Durere dupa 8 luni de la extractie, nici o pista!

06-09-2020
cristian8800
Nu este medic/terapeut
cristian8800
Buna seara! Am in acest moment 36 de ani. In urma cu 3 ani incepe aceasta poveste, ce incepe sa semene cu un vis urat sau chiar mai mult. Am investit timp, bani si mai ales nervi intr.un dinte pe care in cele din urma l.am pierdut, dar continua sa ma bantuie de 'dincolo'.

- Octombrie 2017: un medic dentist care pana atunci imi facuse impresie foarte buna, ia decizia (ce mai tarziu s.a dovedit inutila si neinspirata) de a scoate nervul molarului 2-5 (stanga sus), pe motiv ca, caria pentru care m.am dus era prea avansata si intra in camera pulpara. Alti medici ce au vazut ulterior radiografia au spus ca nu se impunea scoaterea nervului. Peste o saptamana s.a grabit sa si astupe canalul.
- Noiembrie-Decembrie 2017: incep primele dureri, variabile, la radacina, iar medicul o scalda, ca inventez eu probleme, ca ma iau dupa internet, ca sa am rabdare. Renunt la medicul in cauza, caut alti specialisti.
- Anul 2018: ajung de 2 ori la un endodont, care descopera ca molarul meu avea un canal de 23, 5 mm lungime, din care fusesera obturati doar 18 mm! Goleste si restul radacinii de nerv, folosing martori chimici pentru a fi sigur ca a trecut prin tot dintele. Dupa scurt timp repeta operatiunea, pentru ca inca simteam dureri acolo. In final, dam amandoi din umeri. Se pare ca s.a intervenit de prea multe ori pe dinte si a ramas traumatizat, singura explicatie pentru care un dinte devitalizat doare.
- incep parca sa ma obisnuiesc cu durerile care variau oricum, se acutizau uneori, mai ales cand fumam mai mult. Incep chiar sa uit de povestea cu dintele. Ma mut in Germania in iunie 2019 si toate interventiile de mai jos au loc aici.
- Toamna 2019: Revin durerile. Si sunt aproape constante. Radiografie - infectie la radacina. Antibiotic - nici un rezultat. 2 solutii - rezectie apicala sau extractie. Ambele acoperite de asigurare.
- Decembrie 2019: aleg rezectia (desfacere gingie, taiere radacina, curatare tesut infectat. Rata normala de succes - 75%). Renunt la fumat inca dinainte de operatie. La inceput pare ca se normalizeaza treaba, dar in nici 2 luni reaparar durerile. Radiografie - infectia reaparuta, ba chiar pare ca vrea sa se intinda si spre radacinile dintilor vitalizati.
- Februarie 2020: extractie. Curatare rest tesut afectat, asigurat 200% ca nu va mai aparea infectia, totul va fi okay, si ca peste 3 luni pot sa incep sa ma gandesc la implant. Durerile se atenueaza, dar nu complet.
- Iunie 2020: fac radiografii in 2 locuri diferite. Rana curata, osul vindecat, nici urma de infectie, sinusul curat, dintii adiacenti impecabili. La mine continua din cand in cand durerea surda. Pe cat a fost posibil dupa extractie am evitat sa mananc pe partea stanga daca existau riscuri sa intre fragmente in spatiul liber. Nici n.am mai fumat.
- Saptamana curenta: durere surda permanenta, senzatie de amorteala continua a obrazului in dreptul fostei radacini. Deranjant ca un purgatoriu. Fac o radiografie, si ca sa fie siguri, un CT. 2 doctori cu experienta analizeaza CT-ul timp indelungat. Din nou, osul curat, zero infectie, dantura in regula. Imi spun ca n.au rost s.o deschida sa mai curete o data, pentru ca nu e nimic de curatat. Innebunesc. Vorbim de medicamente neurologice, s.ar putea ca nervii care ajung acolo unde era dintele sa interpreteze prost situatia de la fatza locului si transmit semnale false catre creier. Desigur, e doar o teorie. Si nu pot sa le iau in acest moment, deoarece medicamentele neuroologice vin cu efecte adverse serioase (ameteli). Iar eu in perioada curenta conduc 1000 km/saptamana. Nu e o solutie. Nu acum.

Mai mult decat durerea, e teama ca e totusi o infectie care s.ar putea extinde si sa.mi pierd jumate din dinti. Sau din fatza. Deja nu mai stiu ce sa cred.

Teorii:

1.Atypical Odontalgia / Phantom Tooth Pain (treaba cu neurologicul). Medicamentele au multe efecte adverse si nu e garantat succesul.

2.Prea multa anestezie si prea multa cotrobaire in zona timp in astia 3 ani. Trauma iremediabila in zona. Implicit amorteala.

3.Infectie/alte probleme care pentru un motiv sau altul nu se vad nici la radiografie, nici la CT. Sau vin de prea departe ca sa fie descoperite asa. Daca cu primele doua variante pot trai oarecum impacat, gandul ca s.ar putea sa fie a 3.a imi provoaca mai multe anxietate decat durerea insasi.

Ca sa sumarizez ce se intampla acum: durere in os, similara cu cea de cand aveam si dintele si infectia, amorteala in obraz tot in dreptul radacinii. Durerile se estompeaza la stimuli: daca consum bauturi, alimente dispar aproape complet. La palpare/presiune cu degetul, la fel, nu mai simt nimic.

Va rog, idei, scenarii, experiente proprii. Orice m.ar putea ajuta sa.mi fac o idee despre ce se intampla acolo.

Multumesc!
4 comentarii
0
09-09-2020, ora 03:00
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Buna ziua! Intr adevar atipica situatia dumneavoastra. Foarte posibil sa nu fie o cauza locala. As indica sa se faca o anestezie locala in zona sa se observa daca atat timp cat dureaza anestezia mai aveti vreun simptom. Ma mai gandesc la simptomatologie de la un dinte vecin, dar sunt sigura ca la cate vizite ati facut, probabil s-au investigat si dintii alaturati.
0
02-05-2021, ora 12:54
cristian8800
Nu este medic/terapeut
cristian8800
Intrucat ramasesem dator cu un raspuns, cel mai probabil afectiunea este intr.adevar neurologica, si am observat inca un tipar. Durerile sunt amplificate acum de...alcool. Daca beau mai mult de o bere, a doua zi pulseaza vechea durere fantoma. Astfel, incet incet am renuntat si la aceasta mica placere nevinovata.

De asemenea, dupa sugestii din partea a doi stomatologi, in urma faptului ca probabil scrasnesc din dinti noaptea, acum port si o gutiera, dar nu pot aprecia in ce masura a contribuit aceasta la ameliorarea durerilor.

Asta pentru a ajuta pe cineva cu probleme similare care poate citeste aici.
0
17-07-2023, ora 22:31
Barbiexo
Nu este medic/terapeut
Barbiexo
Cam târziu am ajuns la acest subiect. Sunt curioasa cum ați rezolvat problema dvs. Dacă gutiera v-a ajutat in vreun fel.
Am patit ceva similar, aproape identic și după un an de căutări am găsit răspunsul și tratamentul care a funcționat pentru mine.
La fel ca Dvs, am avut rezecții aplicale, tratamente pe canal, extracții și durerea tot nu dispărea. Am fost la mulți medici renumiți de la noi din tara : stomatologi, chirurgi BMF, ORL, neurolog, neurochirurg pana și la psihiatru.
Am acceptat orice doar ca sa scap de durere: aceasta era constanta și ma durea mai tare uneori in decursul zilei.
Diagnosticul corect a fost: durere neuropata nerv trigemen.
Deși inițial am avut o cauza a durerii (o măsea cu probleme), se trata corect măseaua însă durerea nu dispărea, chiar dacă o scoteam. Pentru ca este o disfuncție neurologica prin care se trimite impuls nervos către creier cu senzații de durere. Deși clinic dintele nu mai e, durerea persista. ( durerea fantoma).

Am luat tratament neurologic pentru asta și am scăpat. Tratamentul este pe termen lung, degeaba iei 2 săptămâni. Am luat câteva luni bune pana csnd durerile s-au diminuat și au trecut de tot.
Sunt cazuri rare de dureri neuropate in urma intervențiilor stomatologice, dar sunt.
Este greu de pus diagnosticul.

Dacă mai mulți medici va spun sa nu scoateți un dinte ca nu este cazul și radiografiile arata bine, nu îl scoateți, puteți sa Rămâneți cu durerea și fără dinte.

Va doresc multă sănătate tuturor și zile fără durere.
0
07-11-2023, ora 12:28
Ana2233
Nu este medic/terapeut
Ana2233
Buna, exact aceeasi problema am si eu de 4 ani, nici un medic din oras la mine nu a stiut ce sa imi spuna, imi poti spune si mie te rog cum se numeste tratamentul?
Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce doare locul extracției?
  •