Pilozitate excesiva la o fetita de 5 ani

04-01-2008
sudapal
Nu este medic/terapeut
sudapal
Buna ziua. Sunt intrigata de o vreme de o poblema pe care o am cu fetita mea de 5 ani. Am observat ca fata de ceilalti copii de varsta ei are o pilozitate excesiva pe maini ai pe picioare, si in plus fata de asta, la baita, am observat ca u aparut si fire de par pubian, ceea ce este anormal la varsta ei. Sunt disperata. Despre ce este vorba? Banuiesc ca este voba despre o dereglare hormonala, dar nu stiu ce, pentru ca nu sunt medicPana merg la un specialist cu fetita, Ma poate ajuta cineva cu sfaturi?Despre ce boala e vorba? Cum se trateaza?
10 comentarii
0
04-01-2008, ora 00:00
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
nu cred ca este cazul sa panicati !
Problema intradevar este hormonala dar nu este recomandat sa intervii in dezvoltarea organizmului, orice tratament hormonal are foarte multe reactii adverse.
Un endocrinolog o sa va explice mai bine ce este de facut.
0
05-01-2008, ora 00:00
ade_taf
Nu este medic/terapeut
ade_taf
buna! si eu am o fetita de 9 ani si jumatate careia au inceput sa-i creasca sanii si parul pubian. asta n-ar fi o problema, mai rau e faptul ca e prea...paroasa pe maini si pe spate. se pare ca asa a fost si tatal ei la aceeasi varsta si parul de pe spate i-a cazut pe la 13-14 ani, ramanandu-i doar cel de pe maini. sper sa-i semene, dar daca NU? e fata, totusi!!! mi-e mila de ea deoarece sesizeaza ca e altfel decat ceilalti copii si sufera!!! daca cineva a trecut prin asa ceva, sunt curioasa cum s-a finalizat aceasta "ciudatenie"!?
0
23-05-2008, ora 00:00
Dr. Radu Botezatu
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Radu Botezatu
pilozitatea excesiva este dat de o hipersecretie de androgeni. Trebuie investigat ovarul polichistic si suprarenala
0
23-05-2008, ora 00:00
Dr. Radu Botezatu
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Radu Botezatu
pilozitatea excesiva este dat de o hipersecretie de androgeni. Trebuie investigat ovarul polichistic si suprarenala
0
24-05-2008, ora 00:00
ade_taf
Nu este medic/terapeut
ade_taf
multumesc "himerei" pentru raspuns, dar.la ultimul control facut fetitei ovarele erau in buna stare, excluzandu-se ovarul polichistic. singurul diagnostic pus a fost "pubertate precoce", dar asta n-o ajuta la scape de parul de pe brate!!! deci, intrebarea mea ramane valabila: se va rezolva...natural problema ei?
0
24-05-2008, ora 00:00
Dr. Radu Botezatu
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Radu Botezatu
Stimate Doamna/ Stimate Domnule,

Sindromul acesta de pubertate precoce poate avea o multitudine de cauze, de aceea dupa cum am spus si mai sus trebuie efectuate investigatii suplimentare.

Acest sindrom poate fi pubertate precoce adevarata (atunci cand are loc ovulatia) si pseudopubertate precoce (cand apar doar caractere secundare fara ovulatie)

Din primul caz, pubertatea precoce adevarata fac parte mai multe cauze: gonadotropi hipofizari cu secretie pulsatila tip adult (idiopatic sau afectare neurogena) si fara gonadotropi hipofizari -secretie tip prepubertar (Sd McCune Albright, hipotiroidism primar)

Pseudopubertatea precoce include: sindrom adrenogenital, tumori suprarenale secretante de sexosteroizi, tumori ovariene etc (orice caz cu secretie de hormoni sexuali dar fara ovulatie)

In consecinta singura data care o primesc de la dvs este pilozitatea excesiva. Nu v-as putea spune cu siguranta daca problema se rezolva natural decat daca faceti niste teste endocrinologice si vor iesi in limite normale respectiv: tsh (pentru a exclude hipotiroidia primara), fsh si lh (pentru a exclude cauza hipofizara), si evaluarea functie suprarenalei (cortizol, aldosteron, sexosteroizi): 17OHCS si 17OHKS.

In final daca valorile acestor teste sunt in limite normale consider ca problema se va rezolva de la sine.
Oricum retineti un lucru foarte important, urmariti aparitia menstrei, daca aceasta apare mult prea devreme este cazul sa va puneti probleme deoarece menstra e declansata de hormonii sexuali care inchid precoce cartilajele de crestere iar copilul ramane cu o statura mica.

Sper ca nu v-am derutat prea mult in speranta de a va explica in detaliu acest fenomen.

Numai bine
0
24-04-2009, ora 11:51
adriana.str
Nu este medic/terapeut
adriana.str
Buna ziua! in 28.02.2008 am dat nastere unei fetite cu hiperplazie adreno congenitala...care a supravietuit 12 zile. Nu a urmat nici un fel de tratament nici in maternitate, nici acasa, singura recomandare la externare;, , control medical sp. budimex". Nu am fost informati despre acest cumplit sindrom...si s-a terminat totul tragioc pt noi...nu mai avem bebe...Acum ne dorim tare mult un bebe.si am dori sa ne facem analize prenatal...in afara cariotipului, ce alte analize ar trebui facute? in timpul sarcinii amniocenteza?
Va rog ajutati-ne cu un raspuns!...Sunt asa putine cazuri cu aceasta problema si nu se stiu f. multe.
Multumesc mult!
0
02-03-2012, ora 11:44
robi arad
Nu este medic/terapeut
robi arad
Buna ziua,

Am si eu o fetita de 1 an si 3 luni, la care de vreo luna incoace a inceput sa-i creasca mai mult, si mai mult par pe spate.Suntem foarte ingrijorati pentru asta, pentru ca nu e normal pentru o fetita sa aiba asa exces de par.Va rog sa ma sfatuiti ce asi putea face, si catre ce specialist sa ne orientam.

Va multumesc.
0
02-03-2012, ora 13:21
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
este o problema hormonala.
la acesta varsta.. ar putea fi problema in laptele care il folositi.
daca este din strainatate. ( mai cu seama lapte praf din china ). poate fi de la vaci tratate hormonal.
mergeti la Endocrinologie

dar mare grija la alimente
0
16-03-2012, ora 11:12
robi arad
Nu este medic/terapeut
robi arad
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns. Am fost la endocrinolog, .I-am facut analize hormonale iar rezultatele la prima vedere pentru noi sunt cam ingrijoratoare(mai ales ca nu stim fiecare ce inseamna). Am vazut ca FSH-HORMONFOLICULOSTIMULATOR este de 2.5 ori mai mare decat ar fi normalul- ea are 10.5 U/l iar normalul la fete 2 ani conform fisei de analiza este 1.5 -4 U/l , iar LH -HORMON LUTEINIZANT este de 8 ori mai mic, ea are 0.05 U/l iar normalul la fete 2 ani conform fisei de analiza este 0.4 -1.5 U/ iar TESTOSTERONUL e la limita, ea are 0.10 ng/ml ; 0.35 nm/l iar normalul la fete 2 ani conform fisei de analiza este 0.1 ng/ml.
Restul rezultatelor:

ESTRADIOL - 8, 00 pg/ml - conform fisei la prepuberi 30 pg/ml
DHEA-S - 1.2 ug/dl (0.5 -19.4)
0.03 umol/l (0.01 -0.53)
17 HIDROXIPROGESTERON 0.21 ng/ml (copii intre 3-14 ani 0.07-1.7 ng/ml)

Va rog sa ma ajutati cu interpretatrea lor si ce putem face pentru micuta noastra.
Deabia martiea viitoare o sa fie la serviciu medicul endocrinoloc, care ne-a trimis la analize si pana atunci stam pe ace... :(
Va multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea copilului de 6 ani
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.