Hipoacuzie severa unilaterala

23-08-2018
Timoci
Nu este medic/terapeut
Timoci
Buna ziua,
as dori sa va cer parerea despre cazul prietenului meu. S-a nascut in 1980 cu microtie si atrezia canalului auditiv la urechea dreapta, verificat de mai multe ori prin audiograme, care de fiecare data au constatat hipoacuzie mai mare de 70dB. A fost in 1990 si in strainatate cu parintii, unde i-a fost recomandat pe atunci deschiderea canalului auditiv si dupa acesta o eventuala protezare, in functie de rezultatul obtinut: pe surt cel putin 3-4 operatii, dar nu se garanta un rezultat semnificativ, si acesta dupa ce implineste 16 ani. Parintii lui au decis sa astepte, sa se hotareasca el, cand va fi adult.
El - probabil din dorinta de a scapa de nenumaratele controale la audiolog- dupa 20 de ani nu s-a mai prezentat la audiometrie, doar ce se cere la obtinerea permisului. Zicea in toti acesti ani ca el s-a obisnuit asa, ca nu il deranjeaza, ca habar nu are cum e sa auzi cu 2 urechi.
Acum vreo 1-2 ani am observat ca daca il strig din spate si este zgomot mare, nu ma aude deloc sau foarte greu. Cand vorbeste cu el cineva, mai ales daca se mai vorbeste in imprejurime, se intoarce vizibil catre vorbitor cu capul sa aude cu urechea cealalta, sau daca nu este posibil, se uita la gura. Bineinteles el zice ca nu i s-a inrautatit auzul, si oricum, el nu va face operatie pt a deschide canalul auditiv, daca tot trebuie sa poarta aparat auditiv dupa acesta. Ce alta solutie are ? alta protezare sau operatie nu exista in cazul lui ? inrautatirea semnificativa a starii lui inseamna ca si cealalta ureche incepe sa piarda din capacitatea auditiva? la audiogramele vechi acesta era de 20-30 dB. Ar trebui lasat in pace, asa cum doreste el ? ma tem ca treptat isi va pierde auzul complet. Poate ar trebui sa se sperie un pic, ca sa se duca la specialist ?
Va multumesc anticipat !
1 comentarii
0
23-08-2018, ora 20:55
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
da, exista proteza auditiv care se pune pe os, , in spatele urechiii afectate.. care nu necesita operatia de deschiderea canalului
mergeti in clinici ORL spital uniersitar
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: