rezectie apicala molar 2 cu infectie

12-08-2008
lutu31
Nu este medic/terapeut
lutu31
Am avut o masea buna pe care am vrut sa o tratez. Medicul mi-a facut radiografie si mi-a spus ca nu are infectie. S-a apucat sa mi-o trateze dar a uitat un canal neobturat vreo luna de zile. Eu ii spuneam ca doare la rece dar n-a luat in seama pina nu i-am spus ca doare tare. Mi-a gasit inca un canal neobturat dupa o luna de zile si l-a obturat. Dupa doua zile am facut abces si m-am umflat. Acum vrea sa-mi faca rezectie apicala. Am facut infectie din vina medicului ca mi-a uitat canalul neobturat? Ce riscuri sunt daca fac rezectie apicala la molar 2 cu infectie ce nu cedeaza durerea la nici un antibiotic? Cine a trecut prin asa ceva sa-mi spuna si mie. Doctor maseluta raspundeti-mi va rog am mare nevoie de ajutor!
49 comentarii 12 Înainte ›
0
12-08-2008, ora 00:00
Dr. Cosmin Marin
Stomatologie, Bucuresti, sector 6
Dr. Cosmin Marin
rezectie la molarul 2...fie el superior sau inferior.ma indoiesc ca o sa reuseasca.mda...e din vina lui pot spune.dar ar fi treb sa nu il obtureze imediar ci sa il trateze ca pe un dinte infectat si apoi obturat.daca sunteti din bucuresti as putea sa va vad...daca nu.eu raman la parerea ca daca infectia nu este f mare dintel;e ar treb lasat (canalul) deschis cateva zile, apoi reintervenit cu niste antibiotice locale pe canal si apoi obturat.si antibiotice pe acle generala.
0
12-08-2008, ora 00:00
lutu31
Nu este medic/terapeut
lutu31
Sunt din pitesti si m-am tratat la clinica Implant Estetic Center, va vine sa credeti ce mi s-a intimplat? Dati-mi adresa unde va gasesc, dar nu stiu daca o sa pot ajunge. Va multumesc din suflet pentru raspunsuri, sunt foarte speriata.
0
12-08-2008, ora 00:00
lutu31
Nu este medic/terapeut
lutu31
Canalele sunt deschise si-mi fac singura spalaturi cu cloramina ca asa mi-a recomandat. Daca o scot e mai o.k un implant? Ca de rezectie mi-e tare frica...
0
13-08-2008, ora 00:00
Dr. Cosmin Marin
Stomatologie, Bucuresti, sector 6
Dr. Cosmin Marin
Si eu sunt tot din Pitesti, dar acum am cabinetul in Bucuresti.Am citit mesajul dvs.ca solutie, daca pana la urma extrageti molarul 2 (se pare ca si chirurgul a avut aceeasi parere despre rezectia molarului) sunt implanturile.
0
14-08-2008, ora 00:00
lutu31
Nu este medic/terapeut
lutu31
Am avut granulom foarte mare si mi-a extras maseaua. Mi-a spus ca poate sa-mi faca legatura si lucrare avind ca suport molarul de minte. Se poate, , imbraca" molarul de minte? Va multumesc mult pentru raspunsuri.
0
22-08-2008, ora 00:00
ancutza bihor
Nu este medic/terapeut
ancutza bihor
In octombrie 2007 mi s-a scos nervul la canini care erau perfect sanatosi pentru a fi prinsi in lucrarea de portelan. Am simtit mereu o durere la virful radacinii unuia dintre ei. Mi s-a spus ca obturarea a trecut de radacina si durerea va disparea dupa absorbtie.Acum deja simt a unflatura dureroasa. Ce sa intimplat si cine este de vina?
0
22-08-2008, ora 00:00
Dr. Cosmin Marin
Stomatologie, Bucuresti, sector 6
Dr. Cosmin Marin
trb facuta rezectie apicala la caninul respectiv.Ceea ce vi s-a intamplat dvs. nu pot zice ca este o eroare a medicului...i se poate intampla oricui.Ptr lucrari de portelan se scoate nervul-extirpare-dar eu unul la canini nu fac asa ceva, insa la restul da.
0
16-09-2008, ora 00:00
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Da, se poate imbraca molarul de minte dar este f riscant pt ca este un dinte "atipic", cu un viitor cam greu de prezis. Din aceasta cauza ar trebui scos nervul inainte de slefuire, ceea ce este pe cat de dificil (canalele nu sunt ca la ceilalti molari, pot fi mai multe, mai putine, subtiri, curbe, etc.) pe atat de riscant (canalele se pot infecta f usor). Daca puteti, va recomand implantul.
0
07-01-2010, ora 17:24
diana ade
Nu este medic/terapeut
diana ade
buna! maseaua de minte poate afecta maxilarul?
0
18-01-2010, ora 07:42
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Pentru diana ade: Buna! Orice dinte poate afecta maxilarul din moment ce se afla acolo. Depinde despre ce situatie vorbim. Este adevarat ca maseaua de minte are mai multe sanse decat ceilalti dinti sa faca asta. Numai bine!
0
05-03-2010, ora 00:25
marius iancu
Nu este medic/terapeut
marius iancu
Buna ziua !!!! Am facut o rezectie apicala la un molar si am scos un dinte inclus. Este normal ca doctorul sa nu imi prescrie antibiotice? M-am simtit bine dupa operatie!!!
0
05-03-2010, ora 08:51
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Nu intotdeauna se dau antibiotice. Daca prin rezectie s-a indepartat tot puroiul, nu mai sunt necesare. Banuiesc ca medicul v-a prescris doar antiinflamatorii. Ma bucur sa vad ca mai sunt medici care nu dau asa usor antibiotice. Va doresc multa sanatate
0
05-03-2010, ora 11:18
Marius_Ciobanovici
Nu este medic/terapeut
Marius_Ciobanovici
Buna ziua! Acum doua zile m- s-a facut ceea ce cred ca se numeste rezectie apicala...cred..adica extractia unui granulom. Doctorul a afirmat ca nu ar trebui sa mai am probleme insa ma nelinistete faptul ca imediat dupa operatie care a avut loc la ora 19:00 nu m-i s-a umflat foarte tare locul une m-a taiat efectiv. A doua zi dimineata aveam falca umfalata aproape pana sus la ochi. Am tinut comprese, am masat si parca a mai cedat...insa..a doua zi dimineata m-am trezit cu falca umflata si mai tare, simt deja o senzatie de disconfirt cand clipesc. E normal sa se mai umfle cu toate ca am avut operatie acum 2 zile?
0
05-03-2010, ora 13:49
Ursanu
Identitate neconfirmată
Ursanu
Stimate -Marius_Ciobanovici! Dupa un asemenea tratament e si normal caci putin v-ati umflat. Cel mai bine ar fi sa mergerti din nou la medicul Dvs-ra si sa va evalueze inflamatia aparuta, tot odata dansul o sa va prescrie ce medicamente trebuie sa asimilati dupa accest tratament, cum este rezectia apicala.
0
05-03-2010, ora 21:50
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
pt marius ciobanovici: dupa o interventie chirurgicala ca rezectia timp de 24-48 de ore se poate produce edem ( adica umflarea). de aceea se recomanda pentru a reduce umflatura sau chiar pt a preveni aparitia ei sa luati antiinflamatoare si sa puneti comprese cu apa rece pe obraz timp de 1-2 zile, cu pauze bineinteles. pacientii de obicei neglijeaza acest aspect dupa prima zi si se trezesc a doua zi mai umflati decat dupa prima.
medicul care v-a operat trebuia sa va spuna acest lucru. faptul este insa consumat acum... umflatura se va reduce in maxim o saptamana, va trebuie doar rabdare.
0
14-03-2010, ora 12:46
lorena23
Nu este medic/terapeut
lorena23
Nu sunt doctor, dar consilier in cazul rezectiilor apicale as putea fi cu succes. Deci atunci cand apare aceasta infectie la radacina unui dinte (indiferent cat de mare sau la ce dinte) primul pas este tratamentul endodontic cu microscop facut de un endodont specialist.
In 95 de cazuri din 100 infectia se reabsoarbe dupa 6-12 luni(demostrat statistic). Deci dupa ce faci acest tratament de canal la dinte(nu doare, dureaza 2-3 ore, si e un pic mai scump dar iti salveaza dintele)...sunt sanse de 95% sa scapi de infectie fara inteventie chirurgicala. Daca dupa 12 luni nu e nicio schimbare si infectia e tot acolo atunci se recomanda rezectia apicala ca o ultima solutie pentru a salva dintele.
Astia sunt pasii corecti in astfel de cazuri, asa se procedeaza in toate tarile civilizate. Orice medic dentist daca se intalneste cu un astfel de caz trimite pacientul la un endodont specialist. In Romania stomatologii ori nu au aflat de acest secret ori au rea vointa, sincer nu stiu ce sa mai cred. Iar noi pacinetii ajungem sa fim victimele unui tratament abordat gresit, care sare etape elementare din arta de trata eficient, corect si de durata un dinte.
0
14-03-2010, ora 20:42
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
lorena23 ai perfecta dreptate. desi specializarea mea este chirurgie dento-alveolara nu sunt in totalitate de acord cu rezectia apicala. PRIMUL PAS este obligatoriu tratamentul endodontic. din pacate la noi sunt destul de putini medici specializati cu adevarat in endodontie, care lucreaza cu un microscop endodontic ( aparatura destul de scumpa) si care se gaseste de obicei in clinici cu preturi putin peste medie. tot din pacate majoritatea medicilor nespecializati pe endodontie care nu au asemenea aparatura in cabinet nu trimit pacientii la specialist. motive se gasesc o multime: poate din nestiinta, poate dintr-o teama nejustificata ca isi vor pierde pacientii, poate din cauza ca nu vor sa recunoasca in fata unui pacient ca un anumit tip de tratament ii depaseste competenta.
calea cea mai usoara? rezectia apicala care este la indemana nu numai celor cu specializare, ci si medicului stomatolog obisnuit cu ceva experienta.
din nefericire pacientul are de suferit din aceasta cauza uneori pentru ca nu i se prezinta varianta consultarii unui specialist endodont alteori pentru ca refuza aceasta varianta din cauza costurilor, dar aici intram in alta discutie. aceea despre veniturile romanilor in general si despre criteriile dupa care isi aleg un medic dentist.
0
14-03-2010, ora 21:57
lorena23
Nu este medic/terapeut
lorena23
Andreeastoma nici pretul nu justifica. De ce? pentru ca, costul unei rezectii apicale variaza intre 300-500 de lei, iar pentru tratamentul endodontic specializat intre 500-600 de lei, sau mai mult pentru un molar. Nu e o diferenta foarte mare. Dar cele doua situatii difera de la cer la pamant. Eu cred ca dansii sunt preocupati de banii lor din buzunar ( de ce sa piarda o operatie, chirurgul ce o sa faca daca trimit toti pacientii la endodont)...nu ca pacientul nu vrea, sau nu-si permite.Eu am fost asigurata si reasigurata inainte de interventie ca rezectia apicala este singura solutie [pentru granulom. Si ca un pacient ascultator am urmat indicatia. Rezultatul acestei minunate interventii: recidiva, apoi pierderea unui dinte...
Dar tu ca doctor sa stii ce trebuie facut dar faci doar ce poti chiar si in detrimentul pacientului care culmea mai si plateste pentru serviciile tale...mie mi se pare HILAR. Numai in Romania se permite asa ceva. in SUA...ar fi trasi la raspundere si ar fi platit despagubiri serioase pentru un astfel de tratament aplicat.
Nu exista justificari. Defapt exista una: Romania
0
15-03-2010, ora 14:04
Ursanu
Identitate neconfirmată
Ursanu
Draga lorena23 ! Sa nu credeti caci numai in Romania, dupa cum ziceti Dvs-ra, unii asa zisi " medici " trec la un astfel de tratament., chear si prin tarile Europene mai si gresesc. De ce v-o spun accasta, petruca nu demult singur ca medic am citit in revista populara de stomatologie " Endodontic practice "( care se iditeaza in Marea Britanie ) a fost pus un caz asimilar din Italia !!!!!!!! Si ce credeti, caci la dansii s-au facut investigati, de genul trageri la raspundere. nicidecum, pur simplu vinovatul a fost tot bietul pacient. Asa caci Dvs-ra putin exagerati cum, ca medici din Romania nu pocedeaza corect cu pacienti.Vreau doar sa va reamintesc caci in stomatologie in general nu se zice " garantie ", ci " o prognoza satisfacatoare ", si deacea daca ziceti, caci si lucrati in domeniul stomatologiei trebuiea sa stiti lucrul accesta.sau doriti sa nu recunoasteti faptul real.
0
15-03-2010, ora 15:03
Dr. Cosmin Marin
Stomatologie, Bucuresti, sector 6
Dr. Cosmin Marin
ptr Lorena...va invit sa faceti o vizita la dentist in belgia de exemplu si o sa para rau ca nu ati fost tratat in Romania...Faceti o incercare.Parerea mea este ca sunteti prea inversunata...un esec nu inseamna ca acum toate tratamentele sunt gresite.Tineti minte: nu exista boala...exista bolnav!
0
15-03-2010, ora 15:04
Dr. Cosmin Marin
Stomatologie, Bucuresti, sector 6
Dr. Cosmin Marin
scuze."tratata in Romania"..
0
15-03-2010, ora 15:06
lorena23
Nu este medic/terapeut
lorena23
Domnule Ursanu, in primul rand nu lucrez in domeniul stomatologiei. Dupa acest esec mi-am dat seama ca trebuie sa citesc carti de stomatologie ca sa-mi pun eu diagnostic singura. Si eventual in limba engleza pentru ca sunt informatii contemporane. Si slava Domnului am dat si de doctori deschisi, autodidacti si care lucreaza cu pasiune, pentru ei a salva un dinte este o arta. Ei au aflat si de tratamentul endodontic si de slefuirea cu prag. Am tot respectul pentru ei.
Dar ce ne facem cu restul...care inca mai rasfoiesc cursurile de la facultatea pe care au absolvit-o in 1970? Oricum comentariul meu a fost scris pentru pacienti, poate isi dau seama in timp util. Din pacate medicii atata timp cat nu sunt trasi la raspundere pentru o abordare gresita nu vor schimba atitudinea. Atata timp cat au pacienti, atat timp cat incaseaza si le merge foarte bine...ba chiar si mai bine daca pacientul cu lucrarea pusa se intoarce dupa 4 ani...ca i s-a cariat dintele sub lucrare, si a parut si retractia osoasa, mai vin niste banuti. Si traim bine, lucrari peste lucrari, prosperitate si fericire. Pentru cine? Pentru stomatologi.
0
15-03-2010, ora 15:18
lorena23
Nu este medic/terapeut
lorena23
Maseluta2002 eu am vorbit despre experienta mea din Romania. Dupa ce am consultat alti 4 medici(2 chirurgi, un stomatolog si un endodont toti in Romania) stiti ce a fost surprinzator? Toti au avut aceeasi parere: unde au fost scapari si ce anume a compromis aceasta interventie. Acum ce sa zic ramane la altitudinea fiecarui individ daca vrea sa evolueze sau sa stea in carapacea lui...Ne scuzam: "a fost pus un caz asimilar din Italia !!!!!!!!" sau "Tineti minte: nu exista boala...exista bolnav!" JUSTIFICARI gasim cu caruta!!!
Cat despre Belgia nu stiu. Dar in Statele Unite va asigur ca in situatia mea as fi ras ce-i drept stirba dar as fi stat linistita vreo 5 ani cu banii platiti pentru despagubire. Americanii sunt cei care au inventat diga...din dorinta de a proteja pacientul, dar si pe ei insisi in cazul unui proces. Dar ce-i aia diga? NU?
Si da aveam un un caz poate mai dificil dar avea sanse foarte mari de vindecare si de restaurare pe termen lung.
Si totusi de unde inversunarea mea? E doar un dinte.
0
16-03-2010, ora 14:06
roxxzzy
Nu este medic/terapeut
roxxzzy
Am avut o masea R1.5 care a fost tratat numai pe un canal. Dupa 1 an am facut infectie si mi s-a recomandat o rezectie apicala. Am facut rezectia si chirurgul a descoperit ca am de fapt 2 canale. Dupa 7 luni infectia a reaparut, doctorul meu nu a crezut ca acea masea are 2 canale si a tratat tot unul ( cu CAOH)si am ajuns iar la rezectie, pe care am si facut-o. Surpriza, maseaua are 2 canale. Intrebarea mea este: este cumva vina doctorului ca am ajuns iar la rezectie? Puteam sa scap de rezectie daca s-ar fi trata ambele canale cu CAOH? Sunt total debusolata. Nu mai stiu ce sa mai cred, mai ales ca am fost nevoita sa fac foarte multe radiografii, pentru ca doctorul nu a crezut ca maseaua s-a acutizat iar pe radiografii oricum nu aparea nimic.
0
16-03-2010, ora 14:34
lorena23
Nu este medic/terapeut
lorena23
Draga roxxzzy in primul rand imi pare rau prin ce treceti, si va inteleg perfect pentru ca si eu trec prin ceva asemanator.
Din pacate un stomatolog obisnuit poate rata un canal, sau nu-l trateaza complet, corect. Lucru ce duce la complicatii: infectii la radacina, granuloame, chisturi. Cauza infectiei pe care ati facut-o dupa un an a fost tocmai netratarea completa a tuturor canalelor dintelui. De aceea si dupa a doua rezectie, pentru ca nu a fost indepartata cauza (canalul netratat), a reaparut infectia. Eu zic ca are sens. Oare de ce pentru unii doctori nu, n-am aflat inca.
Doar un endodont specialist care lucreaza un miscroscop poate vedea exact care e situatia acolo si sa faca un tratament de canal, o obturatie perfecta, dupa care sunt sanse mari sa scapi de infectie chiar si fara interventie chirurgicala (ea este reabsorbita de organism in 6-12 luni). Abia dupa 12 luni daca nu se schimba situatia se recurge la rezectie apicala...dar atentie avem canalele curatate perfect si obturate!!! asta e garantia ca rezectia apicala o sa fie un succes.
Eu m-am informat de pe site-ul www.microendo.ro Sunt cazuri clinice si raspunsuri la intrebari foarte bine structurate si explicate chiar si pe intelesul pacientului. Din pacate prea putini pacienti ajung de la bun inceput la ei.
Eu ii consider vinovati pe doctori pentru aceasta abordare, abordare ce a avut ca rezultat in cazul meu pierderea unui dinte. Dar acum depinde de dumneavoastra daca o sa luati atitudine sau nu. Eu am luat si a fost bine. Dar asa ca sfat va zic sa pastrati chitantele si eventul sa aveti si fisa de tratament.
Succes!
0
18-03-2010, ora 11:01
vero_deea
Nu este medic/terapeut
vero_deea
Pentru maseluta2002: am citit mai sus ca nu prindeti lucrari de portelan pe canini. imi puteti explica de ce?
eu am avut o lucrare pe 2 masele, cele de langa canin, din pacate maseaua in care am avut pivotul nu mai poate fi pastrata si s-a ajuns la varianta lucrarii de 4 dinti, care sa cuprinda si caninul.
m-am speriat putin cand am vazut postarea dvs. pot aparea probleme in viitor? multumesc!
0
18-03-2010, ora 11:46
roxxzzy
Nu este medic/terapeut
roxxzzy
Draga lorena23 problema e destul de nasoala. Mi s-a spus clar ca urmatorul pas este extractia. Faza cea mai tare e ca daca ii intrebi de ce s-a intamplat asa iti raspund ca nu stiu, ca e de vina organismul tau, si chestii de genul. Pe mine m-a deranjat foarte tare ca m-am chinuit sa conving 3 luni un doctor ca eu am ceva acolo si nu m-a crezut. Pentru ca nu se vedea nimic pe radiografie, pentru toti doctorii care i-am intrebat eram o nebuna care cauta sa faca inca o operatie ca i s-a pus ei pata pe acea masea. Si nici chirurgul nu m-a crezut. Inainte de operatie mi-a spus ca el crede ca nu e nimic acolo, dar daca "pacientul nu se simte bine, noi il desfacem din nou". Si surpriza a fost ca nebuna avea dreptate. Concluzia chirugului" De ce nu a-ti venit mai devreme". ALOOOOOOOOOO, cu jumatate de ora mai devreme eram nebuna. Cam asa a decurs tot prin ceea ce am trecut eu. Am 7 zile de la rezectie si ma rog ca de data asta totul sa fie bine si sa nu ajung la extractie.
0
25-05-2010, ora 22:41
mihaela_ola
Nu este medic/terapeut
mihaela_ola
azi mi-am facut o rezectie apicala la un dinte din fata sus, nu stiu exprimarea medicala.Operatia a durat 30 de minute si nu am simtit durere.Si nici acum dupa 2 ore nu simt durere.Intrebarea mea este daca pot face spalaturi cu ceai de musetel?Pot sa ma spal pe dinti?Dentistul nu mi-a recomandat spalaturi, doar antibiotice pe care le-am luat si inaintea rezectiei si antiimflamatoare.
0
25-05-2010, ora 22:48
mihaela_ola
Nu este medic/terapeut
mihaela_ola
am voie sa fumez dupa o rezectie?Am uitat sa-l intreb pe medic.
0
25-05-2010, ora 23:45
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
nu spalati dintii si nu clatiti gura 24 de ore. nu fumati 24 de ore. dupa prima zi nu mai aveti restrictii.
Adaugă un comentariu / răspuns
49 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezecție apicală - ghidul pacientului (ce trebuie să știi)
  •