Ruptura grad III corn anterior menisc intern

22-09-2013
sorindanut
Nu este medic/terapeut
sorindanut
Buna ziua,

Cu aproximativ 3 luni in urma am alunecat in baie cazand in genunchiul drept si cu piciorul stang intins total in fata. Initial nu am acordat mare importanta acestui fapt, mai ales ca doar ma durea putin genunchiul in care am cazut.

Dar dupa aproximativ 1 saptamana am inceput sa simt o 'jena', o mica durere in spatele genunchiului stang, cel pe care l-am avut intins in cazatura. Am crezut ca-mi v-a trece de la sine. Nu a trecut ci chiar s-a accentuat durerea, dar o durere 'surda', suportabila, putandu-mi folosi piciorul stang fara probleme la toata capacitatea. Precizez ca genunchiul nu mi s-a umflat niciodata.

Am fost la un medic ortoped in orasul in care locuiesc, m-a examinat clinic, spunandu-mi ca dupa parerea dansei nu este nimic grav si mi-a recomandat sa-l pun in ghips pt una saptamana. Plus repaus. L-am pus in ghips.

Dar...Dupa ce l-am dat jos nu mai pot urca sau cobora/urca scarile decat cate una de durerea din fata genunchiului (este ca o taietura scurta si rapida la fiecare coborare a unei trepte). Am fost din nou la medicul ortoped si mi-a recomandat un RMN.

Asa ca acum cateva zile(19 septembrie) am facut RMN-ul care spune asa:

'Segmente osoase in pozitie normala.
Segmentul proximal al ligamentului incrucisat anterior apare marit de volum, in hipersemnal PD, cu dezorganizare partiala a arhitecturii fibrilare, aspect IRM sugestiv pentru ruptura fibrilara incompleta.
La nivelul cornului anterior al meniscului extern se evidentiaza o leziune in banda in hipersemnal PD, in contact
cu suprafata meniscala inferioara, aspect sugestiv pentru ruptura meniscala grad III.
Chist meniscal cu diametre axiale maxime de 11/7 mm si intindere cranio-caudala pe 6 mm se evidentiaza anterior de traiectul lezional descris.
Ligamente colaterale, ligament incrucisat posterior, menisc intern, cartilaj articular cu aspect normal.
Fara acumulare lichidiana intraarticulara in exces.
Fara imagini sugestive pentru ruptura la nivelul structurilor musculare sau tendinoase adiacente articulatiei genunchiului stang.
Concluzii:

Ruptura fibrilara incompleta de portiune superioara a ligamentului incrucisat anterior.
Ruptura grad III corn anterior menisc intern, cu evidentierea unui chist meniscal localizat in adiacenta traiectului de ruptura'.

Acum intrebarile mea sunt
1. ce se poate face mai departe? ce-mi recomandati?
2. cat de grav este?

Cu respect.
4 comentarii
0
23-09-2013, ora 13:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
1. gravitatea situatiei se apreciaza strict pe baza examenului clinic direct, practicat de catre un specialist in artroscopia genunchiului. Examenul RMN are un rol pur consultativ, iar semnificative sunt doar imaginile directe, si nu interpretarea scrisa a radiologului (care este extrasa din context clinic).
2. atitudinea este simpla: dupa consultul la specialistul in artroscopia genunchiului, fie veti opta pentru tratament conservator (repaus sportiv semnificativ, kineto-terapie specifica), fie se va efectua o artroscopie (are un dublu scop: atat diagnostic, cat si terapeutic).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
08-10-2013, ora 00:07
sorindanut
Nu este medic/terapeut
sorindanut
Multumesc
0
08-10-2013, ora 09:37
sorindanut
Nu este medic/terapeut
sorindanut
Buna ziua

Ma intorc mai nedumerit ca la ultima vizita aici...!
Asa cum am precizat mai sus, cu rezultatul RMN-ului in mana, inclusiv CD-ul, am inceput sa merg la medic(i). Precizez ca toate spitalele sunt din Bucuresti (pt cine nu stie).
Nu am sa dau nici un nume al medicilor la care am fost, din respect pentru aceasta profesie.
Sa o iau cu inceputul:
1. Prima oara am fost la Sp. SF. MARIA. Aici chirurgul ortoped dupa ce a studiat pozele RMN-ului si CD-ul, cat si examenul clinic, imi spune ca atat meniscul cat si ligamentul incrucisat anterior sunt rupte.
2. Pentru o a doua opinie (cum face orice om normal la cap) m-am dus la Sp. Colentina. Aici chirurgul ortoped imi spune, bineinteles dupa examenul clinic si citirea pozelor RMN-ului (nu s-a uitat pe CD), ca am meniscul rupt. Atat.
3. Cum nici primul medic nici al doilea nu au cazut pe acelasi diagnostic, am hotarat sa ma duc la al treilea ortoped. Zis si facut, ma duc la ortopedie la Sp. Municipal. Aici medicul imi spune, dupa clasicul de acum examen clinic si dupa citirea pozelor RMN-ului, nici acesta nu s-a uitat la CD, ca am ligamentul anterior rupt. Atat.
4. Cum zilele trecute eram intr-un oras din apropierea Bucurestiului, am zis sa ma duc si la un medic ortoped de acolo. Care nu este si chirurg. Atentie! Acesta imi spune, dupa vizionarea CD-ului cu RMN-ul, a pozelor, examenului clinic, ca nu am nimic. Este intr-adevar imflamat (ligamentul) dar NU rupt. Meniscul este la locul lui. Intreg. Cu un mic chist inspre interiorul genunchiului. Care se pot trata cu fizio si kinetoterapie.

Nici un medic chirurg de mai sus nu mi-a propus "hai sa facem o artroscopie, sa ma lamuresc ce-i acolo exact". Nimic mai mult. M-as fi dus cu inima deschisa. Din cate am citit artroscopia nu mai inseamna operatiile de pe vremuri in care se taia la greu ca sa vada cu exactitate ce-i acolo, este o operatie minim invaziva (la final tot o operatie ramane), dar medicul se poate lamuri in proportie de 99% de cat de grav este, daca trebuie operat meniscul, ligamentul sau amandoua, sau niciunul. Cu pacientul, sau apartinatorii, se poate discuta direct si in cunostinta de cauza pacientul isi poate da acordul sa se mearga mai departe. Sau nu. Este "usor" sa tai.

Acum stau si ma intreb: ori eu am un picior diferit de al restului oamenilor, cu o anatomie diferita, ori medicii chirurgi ortopezi din Bucuresti (cei la care am fost) sunt in asa masura orbiti de castigarea Banului, comisioane, spagi etc, incat OMENIA, juramantul lui Hipocrate, dragostea de semeni, ori aceasta profesie minunata, nu mai inseamna nimic!
0
08-10-2013, ora 13:47
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Aveti perfecta dreptate.
Va precizam in comentariul meu ca exista o singura metoda diagnostica precisa, si anume artroscopia.
Ati inteles ca este, totusi, o interventie chirurgicala, cu riscurile si complicatiile inerente.
Prin urmare, este teribil de dificil sa propui pacientului o artroscopie fara semne clare de leziuni meniscale sau ligamentare.
Chiar si in cele mai reputate centre de chirurgie a genunchiului peste 50% din artroscopiile practicate sunt diagnostice, insa in Romania este greu sa convingi pacientul (D-voastra sunteti o exceptie) sa suporte o interventie chirurgicala in scop diagnostic...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ruptura de menisc - primul ajutor
  •