Prosopagnozie?
Am ceva dificultati in a recunoaste chipurile unor prieteni sau rude mai apropiate ori mai indepartate cu care nu prea m am mai vazut de cativa ani. Până acum am confundat cativa oameni, eu îi salutam iar ei se mirau sau radeau. Straini ce semănau cu persoanele cunoscute de mine. Poate fi vorba de un diagnostic de prosopagnozie? Pot lua suplimente pentru memorie? Incep sa devin un pic nervos si confuz datorita acestui lucru.
3 comentarii
Dificultatea de a recunoaște chipuri poate avea mai multe explicații, iar faptul că uneori confundați persoane nu înseamnă automat că aveți prosopagnozie. Este însă util să înțelegeți câteva aspecte importante.
## Ce este prosopagnozia
Prosopagnozia (numită și „orbire pentru fețe”) este o tulburare neurologică în care o persoană are dificultăți marcate în recunoașterea fețelor, chiar și ale unor persoane apropiate. Caracteristicile tipice includ:
- dificultate în recunoașterea fețelor cunoscute, uneori chiar ale membrilor familiei
- recunoașterea persoanelor mai mult după voce, mers, haine sau context
- dificultăți persistente, nu doar ocazionale
Există două forme principale:
- prosopagnozie congenitală (de dezvoltare) – prezentă din copilărie
- prosopagnozie dobândită – apare după leziuni cerebrale (de exemplu traumatism cranian, accident vascular cerebral)
## Ce descrieți dumneavoastră
Din ce spuneți, dificultatea apare mai ales la persoane pe care nu le-ați mai văzut de ani de zile și uneori confundați străini care seamănă cu ele. Acest lucru poate apărea și la persoane fără o tulburare neurologică, deoarece:
- memoria facială scade dacă nu vedem o persoană mult timp
- schimbările fizice (vârstă, coafură, greutate, barbă etc.) pot face recunoașterea mai dificilă
- stresul, oboseala sau anxietatea pot influența recunoașterea
- unele persoane au o abilitate natural mai redusă de memorare a fețelor
Dacă însă observați că:
- nu recunoașteți persoane apropiate pe care le vedeți frecvent
- trebuie mereu să vă bazați pe voce sau alte indicii
- problema este constantă și semnificativă
atunci ar fi bine să discutați cu un neurolog sau un neuropsiholog pentru evaluare.
## Ce investigații se pot face
În funcție de situație, medicul poate recomanda:
- teste neuropsihologice de recunoaștere facială
- uneori RMN cerebral, dacă există suspiciune neurologică
- evaluare pentru memorie și funcții cognitive
## Suplimente pentru memorie
Suplimentele pot avea un rol limitat. Unele folosite frecvent includ:
- omega-3
- vitamine din complexul B
- ginkgo biloba
Totuși, ele nu tratează prosopagnozia și efectele asupra memoriei sunt de obicei modeste.
## Lucruri simple care pot ajuta
Până la o evaluare, puteți încerca câteva strategii:
- asociați persoanele cu detalii distinctive (voce, mers, ochelari, context)
- priviți fața în ansamblu, nu doar anumite trăsături
- încercați să vă revedeți fotografii ale persoanelor pe care nu le-ați mai întâlnit de mult
- reduceți stresul și oboseala
## Un aspect important
Faptul că această situație vă produce nervozitate și confuzie este de înțeles. În multe cazuri nu este o boală neurologică, dar o evaluare liniștește mult lucrurile.
## Ce este prosopagnozia
Prosopagnozia (numită și „orbire pentru fețe”) este o tulburare neurologică în care o persoană are dificultăți marcate în recunoașterea fețelor, chiar și ale unor persoane apropiate. Caracteristicile tipice includ:
- dificultate în recunoașterea fețelor cunoscute, uneori chiar ale membrilor familiei
- recunoașterea persoanelor mai mult după voce, mers, haine sau context
- dificultăți persistente, nu doar ocazionale
Există două forme principale:
- prosopagnozie congenitală (de dezvoltare) – prezentă din copilărie
- prosopagnozie dobândită – apare după leziuni cerebrale (de exemplu traumatism cranian, accident vascular cerebral)
## Ce descrieți dumneavoastră
Din ce spuneți, dificultatea apare mai ales la persoane pe care nu le-ați mai văzut de ani de zile și uneori confundați străini care seamănă cu ele. Acest lucru poate apărea și la persoane fără o tulburare neurologică, deoarece:
- memoria facială scade dacă nu vedem o persoană mult timp
- schimbările fizice (vârstă, coafură, greutate, barbă etc.) pot face recunoașterea mai dificilă
- stresul, oboseala sau anxietatea pot influența recunoașterea
- unele persoane au o abilitate natural mai redusă de memorare a fețelor
Dacă însă observați că:
- nu recunoașteți persoane apropiate pe care le vedeți frecvent
- trebuie mereu să vă bazați pe voce sau alte indicii
- problema este constantă și semnificativă
atunci ar fi bine să discutați cu un neurolog sau un neuropsiholog pentru evaluare.
## Ce investigații se pot face
În funcție de situație, medicul poate recomanda:
- teste neuropsihologice de recunoaștere facială
- uneori RMN cerebral, dacă există suspiciune neurologică
- evaluare pentru memorie și funcții cognitive
## Suplimente pentru memorie
Suplimentele pot avea un rol limitat. Unele folosite frecvent includ:
- omega-3
- vitamine din complexul B
- ginkgo biloba
Totuși, ele nu tratează prosopagnozia și efectele asupra memoriei sunt de obicei modeste.
## Lucruri simple care pot ajuta
Până la o evaluare, puteți încerca câteva strategii:
- asociați persoanele cu detalii distinctive (voce, mers, ochelari, context)
- priviți fața în ansamblu, nu doar anumite trăsături
- încercați să vă revedeți fotografii ale persoanelor pe care nu le-ați mai întâlnit de mult
- reduceți stresul și oboseala
## Un aspect important
Faptul că această situație vă produce nervozitate și confuzie este de înțeles. În multe cazuri nu este o boală neurologică, dar o evaluare liniștește mult lucrurile.
Va mulțumesc mult pentru informații. Dar eu am un diagnostic istoric de schizofrenie paranoida. Cred ca in cazul meu este vorba despre o conspiratie impotriva mea. Nu stiu exact ce anume se urmărește, de ce mi se întâmplă mie acest lucru. Cred ca persoanele care seamănă cu vechi prieteni pe care nu i am vazut de mult au fost trimisi cu intentie ca sa ma dezorienteze. Sunt inca se fac experimente doar ca nu stiu eu sa scriu aici mai multe, ce scop au si cile le face. Nu am dovezi doar asta cred eu.
Spune-i doctorului tau psihiatru care te trateaza ce ai scris in ultimul mesaj ca sa stie cum sa iti adapteze tratamentul. E de la boala ta de baza.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 6Suspiciuni medicamente psihiatrice
- 1Acceptarea bolii psihice
- 2Intrebare pentru cei cu diagnostic de boala psihica
- 2Caut psihiatru, Prahova, Bucuresti, care stie ce este tulburarea disforica premenstruala.
- 0Prioritate pentru sanatate
- 6Halucinatii auditive si deziluzii
- 5Metode de diagnostic boli psihice
- 14Cum sa las fumatul?
- 11Doborâtă de boala psihică
- 0Depresie
Mai multe informații despre: recunoasterea faciala prosopagnozia
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: