Pentru persoanele cu boli psihice : cat de functionali sunteti?

28-09-2025
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Salutare! Voi cei cu boli psihice cat de functionali sunteti? Puteți sa lucrati? Jumătate de norma sau poate program normal? Puteți sa citiți cateva carti pe an? Iesiti cu prietenii vostri suficient de des? Ce activități aveți? Ce faceți pentru a mai alunga plictiseala?
37 comentarii 12 Înainte ›
1
01-10-2025, ora 07:42
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Salut!
Eu am tulburare schizotipala cu descompunere psihotica de vreo 4 ani. La inceput primi 2 ani au fost mai grei am, aveam dpresie si anxietate foarte mare. Am reusit sa lucrez norma intreaga. De vreo 1 an sunt mult mai bine. De cand am fost diagnosticat am lucrat norma intreaga. Prieteni nu am.
0
01-10-2025, ora 12:30
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Salut! Te felicit pentru ca lucrezi inseamna ca esti funcțional. Explica te rog ce e aia " descompunere psihotica" ? Nu cred ca asa scrie in diagnostic.
1
04-10-2025, ora 16:29
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Lucrez cu norma intreaga de 12 ani de cand s-a declansat boala. Dar e munca de birou. Fizic nu prea am energie. Intelectual, da, pot citit carti.
0
05-10-2025, ora 11:29
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Mult respect celor care pot sa lucreze chiar daca au o boala mintala. Succes în continuare
1
05-10-2025, ora 11:58
user_152530
Nu este medic/terapeut
user_152530
@iulis

Fa ce-ti place, lasa munca cu schizofrenie. Si eu ii respect pe Lena8 si pe galapagos ca muncesc. Dar daca nu poti sa socializezi, sa citesti o carte, sa iesi barem din casa, cum crezi ca vei putea sa muncesti!? Daca ai pensia si indemnizatia nu te mai gandi la munca. Nu sunt impotriva muncii deloc, dar nu ai sanse cu schizofrenie ca fug toti angajatorii cand aud. Lena e un caz fericit ca la ea se stiu problemele din ce am mai citit pe alte subiecte. Iar lui galapagos, sa munceasca atat cat poate cat va putea sa ramana nedescoperit cu diagnosticul sau.

Eu pot sa citesc si chiar imi place.
1
05-10-2025, ora 16:39
user_152530
Nu este medic/terapeut
user_152530
Ca o constatare, nu mai e nimeni dispus sa-si impartaseasca problemele si alte lucruri din viata. E de inteles si sunt de acord cu asta. Lumea a devenit un loc foarte nesigur ca sa nu zic periculos si nici Romania nu face exceptie. Nu mai e ce era odata.
1
05-10-2025, ora 17:13
identity
Nu este medic/terapeut
identity
@Stamp ( Ștampilă) :))

Ai dreptate aici nimic nu mai este ce a fost candva. Sper sa. Nu te superi ca iti spun altfel decat e userul tau. Cu bine și sanatate.
1
06-10-2025, ora 07:30
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Descompunere psihotica inseamna ca daca nu imi iau tratamentul si anume injectia cu rispolet odata la 2 saptamani am un episod psihotic.
0
06-10-2025, ora 09:58
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Lena, am 1 intrebare. Angajatorul tau stie de diagnosticul pe care il ai? Esti inscrisa la medicu de familie cu diagnosticul?
1
06-10-2025, ora 11:58
stefanfl
Nu este medic/terapeut
stefanfl
Si eu am aceeasi intrebare. Pentru cei care lucrati si aveti probleme, ce va scrie medicul de familie pe adeverinta? Eu am dus scrisoarea medicala de cand am fost internat pentru ca asa mi s-a zis (cred ca am facut o greseala) si acum pe adeverinta medicul meu de familie imi scrie boala... Ceea ce face aproape imposibila angajarea...
0
06-10-2025, ora 12:56
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Nu stiu daca sunt medici psihiatri pe site acum sa va răspundă la intrebari. Din cate am auzit firmele mai mari cu numar mare de angajati ar trebuii sa includa si persoane cu dizabilități. Eu nu stiu sa dau un răspuns pentru ca sunt in cealaltă categorie (nefuncțional)
0
06-10-2025, ora 14:42
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Salut Stefan. Nu vreau sa te demoralizez dar da ai gresit. Nu trebuia sa duci nimic la medicul de familie pentru ca acum o sa fi tot timpul cu diagnosticul pe adeverinta. Eu iam zis psihiatrei ca nu am dus nimkc la medicul de familie si mi-a zis ca foarte bine am facut.
1
06-10-2025, ora 18:57
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Nu am dus la medic nimic ca sa nu fie incriminat ca stia ca am probleme de sanatate. Angajatorul nu stie. Altfel nu m-ar fi angajat.
0
07-10-2025, ora 06:09
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Idem si eu.
1
07-10-2025, ora 11:35
user_152530
Nu este medic/terapeut
user_152530
@initiator
Igiena corporala tii? Ca asta e un lucru esential inainte de orice altceva. Nu se uita nimeni la tine daca mirosi a nespalat.

@Lena8 si @Galapagos1
Ma bucur pentru voi. Mergeti mai departe asa, ca nu e viata cu 1281+496+ eventual ce se mai da in Bucuresti.

@stefanfl
chiar imposibila nu cred ca e angajarea dar e foarte greu cu asa diagnostic. Poate se gasesc job-uri. Nu stiu sa-ti dau vreun pont.
0
07-10-2025, ora 12:31
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Ți-am răspuns in privat prin mesaje
0
07-10-2025, ora 13:18
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@strambu Nu stiu ce e 1281+496+
1
07-10-2025, ora 13:26
user_152530
Nu este medic/terapeut
user_152530
1281 e pensia minima in Ro. 496 e indemnizatia de handicap accentuat.
0
07-10-2025, ora 17:38
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Ma asteptam sa citesc comentarii in care lumea sa se planga cu simptomele lor cu bolile lor. In schimb pare un subiect in care lumea lucreaza normal. Mai ciudat de atat, nu stiu. Macar sa lasam topicul asa si sa nu mai continuam. Alte persoane chiar au probleme cu sănătatea si poate nu vor sa participe.
1
07-10-2025, ora 19:03
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@iulis Dar de ce crezi ca daca lucrezi inseamna ca nu ai probleme de sanatate sau dificultati?

In fiecare zi am senzatia ca e ultima in care ma ridic din pat si mai pot lucra. Nu e usor deloc.

Mai ales ca ti se cere ca unei persoane sanatoase, cand tu poate nici nu esti dormit bine cu noptile, cand ai rezistenta la insulina de la medicamente si iti vine sa mananci continuu si e felul in care gestionezi stresul enorm la care esti supus.

@Strambu e ingrozitor de putin :(
1
07-10-2025, ora 19:43
user_152530
Nu este medic/terapeut
user_152530
@Lena8
Incearca sa lucrezi cat mai mult ca o sa te ajute la pensie. Cu cat ai punctajul mai mare lunar si anual vei lua sensibil mai multisori banuti. Chiar si cu 15 ani lucrati poti ajunge la peste 2000 lei(cred), nu sunt sigur mai ales ca tu ai salariul mare, de Multinationala. Era Revisal un program, nu stiu mai multe acum mi se pare ca au lansat altul prin care poti urmari lunar situatia contributiei tale la Pilonul 1. In cel mai rau caz mergi in persoana la Casa teritoriala de Pensii de pe raza orasului tau si cere sa faci cont pe cnpp.ro. Asa iti poti urmari situatia cu contributiile lunare si anuale. Pentru anul 2025 numarul de puncte se inmulteste cu 81 care e VPR si aia e pensia. Nici mai mult nici mai putin. Cauta pe net sunt clipuri si pe youtube si pe alte siteuri romanesti cum poti calcula pensia daca te-ai pensiona de pilda acum, ca tu ai putea, dar nu e viabil pentru tine ca tu vrei sa traiesti decent si e foarte ok sa gandesti asa. O seara buna.
0
08-10-2025, ora 06:54
identity
Nu este medic/terapeut
identity
@Lena

Eu apreciez persoanele care pot sa lucreze am mai scris aici. Mi se pare ca ceva nu e in regula. La fel ca @strambu nu sunt împotriva muncii insa ceva pare prea frumos ca sa fie adevarat. Nu cunosc statistici câți bolnavi muncesc sau nu. Stiu ca daca ai o boala afectiune mai ales de natura psihica nu functionezi ca un om sanatos. Dau un alt exemplu : am o problema medicala, anul trecut am fost operat iar luna asta octombrie trebuie sa merg din nou sa ma operez. Nimic grav dar parca nu-mi mai trece odată. Nu ma dau mare bolnav da' e greu, greu de reparat sanatatea psihica sociala si cognitiva. Asta este parerea mea personala. Asa vad eu bolile psihice, nu degeaba se da pensie medicala si indemnizație de handicap.
2
08-10-2025, ora 07:42
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Subscriu ce zice Lena. E oribil sa lucrezi cu o tulburare de personalitate. Dar te obijnuiesti la modul ca constientizezi ca nu ai alta sansa.
0
08-10-2025, ora 12:41
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@Strambu Multumesc de informatii. O sa verific pe cnpp.ro.

@iulis.9 Inteleg. daca te simti rau nu poti crede ca altii pot lucra cat de cat. Asa e la mine, nu ii pot intelege pe colegii sanatosi foarte perfomanti, pt mine e ireal sa poti lucra la nivel de top constant. Pt ca eu sunt un angajat mediocru, nu sunt varf. Atata doar ca ma mentin.

@Galapagos1 Da, asa e, vezi ca nu ai alta sansa. Si alternativa e sa intri pe pensie de boala. Ai atunci tragi de tine cat poti sa faci fata la servici. Desi avand in vedere ca nu prea pot calatori deoarece in weekend prefer sa ma odihnesc sau sa mai fac ceva prin casa (curatenie, mancare, , etc..) adesea ma simt de parca sunt un fel de sclav.

Repet nu inseamna ca lucrez asa mult ca o persoana sanatoasa dar eu percep ca este ca un fel de sclavie si munca continua.
1
08-10-2025, ora 12:56
user_152530
Nu este medic/terapeut
user_152530
Inca ceva Lena, daca iti faci cont la cnpp.ro sa te uiti ca tu sigur vei avea punctajele lunare mult mai mari decat 1. 1 inseamna un punct de pensie care, ca valoare absoluta e cam o data si jumatate valorii de 1281 cat se dau acum pensia minima. Vezi ca ti se genereaza un fisier pdf. O sa ai un punctaj total pe el. Nu cu ala iti afli pensia inmultind cu 81 cat e VPR. Nu stiu, se ia un punctaj mediu, median habar nu am care e in functie de mai multi factori. de exemplu daca ai punctajul 16, xxxx pe Decizia de pensie de la Casa judeteana de pensii sau cea din Bucuresti dupa caz ai 1296 lei pensia adica 81*16. cauta pe net daca vrei sa afli ca sigur gasesti raspuns. Numai bine!
1
08-10-2025, ora 13:11
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Lena stiu ce zici. Si eu de 4 ani sunt lafel. Dar asta e. Incerc sa vad partea buna a lucrurilor si anume ca iau la final de luna niste bani care sint mult mai mult decat as primi de la stat. Dar oricum e oribil.
1
10-10-2025, ora 12:55
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
E trist din pacate ca nu exista cu adevarat programe de integrare in munca in aceste situatii.
Si ca e nevoie sa ascunzi angajatorului suferinta ta pentru a avea o sansa.

Pe de alta parte schimbarea probabil ca poate veni doar prin presiunea exercitata asupra guvernantilor de o asociatie a persoanelor ce se confrunta cu aceste obstacole. Similar cu ce s-a intamplat in cadrul asociatiei persoanelor cu tulburari din spectru autist.
0
10-10-2025, ora 14:36
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Aveti dreptate domnule Dr Rares Ignat. Toti care aud de diagnostic de schizofrenie fug de aceste persoane. Si eu am mintit cand am mers sa mi fac un abonament la biblioteca, am spus ca sunt șomer :) Vreți sa detaliati puțin ce au obținut persoanele cu spectru autist? Ședințe de psihoterapie decontate de stat sau posibilitatea de a lucra? Întreb pentru ca nu știu si m ati facut puțin curios. Mulțumesc. Zi bună.
0
13-10-2025, ora 13:22
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Da e trist dar e super adevarat. Poporul roman oricat am incerca sa il ridicam in slavi e un popor inapoiat. Asa ca pentru a razbate trebuie sa te ascunzi altfel nu ai sanse sa supravietuiesti. Esti condamnat.
0
13-10-2025, ora 16:00
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Concluzia este ca sunteti foarte functionali din către se vede. Bravo vouă.
O rugăminte pentru echipa de Admini daca vreti sa inchideti topicul comentariile. Mulțumesc frumos.
Adaugă un comentariu / răspuns
37 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semnale de alarmă ale unei posibile tulburări psihice
  • Monitorizarea activității creierului poate ajuta pacienții cu boli psihice
  • Metoda curentă de diagnosticare a bolilor psihice ar putea fi imprecisă
  • Revoluționarea psihiatriei prin biologia celulară: o nouă paradigmă în diagnosticul și tratamentul tulburărilor mintale
  •