Jena in gat (disconfort general)

04-06-2021
RaduIan
Nu este medic/terapeut
RaduIan
Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat, o parere in legatura cu problema mea.

Totul a inceput acum aproximativ 2 luni, cand mi-a fost plombata o masea, fara sa i se fi scos nervul. Dupa cateva zile, au inceput durerile in zona respectiva, la inceput au fost usoare, pentru ca mai tarziu sa am dureri foarte mari, ma durea toata gingia din partea respectiva, in anumite zile ma durea inclusiv tampla. Am vorbit cu doamna stomatolog, insa dansa intrase in canantina si mi-a spus sa iau antiinflamatoare si pentru ca imi aparusera si niste bube pe limba in spate, aproape de cerul gurii, mi-a spus sa ma dau cu badijonal bucal.
Timp de aproape 3 saptamani am luat antiinflamatore pe baza de ibuproben, 1-2 pastile de 200 mg cam la 2 zile. (3-4 pastile le-am luat noaptea, pentru ca ma trezeam instant din somn cu durere). Am incercat pe cat posibil sa iau cat mai putine pastile, seara si noaptea ma lua cel mai tare durerea si incercam sa stau linistit ca sa ma lase, iar daca nu ma mai lasa, atunci luam pastila. Am luat si o pastila de ketonal, insa nu a avut niciun efect, durerea era deja prea mare.
Nu stiu daca e in legatura cu durerea de la nervul maselei, dar de cand a inceput sa ma doara gingia, s-au inflamat papilele gustative pe limba in spate (in dreptul cerului gurii), in spatele limbii pe lateral si cand scot limba afara, pe limba in jos, inspre gat se vad multe umflaturi, in genul celor vizibile pe limba, probabil tot papile gustative sunt, iar limba este mai alba ca de obicei. In aceasta perioada am dat cu badijonal bucal cat am putut pe limba in jos, inspre gat, am luat 5 zile Heroxal spray, cate 4 pufuri pe zi, dupa fiecare puf, jena din gat imi disparea pentru 2-3 ore apoi revenea.
Cu maseaua am rezolvat, mi-a scos nervul si acum nu ma mai doare, insa de nodul din gat nu am scapat, pe tot parcursul zilei simt cum ma jeneaza, cand inghit simt si mai tare, noaptea nu simt gatul sa ma deranjeze si nici dimineata cand ma trezesc. Seara ma jeneaza cel mai tare, iar cand se intampla sa am gatul uscat si sa vreau sa inghit, ma blochez si ma apuca panica.
Mi-am facut urmatoarele analize:
Cultura exsudat faringian Exsudat faringian / Cultura bacteriana
Streptococcus pyogenes (beta-hemolitic grup A) – absent
Streptococcus beta-hemolitic grup C – absent
Streptococcus beta-hemolitic grup G -absent
Cultura fungi
Pe mediul Sabouraud nu s-au dezvoltat colonii de *Candida spp.

V-as fi recunoscator daca m-ati ajuta cu un sfat, sa stiu ce e de facut ca sa scap de acest nod din gat. Am bilet de trimitere la control ORL prin casa de sanatate, dar peste tot pe unde am vorbit mi-a spus sa revin cu un telefon spre finalul lunii, pentru ca nu mai au fonduri. Dupa parerea dumneavoastra ce as putea sa am in gat si ce trebuie sa iau in perioada aceasta? trebuie sa urmez regim? pentru ca pana la sfarsitul lunii mai e mult si ma sperie gandul sa stau asa, pentru ca simt un disconfort general din cauza acestei jene din gat.

Va multumesc mult!
2 comentarii
0
04-06-2021, ora 21:17
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1. Cred ca trebuie o radiografie la dantura și rezolvat corect focarul de infectie
2. Cred ca antiinflamatoarele luate au produs o Gastrita cu reflux. Acidul gastric în somn urca. Arde și usucă gatul. Mucoasa se inflamează se îngroașă și da senzație de corp străin în gat.
Defapt e suficient un antiacid și un sprey uleios pt faringe
0
05-06-2021, ora 10:02
RaduIan
Nu este medic/terapeut
RaduIan
Va multumesc pentru răspuns!

Am făcut radiografie la dantura și deși nu se vedea infecția, și-a dat seama D-na stomatolog de unde venea durerea.
Sa folosesc Rhinoil sau vitamina A uleioasa? Iar ca antiacid ce îmi recomandați?
Ca as vrea sa urmez acest tratament.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce îmi dreg vocea întruna?
  • Amigdale cu puroi - cauze și tratament
  •