Hipoacuzie neurosenzoriala

18-05-2017
AdiMihaii
Nu este medic/terapeut
AdiMihaii
Buna ziua,

Am sa descriu pe scurt problema mea ca sa va puteti face o idee.
Totul a inceput in urma cu 1 an cand mi a cazut auzul dintr o data fiind diagnosticat cu surditate brusc instalata.
Am facut tratament specific cu corticosteroizi etc pe care l am inceput dupa 2 sapt de la debutul bolii iar in paralel am facut si cateva sedinte de oxigenoterapie la camera hiperbara.
Imediat dupa aceste tratamente am incep sa simt imbunatatiri insa nu spectaculoase.Mentionez ca pierderea a fost pe frecvente joase undeva la 50 dB.
Imediat dupa tratamente am ajuns undeva la 35 dB.
Insa apoi timp de 2 luni treptat auzul a urcat pana cand a ajuns in limute normale..undeva la 10-15 decibeli.
Dupa aceasta revenire la scurt timp am suferit o noua cadere de auz.De aceasta data am apelat la o multime de medici care mi au facut o sumedenie de analize si de ureche(imedansmetrie, potentiale evocate, et ) si Rmn su Ct si sange(boli autoimune, coagulare, profil lipidi ) etc.Toate au iesit in limite normale.Surpriza mare a fost ca dupa aproximativ 1 luna de la a doua recadere auzul a revenit singur in limite normale fara absolut nici un tratament.
Mentionez ca pierderea auzului a fost insotita doar de un zgomot de fond in urechea afectata(asa ca un vajait pe frecvente joase), nu am ametit deloc niciodata.Dupa a doua revenire medicii nu prea au stiut ce sa mai zica si au pus diagnosticul de hipoacuzie fluctuanta dar fara sa gaseasca cauza.
6 luni de zile am fost ok, in sensul ca pe audioveama auzul era in limite normale dar eu tot simteam asa o jena parca in aceea ureche.
Dupa 6 luni, de aprox 2 saptamani a cazut din nou auzul, tot pe aceleasi frecvente undeva la 30-40 dB.Am facut acelasi tratament cu cortcosteroizi dar de data asta nu am vazut absolut nici o ameliorare, dimpotriva dupa 2 saptamani de la debut a mai scazut 10 decibeli.
Acum mi s -a spus ca o sa mi faca o miringotomie pt a se incerca si un trat local cu dexametazona ca o ultima solutie.
Ce e mai trist e ca dupa 1 an, dupa o sumedenie de medici consultati, o gramada de analize si.tot tabloul de simptome nimeni nu a fost in stare.sa gaseasca o cauza.Mi.s-a spus ca prin excludere numai un hidrops endolimfatic ar mai putea fi dar neavand ameteli deloc si acest dg sta sub semnul intrebarii.
Eu am si o spondiloza cervicala care desi nu ma deranjeaza f tare imi da dureri la ceafa si chiar si in fata muscular de multe ori simtind ca gatul este asa "intepenit".Nu stiu, ma intreb nu ar putea fi si aceasta o cauza? Din cate am observat desi am enumerat la medici tot ce am crezut eu ca poate fi util, niciunul nu m a bagat in seama cand am intrebat daca nu poate exista o legatura intre prb aceasta cervicala si aceasta hipiacuzie.
Astept si parerea voastra, poate ati trecut si voi prin asa ceva.

Multumesc!
13 comentarii
0
18-05-2017, ora 23:28
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Varsta, inaltime < kg ?
tensiune arteriala. probeme digestive, ficat, rinichi???
0
19-05-2017, ora 07:36
AdiMihaii
Nu este medic/terapeut
AdiMihaii
Nu am alte boli asociate.TA este de obicei normala.11 / 7 si mai putin cateodata.
32 ani 173, 67 kg
Probleme digestive in sensul ca mai apare reflux care e deranjant cateodata dar incerc sa tin sub control.(am facut endoscopie si nu am HP si nici altceva notabil)
Singura prb de sanatate mai notabila pe care am avut o pana acum este data de faptul ca nu mai am tiroida (niste noduli benigni pana la urma)insa fac substitutie hormonala iar valorile le monitorizez periodic si sunt in limite normale.Dar am mentionat asta la medicii la care am fost si nu au dat importanta.
Si nu stiu daca am mentionat, hipoacuzia a fost unilaterala si exact pe aceleasi frecvente(125, 250, 500) si aprox la acelasi nivel.ce am obs e ca atunci cand nivelul de auz scade pe aceste frecvente tinde sa afecteze asa usor si 1000 iar sunetele pe care le aud cu urechea afectata sunt distorsionate.
Particularitatea pana acum a fost aceasta fluctuatie si recidivele.Daca isi va reveni si de aceasta data nu stiu...dar e frustrant ca nu exista o cauza clara ca sa stiu pe ce ma axez.
Multumesc.
0
19-05-2017, ora 08:41
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
cauza este intracelulara
acolo decurg procesele metabolice care trebuie sa fie corecte, sa decurga in un medic PH corect si cu oxigenare corecta.. lucru care depinde de calitatea sângelui
calitatea sângelui si PH depinde de alimentele care le consumi..si de starea intestinelor, ficatului si rinichilor
0
19-05-2017, ora 09:12
AdiMihaii
Nu este medic/terapeut
AdiMihaii
Multumesc pt raspuns.
Ideea e ca cel putin de 6 luni duc un regim de viata f echilibrat:sport regulat la un nivel destul de ridicat, din alimentatie am eliminat toti factorii nocivi, si incerc sa mananc cat mai verde.In urma cu un an aveam colesterolul si triglicer putin marite dar acum sunt toate in limite normale.Chiar pot sa spun ca de data asta revidiva a venit intr o stare de sanatate controlata.Cu atat mai mult am fost surprins.
Si cat am facut tratament acum am intrerupt putin sportul dar acum am incercat sa reiau treptat si am observat ca la efort fizic mai intens putin auzul a scazut si mai mult.
Nu stiu daca e relevant sau nu dar aceasta ultima recidiva a venit imediat dupa o enterocolita care m a tinut la pat vreo 2 zile(somn mult, dureri articulare si celelalte simptome ca la o raceala parca)Si cum in astfel de situatii toate problemele cronice din organism se acutizeaza ma gandeam ca s-a activat si spondiloza(intrucat ma durea ceafa destul de rau) si cumulat cu o proasta oxigenare a creierului a dus la aceasta recidiva acolo unde nervul era deja sensibil.Ce asteptam eu de la medici avand tot tabloul la dispozitie era sa ma duca intr o zona mai apropiata de adevar.Dar la cum merg lucrurile s-ar putea sa descopar singur cauza fara sa am studii medicale.

Care ar fi recomandarea dvs?ca si tratament si abordare a problemei?
Sa fac aceasta miringotomie ca o solutie de ameliorare?sa stau sa vad ce se intampla si sa nu mai iau nici o actiune?
E ingrijorator pt mine mai mult faptul ca nu stiu la ce sa ma astept(ca progresie, evolutie, etc)
0
19-05-2017, ora 10:04
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
da. este vfoarte relevant
enterocolita.. inseamna dereglare de absorbite a nutrientilor.. ca rezultat calitatea proasta a sângelui, PH celular modificat
nu stiu ce ai eliminat din factorii nocivi
dar Sigur trebuie sa elimini absolut toate lactatele din alimentatie
0
22-05-2017, ora 09:28
AdiMihaii
Nu este medic/terapeut
AdiMihaii
Inteleg ideea dvoastra si ma voi gandi la ea.
As mai avea 2 intrebari
1. se poate "sigila" cumva nervul in sensul de a limita pierderea progresiva a auzului.
2.in cazul in care isi va reveni din nou auzului, eventualele recidive nu se pot pot preveni cumva?De fiecare data cand cade auzul trebui repetat acelasi tratam.cu corticosteroid, etc?Asa la fiecare 6 luni sa tot repeti acelasi protocol mi se pare destul de frustrant.Adica, nu exista nici o masura de control inafara de faptul ca respecti o igiena alimentara?
0
17-03-2018, ora 13:31
Iulia T
Nu este medic/terapeut
Iulia T
Buna ziua domnule doctor Valeriu. Am și eu o întrebare, am fost diagnosticata la vârsta de 5 ani cu hipoacuzie unilaterală urechea dreapta. Nu aud absolut deloc cu aceasta ureche, însă cea stângă compensează lipsa celeilalte cu brio. Nu se știe exact cauza, la audiograma de la 5 ani i s-a spus mamei că nu am auzit niciodată cu acea ureche. Mama are o ipoteza că la naștere am fost scoasa cu forcepsul, iar nașterea mea a fost un pic neobișnuită deoarece am ieșit facial. Medicul nu a știut, chiar la un moment dat s-a șocat spunând înainte să mă scoată că am capul foarte mare pt că un forceps normal nu îmi cuprinde capul. Mă repet, eram poziționată altfel decât normal. Mama suspectează că atunci m-a atins cumva la ureche și mi-a afectat auzul. Eu mai am o ipoteza, undeva la vârsta de 4 ani am acuzat niste dureri groaznice la urechea respectiva, am fost tratata băbește acasă, iar la ceva timp i-am spus mamei că nu aud cu urechea respectiva. Din păcate, nu mai țin minte dacă înainte auzeam sau nu. Problema mea cea mare este că acum sunt însărcinată, neavând vreodată nevoie de acel aparat auditiv, pt că aud perfect, nu mi-am pus problema că as putea să transmit copilului așa ceva. As vrea sa știu, care sunt șansele să transmit aceasta hipoacuzie copilului meu. Va rog frumos, să mă ajutați cu un răspuns, știu că e tardiv, dar mă macină foarte tare acest lucru. Va mulțumesc foarte mult !
0
17-03-2018, ora 22:40
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
din cele povestite... NICI o sansa..
ai o hipoacuzie dobandita !!! nu este genetica
0
18-03-2018, ora 10:50
Iulia T
Nu este medic/terapeut
Iulia T
Mulțumesc frumos pentru răspuns și pentru promptitudine! Inca ceva: are cum sa fie genetică daca la mine in familie nici străbunicii, nici bunicii, nici părinții și nici frații mei nu au avut probleme de auz, de fapt nicio ruda nu a avut probleme cu auzul ? Mai mult, am citit undeva că hipoacuziile congenitale, cu atât mai mult cele genetice, sunt de cele mai multe ori bilaterale, nu unilaterale. Mama spune că nu a avut nicio boala ca cele care transmit hipoacuzia la copil in viața intrauterina și nici nu a luat medicamente pe perioada sarcinii. Deci, ce șanse am ca hipoacuzia sa fie genetica ? S-ar transmite daca ar fi congenitala, dar nu genetica ?App, urechea cu problemele de auz este dezvoltată perfect, nu are niciun fel de malformație. Încă o dată, va mulțumesc frumos pentru răspuns !
0
18-03-2018, ora 11:57
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
am impresia ca prea mult te.ai ganditi la un lucru total Inutil si fara rezultat
Lucrurile care nu le poti schimba... nici nu merita analizate
0
23-06-2018, ora 21:54
Iulia T
Nu este medic/terapeut
Iulia T
Buna seara de doctor. Am revenit sa va spun ca am născut o fetiță complet sănătoasă, nu are problema mea de auz. Deci, a fost ceva dobândit. Vă mulțumesc frumos pentru raspunsurile de atunci, m-au liniștit și de asta aveam nevoie.
0
29-09-2018, ora 15:57
ABuiciuc
Nu este medic/terapeut
ABuiciuc
Problema mea a inceput cu pierdere de auz la urechea stanga
Dupa audiograma mi s-a spus " pierdere de auz moderata pe urechea stanga" cu pana la 60 dB frecventa
Dupa CT, amandoua canalele urechii interne si vestibulul cohlear arata normale
Diagnostic : hipoacuzie senzorineurala stanga
Solutia recomandata : aparat auditiv
Nimeni nu a stiut sa-mi indice macar o posibila cauza a acestei probleme pentru a schimba macazul investigatiilor
Personal, am totusi o banuiala, " posibila cauza" :

Cu aproximativ un an in urma am avut o extractie de masea de minte pe partea stanga jos, adica nu la mare distanta de urechea stanga. Problema a fost oarecum complicata in sensul ca a avut o radacina destul de adanca si nu a fost tratata post chirurgical asa cum ar fi trebuit ( drena, curatare locala periodica, pansament, etc) si am avut dureri cumplite pana cand zona s-a inchis, ceea ce m-a facut sa iau analgezice regulate pentru a suporta nivelul de durere. A durat mai bine de o luna pana cand zona a inceput sa prezinte semne de vindecare si local s-au adunat mancare, resturi cum era si normal.Banuiesc ca are o legatura cu problema aceasta deoarece perioada de pierdere a auzului cam atunci ar fi inceput si posibilitatea unui nerv inflamat sau infectie a nervului din zona cu pricina sa fi fost afectat este probabila.
Mentionez ca nu am ameteli si ca doar cateodata, simt niste mici pulsatii dureroase in zona maxilarului cu reflexe pe urechea stanga si zona obrazului
Ar putea fi acesta un punct de pornire catre investigatii mai amanuntite?

Va multumesc
0
29-09-2018, ora 18:59
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
Pe fvaleriu arond Hotmail com trimite audiograma și timpanograma sa vad sigur despre ce hipoacuzie vorbim.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: