Intrebare scurta dar dificila

18-08-2017
Utilizator_179524
Nu este medic/terapeut
Utilizator_179524
Buna dimineata! Eu sunt diagnosticat cu schizofrenie paranoida. Intrebarea mea este : "Sunt cosmarurile un fel de halucinatii?" Halucinatiile m-au distrus cand nu eram pe tratament cu antipsihotice, acuma sunt mai bine, mai stabil. Asa cum halucinatiile mi-au distrus realitatea, asa si cosmarurile mi-au distrus visele, nu ma pot odihni ca lumea, ma trezesc speriat noaptea, am cosmaruri ciudate. Banuiesc ca de la exces de dopamina am avut halucinatii, asa am citit pe net, poate tot asa e vreun dezechilibru in creier, vreo substanta poate prea multa sau prea putina si de asta consider eu ca un cosmar este o halucinatie in creierul nostru... Voi ce parere aveti?
5 comentarii
1
18-08-2017, ora 12:04
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Nu stiu exact care este mecanismul chimic al cosmarurilor, dar cred ca exista o diferenta clara: sentimentul de irealitate (care e mai des prezent in cazul cosmarurilor). Adica, se intampla mai des ca persoana sa isi dea seama ca traieste un cosmar (chiar in timpul lui), decat ca are o halucinatie. Halucinatiile care iti dai seama ca nu sunt realitate (chiar si cand simturile iti spun ca sunt acolo) se numesc halucinoze si, in cazul schizofreniei apar, de obicei, la inceput, cand tulburarea se manifesta complet.
0
18-08-2017, ora 16:42
Utilizator_179524
Nu este medic/terapeut
Utilizator_179524
Vreau sa mai adaug ca halucinatiile pot fi adevarate cosmaruri haha :))
1
18-08-2017, ora 17:24
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Ai dreptate, majoritatea persoanelor care au avut asa ceva, le descriu ca producand teama, rusine, mai rar iritare. Am citit doar ca ar exista si halucinatii placute. Oricum, halucinatiile nu apar doar in psihoze (schizofrenie, tulburare bipolara), ci si in boli neurologice (aici mai dese sunt halucinatii sub forma de mirosuri, sau lumini, deci mai putin clare).
Exista camere cu softuri de tip realitate virtuala (nu cred ca la noi in tara), care pun persoanele fara probleme psihotice in situatia de a experimenta cum este sa ai halucinatii, in incercarea de a le face sa inteleaga ce stres traieste o persoana care trece prin astfel de episoade/perioade.
2
18-08-2017, ora 17:59
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cosmarurile nu sunt halucinatii dar pot fi cauzate de un medicament pe care il iei. Incearca sa depistezi care e medicamentul care iti produce cosmarurile si sa il rogi pe dr tau sa ti-l schimbe ca sa te poti odihni mai bine.
0
18-08-2017, ora 18:30
Utilizator_179524
Nu este medic/terapeut
Utilizator_179524
Multumesc pt raspuns doamna psiholog Neacsu Virginia ! Multumesc si tie @clara_p cred ca ai dreptate. De cand am inceput sa iau Invega am avut cosmaruri urate, apoi n-am mai avut o perioada, acum din nou am cosmaruri "deplasate" Voi vorbi cu dr meu, poate imi da alt antipsihotic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Coșmarurile pot fi un semnal de alarmă precoce al bolii Parkinson
  •