Maxilar inclestat si durere amigdale, gat; ganglion umflat

31-01-2015
ilinailin
Nu este medic/terapeut
ilinailin
Buna ziua,
Sotul meu are o problema care, desi la inceput parea ca este trecatoare, acum este destul de grava.
In urma cu aprox. 24 zile a avut o extractie de molar de minte, dintii de jos. Dintele era sanatos, nu crea probleme, trebuia scos ca sa nu afecteze o lucrare ce trebuia definitivata. Dupa extractie nu s-a umflat, nu s-a simtit rau (doar dureri, dar a luat calmante), nu a luat antibiotice (nici inainte, nici dupa). Totusi la cateva zile si-a dat seama ca deschiderea maxilarului s-a limitat. La 7 zile dupa extractie a mers la medicul stomatolog pentru a i se scoate firele (putea sa deschida destul de putin gura, dar cat sa poata umbla stomatologul) si i-a spus medicului de problema. Medicul a zis ca trebuie sa faca exercitii de inchidere si deschidere si isi va reveni. A facut exercitii, dar poate nu asa de mult cat ar fi trebuit. Dupa cateva zile s-a agravat problema si i s-a umflat putin gatul pe partea cu maseaua. S-a desumflat intr-o zi-doua si era mai bine, credea ca a trecut totul (putea sa deschida gura cam de 2-3 cm si asta era mai bine). Insa problema s-a agravat.
La 14 zile de la extractie, problema cu maxilarul nu s-a ameliorat si a inceput sa se planga de usturime in gat, apoi de durere la inghitire si vineri dimineata s-a trezit cu o stare generala foarte proasta, cu durere foarte mare pe partea cu maseaua, durere de cap, de fata, durere ingrozitoare la inghitire, si gatul umflat pe partea respectiva. Gura nu mai putea sa o deschida nici macar un cm, abia reusea sa bea lichide.
Ne-am dus de urgenta la medicul de familie care a dat diagnosticul de rinofaringita acuta si a prescris:
- zinat 1 la 12h
- nistatin 2 la 12 h
- refflor
- tador 1 dim. si 1 seara
- ac 600 1 dim.
- aerius 1 seara
- bioparox - absolut inutil fiindca nu poate deschide gura.
Durerile au cedat numai pentru scurt timp (max 3 ore) dupa administrarea de tador (desi a prescris 2 pe zi, am marit doza la 3 - maxim, scrie in prospect - fiindca gemea incontinuu din cauza durerilor).
gatul este la fel de umflat, abia mananca. Scuipa saliva fiindca nu suporta sa o mai inghita. Are febra 38 - 38.2, doarme aproape incontinuu. Dar ce ma ingrozeste este ca nu mai poate deschide aproape deloc maxilarul, abia isi strecoara pastilele printre dinti, nici nu stiu cum. Desi tot ce a mancat a fost pisat crema, este imposibil sa mananci si sa inghiti cu maxilarul blocat.
Stiu ca este abia a 2 zi (seara) de tratament, insa starea se agraveaza si nu se amelioreaza deloc.
Astazi am fost si la urgente (nu stam in bucuresti) si i-au zis sa mearga acasa fiindca daca ia antibiotic trebuie sa astepte sa-si faca efectul, iar pentru durere sa mai ia un paracetamol la 4 ore dupa tador. Dar curand nici antibioticul nu mai poate sa-l ia! Ah, si i-au spus ca ei nu pot face radiografii dentare la urgenta. Dar eu cred ca deja nu mai e vorba doar de ceva stomatologic.
Va rog ajutati-ma cu un raspuns urgent.
Daca nu se amelioreaza macar un pic pana maine probabil ca voi merge iar cu el la urgenta.
Dar de luni putem merge si undeva privat. Insa aveti vreo idee despre problema, ce s-a putut intampla?
Multumesc foarte mult.
7 comentarii
0
31-01-2015, ora 22:30
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
NU se face medicina LA URGENTE !!!!
NU are voie medicul de familie sa dea diagnostice si tratament pentru BOlile care ii depasesc competenta
era obigatoriu un consult la ORL.. inca cu multe zile in urma
este o zona care poate implica si probleme ORL.. flegmon periamigdalian.. care trebuie incizat
sau este vorba de infectie mai profunda, cervicala, , care necesita interventie la Maxilo-facial
Urgent trebuei sa ajungeti in clinica ORL..cu medic de garda..sa se pronunte deca este de ORL sau trebuei sa ajungeti urgent in clinica Maxilo-facial
0
31-01-2015, ora 22:34
ilinailin
Nu este medic/terapeut
ilinailin
Suntem in Sibiu. Unde sa merg aici? mai ales ca ne-am mutat de 3 luni, habar nu am nici la privat unde sa mergem/
Multumesc din suflet pentru raspunsul rapid.
0
31-01-2015, ora 22:36
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
in sibiu.. se merge la spitalul MUNICIPAL in clinica ORL
acolo o sa aflati daca exista si sectie de maxilo-facial
0
31-01-2015, ora 22:41
ilinailin
Nu este medic/terapeut
ilinailin
dar banuiesc ca nu acum si nici maine. de luni incepand, nu? pentru ca sectia de urgente e una singura si nu parea impartita pe mai multe sectii...
0
01-02-2015, ora 07:13
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
cat de greu este sa gasiti un numar de telefon din clinica ORL..si sa intrebati daca au medic de garda?????????????
0
01-02-2015, ora 11:31
ilinailin
Nu este medic/terapeut
ilinailin
Nu am stat degeaba. Spitalul municipal nu aveau medic orl de garda, m-au trimis la clinica de stomatologie sectia urgente. Am fost acolo si au zis sa venim luni ca sa il vada si un medic de maxilo-faciala. Pana atunci, fiindca nu putea sa deschida gura nici cat sa intre un deget (voia sa palpeze locul extractiei), i-a spus sa faca exercitii pana luni si a schimbat zinatul cu augumentin si, pe langa tador trebuie sa ia si midocalm. Iar azi noapte a avut niste dureri ingrozitoare, nu a putut dormi deloc. Asa ca nu, nu exista medic ORL de garda si oricum a zis ca nu l-ar fi chemat, putem astepta pana luni.
Multumesc mult pentru sfaturi.
0
04-02-2015, ora 15:50
ilinailin
Nu este medic/terapeut
ilinailin
Diagnosticul ORL - angina flegmonoasa. Diagnosticul de la maxilo-faciala - traumatism al articulatiei temporo-mandibulare. Si in final a fost o combinatie intre acestea doua.
Dupa doua zile cu amoksiklav 1000, a scazut febra si a cedat durerea. Maxilarul, daca este asa cum spun medicii, isi va reveni cu exercitii si cu o proteza speciala in min 2 luni.
Cert e ca am invatat din aceasta experienta ca sibiul este praf si pulbere la capitolul urgente medicale. Daca ti se intampla ceva vineri trebuie sa te rogi sa rezisti pana luni cand se intorc medicii specialisti prin spitale sau policlinici private.
Multumesc domnule dr. Valeriu pentru sfaturi.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.