Osteosinteza in fractura de femur!

04-06-2011
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Buna ziua! Am mai scris pe acest forum legat de o problema a tatalui meu.
Pe data de 29 aprilie 2011 acesta avut un accident si s-a ales cu o fractura deschisa de femur tip IIIA. Pe biletul de externare e trecut ca diagnostic "fractura intra supracondiliana deschisa femur stang". Din cate am inteles, fractura e una cominutiva, cu deplasarea rotulei!
S-a intervenit chirurgical abia a doua zi, pe 30.04.2011, cand s-a curatat plaga (care era ffff murdara.. resturi de cauciuc, praf s.a.), s-a facut osteosinteza incheieturii cu 2 suruburi si s-a montat un fixator extern, prins cu 2, respectiv 3 fise.
In perioada imediat urmatoare operatiei a facut complicatii: febra, apoi o celulita data de stafilococul auriu! Dupa 7 zile de tratament cu asociere de 2 antibiotice si dupa alte 10 zile de tratament cu tazocin si gentamicina, nu a mai facut febra! Trebuie sa precizez ca la nivelul plagii nu a avut niciun semn de infectie. La fiecare pansare aceasta arata f bine.
Trebuie sa precizez ca atunci cand inca facea febra, i-au recoltat toate analizele si au gasit decat vsh-ul marit... adica 140. (valori normale 1-15). CRP nu a fost facut pt ca spitalul nu are markerii necesari de mai bine de un an.
In fine, a fost externat dupa 3 sapt de spitalizare si a stat acasa inca 11 zile. In tot acest timp i s-a dat voie sa mearga, fara sprijin pe picior. El se deplasa doar la nevoie pentru ca, tinanad piciorul in jos, i se inrosea f tare si daca statea mai mult chiar i se invinetea! Este normal???
Pe data de 31.05.2011 l-am reinternat pentru definitivarea osteosintezei (conversie fixator extern).
Doctorul mi-a spus ca radiografiile arata f bine, iar valoarea vsh-ului este de 25.
Pe data de 03.06.2011 s-a intervenit chirurgical si i s-a pus o placa (nu stiu tipul) si suruburi. Cititnd mesajele de pe acest forum, am vazut ca in osteosinteza in cazul fracturii de femur se foloseste tija centromedulara si nu placa. Ce-i drept, am citit un studiu publicat chiar de medicii din cadrul spitalului in care a fost operat si mi-am dat seama ca asta e practica lor (studiu privea beneficiile placii fata de tija, in cazul fracturii de femur).
Imediat dupa operatie tata sangerat destul de mttl, i-a scazut nivelul hemoglobinei si i s-a pus o punga de sange. Asistenta a spus ca e ceva normal la cate rani are (cele de la fixatorul extern, cele noi) si ca nu trebuie sa ne facem griji, sangele fiindu-i pus "pentru a-l ajuta sa se puna mai repede pe picioare".
Intrebarile mele sunt:
1. Ce parere aveti despre osteosinteza practicata? cea cu placa, in loc de tija?
2. Mai exista riscul de osteita? Daca da, care sunt riscurile acesteia? Pana la amputarea piciorului?
3. Avand in vedere ca nu a indoit atat de mult timp ghenunchiul, va avea mari probleme in recuperare?
Tatal meu are aproape 56 de ani si ca nu sufera de alte boli grave.
Va multumesc anticipat pentru raspuns si pentru ajutorul acordat!
9 comentarii
0
04-06-2011, ora 12:14
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
raspunsuri:
1 tija este metoda ideala pentru fracturile de diafiza femurala (diafiza este partea de mijloc a femurului, practic intre articulatia soldului si a genunchiului). Pentru fracturile de diafiza femurala la adulti tija este metoda preferabila si cea mai buna fara discutii. acest fapt este dovedit, poate sa spuna spitalul respectiv ce vrea (normal sunt si cazuri speciale unde este nevoie de placa si pe partea diafizara). cu o tija moderna (LFN) se pot stabiliza unele fracturi din zona supra/intercondyliana insa deobicei cele simple fara cominutie
2 dupa o fractura deschisa riscul de infectie este marit, scade cu timpul, insa zero nu va fi nici dupa 10-20 de ani. dupa asemenea fracturi, vascularizatia are de suferit in zona respectiva, chiar daca plaga este curatata vor ramane mici corpi straini in plaga care se pot infecta la orice scadere majora a imunitatii. daca nu a pierdut piciorul in primele saptamani, sansa ca acest lucru sa se intample mai tarziu este minima (insa nu imposibila)
3 in asemenea cazuri trebuie factut o osteosinteza care sa fie stabila cel putin la miscarile pasive. o kinetoterapie foarte intensiva este obligatorie, insa si asa o parte a mobilitatii se pierde la fracturile intraarticulare si chiar cu o osteosinteza foarte buna, sansa art0rozei este ridicata.
in chirurgia moderna semnificatia VSH-ului este nula, noi nu mai efectuam aceasta investigatie de ani de zile. este infuentata de sute de factori, si daca cineva are un VSH de peste 100 mai degraba ma gandesc la o boala tumorala decat la infectie, pentru ca avem marceri mult mult mai sensibili pentru infectie (CRP, procalcitonina si altele)
metoda de stabilizare: pentru fractura descrisa de Dvs, dupa parerea mea cea mai buna metoda de stabilizare este placa cu angulatie stabila LISS, insa o descriere oficiala a posibilitatilor puteti gasi pe site-ul oficial al AO traumatology:
http://www2.aofoundation.org/wps/portal/!ut/p/c1/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3hng7BARydDRwML1yBXAyMvYz8zEwNPQwN3A30_j_zcVP1I_ShzhCp_bxNnAyMnT39PF2dTYwNnM_3InNT0xORK_YJsN0cAB0YCEQ!!/dl2/d1/L0lJSklna21BL0lKakFBRXlBQkVSQ0pBISEvWUZOQTFOSTUwLTVGd0EhIS83X0MwVlFBQjFBME9LNEMwMkJJT0lEQzUzMEM2L1dBc2E0NjA5NzAwMDc!/?showPage=indicationbone=Femursegment=Distalclassification=33-C2treatment=Operativemethod=ORIFimplantstype=
0
04-06-2011, ora 12:39
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Multumesc pentru raspunsul prompt!
Sa inteleg ca dvs. ati fi de acord cu o osteosinteza cu placa, daca ar fi folosita cea recomandata de dvs.
Din cate am inteles... la el rotula nu e fisurata, ci doar deplasata, de aceea i-a fost stabilizata cu doua suruburi.
Problema e ca in Iasi, de unde suntem noi, e singurul spital de stat unde exista clinica de ortopedie si traumatologie in care sa se opereze astfel de fracturi, iar la spitalul privat care exista, opereaza aceiasi medici.
Daca va aparea din nou infectia, aceasta va fi tratata tot cu antibiotice? Ce parere aveti..?
Astazi dimineata, la nici o zi de la operatie, aveam temperatura 38, dar banuiesc ca e ceva normal, avand in vedere ca in organismul lui sunt atatea corpuri straine. Dvs. ce parere aveti, mai exista si acum acelasi risc ca si in primul caz, la montarea fixatorului extern, cand fractura a fost deschisa?
0
04-06-2011, ora 13:11
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
fara radiografii este greu de dat o parere daca osteosinteza a fost corecta sau nu
la o conversie a fixatorului extern la placa, profilactic trebuie pornit un tratament cu antibiotice. sansa de infectie este greu de apreciat, teoretic este mult mai mica ca la prima interventie, insa depinde de multi factori.
in privinta infectiilor sunt doua tipuri de tratament, foarte mult depinde si de cati bani ai:
prima ar fi una conservativa cu diferite antibiotice si deschiderea plagii numai ca ultima optiune
a doua ar fi una mult mai agresiva si mult mai costisitoare: tratament agresiv cu antibiotice si deschiderea plagii, profilactic fiacare a doua zi si curatarea lui mecanic cu jet lavage
dupa cum am observat din descrierea Dvs in Iasi se prefera prima varianta.
dupa o operatie relativ mare, temperatura de piana la 38.5 se poate considera normala, sunt crescute si marcherii de laborator pentru infectie, acest lucru nu este neaparat o problema, problema este daca situatia nu se imbunatateste in cateva zile
0
04-06-2011, ora 16:55
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Se pare ca stafilococul ii va face din nou probleme, pentru ca s-a inflamat din nou tesutul din apropierea zonei inghinale a membrului operat, acolo unde s-a inflamat si data trecuta si deja este cald in acel loc.
Starea lui generala este proasta, piciorul este foarte umflat si se plange ca il simte foarte greu.
Nu poate indoi ghenunchiul pentru ca are dureri groaznice.
Este normal... sau poate fi ceva rau in legatura cu operatia?
Imi puteti spune ce ar trebui sa fac daca aceste simptome persista, iar medicii imi vor spune ca e normal?
0
04-06-2011, ora 17:57
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
ce inseamna ca "simte foarte greu" piciorul? are probleme neurologice in sensul ca nu simte daca il atingeti piciorul, cum sta cu raspunsul motoric, poate sa-si miste laba piciorului?
daca nu is poate indoi genunchiul dupa o zi de la operatie nu este o problema, trebuie insa diferentiat daca acest lucru este din cauza durerilor sau efectiv nu are control asupra membrului?
primeste medicatie profilactica impotriva trombozei (heparina cu masa moleculara mica, de ex: clexane, fraxiparina, fragmin, zibor, monoembolex etc)?
pentru ca pacientul nu este in mainile mele nu pot sa dau un diagnostic corect, insa daca eu as avea un pacient cu aceste antecedente si cu aceasta operatie, as face:
. examen de laborator in sensul marcherilor pentru infalamtie (cum am mai spus VSH-ul in eceasta privinta este nesemnificativa, daca nu se face CRP, atunci mai bine numarul de leucocite)
- echo-Doppler un membru inferior umflat, dureros si cald sunt semne pentru o tromboza venoasa profunda (insa si alte boli pot produce aceste simptoame). cu aceasta metoda se poate exclude si o eventuala leziune vasculara
. cum arata local operatia, are secretie? cat de edematiata este plaga? daca are secretie, examen microbiologic
- daca sensorial si motoric membrul inferior se inrautateste vizibil, are un edem masiv si periferic incep sa apare semne de ischemie (degetele sunt albastrui) trebuie gandit la un diagnostic foarte rar insa si foarte periculos: syndromul compartement. este echipament special pentru masurarea presiunii din compartimentele musculare a corpului, insa nu stiu daca spitalul din iasi are asa ceva (asta fiind si la noi ceva destul de special). daca diagnosticul de syndrom compartement se adevareste necesita operatia de urgenta majora: fasciotomie de decomprimare - insa cum am mai spus ecesta este o complicatie extrem de rara insa nu de neglijat
0
04-06-2011, ora 19:34
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Piciorul il simte, poate misca laba piciorului, degetele si nu are o coloare inchisa, ci normala!
Il simte greu.. dupa cum spune.. de parca ar avea vreo 50 de kg... De exemplu, daca incearca sa se ridice in sezut, sau aproape, il doare si atunci spune ca este greu... Noi am pus acest lucru pe seama interventiei si a modificarilor.
Primeste tratament cu fraxiparina si antibiotice, dar are febra 38, 8.
Problema este ca e week-end si ca medicii care l-au operat nu sunt si, din cate am observat, doar daca sunt probleme majore intervine medicul de garda.
Plaga, daca va referiti la taietura de la fractura deschisa, nu mai are nicio problema.
Nu va pot spune cum arata celelalte doua plagi prin care i-a fost introdusa placa, pentru ca este pansat.
Roseata nu a aparut in zona plagii, ci deasupra pansamentului, aproape de zona inghinala. Dupa cum va spuneam si la prima operatie a avut o complicatie data de stafilococul auriu, celulita, iar acum zona arata exact la fel, numai ca era rosie si partea din spate a piciorului. Roseata e normala, nu e o culoare inchisa, spre vinetiu, ci arata de parca ar fi roseata din obraji.
Tata spune ca starea lui este in general buna si ca durerile sunt, in general suportabile, doar daca misca piciorul il doare foarte tare.
Cu siguranta in Iasi nu exista asa ceva.. daca ati sti care sunt conditiile..
Aici se spera ca lucrurile vor evolua bine si doar daca au trecut vreo 2-3 zile si starea nu se imbunatateste, se trece la investigatii mai amanuntite.
Speram doar ca nu si-ar asuma nimeni ca vreunei persoane sa i se agraveze starea si sa nu se intervina sau, Doamne fereste, sa moara in spital de la o fractura!!!
Mi-am dat seama ca nu lucrati in Romania, dar ati putea sa ne recomandati pe cineva din Iasi sau alt oras in care ati lucrat, in cazul in care ne hotaram sa mergem in alta parte?
Va multumesc pentru raspunsurile dvs. si pt timpul acordat.
0
04-06-2011, ora 20:30
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
in aceste conditii trebuie asteptat
- echografia pentru excluderea trombozei nu ar strica
- trebuie controlat febra pentru ca epuizeaza organismul: paracetamol (perfalgan), sau algocalmin intravenos
- trebuie calculat cu o pierdere de lichide accentuata atat din cauza operatiei cat si a febrei: daca pacientul nu reuseste sa bea lichide suficiente, trebuie compensat cu infuzii
- local in asemenea conditii este benefica racirea zonei operate
- analgetice puternice trebuie date sistematic, daca este necesar si derivate de morfina
din pacate eu am plecat de foarte mult timp din tara, asa ca nu mai cunosc foarte bine situatia din tara, asa ca ar trebui sa va consultati cu colefii care lucreaza in tara
0
04-06-2011, ora 22:03
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Dupa raspunsurile primite de la dvs. m-am mai linistit!
Perfalgan primeste, local tine gheata, iar ca si calmante i-am luat neodolpasse pe care o pune seara si pe timpul zilei, la nevoie, ketonal fiole!
Multumesc inca o data pentru timpul acordat!
0
28-10-2011, ora 21:22
secretara007
Nu este medic/terapeut
secretara007
Buna seara dna Otilia.Baiatul meu a patit acum 2 ani o operatie la femur unde isa montat o placa cu 7 suruburi.Totulmergea bine numai ca el avea febra tot timpul.Pe scurt, intr-un final sa depistat ca avea nevoie de transfuzie de sange deoarece pierduse ff mult la operatie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: