dificultati de auz

06-05-2008
tonitza
Nu este medic/terapeut
tonitza
buna ziua!
in urma cu un an am sesizat dureri la urechea stanga si scaderea auzului. dupa audiograma, mi s-a pus diag. de hipoacuzie usoara. acum, dupa un an, la o noua audiograma s-a observat ca auzul imi scade( S: pleaca de la 20 si scade pana la 35 iar la D : pleaca de la 20 si scade pana la 40. scaderea incepe de pe la 1500 hz). testul Rinne +, testul Weber are sageata in jos. Cu UD aud mai bine.
La control urechea externa este ok, zgomote nu intampin, am urmat un tratament cu gentamicina in urma cu 2 luni sa-mi scada auzul ( singurul din viata mea)
Diag. actual este de hipoacuzie neurosenzoriala. tratamentul cu nurofen, ketonal nu are rezultate, in plus ma doare urechea stanga de un an aproape continuu( am vizitat stomatolog, dar nu sunt probleme). Am si probleme cu articulatiile, o artrita in observatie, nediagnosticata clar.
Rugamintea si intrebarile mele sunt daca exista tratament pt. hipoacuzia neurosenzoriala, daca ea evolueaza si care ar putea fi cauza durerii mele, de ce trebuie sa ma feresc. va multumesc. tonitza
14 comentarii
0
06-05-2008, ora 00:00
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Buna ziua!
Tratamentul pentru hipoacuzie neurosenzoriala..este eficient numai in cazul cand aveti o hipoacuzie instalata recent si ati inceput un tratament complex!
O hipoacuzie mai veche..care se afla in progresie..beneficiaza de acelas tratament...cu scopul de a stopa caderea auzului...de a mentine hipoacuzia la nivelul dat... sperante de a recapata auzul de la 18 ani...mai putine!
Nu am inteles...cu ce scop ati facut GENTAMICINA...in ce doza, de cate ori pe zi..cate zile??
Durerea care radiaza in ureche nu este legata de nervul auditiv..cautati cauza la Articulatia temporomandibulara...(BMF)... sau o problema de coloana cervicala( la reumatologie!)
Puteti sa ne scrieti..ce varsta aveti, Kg, tensiune arteriala, alte boli cronice..cardiace sau digestive!?
0
07-05-2008, ora 00:00
tonitza
Nu este medic/terapeut
tonitza
Multumesc pentru raspuns, dl. doctor!
Gentamicina am facut-o in urma cu un an, in urma unei inflamatii postextractie dentara.( ampicilina cu genta, genta la 12 ore- 4 zile). Am 31 de ani, sex feminin, 55 kg, tensiune 10-11 cu 6, nu am boli cronice, cardiace, am avut in adolescenta o gastrita scurta, hipocalcemie. Toate analizele, aku 2 luni au iesit foarte bune( calciu 9, 2 glicemie 78, creatinina 0, 94, , aslo 200, colesterol 167, mg 1, 8; VDRL negativ, VSH 5)
Imi completez simptomele spunandu-va ca de 3 luni am pocnituri in urechea care ma doare, probleme de localizare a provenientei sunetului( inca rare, dar...), iar problemele de auz sunt la vocea umana mai ales.
De la Institutul ORL Buc. mi s-a spus ca asta e, nu-mi mai revine auzul si ca inca nu e timpul pt. o proteza, iar tratamentul a fost de ketonal ung si nurofen.
As fi vrut sa va mai intreb: proteza se poate pune oricand, mai scade auzul cu ea, amplifica sunetul sau si protejeaza celulele auditive ramase).
0
07-05-2008, ora 00:00
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
buna ziua!
1.Proteza se poate pune si la scaderi minime de auz...si acum exista aparate intraauriculare care practic nici nu se observa.
2.Proteza intradevar amplifica sunetele, dar nu protejaza celulele auditive ramase, cu acest scop se recomanda tratamente periodoce.
Sermion 30 mg 2 pe zi timp de 1 luna dupa care continuati cu 1 past. pe zi..inca 2-3 luni.
cerebrolizin 1ml. 1 pe si i/m + Vit. B1 1 fiola pe zi i/m.10 zile
Ginseng 1 pe zi 1 luna!
si dupa 3 luni..repetati audiograma!
0
08-05-2008, ora 00:00
tonitza
Nu este medic/terapeut
tonitza
multumesc mult, sunteti de admirat pentru tot ceea ce faceti pentru noi!
0
09-05-2008, ora 00:00
anix78
Nu este medic/terapeut
anix78
buna ziua!ma numesc alina si am 30 ani!am fost diagnosticata cu otoscleroza stanga de d-l dr.ciuchi cu auzul scazut pana la 30(nu stiu exact ce inseamna).d-l doctor a zis ca nu ma opereaza acum deoarece pe inalte inca e bine si problema pe sunetele joase si la operatie nu s-ar rezolva mare lucru acum.e mai bine sa mai astept un an, asa mi s-a spus.sa inteleg ca trebuie sa surzesc mai tare ca sa pot fi operata?ce ar insemna o operatie in aceasta faza de otoscleroza?e avansata sau nu?ce ma sfatuiti in acest caz?mentionez ca ud e bine pt moment.sa ma astept sa am probleme si la ea in viitor?am uitat sa mentionez ca am si sinuzita faciala si domnul dr a mentionat ca ar trebui operatie si pt asta!poate ma ajutati cu un tratament bun pt sinuzita paiate mai scap de senzatia asta de "cap infundat"!va multumesc din suflet pentru ce faceti aici!in asteptarea unoiu raspuns.multumiri!
0
11-05-2008, ora 00:00
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Anix... intradevar la o scadere mica( pana la 30db) nu se forteaza o interventie chirurgicala. O s faceti audiograma la 6 luni si chirurgul-orl o sa decida cand este cazul!
Procesul de osificare care se produce in otoscleroza este incontrolabil.., nimeni nu poate sa spuna cat de repede o sa progreseze scaderea auzului..si daca o sa afecteze si alta ureche!

Cat despre sinuzita... Da este o inflamatie care poate fi tratata.
Cand ati facut o radiografie SAF?
Puteti sa.mi scrieti rezultatul?
Ce fel de sinuzita este?
0
16-05-2008, ora 00:00
anix78
Nu este medic/terapeut
anix78
VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU LAMURIRI...AM SA ASTEPT SA VEDEM CUM EVOLUEAZA OTOSPONGIOZA!
DESPRE SINUZITA...PE BULETINUL RADIOLOGIC SCRIE INGROSARI MUCOASA SINUSURI LATERALE BILATERAL IAR PE RETETA RINOSINUZITA MAXILARA SI BILATERALA.SPAR SA FI INTELES BINE!SI DEVIATIE DE SEPT!AM UITAT SA MENTIONEZ CA ACUM12 ANI AM AVUT DOUA OPERATII DE DEVIATIE DE SEPT IAR DR. CIUCHI A SPUS CA MI-AU RAMAS "SECHELE" SI "NU AM UN SEPT" SAU ORIFICIUL E FOARTE MIC!POATE IMI EXPLICATI D-VOASTRA MAI BUNE CE INSEAMNA ASTA!ACUM ASTEPT RASPUNSUL LA ANTIBIOGRAMA DIN SECRETIA NAZALA SA VAD CE ANTIBIOTIC MERGE!VA MULTUMESC!IN ASTEPTAREA RASPUNSULUI...SANATATE!
0
16-05-2008, ora 00:00
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Daca pe radiografie scrie numai INGROSARE A MUCOASEI..e de bine..este o inflamatie congestiva..fara colectie purulenta!
O sa fie suficient tratamentul cu antibiotic+eurespal+aerosoli sau inhalatiii la domiciliu!
0
16-05-2008, ora 00:00
tonitza
Nu este medic/terapeut
tonitza
Am facut o noua audiograma la Institutul ORL Buc si rez au fost foarte diferite de cele de aku 3 luni: mi-a iesit acum o scadere de 10 db (diag: hipoacuzie neurosenzoriala, forma usoara). Dl dr. Ataman a zis ca e fb, iar durerea de ureche a diagnosticat-o ca nevralgie Arnold si mi-a recomandat infiltratii.
Am fost si la fac de Stomatologie unde mi s-a pus diag de artrita temporomandibulara si mi s-au dat ultrasunete( am probleme si cu alte articulatii).
Dl doctor, as dori sa va intreb daca aceste ultrasunete afecteaza in vreun fel auzul. De asemenea as vrea sa stiu daca exista legatura intre cele doua diagnostice.
Va multumesc! tonitza/31/ f
0
18-05-2008, ora 00:00
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1. ultrasunetele.nu afecteaza auzul !
este un tratament fizioterapeutic recomandat, nu trebue sa va faceti griji!
2. O legatura directa intre artroza temporomandibulara si afectiunea nervului auditiv...nu este.
DAR.. indirect ar putea fi !
Artroza temporomandibulara implica durere locala, acest lucru implica o vazoconstrictie cu diminuarea circulatiei local..dar si la distanta de articulatie.fapt ce ar putea duce l diminuare circulatiei sangvine in urechea interna..implicit afectarea celulelor nervoase si a nervului auditiv.!
0
18-05-2008, ora 00:00
tonitza
Nu este medic/terapeut
tonitza
multumesc mult, dl. doctor, va doresc toata sanatatea din lume!
0
26-05-2009, ora 19:35
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Buna ziua,

desi nu sint medic ORL, ca medic de medicna hiperbara in Germania (mai nou si la Constanta) la mine ajung foarte multi pacienti cu hipoacuzie sau surditate brusc instalata. Prin colaborarea Clinicii pe care o conduc cu cea de ORL, condusa de prof. Elies (neurochirurg si chirurg ORL, Sef de Sectie ORL) am putut participa la diagnosticarea, studierea evolutiei si tratamentul a mai bine de 2500 de pacienti cu acest diagnostic, pacienti care in Romania sint considerati "cu daune ireversibile" (deoarece in HBO ajung cind nu mai au nici o posibilitate de tratament)

Atit hipoacuzia cit si surditatea brusc instalata pot fi tratate cu succes in proportie de peste 95% (Schumann, studiu cu peste 3000 de soldati si hipoacuzie acuta, Bundeswehrkrankenhaus Ulm) daca tratamentul se aplica de urgenta.

Dl Dr. Valeriu a subliniat importanta tratamentului rapid, in Germania se considera insa inceperea acestuia inca din prima sau primele 2 zile ca fiind de importanta majora.

De aceea este foarte important prezentarea la medicul ORL (si nu la altcineva, indiferent de bagajul acestuia de cunostinte) inca din prima zi de aparitie a simptomelor, personal cred ca o campanie de informare in acest sens nu ar strica Romaniei.
Medicul ORL este singurul care are atit calificarea necesara cit si metodele de diagnostic pentru a pune un diagnostic corect ceea ce detarmina conduita terapeutica.
Important este diferentierea dintre o tulburare mecanica si una neurosenzoriala si in primul rind excluterea unei rupturi de fereastra rotunda (care, in cazul ca se suspicioneaza, ar trebui printr-o plastie speciala remediata de urgenta). Dar cred ca despre acest lucru pot explica colegii ORL-isti mai amanuntit.

In cel de al doilea caz conduita terapeutica dupa efectuarea diagnosticului este una singura, deoarece si cauza hipoacuziei este una singura: hipoxia! Acest tratament consta in terapii ce au toate ca scop imbunatatirea aportului de oxigen in baza craniului (nu numai la nivelul urechii interne).

Conform Protocoalelor Medicilor ORL Germania in functie de diagnostic si gravitate, dupa excluderea posibilitatii unei rupturi de fereastra se aplica:
- perfuzii cu vasodilatatoare si tratament oral cu vasodilatatoare
- cortizon Schema Stenart (dupa prof Stenart ce a condus pina de curind Clinica ORL Köln)
- oxigenoterapia hiperbara (HBO)

Tratamentul consta din vasodilatatoare si/sau cortizon in primele 10 zile de la aparitia afectiunii, urmat de HBO daca pacientul nu raspunde la tratamentul medicamentos. Studiul lui Schumann, dar si cele ale lui Lamm si Lenartz, arata importanta aplicarii acestor tratamente de urgenta (cortizon si HBO), daca in primele 2 saptamini vorbim de o posibilitate de vindecare completa la peste 95% dintre pacienti dupa 6 (sase) saptamini aceasta sansa se reduce la 5% (Clinica Prof Elies dupa trecerea celor "2 saptamini" aplica direct HBO in paralel cu vasodilatatoare)

In cazul hipoacuziei cronice (incepind cu cea de a sasea saptamina) desigur ca protezarea este singura metoda ce mai permite integrarea acestor pacienti in societate dar este bine de stiut comportamentul terapeutic deoarece:

daca un paciant normacuzic sufera o hipoacuzie cronica acesta mai poate fi protezat, un hipoacuzic insa poate ramane surd! (desigur ca si normacuzicul, dar riscul la hipoacuzici este mult mai mare)

Din acest motiv in Germania exista protocoale de tratament, asi putea spune fara echivoc, iar Asociatia mediccilor ORL din Romania ar fi bine sfatuita daca ar proceda la fel (ma refer sa adopte protocoale proprii, nu neaparat sa le traduca pe cele germane).

In cazul plastiilor de ferestre tratamentul ramane tot cel de mai sus pina la recuperarea auzului (in primele 2 saptamini cortizon, dupa sau daca au trecut deja 2 saptamini, HBO)

Cu Stima,
Dr. Ion Bogdan Cristian
Institutul de Medicna Hiperbara Bielefeld/Germania
0
27-05-2009, ora 12:44
roxana_2008
Nu este medic/terapeut
roxana_2008
apropo domnule Doctor si mie mi-a iesit la radiografie ingrosarea mucoasei nazale dar ca tratament mi-a fost dat doar inhalatii cu flori de trifoi si nimic altceva.eu am facut radiografia pentru ca aveam mereu o nara infundata si am crezut ca poate am deviere de sept.e un pic mai dssfundata nara stanga si atat.ar trebui sa mai iau inca ceva vizavii de inhalatii...mulumesc
0
27-05-2009, ora 14:43
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
nu..
pentru ingrosare a mucoasei.. este suficient tratament local prin inhalatii !
Adaugă un comentariu / răspuns

Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.