Febra dupa pastile (a avut si infarct, pneumonie)

15-07-2009
Anny Celine
Nu este medic/terapeut
Anny Celine
Tatl meu are 73 de ani cu 6 saptamini in urma a facut infarct miocardic acut, dupa 4 saptamini face pneumonie acuta cu insuficienta renala si partalici.DEja era totul ok si-a revenit foarte bine. Cind a venit acasa medicul de familie i-a prescris pastilele Spironolactona, Teaodard. pentru bronsita. Dupa ce a luat pastilele astea peste citeva ore i s-a didicat febra la 38. Dupa 5 zile citesc pe net, ca Spironolactona face reactii si Teodard nu se dau la persoanele care au avut recent infarct. De atunci tot are febra 38, 5 de 2 ori pe zi. Nu mai stim ce s afacem.
Va rof mult, ajutati-ma.
36 comentarii 12 Înainte ›
0
16-07-2009, ora 15:13
Emergency_ICU
Nu este medic/terapeut
Emergency_ICU
E TEOTARD medicamentul! Intr-adevar nu este recomndat post infarct miocardic, totusi se poate administra daca este necesar!

Spironolactona este un diuretic necesar, pentru a usura munca sistemului cardiovascular. Pot sa va asigur, febra nu a aparut dupa medicamente, nu are cum.

Nu ati pomenit nimic de tratamentul pe care l-a primit in momentul externarii din spital, si nu cred ca nu are.

Siteul de fata nu e chiar locul cel mai potrivit pentru consult online si tratament. Daca starea lui nu e satisfacatoare, va rog sa va intoarceti la medicul curant, exista posibilitatea unei infectii acute, care ar explica febra; repet in nici un caz nu medicamentele administrate!
0
16-07-2009, ora 18:07
Anny Celine
Nu este medic/terapeut
Anny Celine
Tratamentul care l-a primit la spital pentru infarct si pneumonie nu stiu. Nu era scris pe extrasul medical.
Acum primeste CEPHALEXIN. si cind ii apare febra ( 38 si ceva) -PARACETAMOL.
Deja de o saptamina face febra.
0
17-07-2009, ora 00:37
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Cu tratamente chimice de genul acesta mai ales cand sunt mixate medicamente dupa boli grave nu se poate face nimic bun organismului.
Consultati mai bine un medic homeopat cu experienta daca va spune ceva acest lucru.
Febra este o reactie de aparare a organismului care daca dureaza de atatea zile poate deveni periculoasa. Trebuie sa stiti ca au existat decese din cauza la paracetamol numai, in timp ce tatal dvoastra primeste deja mai multe medicmanete deodata la caror efect concomitent nu il poate preveni nimeni.

Cautati in googledespre spironolactona " SPIRONOLACTONA FORBIDDEN IN SPAIN, KIDNEYS FAILURE - Acne.org". A fost interzisa deja in spania caci provoaca blocarea rinichilor.

Alte efecte secundare mai rele decat febra de la acest medicament, ca sa nu-i zic otrava:
"Stomach upset, diarrhea, head ache, or dizzines may occur the first few days as your body adjusts to the medication. Other side effects reported include ringing in the ears, fever, sexual performance problems, depression, drowsiness, or trouble sleeping."

Aveti prea mare incredere in medicamente chimice ! Nu exista UNUL singur fara daune masive !
Intr-un caz ca al tatalui dvoastra corpul are nevoie de odihna si nu de otravuri chimice !
0
17-07-2009, ora 00:56
Emergency_ICU
Nu este medic/terapeut
Emergency_ICU
De cat timp primeste antibioticul? Daca au trecut cateva zile bune, si febra nu scade sub tratament antibiotic, va trebui sa i se schimbe antibioticul, preferabil dupa o antibiograma efectuata.

Pentru tratament simptomatic puteti sa-i administrati algocalmin sau paracetamol in continuare. Cum v-am zis si in primul mesaj, ar fi bine sa luat legatura cu medicul care l-a tratat!

Intrebarea initiala era, cu ce medicamente a fost lasat acasa? Ce medicamente i-a dat medicul curant sa ia in continuare la domiciliu dupa externare?

Iar pt Scarface: atat timp cat nu sunteti cadru medical si nici experienta nu aveti in tratarea unui bolnav, eu nu m-as baga peste un caz cu niste sfaturi babesti! Va reamintesc ca acest bolnav s-a recuperat dupa infactul miocardic cu "tratamente chimice".
Ce inseamna "blocarea rinichilor"???
Daca nu puteti ajuta omul cu ceva concret si lizibil, va rog sa va abtineti de la astfel de comantari, care creaza si mai multa confuzie!
Multumesc!
Multumesc!
0
17-07-2009, ora 01:00
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Desi poate postul asta nu va fi inteles mai de nimeni totusi il voi face.
Acum cateva zile am citit un lucru interesant si stiut de doctori dar numai in mica parte.
Cel care a descris acest fenomen si care si l-a inteles a fost un mare om de stiinta, Dr. Kervran care a descoperit si dovedit lucruri uluitoare pt. stiinta de atunci si care sunt ignorate pana in ziua de azi.

Ceea ce am citit este probabil exact ce i se intampla acum tatalui tau cu febra asta.
Si anume in cazul anumitor deficiente renale corpul se lupta sa tine echilibrul intre sodiu si potasiu si elimina foarte mult potasiu in urina mentinand o febra continua pt. a face asta.
Daca corpului i se da in acest timp clorura de sodiu sau potasiu (prezent des in medicamente) lupta lui este ingreunata si chiar este prezent pericol de moarte in caz ca i se administreza kaliu sau clorura de sodiu. Dr. Kervran preizinta cateva exemple unde doctorii chiar au facut acest lucru omoarand catva pacient cu infuziii. Insa au invata din greseala asta si nu mai dau potasiu in astfel de cazuri.
Daca medicamentele contin potasiu deci sau pacientul consuma sare care ar trebui evitata cat mai mult vindecarea este mai dificila si exista chiar pericole.
Du-te cu urina la control si fa o cerere sa vada daca este prezent potasiu excesiv in urina.
Atunci sti de unde vine febra si este necesar de reductia totala de sare ca si de potasiu si atunci febra va dispare.
Febra avand un rol regulator majos in acest proces este pericol mare de a opri cu medicamente chimice !

Un doctor bun de inima ar trebui sa stie de ce inseamna sa ai prea mult potasiu in urina... dar probabil nu va sti de acest fenomen important.
0
17-07-2009, ora 01:06
Emergency_ICU
Nu este medic/terapeut
Emergency_ICU
Printre altele tocmai asta face Spironolactona, economiseste potasiul, eliminarea lui prin urina.

Se vede foarte clar ca habar nu aveti ce vorbiti si nici macar conexiune elementare nu faceti, totusi incercati sa "tratati" si sa "salvati" oamenii bolnavi! Singur va contraziceti in cele doua mesaje, si furnizati informatii eronate in continuare.
0
17-07-2009, ora 01:13
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Cere-i unui cardiolog cu experienta sa anilizeze urina tatalui tau in legatura cu cantitatea de potasiu si sa-ti dea un tratament adecvat pt. cazul in care este prezent mult potasiu in urina, care este un semn important pt. cardiolog. Nu stiu cat de bun sunt sfaturile cu paracemtamoale si algocalmine la un pacient care a facut infarct si care are febra de mai multe zile,...situatia e un pic mai delicata.
0
17-07-2009, ora 01:14
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
nu tratez pe nimeni emergency...
0
17-07-2009, ora 01:17
Emergency_ICU
Nu este medic/terapeut
Emergency_ICU
Alta greseala, in primul rand nu cardiologul analizeaza urina!

Iar persoanele care consuma fructe / legume in cantitati mari au valoare crescuta de potasiu secretat in urina / 24 ore.

Daca nu paracetamol si algocalmin, atunci ce se poate da la un pacient febril??? Chiar nu vreti sa realizati ca ii dati "sfaturi " proaste la un pacient / apartinator necajit?

O se cerem parerea doamnei la sfarsit!
0
17-07-2009, ora 01:25
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
emergency: Cat priveste medicamentul Spironolactona si ce am spus eu mai inainte nu este o contradictie. Caci febra vine in cazul prezentat de Kervran si descris de mine mai inainte tocmai ca urmare a nevoii organismului de a elimina potasiu din corp, in timp ce medicamentul acesta opreste eliminarea lui probabil doctorii crezand ca trebuie scazut.
"Scaderea eliminarii" insa inseamna in acest caz oprirea eliminarii lui si nu scaderea din organism !!!
Exact cazul opus de ce ar trebui sa se faca, daca teroria lui Kervran a fost adevarata.

Acum eu am vorbit la modul general nu stiu daca este cu siguranta si in cazul de fata. Numai o analiza a urinei poate spune acest lucru cu siguranta. In caz ca e potasiu mult in urina medicamentul nu a functionat oricum si asta inseamna ca organismul a trebuit sa se debaraseze de potasiu in ciuda medicamentului si de aici si febra continua.

Spironolactona: "Actiune terapeutica: Diuretic antialdosteronic (prin antagonism competitiv), creste eliminarea urinara a sarii si apei, scade eliminarea potasiului, ionilor de hidrogen si amoniului; efectul, mai evident in conditii de hiperaldosteronism, se instaleaza lent (dupa 2-4 zile de tratament) si este relativ durabil (2-3 zile dupa oprirea medicatiei).
0
17-07-2009, ora 01:31
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
emergency: este evident ca nu un cardiolog face analiza urinei, si un copil de clasa 5a stie acest lucru.
Chestia cu potasiu din urina va fi inteleasa in importanta ei insa numai de un doctor care realizeaza cat de important este acest lucru pt. inima, mai ales ca pacientul a avut infarct mai inainte.
De aceea am spus "cardiolog"... si nu altceva.
Tin sa subliniez ca nu dau sfaturi medicale sub nici o forma si ca acest forum nu este pt. sfaturi medicale.
Daca e sa dau ceva atunci numai de gandit poate...
0
17-07-2009, ora 01:37
Emergency_ICU
Nu este medic/terapeut
Emergency_ICU
Pacientul are o penumopatie de etiologie bacteriana cel mai probabil... si noi cautam potasiul in urina in speranta sa gasim cauza febrei!!

Anny Celine - in calitate de medic va sfatuiesc sa ascultati de noi, nu de oamenii care habar nu au de medicina si dau sfaturi / recomandari dupa un google search. Decizia va apartine!
0
17-07-2009, ora 01:39
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
emergency: Atata timp cat doctorii vad in febra o boala ei vor incerca sa o combata. Insa corpul nu se lasa pacalit nici cu medicamente si va mentine febra atata timp cat el are nevoie. In ciuda la paracetamoale !
Febra este de multe ori si un sistem regulator si de aparare de care de multe ori depinde viata pacientului, dorinta de a o "stinge" cu orice pret poate fi fatala !
In teoria descrisa de Kervran si validata de multi doctori s-a dovedit ca corpul face febra atunci cand elimina potasiu mult in urina. In homeopatie se stie ca nu se da potasiu la febra !
Incercand oprirea eliminarii potasiului in acest caz cu medicamentul de mai sus se opreste un sistem regulator in mod artificial si de aceea probabil si procesul de febra indelungata care va continua ori pana organismul nu mai are rezerve ori pana la oprirea medicamentului cu pricina !

Si deci am ajuns la concluzia logica a unei banuieli initiale ca medicamente date fara sa sti ce se petrece cu devarat in corp pot fi periculoase. Daca vrei iti postez undeva citatele cu pricina, este o chestie care poate salva viata oamenilor daca o sti si o intelegi, mai ales daca esti medic. Eu am dat intamplator de ea acum cateva zile...si mi-a ramas in cap. Nu stiam ca o sa dau asa de curand de un caz real...

Salutari !
0
17-07-2009, ora 01:41
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Anny Celine: si eu te sfatuiesc tot de medici sa asculti !
0
17-07-2009, ora 01:44
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
emergency: te rog nu fi suparat pe mine ca am alta parere ca tine desi nu sunt medic.
Insa o intrebare: cunosti cazuri de pneumonie cu o astfel de febra ???
0
17-07-2009, ora 01:44
Emergency_ICU
Nu este medic/terapeut
Emergency_ICU
Ce caz real????

In viata ta nu ai stat langa o urgenta sa o ajuti.

Habar nu ai de niste termeni de baza din medicina, ai citit un principiu si crezi / dai impresia ca stii tot!

Mi-ar placea sa te vad cu o febra de 39 - 40 °C... daca ai prefera "sistemul regulator" sau un paracetamolul.
0
17-07-2009, ora 01:46
Emergency_ICU
Nu este medic/terapeut
Emergency_ICU
Scarface sunt suparat si revoltat fiindca derutezi lumea.

De ani de zile lucrezi in domeniul medicinei de urgenta + terpie intensiva cu cazuri grave, si daca am respecta "principiile" descrise de tine majoritatea pacientilor ar fi deja la 2 metri.
0
17-07-2009, ora 02:06
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
eme: Ce ti-am scris mai sus cu privire la potasiu si febra este dovedit stiintific. Faptul ca tu sau alti medici inca nu stiu sau nu cre acest lucru nu este o pacoste caci omul cat traieste invata.
Ceea ce am spus se poate dovedi, nu este inventia mea si a fost descoperit de savanti. Iti postez citatele pe aici. Nu ma indoiesc ca esti bun medic in meseria ta, insa ma indoiesc ca poate sa fie vreun doctor care sa nu faca greseli sau sa stie tot.

Daca e sa fac o lista cu teoriile gresite din medicina din ultimii 50 de ani care intre timp s-au dovedit deja gresite si s-au schimbat vei trebui sa recunosti ca omul cat traieste greseste si inavata, mai ales in domenium medicinei.

In ciuda intentiilor bune oameni pot face greseli
In cazul acesta stiu exact ca am dreptate, caci treaba este prea evident ade a nu fi adevarata, mersi ca m-ai ajutat sa-l dezleg pentru ca-mi va ramane in veci in minte.

Lectia pt. un medic care este in stare de a intelege si invata lucruri noi ar fi : "cand corpul are nevoia de a elimina potasiu prin urina se face febra. Atata timp cat este febra nu trebuie sa se dea pacientului clorura de sodiu, , potasiu si evident nici de a se opri eliminarea potasiului prin medicamente. " NaCl nu se da deoarece in acest caz este format in corp si mai mult potasiu, caci aici este vorba de balanta din celula dintre Ka si Na, care stie cat de importanta este.
Ok, noapte buna !
0
17-07-2009, ora 02:16
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Cu alte cuvinte fata asta a scris deja in titlu de unde vine de fapt problema: "febra dupa pastile".
0
17-07-2009, ora 02:23
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
eme: Prezenta marita a potasiului in urina este dovada ca medicamentul e gresit si nici nu functioneaza caci rolul lui este exact de a scadea eliminarea potasiului. Un medicament care nu-si face efectul este luat cu risc. Daca s-ar face o analiza in cazuri dinastea s-ar vedea cine are dreptate... si de unde vine febra.
0
17-07-2009, ora 12:02
Emergency_ICU
Nu este medic/terapeut
Emergency_ICU
Scarface se pare ca, chiar nu are rost sa pierd timpul cu tine sau cu acest site.
Iti mai spun un lucru! Vezi numai persoanele cu insuficienta renala cronica, care au de regula hiperpotasemie si nu fac febra, der degeaba iti spun ca tot nu vei pricepe si vei vveni cu alte si alte terori.

Totusi atat timp cat NU ESTI MEDIC si NU ESTI COMPETENT ar trebui sa-tio pastrezi tie personal aceste teorii minunate, si nu pune botul la tot ce citesti pe internet. Din pacate sunt o groaza de persoane, de exemplu cum esti si tu, care posteaza fel de fel de prostii, lucruri citite undeva...
0
17-07-2009, ora 15:54
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
eme: Atunci daca tu esti medic si esti bun si te pricepi azunci vindeca TU pe omul ala.
0
17-07-2009, ora 18:56
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
emergency spune:"Vezi numai persoanele cu insuficienta renala cronica, care au de regula hiperpotasemie si nu fac febra, ."

Dar ia spune-mi acei bolnavi primesc si ei medicamente ca cel de mai sus care le opresc eliminarea potasiului din corp ?

In al doilea rand nu poti compara merele cu perele. Un bolnav cu insuficienta cronica renala are nevoie de alte mecanisme de reglaj decat unul care nu are aceste probleme.
Febra nu are tot timpul aceleasi cauze! Faptul ca ceilalti nu fac febra este ori din cauza ca nu primesc astfel de medicamente ori ca in cazul lor organismul actioneaza altfel.
La o boala cronica organismul gaseste cu totul alt mod de a rezolva problemele decat la unul acut !

Nu baga tot in aceasi oala ca nu este chiar asa de simplu cum ti se pare tie.
0
17-07-2009, ora 19:14
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Emergency draga, uite ca am gasit ceva foarte interesant despre medicamentul Spironolactone,
lucru scris de fabricantii, farmaciile sau doctorii care fac/prescriu si vand aceste medicament.

Spironolactone Side Effects
Problems that have been reported with spironolactone include confusion, fever, and vomiting. This eMedTV page lists other possible side effects of spironolactone, including potentially serious problems that should be reported to a doctor immediately.
Adresa este aici http://hypertension.emedtv.com/hypertension/spironolactone-medication.html

Acolo scrie ca spironolactone FACE FEBRA in timp ce tu spui, citez:
"Spironolactona este un diuretic necesar, pentru a usura munca sistemului cardiovascular. Pot sa va asigur, febra nu a aparut dupa medicamente, nu are cum."

Oare pe cine sa credem, pe tine sau pe pacient si pe ce scrie probabil si in hartia insotitoare, daca acest lucru este gasibil si pe net ????

Ai fabricat tu cumva medicamentul si sti asta mai bine decat alti medici ?

La o alta adresa http://www.medindia.net/education/familymedicine/Pharma-Spironolactone.htm
scrie tot asa:

Adverse Reactions :

The following adverse reactions have been reported and, within each category (body system), are listed in order of decreasing severity.Digestive: Gastric bleeding, ulceration, gastritis, diarrhea and cramping, nausea, vomiting.Endocrine: Gynecomastia (see PRECAUTIONS), inability to achieve or maintain erection, irregular menses or amenorrhea, postmenopausal bleeding.

Carcinoma of the breast has been reported in patients taking spironolactone but a cause and effect relationship has not been established. Hematologic:Agranulocytosis.Hypersensitivity: FEVER, urticaria, maculopapular or erythematous cutaneous eruptions, anaphylactic reactions, vasculitis.Nervous System/Psychiatric: Mental confusion, ataxia, headache, drowsiness, lethargy.Liver/Biliary: A very few cases of mixed cholestatic/hepatocellular toxicity, with one reported fatality, have been reported with spironolactone administration.

Deci este clar si dovedibil de unde vine febra !

Doamna, cititi va rog hartia insotitoare si uitati-va si pe net sa vedeti ca la efectele secundare ale acestui medicament scrie febra.

Emergency: iti multumesc pt. discutie si argumente altfel nu sapam atat de adanc ca sa gasesc ceea ce am gasit.

Poate inveti si tu ceva din lectia asta macar!
0
17-07-2009, ora 21:27
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Citat din efectele adverse gasite pe site.uri medicinale:

"One reported fatality, have been reported with spironolactone administration."
Pe romaneste : Un deces a fost raportat dupa administrarea la spironolactone.

Efecte adverse ale spironolactonei:
Citat: "FEVER" - FEBRA

"Problems that have been reported with spironolactone include confusion, fever, and vomiting."

FEBRA, VOMA SI CONFUZIE"
-
0
17-07-2009, ora 21:30
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
In acelasi timp i s-a dat pacientului de catre doctor un medicament pe care al doctor cat si fata lui il gaseste ca necorespunzator, deci gresit dupa cum scrie hartia insotitoare,...
Cat de mare sa fie sansa ca si al doilea medicament sa fie gresit atunci cand face FEBRA, lucru care scrie si pe hartia insotitoare ???
Consultati un medic COMPETENT !
0
18-07-2009, ora 15:54
Anny Celine
Nu este medic/terapeut
Anny Celine
Va multumesc pentru sfaturi.
Saptamina aceasta i s-a luat proba de singe din vena sa vada cauza febrei.
Makar ne bucuram ca de 2 zile nu se ridica febra la 38. Dar tot nu-i bine.
O sa vedem ce facem mai departe.
0
19-07-2009, ora 14:25
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Offffffffffffffffffffff, Emergency_ICU, in zadar incercati sa faceti ceva sau sa ajungeti la un consens cu Scarface...este ca si cum ati incerca sa realizati o cavitate in nisip - de tipul gropii - de 30 de cm pe o plaja, si sa "depozitati" acolo toata apa din oceanul planetar...pierdere de timp, de acalmie si plus ca, discutia este redundanta, tot catre multimea vida va indreptati ;))

Scarface este foarte indignat de "ceva"...si...este indignat si pe ceilalti pe care-i considera el partasi la acel "ceva"...pana se va alinia cu frecventa adecvata...poate cu noua energie care se presupune ca va "inunda" Terra odata cu intrarea orbitei ei in centura fotonica...cam greu!

Multa sanatate si te rog mult Scarface sa fii mai comprehensibil cu semenii tai si sa nu incerci sa-ti impui informatiile/principiile/recomandarile sau orice altceva prin psihologie inversata sau trimitere la ceea ce afirma altii, afirmatii pe care tu nu le cunosti in totalitate, dar cu care te coalizezi! Nu-i corect...recomandata si ajuta in continuare, dar nu mai pune intreberi elucubrante de genul: "cu ce te ajuta sa stii ce bacterii ai", "cu ce te ajuta sa fie antifungice" etc. Fii serios si complezent. Toate cele bune!
0
19-07-2009, ora 21:39
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Nick draga,
nu sunt indignat de absolut nimic. Am realizat doar o incompententa absoluta - pana la cateva FOARTE mici exceptii - a unui sistem medical bazat pe profit, aroganta, nestiinta, incercari ci esecuri.
Daca numai 3 oameni care vin aici disperati dupa tratementele inutile isi dau seama de acest lucru, le foloeste mai mult decat 1000 de tratamente medicinale pe viitor. Insa e normal ca cei mai multi - ca si tine probabil - inca sa fie in rezonanta puternica cu este sistem medical dezastruos. Deja acest forum este cea mai directa dovada! Cam atat.. nu este bine sa-ti dai cu parerea despre altii pe care nu-i cunosti. Intr-un forum se scrie la subiect nu la persoana ! Indignat nu poti sa fi decat tu ca urmare!
0
20-07-2009, ora 09:13
dava
Nu este medic/terapeut
dava
Evident ca medicamentele sunt substante.. chimice..
De altfel, orice om cu minimum 4 clase stie ca si apa ESTE SUBSTANTA CHIMICA, si oxigenul absolut necesar vietii, si substabtele din plante, si cele homoepatice, etc etc.
As dori un exemplu de.. ceva, ce nu este substanta chimica..
Sucul de lamaie este acid citric, otetul este acid acetic, berea contine alcool etilic, iar painea.. gluten, iaurtul.. ciuperci, etc
Dar... daca te dai destept dar de fapt nu stii notiuni de baza...
Adaugă un comentariu / răspuns
36 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
13-01-2023, ora 13:20
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medic Chat
Interpretare analize medicale online
Rapid    Confidențial    Anonim
Cu Medic Chat ai peste 400 doctori din 40 specialități medicale.
Vezi doctori disponibili
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.