Ligament încrucișat anterior
Buna ziua! In urma cu cateva luni m am accidentat la fotbal, la genunchi. Am fost sa fac rmn si mi s a spus ca am leziune de gradul 3. In timpul operatiei de ligament, doctorul mi a spus ca ligamentul meu nu este rupt si este bun in proportie de 60%. Mai erau si alti medici in sala de operatie si au cazut de comun acord ca este mai mult mai bine sa l lase asa decat sa l opereze si ca o sa tina mult mai bine, in schimb mi a reconstruit ceva pe la menisc.
Dupa 3 luni de zile de la operatie am dureri destul de mari de genunchi si inca nu am mobilitate ca inainte.. sunt normale acele dureri? Ar fi trebuit operat si ligamentul? Specific ca vreau sa joc fotbal in continuare. Credeti ca sunt sanse sa se rupa din cauza ca nu a fost operat?
Dupa 3 luni de zile de la operatie am dureri destul de mari de genunchi si inca nu am mobilitate ca inainte.. sunt normale acele dureri? Ar fi trebuit operat si ligamentul? Specific ca vreau sa joc fotbal in continuare. Credeti ca sunt sanse sa se rupa din cauza ca nu a fost operat?
1 comentarii
Situația pe care o descrii este complexă, iar întrebările tale sunt absolut înțelese — decizia intraoperatorie de a păstra ligamentul parțial integru poate ridica nelămuriri, mai ales când simptomele persistă.
Durerea la 3 luni după operație — este normală?
Da, în general durerea și mobilitatea limitată la 3 luni după o intervenție chirurgicală la genunchi sunt așteptate. Recuperarea după chirurgia meniscală, în combinație cu un ligament parțial afectat, poate dura 6–12 luni pentru o revenire funcțională completă. Sunt normale în această perioadă:- dureri reziduale și inflamație la efort
- progres lent al mobilității și forței musculare
- sensibilitate crescută la mișcări mai solicitante
Riscul de ruptură și revenirea la fotbal
Un ligament cu 60% integritate prezintă un risc mai mare de ruptură completă față de un ligament reconstruit chirurgical, mai ales la sporturi cu pivotări și schimbări bruște de direcție, cum este fotbalul. Decizia medicilor a fost bazată pe evaluarea clinică din momentul intervenției, dar dacă intenționezi să revii activ pe teren, este esențial să:- urmezi un program complet de kinetoterapie și recuperare musculară
- faci o evaluare funcțională actualizată a genunchiului înainte de a reveni la sport
- discuți deschis cu medicul tău despre obiectivul de a juca fotbal — el poate ajusta planul de reabilitare în consecință
- iei în considerare, dacă ai îndoieli, o a doua opinie de la un ortoped specializat în patologie sportivă
Alte subiecte recente din această secțiune: