Meatotomie Inferioara

11-02-2011
IacobRobertDaniel
Nu este medic/terapeut
IacobRobertDaniel
Buna seara, ma numesc Robert am 27 ani si sunt din Iasi.Am sinuzita cronica maxilara stg si frontala bilaterala.Pe scurt am fost la unul dintre cei mai buni medici din Iasi, care doar la vederea radiografiei a decis ca este nevoie de punctii pentru sinuzita maxilara, am facut 2 punctii dupa care a zis ca trebuie facuta meatotomie.Cu stupoare am aflat dupa aceasta meatotomie ca domnul doctor fara sa ma intrebe pe masa de operatie a decis sa imi faca meatotomie inferioara.De cand am facut aceasta meatotomie(acum 3 zile) imi curge sange din nara respectiva cand suflu nasul si simt o durere in nas cateodata.M-am interesat imediat dupa aceasta experienta neplacuta ce consecinte poate avea aceasta meatotomie si nu prea am aflat mare lucru.Va rog din suflet sa imi spuneti ce as putea pati sau daca exista riscuri in ceea ce priveste aparitia unei infectii pentru ca am inteles ca acum am o gaura care face legatura intre nas si sinusul maxilar lucru care ma sperie foarte tare.Va multumesc anticipat.
18 comentarii
0
12-02-2011, ora 09:29
Dr. Orl
Identitate neconfirmată
Dr. Orl
In primul rand, fiziologic, exista o comunicare intre sinusuri si fosele nazale - ostiumuri, prin care se dreneaza secretiile sinusale. Sunt situatii care fac necesara meatotomia inferioara, orificiul de meatotomie urmand a se inchide de la sine! Meatotomia inferioara se face largind orificiul prin care s-a facut sinusoscopia - cand operatorului vizualizeaza cu ajutorul endoscopului continutul si aspectul mucoasei sinusale. Deasemenea, prin meatotomie inferioara se pot opera formatiunile chistice din sinusuri. Orice operatie are si riscuri! De la riscul de sangerare, la stenoze ale canalului lacrimo-nazal, la posibilitatea de a nu se mai inchide acea comunicare cand poate apare fenomenul de recirculare a mucusului sinusal, etc. Oricum, sunt cazuri exceptionale. Faptul ca inca va curce sange din nas, poate fi normal - aveti acolo o rana - nici la mana daca va taiati, nu va trece in 3 zile!

"Cu stupoare am aflat dupa aceasta meatotomie ca domnul doctor fara sa ma intrebe pe masa de operatie a decis sa imi faca meatotomie inferioara" - astfel de situatii se impun dupa sinusoscopie cd operatorul vede starea sinusului. daca operatia a fost facuta cu anestezie generala/potentata iv, nu avea cum sa va mai intrebe... este normal sa procedeze asa!
0
12-02-2011, ora 13:30
IacobRobertDaniel
Nu este medic/terapeut
IacobRobertDaniel
Va multumesc pentru raspuns.Dar am totusi o mare nelamurire, la mine nu era vorba nici de chist nici de vreo tumoare era pur si simplu o sinuzita maxilara care nici nu ma deranja prea tare(acum dupa operatie pe langa faptul ca imi curge sange din nas a mai aparut si o durere undeva in interiorul nasului care radiaza spre ochi).Ceea ce vreau sa stiu este daca era neaparat nevoie de asa ceva sau am fost un pacient pe care sa experimentat aceasta metoda invechita(mini Caldwell Luc), pentru ca sincer modul in care sa comportat doctorul cu mine imi da de banuit foarte mult, iar in timpul operatiei pe langa faptul ca am simtit aproape tot am auzit cand unul diintre medicii rezidenti l-a intrebat pe doctor cum se faceau inainte meatotomiile dar nu a primit un raspuns.Cand am iesit din spital ca tratament post operator mi s-a dat augumentin, ampicilina, rinofug si bioparox (ceea ce mi se pare suspect) si am fost chemat la o consultatie peste 5 zile.Ce am uitat sa va spun este ca cele 2 punctii au fost facute de un medic rezident lucru pe care nu l-am stiut pana nu am iesit din spital.In concluzie, credeti ca ar trebui sa consult si un alt doctor?
0
12-02-2011, ora 15:27
Dr. Orl
Identitate neconfirmată
Dr. Orl
Aveti dreptate referitor la interventia la care ati fost supus - nu este placut deloc ptr pacient dar este necesar! Daca nu se facea asa, se putea face sub anestezie generala cand se practica antrostomie maxilara + alte interventii daca se impunea la fata locului, urmata de tamponament nazal anterior.
Nu este relevant daca punctiile au fost facute de catre medicul rezident sau specialist... Riscurile sunt aceleasi! Mai important este: punctiile au fost pozitive sau negative? Pe biletul de iesire din spital scrie sa s-a practicat meatotomie inferioara sau sinusoscopie? Tind sa cred ca s-a facut doar sinusoscopie pentru a se verifica sinusul, ceea ce este corect si se impunea. Sinusoscopii se fac frecvent! Meatotomiile nu sunt prodecee chirurgicale invechite si nici mini Caldwell Luc - este o interventie minim invaziva. Tratamentul s-a dat in functie de un exudat nazal? Noi nu dam 3 antibiotice... augmentinul cred ca era suficient + rinofug + apa de mare ptr a curati nasul de secretii si cruste! Pentru dureri, puteti lua si un antiinflamator nesteroidian (de ex. ketoprofen SR 100 unul dimineata si unul seara dupa ce ati mancat, eventual cu protectie gastrica - dimineata un omez sau altceva). Momentan, nu cred ca este cazul sa mergeti la consult la alt medic... Pentru aprecierea statusului sinusurilor, un ex CT cranio-facial ar fi fost mai util!
0
12-02-2011, ora 17:24
IacobRobertDaniel
Nu este medic/terapeut
IacobRobertDaniel
Va multumesc din suflet ca v-ati facut timp sa imi raspundeti.In primul rand la a doua punctie inca a mai iesit puroi, iar cand am plecat din spital(biletul de externare urmeaza sa il iau luni) doctorul a zis clar ca a facut o meatotomie inferioara, si ca din cauza infectiei pe care o aveam acolo peretele sinusului era cam VARZA dar m-a asigurat ca nu voi pati nimic.Vreau sa va zic ca in afara de un miros urat pe care il aveam in nas, si o senzatie de presiune la nivelu obrazului cand tineam capul in jos nu am avut alte simptome.In final ceea ce cred eu este ca din pacate, din ce am reusit sa gasesc pe net si din ce mi-ati spus dumneavoastra, acest medic caruia nu vreau sa ii dau numele inca si-a batut joc de mine pt ca exudat nazal nu am facut ct nu am facut el doar pe baza unei radiografii si a 2 punctii a ajuns la concluzia ca:NU E DE GLUMIT CU CE AI TU ACOLO.Si inca ceva inca mai curge, pe langa sange mai putin acum, puroi cand suflu nasul.Imi cer scuze pt ca va bat la cap atat de mult cu problema mea, sper sa imi intelegeti ingrijorarea dar sunt foarte confuz si nu stiu ce sa mai cred.Va multumesc din nou pt raspunsurile date atat de repede.
0
12-02-2011, ora 21:51
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
: IacobRobertDaniel
este foarte important sa mergeti la un stomatolog si sa verificati radacina dintilor de sub acel sinus.
este posibil acea sinuzita (si ca din cauza infectiei pe care o aveam acolo peretele sinusului era cam VARZA )
sa aiba origine ODONTOGENA.. si problema sa fie departe de rezolvare
daca se confirma legatura acestei sinuzite cu radacina uni dinte.. se ajunge la extractia dintelui si operatie clasica Caldwell Luc, la o cllinica maxilo_faciala
0
13-02-2011, ora 09:18
IacobRobertDaniel
Nu este medic/terapeut
IacobRobertDaniel
Va multumesc domnule doctor.Luni dimineata la prima ora ma duc la un cabinet de stomatologie.
0
16-02-2011, ora 17:04
IacobRobertDaniel
Nu este medic/terapeut
IacobRobertDaniel
BUNA ZIUA din nou.Nu stiu daca o sa imi mai raspundeti pt ca deja v-am batut destul la cap cu problema mea. Am fost la un stomatolog si probleme la dinti nu sunt, din fericire.Problema cea mai mare este ca azi dimineata am fost la domnul doctor care mi-a facut interventia(S-a intervenit chirurgical si s-a practicat meatotomie inferioara stg sub control endoscopic, asa scrie pe biletul de externare)care dupa ce s-a uitat in nasul meu a zis ca nu dreneaza(numai el stie ce) si sa mai bag antibiotic.Cand l-am intrebat in cat timp se va vindeca aceea gaura dumnealui m-a asigurat ca nu se va mai inchide niciodata:'pai la ce am mai facut-o'.Intrebarea mea pt dumneavoastra este: as putea sa mai repar ceva din ce a stricat acest doctor?, pt ca de sinuzita tot nu am scapat si acum am si o durere ciudata in nas care radiaza spre ochi si nu stiu ce sa mai fac.Astept un raspuns, eventual daca s-ar putea as veni la dvoastra la o consultatie.Va multumesc anticipat.
0
16-02-2011, ora 17:07
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
acea gaura este bine facuta, NU trebuie sa se inchida. asa se aerisete sinusul si nu o sa mai faci sinuzita
faci inhalatii cu ceai de musetel + 2-3 pic de ulei volatil de eucalipt de 3-4 ori pe zi.. si spalaturi nazale cu acels ceai
ca sa ajuti secretiile sa se elimine
ACC 600 3 pe zi
sinupret 2 la 8 ore
0
16-02-2011, ora 20:31
IacobRobertDaniel
Nu este medic/terapeut
IacobRobertDaniel
Va multumesc pt raspuns, m-am mai linistit acum cand ati zis ca aceea gaura este bine facuta, inseamna ca a stiut domnul doctor ce face, insa dumnealui e genul care in afara de 'o sa fie bine stai linistit' nu mai spunea nimic altceva, iar eu nu stiam ce a facut acolo si va dati seama ca eram destul de speriat.O sa fac exact cum ati zis dumneavoastra si sper sa fie bine pana la urma.Va multumesc inca odata pt intelegere.
0
17-02-2011, ora 22:40
Dr. Orl
Identitate neconfirmată
Dr. Orl
Cu tot respectul dar tin sa va contrazic: nu mai suntem in epoca de piatra! Meatotomie inferioara ptr aerisirea sinusului??? Sinusul maxilar se aeriseste prin ostiumul sau natural, deci, daca este vorba de FESS (functional endoscopic surgery), ar trebui facuta o antrostomie si nu meatotomie inferioara!!!! Cat despre drenaj... tin sa va reamintesc faptul ca sinusul maxilar este singurul sinus care dreneaza contragravitational, deci nicidecum la nivelul orificiului de meatotomie (asta poate doar in cazul in care sinusul este prea plin cu secretii...).

Parerea mea este ca, in cazul respectivului domn, trebuiau efectuate mai multe punctii sinusale. In cazul in care acestea nu se negativau, ar fi trebuit facuta cura chirurgicala radicala tip Caldwell-Luc. Din cate se pare, nu dreneaza... Ghinion!
0
19-02-2011, ora 20:35
IacobRobertDaniel
Nu este medic/terapeut
IacobRobertDaniel
Din pacate aveti dreptate, intre timp am fost la un alt medic care a zis clar ca nu trebuia sa accept asa ceva, dar din nefericire eu am urcat pe masa de operatie pt meatotomie medie si am coborat cu meatotomie inferioara.Asta este viata acum tre sa vad ce mai poate fi facut daca mai poate fi facut ceva, iar respectivului doctor care mi-a facut aceasta interventie ma gandesc sa ii fac si eu exact ce mi-a facut el mie numai ca eu nu sunt doctor si s-ar putea sa iasa urat pt el.
0
22-02-2011, ora 23:41
IacobRobertDaniel
Nu este medic/terapeut
IacobRobertDaniel
Pt Yo
Daca stiti sa imi spuneti va rog cam in cat timp se inchide o gaura facuta in urma unei meatotomii inferioare, pt ca am mai fost la un medic si a zis ca e vorba de cel putin 3-4 ani(primul a zis ceva de 1-2 ani) si ca daca nu se va inchide as putea face toata viata sinuzita mult mai usor din cauza ei. Mi-a mai zis si de treaba cu recirculatia mucusului sinusal...Daca cumva ati mai auzit de asemenea cazuri va rog sa imi spuneti cam cat va dura pana se va reface aceea gaura pt ca eu unul nu stiu ce sa mai cred.Va multumesc.
0
25-02-2011, ora 06:28
Dr. Orl
Identitate neconfirmată
Dr. Orl
Nu stiu in cat timp! Depinde de cat de mare este acel orificiu - daca este mic, se inchide in 1-2 luni; daca este mai mare... Oricum, tendinta este la inchidere - se formeaza un perete nou membranos (osul nu va mai creste).
0
14-06-2011, ora 14:17
simona23vs
Nu este medic/terapeut
simona23vs
Buna ziua! Dl. doctor...m-am mai scris de mai multe ori.am baietelul de 1 an si 8 luni...de la otite medii acute...otite seroase...tuse...secretii nazale...s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa facem un tomograf...la sinusuri...i-am facut...si iata rezultatul:
Bilateral: obliterarea completa a urechii medii si celulelor mastoidiene prin ingrosare de mucoasa +/- secretii; timpan bombat; lant osicular identificabil in intregime, cu topografie obisnuita, nelizat. Urechea interna cu aspect CT in limite normale.
Obliterare completa a celolelor etmoidale, sinusurile sfenoidale (mici, in curs de formare) si maxilar drept prin ingrosare de mucoasa+/- secretii; obliterare partiala a sinusului maxilar stang, mucoasa acestuia fiind circumferential si neuniform ingrosata (pana la ~12 mm).Sinusuri frontale-neformate.
Secretii in fosele nazale.
Hipertrofie a amigdalei faringiene, fara a putea afirma CT prezenta vegetatiilor adenoide.

Concluzii: Otomastoidita bilaterala. Pansinuzita cronica.
Secretii in fosele nazale.
Hipertrofie a amigdalei faringiene, fara a putea afirma CT prezenta vegetatiilor adenoide.
Va rog imi puteti spune ce este de facut in acest caz.nu mai reusim sa scapam de probleme...
0
14-06-2011, ora 14:20
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
trebuie sa va internati in clinica ORL pediatrica
sa se faca un tratament pentru sinuzita cu spalaturi nazale
si trebuie pus aerator transtimpanic.
0
14-06-2011, ora 15:17
simona23vs
Nu este medic/terapeut
simona23vs
Trebuie facuta si operatia de vegetatii adenoide??? Trebuie facuta un fel de punctie pentru acea sinuzita maxilara??
0
14-06-2011, ora 17:54
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
NU. la aceasta varsta NU se fac punctii fiindca majoritatea sinusurilor nici nu sunt foarte dezvoltate. iar in sinusul maxilar se gasesc mugurii dintilor care tre sa coboare spre maxilar.
medicul care o sa vada copilul o sa decida in privinta vegetatiilor adenoide
0
29-06-2011, ora 14:27
simona23vs
Nu este medic/terapeut
simona23vs
Buna ziua! Dl. dr. am fost internata in spital cu baietelul de 1 an si 8 luni... cu Otomastoidita bilaterala. Pansinuzita cronica. In plus mai avea si pneumonie intrestitiala.i-a facut antibiotic 10 zile...in acest timp am tinut legatura si cu medicul ORL-ist... acum la plamani e bine...si am fost sapt. asta si i-a facut din nou o timpanograma, uramand sa ii faca otoemisiuni daca acea timpanograma nu iesea bine.dar acea timpanograma a iesit bine.si dr. dr. a spus ca e ok...si trebuie facuta doar operatia de vegetatii adenoide. Daca timpanograma a iesit bine...asta inseamna ca si problemele cu otomastoidita e ok.sau ce trebuie sa inteleg??? Nu am putut discuta prea mult cu dr.l-a programat la operatie...am vorbit cu medicul anestezist...si cam atat...nu stiu ce sa inteleg.ce parere aveti??
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Am sinuzită? - semne și simptome ce susțin diagnosticul
  • Sinuzita a fost asociată cu un risc crescut de boli reumatice
  •