Amigdalele, folosite în teste de laborator pentru analiza efectului medicamentelor asupra celulelor imune
Autor: Teodorescu Mihai

Modelul experimental descris de către cercetătorii biomedicali pentru studiul celulelor imunitare nu se limitează doar la celulele izolate din sânge. „Disponibilitatea acestui material, derivată din țesutul uman, ne oferă oportunitatea de a analiza mecanismele de apărare imună direct în celulele umane și de a testa efectele antiinflamatorii ale unor medicamente la un sistem adecvat în acest scop”, a declarat unul dintre principalii autori ai studiului, Angelika Schmidt.
Tratate de regulă ca deşeuri, deoarece sunt derivate dintr-un organ considerat dispensabil, țesuturile amigdalele umane îndepărtate chirurgical au atras interesul echipei de cercetători condusă de medicul imunolog Dirk Baumjohann. Specialiştii au utilizat țesuturile excizate în timpul unei adenoidectomii pentru a investiga biologia celulară a răspunsului imun în fața unor agenți infecțioşi.
Dirk Baumjohann a fost interesat de interacțiunile funcționale dintre două clase majore de celule limfoide, celulele T și celule B, responsabile pentru producerea şi secretarea de anticorpi. Activarea celulelor B de către celulele auxiliare foliculare T are loc în centrele germinale, care sunt localizate în țesuturile limfatice, cum ar fi ganglionii limfatici, splina și amigdalele.
În cadrul studiului, cercetătorii au testat efectele mai multe medicamente care au fost aprobate pentru tratamentul diferitelor boli autoimune inflamatorii, inclusiv artrita reumatoidă, psoriazis, boala Crohn și colita ulcerativă asupra țesutului amigdalelor. Ei au arătat că medicamentele au suprimat activitatea celulelor auxiliare T foliculare și a celulelor B, confirmând astfel efectul antiinflamator al medicamentelor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
- Screening-ul PSA reduce rata de mortalitate pentru cancerul de prostata cu 30%
- Un test care analizează peste 500,000 variante genetice a fost aprobat de FDA
- De ce pacienții britanici internați în weekend au mai puține șanse de supraviețuire?
- Operatie scoaterea polipilor si amigdalelor
- Amigdalita
- Simt ca tot sistemul nas-gat-urechi e la pamant
- Amigdala dubla
- Mamica care alapteaza cu puroi la amigdale
- Amigdala imflamata
- Dilema, sa-mi scot sau nu amigdalele
- Puncte de puroi
- Amigdalele şi Ţigarile
- Probleme cu amigdalele la copil 5 ani