cazuri de fungemie sistemica).
Tiaminazele n-au fost luate in serios pana acum, desi se stie de ele de multa vreme.
0
01-07-2016, ora 18:20
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ MDL

Stimate domn,

Nu putem sa ne apucam sa luam cantitati uriase de vitamina B1 sa facem experimente pe noi.
Ideea cu B1 dateaza de multi ani, nu din 2016. Dar luat in cantitate mare nu numai ca nu vindeca o boala psihica ci are si efecte secundare majore asupra organismului.

Cine o sa gaseasca un tratament care sa vindece bolile psihice o sa ia premiul Nobel. Inca nu avem nimic demonstrat stiintific.

Nu puteti vorbi despre un tratament cu o molecula X in conditiile in care nu cunoasteti istoricul nici macar a unui caz de vindecare a unei boli psihice cu acea molecula.
0
01-07-2016, ora 18:54
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Si ce te faci cand constati ca efectul suplimentarii cu vitamina B1 e de fapt placebo?!...De aceea metoda stiintifica ar trebui sa fie imperativa in tratarea bolilor, in dezvoltarea de noi medicamente, etc.

https://www.youtube.com/watch?v=xyQY8a-ng6g
0
01-07-2016, ora 20:58
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@ clara_p

Vitamina B1 clasica (clorhidrat de tiamina) nu este toxica nici in cantitati mari (de peste 1000 mg pe zi), pentru ca este hidrosolubila si se elimina rapid (in maxim 5 ore) pe cale renala. Chiar firma Vitaking comercializeaza B1 in capsule de 250 mg. Iar fiul meu a luat B1 timp de patru ani, cate 500mg pe zi (uneori mai mult). Singurul efect vizibil a fost acela ca nu se putea culca seara inainte de ora 24. Acest efect este mai pronuntat la Enerion (sulbutiamina), pentru ca intensifica activitatea neuronala. O recomand si studentilor care fac efort intelectual intens.
Iar doamna de care vorbiti, probabil ca a dat B1 in cantitati mici, cum se da la oamenii sanatosi, de cel mult 10 mg pe zi. In cazul in care ai tiaminaze in sange, este necesar un aport masiv de B1.
Va rog sa nu mai dati sfaturi in privinta asta, ca nu aveti nici cea mai vaga experienta
0
01-07-2016, ora 21:03
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
MDL tot ce pot sa-ti zic ca nu prea zici bine ce spui, ai niste probleme la mansarda clar, plus ca nu e frumos sa-l jignesti pe domnul psiholog.
Iti arat eu ca nu scade nici o glicemie de la 180 la 140 la 3 ore, decat daca modifici alimentatia sau medicatia antidiabetica sau dozele de insulina ! De unde le scoti nu inteleg.
La Diabet ma pricep cat de cat ca si la psihiatrie, deci aici nu ma prea poti duce.
Oricum la un om normal glicemiile trebe sa fie asa dupa testul de toleranta la glucoza cu 75 g glucoza:

Bazal - < 100 (mai mic ca 100)
La 0, 5 sau 1 ora < 160
La 2 ore - < 140
La 3 ore - < 100

Iar dupa o masa cu 75 HC gen paine alba, se pastreaza la fel totul, doar ca la 1 o ora sa fie <140 si la 2 ore < 120
Si e f simplu cum a pus limitele astea ! Pe oameni sanatosi asa au fost valorile.

Iar la diabetici ar fi asa, desi eu nu sunt deacord si as pune limitele de mai sus, ca se poate cu dieta, miscare si tratament bun !

Bazal - < 130
La 30-60 minute < 180
La 120 minute < 160
La 3 ore - < 130

Sa te vad eu cum misti tu glicemiile doar cu vitamina aia, facem testu cu martori de aici daca vrei.
La bolile psihice trebe tratament, altfel e de rau, si asta tot demonstrat, nu mai deruta lumea ca le faci rau. E nevoie si de vitamina aia dar in cantitati echilibrate, sigur ca e buna ptr creier, insa nu elimini alte tratamente ca nu e cazul.
0
02-07-2016, ora 09:52
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Nu am de gand sa intru in discutii nepotrivite cu "veteranii" forumului. Am vrut doar sa transmit experienta mea, cu tratamentul cu doze mari de B1, care nu te face leguma si iti permite sa duci o viata normala. Singurul inconvenient este ca trebuie sa iei capsula (de 100 mg) din 5 in 5 ore (mai putin noaptea, cand dormi). B1 are timpul de injumatatire scurt, se elimina masiv prin urina. Si in plus tratamentul cu B1 este o solutie paleativa, pentru ca actioneaza tot asupra efectului factorilor patogeni, nu asupra cauzei bolii. Insa e mai aproape de cauza bolii. Am vrut sa atentionez lumea (bolnavii si familiile lor, corpul medical) asupra efectului negativ produs de tiaminaze si de microbii (fungii) care produc aceste toxine. Efectul pozitiv al vitaminei B1 se instaleaza lent, dupa luni de tratament, pe masura ce se refac neuromii afectati de tiaminaze. Dar are si un efect rapid (la o ora dupa inghitirea capsulei) prin efectul de linistire. Asa ca nu recomand intreruperea medicatiei data de psihiatru, pana nu se vede o imbunatatire neta a situatiei. Si intreruperea tratamentului dat de psihiatru sa nu se faca fara acordul acestuia. Eventual sa se scada dozele.
Am citit pe Internet despre un singur caz de pacient tratat cu doze mari de tiamina (B1). Era vorba despre o adolescenta de 16 ani din America, care avea encefalita Wernicke cronica (cauza necunoscuta). In cazul ei s-a emis ipoteza ca ar fi suferit de o deficienta enzimatica (mostenita genetic) care nu ii permitea sa foloseasca B1 din corp. Insa eu cred ca era vorba de tiaminaze. Lua zilnic 600 mg de B1, iar cand era stresata (examene in sesiune) dubla doza, A murit la varsta de 32 de ani, de la o complicatie infectioasa. Nu de la hiperdoza de
B1 !

Un posibil efect negativ ar fi afectarea somnului (nu iti vine sa te culci decat tarziu) insa nu la toti. Un alt efect negativ ar fi o scadere brusca a nivelului glucozei din sange, ca in cazul diabeticilor dupa injectia de insulina. Este bine sa aveti zahar in casa, sa luati cateva lingurite in caz de hipoglicemie. Se poate intampla numai dimineata, daca se ia B1 pe stomacul gol.
0
03-07-2016, ora 02:19
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Eu te-am intrebat sa spui ce am intrebat, nu sa sustii in contunuare ce sustineai !
Cum e cu glicemia ?! Ai valorile alea de le-am dat ?! Te incadrezi, bazal, la 1 2 ore si 3 ore dupa mese si la pranz si seara si dimineata ?!
Ai glicozilata < 5, 7 ?! Daca da, atunci esti brici.
Daca nu, mai ai de lucrat la asta.
La diabetici trebe sa fie sub 7 dar eu tot sustin sa fie ca la un om sanatos sub 5, 7.
Adaugă un comentariu / răspuns
43 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: