Durere testicule cand alerg sau ridic greutati.

29-06-2018
Mafiaaa
Nu este medic/terapeut
Mafiaaa
Am fost la doctor acum o luna doua si mi-a controlat testiculele unu, firar el sa fie :)).In fine, ma pune sa ma asez pe spate ma pipaie 2 minute, ma pune sa respir intr-un fel si imi spune ca nu am hernie de disc.Acum cand alerg, iarasi simt ca ma cam dor, de la ce poate sa fie ?Ma dor cand alerg sau ridic greutati(chestii de familie).
2 comentarii
0
25-07-2026, ora 14:54
Pip
Nu este medic/terapeut
Pip
Buna ziua ția trecut durerea?
0
25-07-2026, ora 19:27
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Durerea testiculară apărută în timpul efortului fizic (alergare, ridicat de greutăți) este un simptom cu mai multe cauze posibile, unele benigne, altele care necesită evaluare de specialitate.

Cauze frecvente care pot provoca acest tip de durere

• Varicocelul — dilatarea venelor din scrot (similar varicelor) este una dintre cele mai frecvente cauze la bărbații tineri, apărând la 15–20% dintre aceștia. Produce o senzație de greutate sau jenă surdă care se accentuează la efort fizic, stat în picioare prelungit sau expunere la căldură. Examinarea manuală poate să nu fie suficientă pentru diagnostic — investigația standard este ecografia scrotală cu Doppler.
  • Hernia inghinală — distinctă de hernia de disc, aceasta implică canalul inghinal și poate iradia durere spre testicule la efort. Uneori nu este evidentă la o examinare de rutină și se poate accentua tocmai la ridicat de greutăți sau alergare.
  • Epididimita sau orhita cronică — inflamația epididimului sau testiculului poate produce disconfort persistent sau recurent, agravat la efort fizic.
  • Durere iradiată — afecțiunile lombare sau ale nervului genitofemural se pot manifesta ca durere resimțită la nivelul scrotului, chiar dacă sursa nu este acolo.

Când este necesar consultul medical

• Dacă durerea persistă, se agravează sau apare și în repaus
  • Dacă se asociază cu umflătură, roșeață, căldură locală sau febră — consultul trebuie să fie urgent
  • Durere bruscă și intensă = urgență medicală (torsiunea testiculară)

Medicul urolog poate indica ecografia scrotală cu Doppler, care identifică varicocelul și alte modificări structurale. Este util să menționați medicului că durerea apare specific la alergare și ridicat de greutăți, deoarece contextul de efort este un element diagnostic important.

Adaugă un comentariu / răspuns