Papanicolau LSIL de la Ascus

10-04-2024
Alexandrapan
Nu este medic/terapeut
Alexandrapan
În luna decembrie am făcut papanicolau și am fost depistată cu ascus, am urmat tratament 3 luni și am făcut testare HPV. Luna aceasta mă refăcut testul papanicolau și surpriza mi-a ieșit LSIL…
Ați mai întâlnit așa ceva sa se agraveze?

Mulțumesc!
5 comentarii
0
12-04-2024, ora 08:16
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Situația pe care o descrii, în care un rezultat ASCUS (celule atipice cu semnificație nedeterminată) progresează la LSIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut) pe parcursul câtorva luni, este destul de comună și reflectă natura dinamică a infecției cu HPV (virusul papiloma uman) și a modificărilor celulare pe care le poate induce.

Iată câteva detalii și explicații:

1. ASCUS: Este cea mai ușoară formă de rezultat anormal la testul Papanicolau și înseamnă că celulele colectate sunt ușor atipice, dar nu este clar dacă acestea sunt cauzate de o infecție cu HPV, de alte infecții, inflamații sau sunt doar modificări celulare benigne. De aceea, adesea se recomandă testarea pentru HPV și/sau repetarea testului Papanicolau după un interval de timp.

2. LSIL: Indică prezența unor modificări celulare mai pronunțate care sunt de obicei asociate cu infecția cu tulpini de risc scăzut ale HPV. Aceste leziuni sunt considerate de grad scăzut și în majoritatea cazurilor sunt auto-limitative, adică pot regresa spontan fără tratament specific.

3. Progressia de la ASCUS la LSIL: Nu este neobișnuit ca rezultatele să se modifice de la ASCUS la LSIL, mai ales dacă există o infecție cu HPV activă. Evoluția depinde de mai mulți factori, inclusiv de tulpina HPV implicată, de sistemul imunitar al persoanei și de prezența altor factori de risc, cum ar fi fumatul.

4. Managementul LSIL: În cazul unui diagnostic LSIL, recomandările pot varia. De obicei, se sugerează monitorizarea prin teste Papanicolau și HPV periodice pentru a evalua dacă leziunea se rezolvă de la sine sau progresează. În unele cazuri, poate fi recomandată colposcopia, o procedură în care medicul examinează colul uterin la microscop pentru a evalua și, dacă este necesar, a biopsia zonele anormale.

Este important să discuți aceste rezultate și opțiunile de monitorizare și tratament cu medicul tău ginecolog, care poate oferi recomandări personalizate bazate pe istoricul tău medical complet și pe riscurile individuale. Monitorizarea atentă este esențială pentru a asigura că orice modificări potențial serioase sunt identificate și gestionate corespunzător.
0
12-04-2024, ora 09:41
Alexandrapan
Nu este medic/terapeut
Alexandrapan
Testarea HPV a fost nedetectabila la nicio tulpina. În concluzie nu este infecție cu HPV
1
20-04-2024, ora 22:57
simply89
Nu este medic/terapeut
simply89
Buna Alexandrapan,

Testul Pap fix asta depisteaza, modificarile induse de hpv. Din moment ce celulele au iesit modificate, e clar ca ai o tulpina de hpv.
Genotiparea conteaza pentru a afla care va fi protocolul care ti se va aplica. In caz de e tulpina HR (16/18), medicul va recomanda colposcopie dupa tratamentul cu ovule (pentru inlaturarea infectiilor si pentru a vedea mai clar gradul de displazie) si in functie de aceasta, se va decide: urmarire la 3-6 luni sau ERAD, conizatie.
Nu iti fie teama, orice ar fi, se va trata, dar trebuie sa mergi la doctor la timp si sa iei lucrurile in serios.

Sănătate multă!
0
20-04-2024, ora 23:07
Alexandrapan
Nu este medic/terapeut
Alexandrapan
Mulțumesc pentru răspuns!

Însă situație e în felul următor în decembrie când am primit rezultatu de la pap a fost ascuns, iar testarea la hpv a fost neidentificabilă pentru nicio tulpină, am urmat tratamentul pentru ascuns 3 luni.
La începutul lui Aprilie am repetat din nou pap și surpriza LSIL…..
luna viitoare mă duc să fac colposcopia (la recomandarea dr).
Întrebarea mea e în condițiile în care a ieșit hpv neidentificat.. de ce s-a modificat Pap-u ? În 3 luni…

Mulțumesc pentru eventuali răspuns!
0
21-04-2024, ora 09:12
simply89
Nu este medic/terapeut
simply89
Buna,

Pai poate sa nu iasa hpv-ul daca s-a inactivat (el a fost activ cat timp a fost ASCUS), dar leziunile s-au produs din moment ce e LSIL. Sau daca ai facut genotiparea la scurt timp dupa testul Pap este posibil ca testul de dinainte sa fi raschetat deja din celulele din zona de transformare si trebuie sa mai astepti un timp pana sa repeti testul.
De asta nu se face testul Pap mai des de 3 luni.

Poti sa repeti altadata genotiparea, la un alt cabinet, e important sa afli daca ai tulpina 16, care e cea mai agresiva, dar si cea mai raspandita. Ea poate da cancer de col, vagin, vulva, anus. Daca o ai, va trebui sa repeti testul Pap la 6 luni (sau cat iti zice dr) sau macar o data pe an, toata viata.
In general, scapi dupa un erad si o conizatie, dar trebuie sa fii mereu vigilenta si sa mergi la doctor.
Orice sangerare in afara perioadei menstruale trebuie investigata.
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testul Papanicolau
  • Am făcut testul Papanicolau. Ce înseamnă rezultatul?
  • Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
  • Cum se depistează cancerul de col uterin?
  • Rezultat Papanicolau anormal - ce urmează?
  • Ce înseamnă celule endocervicale prezente (explicații)
  • Auto-recoltarea probelor ar putea reduce inegalitățile în screeningul pentru cancerul de col uterin
  •