Fractura baza metatarsian 5 dreapta

101 comentarii 1 23 4 Înainte ›
0
02-08-2011, ora 17:50
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Hipotrofia musculara este fireasca dupa imobilizare, si este unul dintre motivele pentru care tratamentul modern in 99% dintre fracturile metatarsianului 5 exclude complet genul acesta de imobilizare.
Aceasta hipotrofie poate persista si 4-6 luni, si numai normalizarea activitatilor curente va rezolva problema.
Nu aveti nevoie de nimic altceva suplimentar.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
02-08-2011, ora 18:24
EU90
Nu este medic/terapeut
EU90
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. O zi cat mai placuta!
0
01-11-2011, ora 18:09
floribor
Nu este medic/terapeut
floribor
Buna ziua,

sunt din Constanta si am 41 de ani. Imi cer scuze ca revin la aceeasi fractura baza metatarsian 5. Cu siguranta ati fost foarte explicit in aceasta privinta, dar am si eu nevoie de un sfat. Azi dimineata mi-am scos ghipsul pe care l-am purtat timp de 5 saptamani ptr aceasta fractura. Am inteles ca necesitatea ghipsului nu este obligatorie dar cand ajungi la spital in urgenta cu o fractura, facem ce spune d-l doctor, si nu ce credem noi. Intrebarea mea este acum dupa ce mi-am scos ghipsul pot misca piciorul, il pot baga in apa calda..e nevoie de recuperare balneara..ce pot face in continuare ptr a-mi usura convalescenta? D-l doctor mi-a recomandat unguent Sindolor si sa calc doar in calcai timp de 2 saptamani ajutandu-ma de carje. Va multumesc anticipat pentru recomandari, multa sanatate.
0
02-11-2011, ora 00:21
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Va repet: exista vreo 5 tipuri de fracturi ale bazei metatarsianului 5, avand tratamente profund diferite.
Exista cazuri (rare) ce necesita 8-12 saptamani de imobilizare gipsata stricta, cu interzicerea totala a sprijinului.
Prin urmare, de unde as putea sti daca tratamentul a fost unul corect si aveti, intr-adevar, dreptul sa renuntati la imobilizare si sa incepeti mersul cu sprijin???
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
10-11-2011, ora 23:48
raaluka
Nu este medic/terapeut
raaluka
Buna ziua!
Am si eu o intrebare, sunt studenta plecata cu erasmus in Spania si din nefericire am avut ghinionul de a calca stramb si am o fractura de baza a 5 MTT am fost la spital, doctori mi-au pus piciorul in ghips dar in rest nu mi-au zis nimic doar sa ma intorc peste 2 saptamani la control. Nu am vazut radiografi nu mi-au explicat nimic ci doar mi-au pus piciorul in ghips ce ar trebui sa fac? Am citit raspunsul dumneavoastra dar in cazul meu e destul de complicat sa cer o alta parere nefiind acasa.
0
12-11-2011, ora 18:48
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Cred ca ar fi util sa lecturati comentariile anterioare pe aceasta tema.
In 99% din cazuri imobilizarea este daunatoare (si perfect inutila).
Fara examen clinic local si sudierea radiografiilor este absolut imposibil de emis un aviz terapeutic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
26-12-2011, ora 11:22
Sophia1989
Nu este medic/terapeut
Sophia1989
Buna ziua. O sa va prezint pe scurt problema mea. Acum 3 ani am avut o fractura la degetu mare de la picioru drept. Mi s-a pus picioru binenteles in ghips pana la genunchi. Osu s-a sudat cu o deviatie de vreo 30 grade.Acum cateva zile cineva m-a calcat la sala exact pe acel deget. Am pus seara spray ketanol si noaptea nu mi s-a umflat. Ziua cand merg pe el o perioada nu ma doare apoi incepe sa ma doara. Fiind Craciunul nu pot apela la o clinica iar la urgente nu ma mai duc deoarece as vrea sa evit ghipsul deoarece nu pot lipsi de la munca. Folosesc fenilbutazona.
in afara de dureri si faptul ca doar in aceea zona e umflat un pic nu am alte simtome. Data trecuta la fractura se invinetise toata laba piciorului. Exista in acest caz risc sa fie fractura sau fisurat si in acest caz se poate rezolva problema fara ghips si doar cu repaos partial? Lucrez la birou deci partial s-ar putea sa stau pe scaun.
1
26-12-2011, ora 23:24
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
In ortopedie nu exista notiunea de "fisura". Osul este fie fracturat, fie este integru.
Situatia actuala poate fi cuantificata prin examen clinic si radiologic. Daca ignorati acest imperativ, consecintele pot fi nebanuit de importante...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
21-01-2012, ora 22:42
ednan
Nu este medic/terapeut
ednan
Buna seara!
In urma cu apox 2 luni in urma am suferit o fractura de metatarsiana 5 la piciorul drept.La inceput am crezut ca e vorba doar de o entorsa dar, vazand ca durerea si umflatura nu cedeaza am ajuns la medic.Am purtat o cizma ortopedica cca 2 sapatamani si am mers doar ajutat de carje.Dupa cele doua saptamani am ajuns la un medic aici in tara, (pe atunci cand s-a produs evenimentul eram in strainatate si acel medic din afara, mi-a recomandat cizma ortopedica si repaos total 2 saptamani) Medicul de aici, mi-a pus piciorul intr-o cizma de gips pt o luna de zile, cu aceleasi recomandari :repaos si folosirea carjelor.
In sfarsit mi-am scos gipsul, am facut radiografia piciorului.Medicul meu spune ca s-a sudat degetul si ca o sa mai dureze ceva zile recuperarea.
Intrebarea mea este:de ce ma supara calcaiul, de ce am laba piciorului umflata si de culoare rosu vanat?
oare este ceva normal?
Mentionez ca sunt un barbat de 53 ani si ma gandesc ca si varsta este o problema in vindecarea fracturilor.
Oare in afara de bai caldute cu sare pot folosi si ceva unguente ? Anume ce as putea folosi?.
multumesc
0
22-01-2012, ora 09:21
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va invit sa lecturati comentariile mele anterioare pe acest subiect.
Edemul piciorului, hematomul dar si hipotrofia musculara sunt firesti dupa imobilizarea gipsata, reprezentand motivele pentru care tratamentul modern in 99% dintre fracturile metatarsianului 5 exclude complet genul acesta de imobilizare, in favoarea tratamentului functional (mobilizare articulara, mers cu sprijin).
Vindecarea fracturilor nu are legatura varsta, ci mai mult cu corectitudinea tratamentului. Imobilizarea gipsata a fost fie inutila (probabilitate 99%), fie insuficienta ca si durata (probabilitate 1%).
Nu se pune problema de unguente sau de """bai caldute""", ci mai mult de contentie elastica, kinetoterapie si mai ales evitarea ortostatismului prelungit (stat in picioare).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
22-03-2012, ora 02:16
smarthutza
Nu este medic/terapeut
smarthutza
Buna ziua.
Am si eu o nedumerire si banuiesc ca dumneavoastra m-ati putea lamuri. Am citit cu atentie tot ce s-a scris pana acum, insa consider ca nu am gasit un raspuns care sa fie corespunzator cazului meu.
Ma aflu in Anglia si este pentru prima data cand am avut nevoie de sistemul lor sanitar. Pana acum s-a dovedit a fi o dezamagire totala. Dupa ce am citit ce ati scris si altor persoane, imi doresc sa fi venit sa ma tratez in Romania!
Povestea mea suna cam asa: pe 8 februarie am fost diagnosticata cu fractura os 5 metatarsian, piciorul drept. Mi s-a pus piciorul in ghips (de la degete pana sub genunchi) si am stat cu el asa pana recent. Pe 19 martie tehnicianul mi-a scos ghipsul, dupa care m-a trimis la ortoped. Acesta initial nici nu voia sa imi faca o alta radiografie sa vada daca m-am vindecat cum trebuie. Cand mi-a apasat cu degetele pe zona fracturata si am inceput sa urlu, s-a decis ca pana la urma totusi ar fi indicat sa mi se faca o noua radiografie. Zis si facut. Eram nerabdatoare sa vad cum sta treaba, asa ca i-am zis radiologului sa imi spuna daca s-a vindecat sau nu, caci nu am rabdare inca vreo ora pana cand ma vede din nou ortopedul si ma lamureste. Radiologul mi-a zis compatimitor ca nu e inca vindecat cum trebuie si ca e posibil ca ortopedul sa imi ceara sa mai stau cu ghips inca o perioada. Am respirat adanc si m-am dus inapoi la ortoped. Acesta s-a uitat pe radiografie, mi-a zis ca nu e vindecat complet, insa ca nu mai am nevoie de ghips. Mi-a zis sa incep sa imi folosesc piciorul si sa incerc sa merg cat mai normal si fara sa schipatez. La revedere si gata! Nu a mentionat absolut nimic de fizioterapie. Inainte sa ies din camera, ii arat pulpele mici de la ambele picioare ca sa vada cat de tare mi s-a subtiat cea care a fost in ghips. Il intreb daca nu crede ca am nevoie de fizioterapie si imi zice ca probabil ca da, insa lista de asteptare e de 4-5 saptamani. Mi-a zis ca el ma trece pe lista, insa sa ma astept sa fiu chemata abia peste minim o luna! In tara asta se pare ca lumea ar trebui sa se puna pe lista de asteptate pentru fizioterapie inca din ziua in care isi fractureaza mainile, picioarele etc. Cel putin in cazul asta ar avea garantia ca vor avea parte de fizioterapie imediat ce isi scot ghipsul!
Sunt ingrijorata din cauza faptului ca pe de o parte mi s-a spus ca fractura nu e vindecata complet, insa pe de alta parte mi s-a cerut sa incep sa merg normal. Ma tem sa nu raman cu sechele din cauza ca am fost tratata de un xenofob incompetent care s-a uitat la mine ca la un gandac in momentul in care a aflat ca sunt romanca. 'Romania...yes... aveti ceva tigani pe acolo, nu?' I-am raspuns ca avem cativa, printre care si destui pedofili britanici care au venit in Romania sa profite de copiii nostri orfani. Mi-a raspuns sictirit:'Serios?'. I-am zis sa puna mana sa citeasca ziarele si o sa se lamureasca.
Sunt deja 3 zile de cand stau fara ghips si desi pot merge, o fac cu destul efort. Zona corespunzatoare fracturii si oul piciorului inca sunt vinete si simt o durere acuta in calcai cand pasesc. Am observat ca evit sa calc pe osul 5 metatarsian si incerc sa ma spijin mai mult pe osul 1 metatarsian. Probabail o fac involuntar ca sa imi protejez partea care ma doare. Cat de importanta este fizioterapia in cazul unor astfel de fracturi?
Daca v-as trimite radiografia, ati putea va rog sa aruncati o privire peste ea si sa va dati cu parerea? As putea sa o uploadez pe un site sau sa v-o trimit pe mail.
Imi simt sufletul in gat si chiar as veni in Romania daca as sti ca mai are vreun sens la ora actuala.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
0
22-03-2012, ora 13:06
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Imi puteti trimite radiografiiile scannate, pe mail (aveti, aici, pe site, datele mele de contact).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
22-03-2012, ora 15:08
smarthutza
Nu este medic/terapeut
smarthutza
Va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns. V-am trimis radiografiile pe mail. Astept cu nerabdare parerea dumneavoastra.
0
11-04-2012, ora 19:08
frida_cat
Nu este medic/terapeut
frida_cat
Domule doctor, am si eu aceeasi problema ca cei de dinaintea mea. O fractura fara deplasare baza MT5, acum sunt in atela ghipsata din aceea de se pune pe talpa. Sunt asa de doua saptamani. Dr mi-au spus ca nu e decat o "fracturica" sau se poate considera o entorsa de gradul 3. Eu am citit ce ati scris dvs, ca in 99, 999% din cazuri nu e nevoie de imobilizare ghipsata si ca este doar un tip de fractura mai grava, care nu e cazul meu. Acum auzind mai multe pareri de la mai multi dr si apropiindu-se si Pastele, vreau sa va intreb concret daca nu mai am dureri si piciorul e normal, daca imi pot da jos atela si pot incepe usor usor sa merg. Sau sa ma mai duc la o noua radiografie? Un dr mi-a zis sa stau asa 2 sapt, alt dr 3 sapt, alt dr 4 sapt. NU mai stiu ce sa fac si ce sa cred. Va rog mult dati-mi un raspuns. Sau spuneti-mi macar daca va pot da pe mail radiografia. Astept un raspuns de la dvs, Va multumesc!
0
11-04-2012, ora 19:59
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Astept radiografiile pe email.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
11-04-2012, ora 21:11
frida_cat
Nu este medic/terapeut
frida_cat
Multumesc domnule doctor, am trimis pe mail radiografiile. Astept un raspuns cu nerabdare. Multumesc inca o data
0
12-04-2012, ora 09:16
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
V-am raspuns punctual pe e-mail.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
08-10-2012, ora 15:44
Cristian2790
Nu este medic/terapeut
Cristian2790
Buna ziua! In cazul unei fracturi la metatarsianul 1 (adica degetul mare de la picior) ce este de facut?
0
08-10-2012, ora 20:35
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Metatarsianul 1 nu este un os component al degetului mare (halucelui), ci osul care se afla chiar in spatele acestuia.
Fiind vorba despre un os extrem de solicitat (sustine intreaga greutate corporala), fractura acestuia este una importanta, ce necesita fie imobilizare in cizma gipsata pentru 6-8 saptamani, fie interventie chirurgicala.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
14-11-2012, ora 14:34
calinzahan
Nu este medic/terapeut
calinzahan
Buna ziua, ma numesc Calin Zahan si doresc in masura in care timpul va permite sa ma lamuriti in urmatoarea problema: in urma cu 2 saptamani am alunecat pe o treapta si am fost diagnosticat cu fractura subcapitala oblica lunga metatarsian 5 stang. Mi s-a pus o atela ghipsata pentru o peioada de 3 saptamani dupa care urmeaza 3 saptamani cu cizma de mers. Trebuie sa recunosc ca in in perioada celor doua saptamani cu atela ghipsata am mai pus piciorul jos fara a simti nici o durere si de asemenea fara ca acesta sa se umfle. De asemenea din ceea ce pot vedea la nivelul degetelor, acestea nu mai prezinta nici o urma de vineteala, imediat dupa intamplare au fost usor vinede ca de altfel si partea laterala exterioara a piciorului.
Credeti ca a fost cazul de atela ghipsata si de asemenea de cizma de mers, plecand de la diagnosticul dat in urma examinarii, respectiv fractura subcapitala oblica lunga metatarsian 5 stang ?

Va multumesc pentru timpul acordat,
Cu respect, Calin Zahan
0
15-11-2012, ora 16:27
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Exista un singur tip de fractura ce necesita imobilizare gipsata, si anume fractura zisa "Jones".
In rest, tratamentul este functional si comporta maximum o orteza, permitand sprijinul podal imediat.
Situatia poate fi cuantificata simplu, prin studierea radiografiilor.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
16-11-2012, ora 09:17
calinzahan
Nu este medic/terapeut
calinzahan
Buna ziua, ma numesc Calin Zahan si va multumesc frumos pentru precizari si timpul acordat

Cu respect, Calin Zahan
0
03-02-2014, ora 19:01
burlacu simona
Nu este medic/terapeut
burlacu simona
Buna seara! Cu o zi in urma mi-am fracturat piciorul, astazi am fost la spital, m-a palpat un doctor in acea zona si nu am simtit nicio durere in schimb lucul era vanat. Am facut radiografie si mi s-a spus ca este ceva destul de grav:fractura diafza si baza metatarsian 5 drept cu deplasare.Mi-a pus piciorul in ghips si mi-a zis sa revin peste o saptamana cand imi va spune daca ma va opera sau nu!!! Din cate am citit pe forum doar 1%din fracturile de matatarsiene necesita operatie si as vrea sa intreb daca pot refuza oreratia fara a suporta nicio consecinta grava ulterior.
0
03-02-2014, ora 23:37
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Intr-adevar, aveti perfecta dreptate: fracturile metatarsianului 5 se opereaza absolut rarissim, si numai un anumit tip de fractura (tip Jones).
Situatia trebuie cuantificata prin examinarea radiografiei.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
15-07-2014, ora 17:18
Cretzulk
Nu este medic/terapeut
Cretzulk
Buna ziua, acelaşi diagnostic fractura baza mtt V fara deplasare.ce inseamna imobilizare uşoară?(evitând in acest mod ghipsul)
0
15-07-2014, ora 17:50
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Gipsul este absolut indiscutabil in anumite cazuri (fractura tip Jones) pentru minim 2 luni.
In restul cazurilor se poate utliza fie o orteza speciala, fie un pantof special.
Atitudinea depinde de tipul fracturii (exista vreo 5 tipuri de fracturi ale bazei metatarsianului 5).
Situatia trebuie cuantificata prin examinarea radiografiei.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
15-07-2014, ora 18:34
Cretzulk
Nu este medic/terapeut
Cretzulk
Va multumesc pentru răspuns.un mail cu radiografia va poate ajuta pentru un răspuns concret?
Cu stima!
0
15-07-2014, ora 18:38
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Da, evident.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
25-11-2014, ora 18:06
ellena23
Nu este medic/terapeut
ellena23
Buna seara! De 2 saptamâni citesc mesajele postate de dumneavoastră, iar astăzi m-am hotărât sa ma adresez ! Acum 3 saptamâni am suferit o fractura os metatarsian V in Elveţia ! Iniţial au spus ca trebuie sa ma opereze, apoi au decis ca nu e nevoie ! Tratamentul pe care mi l-au prescris a fost 4-6 saptamâni cu orteza si mers cu sprijin! Am hotărât sa vin acasa, (locuiesc in galati )! Am consultat 3 medici, fiecare cu păreri diferite ( cu operatia nu am fost de acord aici) ! Problema mea este ca acum dupa 23 de zile am făcut radiografie si nu s-a sudat mai deloc, in schimb am primit verdictul sa scot orteza si sa încep sa calc uşor pe el ! Nu stiu cum sa procedez! Menţionez ca am 23 de ani, 1.72 m si 52 de kg ! As putea va rog sa va trimit radiografiile prin email ? Mulţumesc! Va doresc o seara plăcută si numai bine ! Elena
0
25-11-2014, ora 18:19
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
O astfel de fractura se "sudeaza" in 8-24 de saptamani, prin urmare este lipsit de logica sa asteptati sa se "sudeze" la 3 saptamani..
Astept radiografiile pe mail.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns
101 comentarii 1 23 4 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Osteoporoza
  •