Fratele meu sufera de schizofrenie

09-10-2015
cristina135
Nu este medic/terapeut
cristina135
Buna seara, as dori sa va povestesc mai detaliat povestea fratelui meu cu dorinta de a primi cateva sfaturi deoarece ne aflam intr-o situatie foarte grea si as vrea sa stiu daca mai este cineva cu acelasi simptome.Fratele meu a fost diagnosticat cu schizofrenie nediferentiata la varsta de 18 ani, cand a facut prima criza.A stat internat in spital cateva saptamani si apoi cand si-a revenit cat de cat, acasa, i s-a prescris tratament cu seroquel si ulterior i-a fost schimbat dupa un timp cand a facut al doilea episod si i s-a adiministrat clozapina.A urmat un timp in care parea mai stabil, cu toate ca niciodata nu a mai fost la fel, vorbea mai lent, uita foarte mult, nu avea chef sa faca nimic si dupa o perioda relativ scurta a renuntat la tratament pe motiv ca nu este bolnav ci ca pastilele ii fac rau.Nu a fost chip sa il convingem sa mai ia tratamentul, mama incerca sa i-l dea pe ascuns in mancare si bautura dar le mirosea sau daca simtea ceva refuza sa mai manance sau sa mai bea.A durat asa timp de 5 luni, fara tratament, dar relativ stabil, cu toate ca avea ciudatenii, se concentra foarte greu, uita mult si nu prea avea chef de viata si parca ii lipsea si puterea din maini. Cateodata il vedeam ca nu se putea lega la pantofi sau tine ceva cu putere in mana.Dupa cinci luni a facut criza cea mai grava in care este acum si noi am vrea sa stim daca asa se manifesta schizofrenia in general sau simptomele lui sunt mai mult neurologice? A stat vre-o patru zile fara sa manance, spunea ca nu poate manca si nici dormi. Mama era plecata la tara si el era singur acasa. Cand a ajuns mamá acasa l-a gasit intr-o stare jalnica, abia vorbea si avea ochii tulburi.Cand a sunat la ambulanta, capul i se strambase intr-o parte si nu mai putea sa il intoarca la loc si avea halucinatii in acelasi timp, pentru ca spunea ca se teme ca cineva vrea sa ii faca rau mamei.Avea pulsatiile foarte mari la inima cand a ajuns la spital, probabil pentru ca se speriase de halucinatii. A stat doua saptamani in spital si sincer nu vad prea multe imbunatatiri, este mai coerent decat inainte, dar mainile si picioarele i-au ramas intepenite, nu le poate misca normal, ci foarte lent robotic, gatul nu il poate intoarce bine, pare garbovit ca si cum ar avea 90 de ani, cu toate ca e inca un copil de 19 ani😢si nu poate sa inchida bine gura.Observ o deteriorare cognitiva destul de mare la el, uita foarte mult si e total slabit de puteri.Este normal ca schizofrenia sa se manifeste asa??Tratamentul care i se administreaza acum e risperidona si ácid valproic.Am inteles ca acidul valproic are efecte secundari foarte mari si se administreaza in sindromul bipolar, dar fratele meu nu are si nu a avut schimbari de comportament, in sens violent, el este mereu slabit de puteri si fara viata in el.As dori ca un medic sa imi spuna parerea lui despre aceste simptome si daca e bun tratamentul acesta.Suntem disperati.
18 comentarii
0
10-10-2015, ora 00:16
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
E foarte bun tratamentul, mai ales pt baieti. Din cauza tratamentului e asa de lent. O sa isi revina in cateva saptamani, dar la nivelul bolii lui. Medicamentele nu ne fac oameni normali mai ales cand creierul trece prin mai multe episoade psihotice.
O fata cu schizo a fost scoasa cu politia si salvarea din casa ca nu mancase de nu stiu cate zile si nu mai comunica cu nimeni. Avea halucinatii. Dar si-a revenit, a continuat tratamentul si dupa 40 de ani a avut chiar un episod de remisie in care nu a mai fost nevoie sa ia medicamente.
Trebuie constientizat ca fara tratament face episod. Eventual cateva sedinte de psihoterapie in care sa i se explice acest lucru.
Dupa ce se stabilizeaza bine, trecut pe injectia cu Rispolept care e acelasi lucru, se face la 2 saptamani dar nu are efecte secundare cat pastilele.
Valproatul de sodiu e un stabilizator de dispozitie. Lasati-l sa-l ia o perioada pina se restabileste complet. Apoi poate medicul i-l va scoate. Sunt pacienti cu schizo care merg doar pe antipsihotic. Risperidona e un antipsihotic.
Baiatul isi va reveni. Sa doarma mult. Neuronii se refac mai repede in somn. Dar are o boala. Familia trebuie sa il ajute sa o poarte. Schizofrenia e un destin.
Din pacate momentan nu avem psihiatru pe forum. Asteptam.
Ca sa conchid. Lentoarea e data pe de o parte de boala, pe de alta parte de medicatie. In acest moment se pompeaza in el medicatie la greu ca sa iasa rapid din episod. E ceva normal. Unii dorm non stop in spital. Va trece. Dozele se vor scadea. El e tanar si organismul lupta. Isi va reveni.
Parerea mea e ca mai bine a trecut pe risperidona decat pe clozapina. Asta e cel mai greu antipsihotic si cu cele mai multe efecte secundare, e chiar periculos. Obligatia medicului psihiatru era sa testeze pe el toate celelalte antipsihotice de prima generatie iar asta trebuia sa fie ultimul, daca nu i se potriveau celelalte. Ati vazut singura cate efecte secundare i-a dat.
Tot ce se petrece cu el acum e caracteristic unei persoane in episod. Vizitati-l cat de des posibil la spital. E f important pt pacient si incurajati-l. Totul va fi bine, se va simti din ce in ce mai bine pe masura ce organismul se va adapta la noul tratament.
Silimarina, dupa ce iese din spital sau ceva pt protectia ficatului.
Omega 3 si Omega 6 pt buna functionare a creierului
0
10-10-2015, ora 01:29
cristina135
Nu este medic/terapeut
cristina135
O sa urmeze tratamentul chiar daca si cu asta avem o problema, cu toate ca este foarte bolnav, nu realizeaza asta, am incercat pe toate caile, si cum se simte un pic mai bine refuza sa ia tratamentul pe motiv ca el nu e bolnav si ca tratamentul il face sa se simta asa de rau.Are deja trei episoade foarte grave, de cand a inceput boala de un an, si o tentativa de sinucidere.Este foarte dureros pentru noi sa il vedem asa, fiind foarte tanar si avand toata viata inainte.Aceasta boala este foarte urata si crunta, eu plang numai cand ma gandesc cat de mult l-a schimbat aceasta boala intr-un an de zile atat fizic cat si psihic.Ii dam omega 3 de aproape 5 luni si as vrea sa stiu ce fel de vitamine mai sunt bune sau produse naturale.Nu stiu cum ar fi posibil sa scape de aceasta rigididate musculara sau daca va trece de la sine?
0
10-10-2015, ora 13:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Face episoade deoarece isi opreste tratamentul. Sa il duceti la niste sedinte la psiholog care sa il faca sa constientizeze importanta tratamentului.
Dati click pe iconita mea, intrati pe subiectele mele si vedeti ca sunt 2 subiecte cu alimente care ajuta creierul.
Asa e, tratamentul il face sa se simta rau, leguma, dar mai rau e sa faci episod si sa ajungi la spital.
Rigiditatea musculara a aparut de la pastile ?
Eu am o boala urata si crunta asemanatoare de 21 de ani. Am facut 13 episoade maniacale si psihotice, dar nu plang. Plansul nu ma incalzeste cu nimic. Imbin credinta cu medicatia si merg mai departe cu toate efectele secundare adiacente. Asta e viata. Multumim lui Dumnezeu si pt bine si pt rau. Ne e mai rau daca ne razvratim.
Din pacate bolile noastre nu sunt vindecabile deocamdata si ca sa nu facem episod trebuie sa luam medicamente zilnic toata viata. Ca la diabet, sau la bolile de inima. Asta e. Mergem inainte cu ajutorul familiei si al lui Dumnezeu. Se obtin rezultate mai bune in aceste boli daca se imbina medicatia cu credinta si psihoterapia.
0
10-10-2015, ora 13:39
cristina135
Nu este medic/terapeut
cristina135
Rigiditatea musculara nu pare sa fie de la pastile, deoarece el a stat 5luni fara tratament si cand a facut criza a ramas cu gatul si mainile intepenite decí cred ca nu e de la tratament.
0
10-10-2015, ora 13:43
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Consult neurologic sa ii faca niste teste si sa primeasca tratament.
0
10-10-2015, ora 13:45
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Trebuie ca medicul sa descopere si sa trateze cauza. O fi stat in curent, in aer conditionat. Un coleg de serviciu a patit asa dupa ce a stat in aer conditionat.
0
10-10-2015, ora 13:54
cristina135
Nu este medic/terapeut
cristina135
Nu cred, cand a facut prima criza acum un an a avut aceleasi simptome, a ramas intepenit total, catatonic si apoi dupa o perioda de cateva saptamani a inceput incet, incet sa capete mobilitate la maini si la picioare, dar rigiditatea musculara i-a ramas, nu asa grav dar se observa.Acum cu aceasta noua criza a patit la fel, si nu mai poate intoarce capul intr-o parte si alta.I-am facut acum vre-o 6 luni un tomograf la care nu i-a iesit nici o alteratie sau deformare vizibila in creier, doar o sinuzita maxilara, pe care doctorul i-a recomandat sa o opereze.Oare sa aiba vre-o legatura?
0
10-10-2015, ora 14:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Scrieti-i domnului Dr Flueraru de pe Boli ORL care este specialist pe asa ceva.
Intrati pe sectiunea boli ORL si scrieti acolo mica poveste. Ce va recomanda ?
Faceti alt topic pe Boli ORL separat despre aceasta tema. Ok ? Va va raspunde domnul Dr Flueraru.
0
10-10-2015, ora 15:37
cristina135
Nu este medic/terapeut
cristina135
Multumesc Clara P
0
10-10-2015, ora 19:38
david90
Nu este medic/terapeut
david90
@cristina135: Cititi despre sindromul neuroleptic malign! Dupa parerea mea, pare ca fratele dvs a dezvoltat acest sindrom.Puteti merge si la alt medic, sa mai aflati o parere...

p.s. Sinuzita maxilara nu are nicio legatura cu simptomele fratelui dvs.
0
11-10-2015, ora 02:06
cristina135
Nu este medic/terapeut
cristina135
Am citit despre acest sindrom, pare foarte grav dar nu stiu daca ar putea fi cauza, scrie despre el ca se face in primele saptamani de la tratament si poate dura pana la doua trei luni pana la a fi fatal, dar noi ne confruntam cu aceste simptome ciudate de intepenire de mai bine de un an.Oricum o sa facem niste analize mai amanuntite ca sa vedem care ar putea fi cauza si am sa iau in considerare si acest sindrom.Multumesc pentru indrumari!
0
11-10-2015, ora 07:46
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Cristina, fratele dvs prezenta aceste simptome severe si inainte de a urma un tratament psihiatric, sau au aparut pe parcursul tratamentului? E un amanunt important.
Si as vrea sa stiu cum se manifesta el inainte de tratament, ce simptome prezenta de i s-a pus diagnosticul schizofrenie? De multe ori, medicii psihiatri se cam grabesc cu atribuirea unui diagnostic si prescrierea unui tratament specific diagnosticului, fara sa mai ia in considerare alte aspecte...In viziunea lor, odata ce ti s-a pus eticheta de 'nebun', trebuie sa le urmezi tratamentul prescris de catre ei, pe viata, daca se poate, fiindca ei considera ca ai suferi de o boala cronica...de cele mai multe ori nu e chiar asa...
0
11-10-2015, ora 11:48
cristina135
Nu este medic/terapeut
cristina135
Boala fratelui meu a aparut in urma cu un an de zile, dar inainte de a face prima criza, incepuse sa se comporte ciudat.A avut o saptamana in care a vorbit continuu, cu toate ca nu e el prea vorbaret de fapt si tot spunea ca lumea se uita ciudat la el pe strada, povestea de niste prieteni ca vor sa il bata din cauza unei fete, niste istorii cam ciudate spunea dar noi l-am crezut si sincer nici nu am bagat de seama.Acum dupa un an, fac legatura acestor lucruri, dar atunci habar nu aveam, cu toate ca de la o vreme mie mi se parea ceva ciudat, pentru ca avea o privire ciudata, ochii lui care sunt foarte expresivi, verzi -albastri incepusera sa sclipeasca, stiti cum se zice, sclipirea aceea de nebunie, incepuse sa o aiba in ochi.Asta am bagat-o de seama si incepuse sa ma ingrijoreze, dar cum vorbea perfect coerent si normal, am trecut cu vederea.Dupa inca putin timp de la momentul in care vorbea continuu, s-a trezit intr-o zi racnind foarte tare si total pierdut de discernamant.Atunci s-a declansat calvarul nostru in care copilul acesta frumos si bun a inceput sa se distruga.Avea halucinatii, spunea ca cineva urat vrea sa il omoare pe el si pe mamá noastra.Urla cat il tinea gura ca acel ceva il omoara si era ingrozit.Socati, l-am dus la psihiatru, tin minte ca a fost la privat, nu la spital, pentru ca noi habar nu aveam cat era de grav si cat aveam sa chinuim de atunci cu spitalele.Psihiatra dupa ce la vazut i-a pus diagnosticul de tulburare psihotica acuta si tin minte ca i-a dat depakine si romparkine, parca asa ceva.Dar nu ii faceau nimic aceste medicamente, el era rupt de realitate, devenise ca un copil mic, se tinea dupa mamá la baie pentru ca ii era frica, incepea sa planga din senin, ochii ii erau tulburi de tot, fata lui avea o expresie de robot, spunea lucruri ciudate.Cum nu iesea din aceasta stare cu tratamentul, mama trebuia sa il duca de mana pe strada la 18 ani pentru ca nu vedea nimic in fata lui, in jurul lui, era ca un orb, ca un bebelus, cateodata se agita foarte mult si atunci incepea sa planga ingrozitor, avea anxietate, nu il puteam calma, alteori era cotropit de ganduri, dar nu le spunea, doar avertiza ca ar fi vrut sa se omoare. Si cred ca da, la putine zile dupa prima criza au inceput sa se vada aceste simptome, mainile intepenite, gura deschisa, gatul nu il putea misca intr-o parte si alta. Mama cand a vazut ca nu isi revine cu depakine si romparkin, l-a dus la spitalul psihiatric la alt medic, care dupa ce l-a vazut i-a zis mamei ca el e sigur ca are schizofrenie nediferentiata, dar nu I s-a pus atunci un diagnostic, doar ii scriau pe foaie personalitate schizoida.I s-a prescris seroquel si nu mai stiu ce calmante si cu antipsihoticul asta a inceput sa isi revina binisor, dar dupa ce si-a revenit, de nu mai era ca un copil mic, nu a mai vrut sa il ia, a inceput sa il urasca, nu accepta ca e bolnav, ura doctorii si spunea ca medicamentul ii face rau, ca ii bate inima tare, ii da calduri, si nu a mai fost chip sa i-l dam.Dupa doua saptamani de cand a intrerupt tratamentul cu seroquel a facut criza cea mai grava, avea bataile inimii la 190, a ramas complet intepenit de la gat in jos, a fost luat cu ambulanta si dus la spitalul normal prima oara si apoi la cel psihic.A stat 2saptamani in spital, si-a revenit cu greu, ce-i drept niciodata nu a mai fost la fel, mainile si picioarele i-au ramas cu miscari lente, el putin cam garbovit asa ca un batran, uita destul de mult, nu se putea concentra bine, avea ciudatenii uneori dar oricum eram bucurosi ca e printre noi, aveam cu cine vorbi si era cat de cat bine, daca ar fi ramas asa...Tot nu voia medicamentele, refuza categoric sa manance sau sa bea daca simtea ca mama i-a pus prafurile in mancare si a durat 5 luni fara tratament práctic.Dupa 5 luni a facut aceasta noua criza, foarte grava, a inceput sa aiba halucinatii sau o frica de cineva ca la inceput, i s-a strambat gatul pe-o parte cand era in criza, inima iar la 190.I-au schimbat tratamentul pentru a treia oara, i se da Risperidona, ácid valproic, dar nu se vede nimic concret.Maini, picioare, gat intepenit, se simte rau, are febra, friguri, depresie, ganduri. Asta este istoria fratelui meu, un copil bun, pe care toata lumea il iubeste in jur, familie, straini, toti cei care il cunosc, numai soarta sa nu l-a iubit.Ce puteti deduce de aici?Sa fie oare medicamentele de vina? Sa fie schizofrenia boala de care sufera?Nu stiu ce sa mai fac si cum sa il scap din acest destin sumbru care i se prevesteste
1
11-10-2015, ora 12:33
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Cred ca e vorba de 2 boli diferite, una neuromusculara plus cea psihica dar care se manifesta simultan d=na Cristina ! Gasiti un neuropsihiatru care sa il vada pe fratele dvs. ! Daca nu, oricum trebuie vazut de un neurolog !
0
11-10-2015, ora 19:41
david90
Nu este medic/terapeut
david90
@cristina135: Spuneti ca, la putine zile dupa prima criza, au inceput sa se vada aceste simptome, mainile intepenite, gura deschisa, gatul nu il putea misca intr-o parte si alta...in aceste putine zile despre care vorbiti, incepuse tratamentul cu depakine si romparkine?

Si da, daca are halucinatii, sufera de schizofrenie.Acum, sunt curios...acea persoana 'imaginara' despre care el spune ca ar vrea sa il omoare atat pe el cat si pe mama lui, ii apare in campul vizual in carne si oase, o vede fizic, vorbeste cu ea, etc? Ii poate face o descriere respectivei persoane?

p.s. Mai spuneati ca v-a povestit ca a fost amenintat cu bataia de catre niste baieti, la scoala...Nu cumva acea persoana despre care el spune ca ar vrea sa il omoare, este chiar unul din baietii care l-au amenintat?! Poate el chiar a fost amenintat si a ramas cu o trauma psihica.Ati luat in considerare si varianta asta?
0
11-10-2015, ora 20:14
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Si inca ceva...sa stiti ca simptomul cu 'plansul din senin', poate fi de la depakine.O colega de pe forum, careia i s-au prescris depakine, printre alte vreo 5 medicamente, a avut acelasi simptom, imi spunea ca dupa ce lua depakinele, plangea fara motiv.Asta a fost si motivul pt care a renuntat la ele.
0
11-10-2015, ora 20:41
cristina135
Nu este medic/terapeut
cristina135
Niciodata nu a dat detalii despre halucinatiile lui, a fost tot timpul reticent sa povesteasca ceva despre ele, am dedus noi ca are halucinatii dupa ce spunea ca cineva vrea sa il omoare, dar asta o spunea numai cand era in criza, apoi cand trecea criza nici macar nu isi mai amintea ce a facut. Simptomele lui s-au axat mai mult pe simptome negative, aceasta intepeneala despre care va spuneam, depresie, deficiente cognitive :memorie, concentrare si tremuraturi ale capului de exemplu am observat cand se concentreaza ii tremurau urechile. Prima oara cand a inceput tratamentul da a luat depakine si romoarkin
0
12-10-2015, ora 11:31
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Cristina, unul din parintii vostri are un comportament mai atipic, ciudat ?

Fratele tau ar trebui sa incerce olanzapina (Zyprexa) si aripirazolul (Abilify), poate si Solianul (amisulprida) pana cand isi gaseste medicamentul cel mai bun pt el, pe care sa doreasca sa-l ia fara frica ca ii va produce efecte secundare neplacute pt el !
De asemenea ar putea avea nevoie si de o doza mica de antidepresiv ! Medicul ar putea sa-i reintroduca si Romparkinul eventual !

Sanatate fratelui !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
  • Vitaminele din complexul B luate împreună cu tratamentul reduc simptomele schizofreniei
  • Primul test fiziologic pentru depresie și schizofrenie
  •