Jignirea in cuplu.

13-02-2018
monik2505
Nu este medic/terapeut
monik2505
Buna, ma numesc Monica, am 29 de ani, căsătorită de 5 ani, dar sunt intr-o relație cu soțul de 12 ani și avem o fetita superba de 2 ani.Am o problema foarte gravă.Sotul meu nu ma respecta, ma înjura si umilește ori de cate ori are ocazia, cel mai mult cand se îmbata, pt ca bea destul de des.Nu pot discuta nimic cu el, pt ca el este inteligent, iar eu aia proasta.Romanticismul nu exista, de multe ori imi plange inima in mine pt o îmbrățisare sau o vb buna.El refuza consilierea, nu stiu ce sa mai fac, am avut sute de discuții., dar mereu o luam de la capăt.Sunt o femeie cu un caracter puternic, momentan eu întrețin familia, ma zbat sa fac in asa fel sa nu ne lipsească nimic.Muncesc pe rupte, am grija de familia mea, in toate sensurile, stârnesc interes pt barbati, dar sunt loiala soțului meu.El este un om
Modest, fara grija zilei de maine, in schimb eu ma dau peste cap.Unde greșesc eu?De ce se comporta urat cu mine?Sexual suntem activi, chestia e ca pt mine este mai mult o responsabilitate, decat o plăcere, ma gandesc ca de la toate vorbele lui jignitoare, mi sa luat complet.Se mai poate remedia ceva la un astfel de om?Nu as vrea sa il las, e tatăl fetiței mele, daca ar fi sa pot face ceva..sa il fac sa înțeleagă, cat de mult detest acest comportament grotesc si cat ma dor, jignirile lui.
7 comentarii
0
13-02-2018, ora 06:44
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Imi pare rau ca treceti printr-o astfel de situatie, din pacate multe persoane cred, ca e suficient ca ele sa isi respecte partea lor de contributie in relatie si atunci partenerul/a va face la fel. Iar cand nu se intampla asa, "duc" toata relatia singure. Chiar si acum, cu tot comportamentul sau urat, dvs credeti ca e responsabilitatea dvs sa-l faceti sa inteleaga cat va raneste.
Dvs puteti doar sa ii explicati asta cat mai calm si clar reusiti. Ce si cat intelege, accepta si face depinde dansul, caci este adult.
Va urez sa functioneze, pentru ca altfel copilul va creste cu un model de cuplu din care va intelege ca e ok sa te sacrifici, ca si cum un partener abuziv emotional chiar are dreptate.
Sper sa aud ca a mers, tin pumnii!
2
13-02-2018, ora 07:57
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Imi pare rau prin ce treceti, dar sunteti sigura ca un astfel de model doriti sa oferiti fetitei? Ce va invata ea din o astfel de relatie? Ca e normal sa fii o victima, ca doar si mama a stat destul in rolul asta, "pentru copil". Sotul are o dependenta si mai e si agresiv(nu stim daca e agresiv in urma consumului, sau asta a fost si modelul lui de viata), iar dvs credeti ca gresiti pe undeva? Da, gresiti in a crede ca e normal sa acceptati un abuz, de dragul copilului. Dar toti gresim si nu asta e scopul discutiei, ci acela de a vedea lucrurile realist, dar din pozitia de victima, e aproape imposibil sa le vezi asa. Terapeutic vorbind: luati o foaie de hartie si scrieti avantaje si dezavantaje pentru dvs personal, daca ramaneti in o astfel de relatie. Apoi faceti aceeasi analiza si pentru varianta in care iesiti din relatie si trageti concluzii (si cel mai important: actionati!). E ipocrizie sa credem ca le putem oferi ceva bun copiilor, daca noi insine nu avem acel ceva bun - daca nu sunt eu pe preaplin, de unde sa ii dau? Asta ca tot s-a adus in discutie copilul.
1
13-02-2018, ora 13:25
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
Un copil nu se dezvoltă armonios decât într-o familie în care există iubire, înțelegere, comunicare. A sta numai pentru copil într-o relație nu-i o soluție, pentru că indiferent dacă certurile au loc în fața copilului sau nu, el este afectat, pentru că simte atunci când ceva nu-i în ordine doar privindu-și mama și citind pe fața acesteia dacă este fericită sau nu.
Din ce relatați reiese faptul că soțul dumneavoastră și-a internalizat un model deficitar de comportament, care se accentuează în momentul în care bea.
Încercați să stați de vorbă cu el când îl prindeți calm, fără să fi băut și-i spuneți clar că nu mai puteți tolera un asemenea comportament. Propuneți-i să mergeți împreună la un terapeut de familie, dacă își dorește continuarea relației, dacă nu, e mai bine să vă despărțiți pentru că nu-i bine nici pentru copil nici pentru dumneavoastră să trăiți într-o asemenea atmosferă.
0
13-02-2018, ora 14:42
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Pe copil nu il ajutati daca stati cu un tata alcoolic. Ii faceti rau.
0
13-02-2018, ora 14:48
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua,
Descrieti o relatie tipica de abuz si agresivitate pe care noi o definim ca "toxica". Este important sa intelegeti ca nu poate exista "agresor" fara "victima" si el se comporta intr-un anume fel pentru ca i-ati permis asta.
"Nu vreau sa il las" s-ar putea sa ascunda o relatie de dependenta, deseori intalnita intr-un astfel de "cuplu" disfunctional.
Daca a avea "un caracter puternic" si "a fi loiala" inseamna a accepta o relatie toxica inseamna ca aveti o definitie gresita a ceea ce inseamna caracterul puternic si loialitatea.

Viata si timpul curg intr-o singura directie. Aveti 29 de ani! Asta este tot ceea ce va doriti in viata aceasta?
0
13-02-2018, ora 16:23
monik2505
Nu este medic/terapeut
monik2505
Va multumesc pt sfaturi.Am sa tin cont de ele.Am încercat sa fiu o perfecționistă de cand am fost copila si acum in căsnicia mea.Se pare ca nu a dat rezultate..Mi-am facut sute de gânduri si au existat milioane de întrebări fara raspuns.M-am decis sa iau o pauza, apoi vom vedea ce va fi.Nu cred in schimbarea comportamentului peste noapte, totusi cred ca merita încercat.El refuza categoric conslilierea, eu din lipsa nesomnului, stări de anexitate, am vizitat un psihiatru..dupa un consult in care am fost diagnosticata cu depresie moderată, m-au trimis la psiholog.Mi-au dat ceva pastile sa pot dormi si sa fiu mai detașată, totusi nu asta imi doresc de la viata si nici pt copilul meu.
0
13-02-2018, ora 22:12
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Clara are dreptate, mai rau ii faci copilului daca stai cu un asa om, copilul va simti si va fi afectat tare de relatia voastra neinregula.

Pai ce sa zic, daca tu te-ai purtat frumos cu el, i-ai dat atentie, deci nu doar sex, si el se comporta urat, atunci de ce l-ai luat ?
Am doua intrebari la care as dori sa raspunzi:
1 - Te-ai purtat frumos cu el, i-ai dat atentie deci pe langa sex ?
2 - Cum era la inceput ? Era bine sau dupa un timp s-a schimbat in rau ?

Daca te-ai purtat frumos, l-ai iubit si i-ai dat si sex, adica daca a simtit ca e bagat in seama, iubit, el la inceput se purta frumos, dar acum se poarta asa, o face ca s-a saturat de tine, nu te mai place, si daca nu te mai place nici nu o sa te mai placa vreodata, solutia este sa divortezi si sa nu mai fi cu el. Sau o fi dat de alta, are o amanta si deci de aia o face, dar o poate face si daca nu are pe nimeni, nu te mai suporta pur si simplu si nu mai e nici o sansa, ce consiliere sa faca, nu te mai place si la revedere.

Daca nu te-ai purtat frumos si s-a simtit nebagat in seama, neiubit, reprosuri de tot felul, faci sex doar din obligatie, chiar daca la inceput era okey, atunci l-ai impins sa bea de suparare si iti meriti ce iti face. Multe se plang dar nu se uita si la comportamentul lor.
Cum aud idiotenia aia, femeia recunoaste ca nu l-a mai bagat in seama, ca s-ar purtat nasol, el si-a facut amanta si ea zice "nu ma asteptam la asta", deci nu se uita ca ea e vinovata si ca l-a impins catre ce a facut, normal ca omul cauta in alta parte ce nu are acasa.

Daca era nasol de la inceput el dar tu l-ai iubit si ai fost foarte okey, atunci e prostie din partea ta ca l-ai luat.
Daca era nasol de la inceput si nici tu nu l-ai iubit, atunci e aiurea rau.

Ramane sa spui acum raspunsul la cele doua intrebari, eu mai sus am spus in oricare din cazuri cum ar fi.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: fericirea in cuplu

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să ai o viață sexuală fericită în cuplu, potrivit științei
  • iHeartUs - aplicația care îmbunătățește relația de cuplu
  • Ținutul de mână poate reduce senzația de durere din corp
  • Timpul înlocuiește micile ciondăneli din cuplu cu umorul
  • Secretele unui cuplu fericit
  • Despărțirile iminente, prezise prin analiza limbajului utilizat de parteneri
  • Egalitatea în decizii, un factor determinant al unei relații de cuplu fericite
  •