Operatia de deviatie de sept din perspectiva unui pacient

06-11-2018
Omet Ramona
Nu este medic/terapeut
Omet Ramona
Adesea sunt intrebata cum a fost opertia mea de deviatie de sept, astfel ca am cerut permisiunea doamnei doctor sa astern cateva ganduri in legatura cu aceasta operatie.
Inca de la inceput vreau sa spun ca este cea mai buna decizie pe care am luat-o in aceasta viata, pana la momentul actual. Imi place sa spun ca Dumnezeu m-a iubit si ma simt o persoana extrem de norocoasa ca am intalnit-o pe domna doctor Ana Maria Apostol (clinica Medfile Grivita, Bucuresti) pentru ca mi-a schimbat viata intr-un mod in care nu visam vreodata ( si credeti-ma, am masura cuvintelor cand spun acest lucru).

Da, si eu auzisem inainte de a ma opera tot feluri de mituri si lucruri neadevarate despre operatia de deviatie de sept. Auzisem ca dupa operatie vei fi vanat, umflat - aproape desfigurat, ca este o mare nenorocire cand se extrag acele buretei nazali - ca simti ca ți se "scot creierii", ca ai dureri cumplite de cap, de nas, ca nu poti respira pe nas multa vreme dupa operatie etc. OAMENI BUNI, NIMIC DIN TOATE ACESTEA NU ESTE ADEVARAT!! Nimic din aceste lucruri nu se intampla si am sa va impartasesc experienta mea, cu cat mai multe detalii cu putinta.

Si pentru inceput va spun ca am ajuns la doamna doctor la consult cu o disfuntie tubara a urechii stangi ( o durere extrem de puternica ce nu trecea cu nimic) si cu o recomandare de operatie de deviatie de sept. La consult, deviatia de sept a fost confirmata si de dna dr Ana Maria Apostol si imediat ce mi-a explicat ce inseamna o deviatie de sept si ce complicatii pot aparea am hotarat sa ma opererez. Nu am stat nicio secunda pe ganduri si chiar in acea zi, la consult, am stabilit data operatiei.

Inainte de operatie sunt cateva analize de sange pe care fiecare pacient trebuie sa le realizeze ( o hemoleucograma obisnuita, viteza de coagulare a sangelui si alte cateva analize de sange) si un consult preanestezic. Daca totul este ok si rezultatele analizelor de sange sunt bune urmeaza intalnirea cu medicul anestezist, in care ti se explica ce ai de facut inainte de operatie, esti intrebat daca suferi de alte afectiuni etc. Nimic complicat la intalnirea cu medicul anestezist. Si bineinteles ca si eu am facut aceste analize si intalnirea cu medical anestezist. Mi s-a explicat ca acum sunt anestezii de generatie noua, care au putine reactii adverse, ca nu te mai simti asa rau dupa ce te trezesti, ca nu prea mai apar stari de greata sau dureri cumplite de cap etc. Totul a fost ok si am inteles exact ce urma sa se intample in ziua operatiei.

Apoi, a venit ziua operatiei. Am ajuns la clinica cu cateva ore inainte de ora stabilita pentru operatie, pentru a face formalitatile de internare, apoi am mers la rezerva si am asteptat frumos sa merg la sala de operatie. Acolo, toata lumea a fost extrem de draguta si amabila, gata sa te ajute cu orice ai nevoie. Am ajuns in sala de operatie si a inceput operatia. Pentru mine lucrurile s-au "intrerupt" cand medicul anestezis mi-a spus ca o sa ma ia un pic somnul :))) si m-a luat somnul inca vreo 2-3 ore dupa ce s-a terminat operatia. M-am trezit in sectia de ATI, la reanimare ( de fapt, prima data m-am trezit in sala de operatie, dar nu imi aduc aminte decat ca dna doctor mi-a spus ca a terminat si ca totul este ok) si nu imi venea sa cred ca nu ma doare capul si mai ales ca nu ma doare nasul, ca nu am nicio stare ciudata si ca ma simt bine ( atat cat te poti simti de bine imediat ce te trezesti dupa o anestezie generala), ca nu am nicio stare de greata sau altceva. Doar imi era extrem de sete. Dupa cateva ore am ajuns iar in rezerva si pentru ca ma simteam atat de bine imi era foarte foame, iar doamnelor asistente nu le venea sa credea ca asa repede vreau si pot sa mananc.

Noaptea de dupa operatie nu este cea mai draguta noapte, dar nici nu este ceva ce nu poate fi suportat. Exista un oarecare disconfort pentru ca respiri doar pe gura, ca bei si mananci un pic mai greu, dar nu este o asa nenorocire.

Noaptea a trecut cu bine si a doua zi a venit acel moment in care trebuia sa mi se scoata acei buretei din silicon, pusi in nas imediat dupa operatie pentru a se opri sangerarea ( acei buretei de care TOATA LUMEA SE SPERIE). Detamponarea nu este atat de dureroasa cum ni se tot spune, cum de multe ori citim pe internet sau cum ne spun unii care si ei au auzit de la nu stiu ce prieteni, cunoatinte. NU, detamponarea nu este cel mai rau lucru ce ni se poate intampla si nici nu ni se smulg "creirii din cap" cand sunt extrasi. Da, exista o durere in acel moment, dar este o durere de moment care dureaza exact 2-3 secunde, cat timp acele tampoane sunt scoase. Durerea nu persista si dupa momentul detamponarii. Si sa fim seriosi, toata lumea poate suporta o durere de 2-3 secunde.

Dupa ce acei buretei au fost scoasi am putut sa vad ce inseamna sa respir bine. Nu imi venea sa cred ca pot respira atat de bine si atunci a fost pentru prima data cand am inteles ce inseamna sa respiri. Primele clipe "de respirat bine" nu le voi uita niciodata. A fost un sentiment atat de placut si de diferit pentru mine, incat si acum dupa 2 ani si jumatate de la operatie imi aduc aminte de acel moment. Este un moment pe care nu il pot uita pentru ca a fost pentru prima data cand am inteles ce inseamna sa respiri. Pana atunci nu stiam ca se poate respira atat de bine, efectiv simti cum aerul iti intra in organism si te oxigenezi.
Deci, mitul cu durerea exagerata la momentul detamponarii nu exista. Si in continuare nasul nu te doare, nu esti umflat, vanat sau nu stiu ce altceva asemanator. Dupa operatie la exterior nu se vede nicio modificare si nicio urma a operatiei.
Si acum ca acei buretei au fost scosi a urmat perioada de recuperare. In primele 10 zile am fost un pic mai infundata, lucru perfect normal, pentru ca mucoasa nazala incepe sa se vindece si astfel se formeaza niste cruste si secretii nazale, care ne impiedica sa respiram foarte bine, si provoaca aceasta senzatie de nas infundat. Dar deja dupa 14 zile ma simteam mult mai bine si am inceput efectiv sa realizez beneficiile acestei operatii de deviatie de sept. Dupa cam 3 saptamani pot spune ca am inceput sa ma recuperez definitiv si chiar am inceput sa jos tenis, sa fac efort mai mare si sa imi reiau toate activitatile de dinainte. Post-operator, am mers la control cam 1 luna de zile, pentru ca acele cruste si secretii nazale sa fie aspirate, pentru ca nasul sa fie curatat, astfel incat mucoasa nazala sa se vindece cat mai repede.
Si pentru ca a venit vorba de BENEFICIILE operatiei vreau sa spun ca:
-dupa operatie, asa cum spuneam si mai sus, am respirat pentru prima data in viata asa cum toti ar trebui s-o facem.
- am scapt de durerile de cap permanente. Inainte de operatie zilnic ma durea capul, iar uneori durerile erau atat de mari incat nu imi puteam misca ochii in cap. Ajunsesem sa iau si 2 folii de nurofen pe saptamana si durerea de cap tot nu trecea.
- calitatea somnului s-a imbunatatit semnificativ. Desi uneori dormeam 7-8 ore pe noapte (spun uneori, pentru ca de cele mai multe ori ma confruntam cu grave perioade de insomnii. Erau nopti intregi in are nu puteam sa dorm legat mai mult de 2-3 ore) in permanenta dimineata ma trezeam mai obosita decat ma culcam seara.
- acum reusesc sa fac mult mai mult sport. Pentru ca nu respiram bine si pentru ca tot timpul eram obosita sau ma durea capul, nu puteam sa fac niciun fel de activitate fizica. Imi era extrem de greu sa urc si 3-4 etaje sau daca le urcam la etajul 4 eram atat de obosita incat nu putea sa articulez niciun cuvant. Dar dupa operatie am inceput sa alerg, sa joc tenis, sa ma plimb cu bicicleta sau sa merg la inot. Si toate acestea fara a mai fi epuizata si extrem de obosita.
- dupa operatie am devenit mult mai activa, mai enegica si chiar daca se intampla sa dorm doar 4-5 ore pe noapte, calitatea somnului este mult mai buna si ma simt mult mai odihnita. A disparut acea oboseala matinala care m-a chinuit multi ani.
- tot inainte de operatie, dar ce-i drept nu se intampla foarte des, aveam stari de ameteala fara o cauza explicabila. Probabil ca era tot o consecinta a faptului ca avand acea obstructie nazala, creierul nu se oxigena cum trebuie si apareau aceste ameteli, si ce era mai grav si nu constientizam atunci, aceste ameteli de cele mai multe ori apareau cand eram la volan. Dar cu bucurie, spun ca si aceasta problema a disparut si nu mi s-a mai intamplat, ca dupa operatia de deviatie de sept, sa am aceste ameteli subite.

In speranta ca ati avut rabdare sa cititi toate aceste ganduri, va indemna cu toata sinceritate sa faceti aceasta operatie de deviatie de sept, in siutiatia in care aveti recomandare de operatie din partea vreunui medic. Poate ca nu toata lumea realizeaza beneficiile acestei interventii, dar va rog sa ne credeti pe noi ce-i care am trecut prin asta, dar si pe medicii care va recomanda acest lucru. Totul este in folosul dumneavoastra iar operatia este usoara si recuperarea destul de rapida.

Daca sunt si alte curiozitati la care nu am reusit sa raspund, cu drag va rog sa ma intrebati si va pot povesti mai multe din aceasta experienta, pe care inca o data o numesc "cea mai buna decizie a vietii mele
1 comentarii
0
07-11-2018, ora 12:58
Andreikt
Nu este medic/terapeut
Andreikt
Eu m am operat acuma 2 saptamani la Bacau la Clinica Palade la doamna doctor Ionescu ( the best ) si sustin cele descrise de tine. Cel mai urit din toata operatia asta este recuperarea nici decum acei 2 buretei.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.