Amigdalele umane absorb nanoplasticele, sugerează cercetătorii

©

Autor:

Amigdalele umane absorb nanoplasticele, sugerează cercetătorii
Un articol publicat în jurnalul Frontiers in Nanotechnology examinează posibilitatea ca amigdalele să absoarbă nanoplasticele, particule de plastic cu dimensiuni extrem de reduse, ingerate și inhalate de oameni în general prin diferite căi, în principal pe gură.
Amigdalele, considerate un țesut esențial din punct de vedere imunologic în cavitatea bucală, ar putea capta nano sau microplastice și ulterior declanșa răspunsuri imunologice timpurii. În ciuda existenței unei astfel de posibilități, până în prezent au fost efectuate un număr limitat de cercetări care să evalueze încorporarea micro și nanoparticulelor în amigdale.

Autorii raportului au susținut că amigdalele constituie un țesut extrem de relevant pentru evaluarea expunerii umane la nano și microplastice și a reacției imune în urma expunerii. Comparativ cu particulele mai mari de plastic, particulele la scară nanometrică sunt cunoscute datorită capacității lor de a depăși barierele naturale de protecție ale organismului. Echipa de cercetare a remarcat necesitatea stabilirii unor tehnici experimentale pentru localizarea și identificarea nanoplasticelor în amigdale.

Tehnica descrisă de autori, care ar putea permite explorarea existenței unor potențiale consecințe ale expunerii amigdalelor la nano și microplastice, reprezintă un prim pas în determinarea posibilității ca particulele de plastic de dimensiuni foarte mici să fie preluate de amigdale și ulterior transportate în întregul corp. Totodată, ar permite identificarea unor reacții imune potențiale în urma interacțiunii.

Pe baza rezultatelor studiului actual, cercetătorii au emis ipoteza că amigdalele pot fi un potențial punct de intrare pentru nanoplasticele în organismul uman. Autorii sugerează efectuarea unor investigațiile viitoare care să se concentreze asupra impactului asupra sistemului imunitar a expunerii amigdalelor la nanoplastice.

sursa: News Medical
foto: jaojormami/Shutterstock

Data actualizare: 19-08-2022 | creare: 19-08-2022 | Vizite: 376
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii americani au descoperit că microplasticele sunt prezente în laptele matern și în formulele de lapte praf
  • Efectele plasticului ajuns în organismul uman (nanoplastic şi microplastic)
  • Microplasticele sunt prezente în fecalele umane la aproape 60% dintre oameni
  •