Ruptura de menisc - primul ajutor

©

Autor:

Ruptura de menisc - primul ajutor
Ruptura de menisc este o leziune serioasa, ce se produce la nivelul cartilajului meniscului - o banda circulara de cartilaj elastic pe suprafata extremitatii superioare a tibiei.

Acest cartilaj face ca oasele de la nivelul articulatiei genunchiului sa se potriveasca intre ele si ajuta la distribuirea presiunii determinate de greutatea corpului, in mod egal la suprafata tibiei.

Formele de leziune care apar pot merge de la rupturi microscopice, pana la o ruptura completa a cartilajului, caz in care e necesara, de cele mai multe ori, interventia chirurgicala, intrucat cartilajul nu are proprietatea de a se vindeca spontan.
De asemenea, ceea ce a inceput ca o ruptura microscopica se poate transofrma in timp, prin rasuciri repetate sau lovituri la nivelul genunchiului, intr-o ruptura completa.

Genunchiul este o articulatie de tip „balama”, care permite extensia si flexia membrului inferior.

Care este cauza care produce ruptura de menisc?

Ruptura de menisc este determinata de obicei de o rasucire brutala sau de o lovitura puternica in picior cand acesta este in hiperextensie (intins la maximum).

Aceasta poate aparea si din cauza fortei exercitate asupra genunchiului de atlet, atunci cand planta (laba piciorului) este in contact cu solul, piciorul este intins, iar genunchiul se rasuceste; aceasta situatie se intampla deseori in cazul coborarilor la schi sau la baschet.

De obicei, o ruptura de menisc este insotita si de o ruptura de ligamente la nivelul genunchiului. Leziunea este foarte frecventa in sporturile brutale, de contact corp la corp, dar si printre atleti.

Alte situatii in care poate aparea ruptura de menisc sunt saritura peste diferite obiecte sau caderea in forta pe genunchi.

Care sunt simptomele rupturii de menisc?

Cand se produce ruptura de menisc, este resimtita durerea pe linia articulara (la nivelul la care oasele membrului inferior se unesc, pentru a forma genunchiul).
Genunchiul se poate bloca temporar sau definitiv. Persoana poate auzi un zgomot, ca o pocnitura si poate aparea edemul (umflarea) local.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

In primul rand, e esential sa opriti activitatea care provoaca durere (in cele mai frecvente cazuri, durerea si edemul va vor impiedica oricum sa continuati activitatea).

Puneti o punga cu gheata pe genunchi, pentru a ajuta oprirea microhemoragiilor interne si a preveni acumularea de lichide. Totodata, in acest fel se amelioreaza durerea si se previne formarea edemului, sau, in situatia in care acesta este deja format, descresterea acestuia  (dezumflarea).
Consultati un medic pentru evaluarea gravitatii si stabilirea tratamentului corect al leziunii. Uneori, interventia chirurgicala este indicata pentru indepartarea cartilajului distrus.

Din punct de vedere al medicatiei, in primul rand, urmati indicatiile medicului. Se pot administra, pentru reducerea durerii si inflamatiei: aspirina, ibuprofen, paracetamol, alt analgezic mai bland sau un antiinflamator nesteroidian.

In continuare, este necesar sa urmati instructiunile medicului dumneavoastra cu privire la ingrijirea genunchiului.

Efectele leziunii pe termen lung

Uneori, poate aparea la nivelul genunchiului un oarecare blocaj. Leziunea va poate predispune catre artroza si rupturi de ligamente la nivelul genunchiului.

Pentru a preveni recidivele, e recomandat (cu acordul medicului) sa  lucrati cu un profesor de sport sau cu un fizioterapeut, pentru a intari bicepsul femural de pe fata posterioara a coapsei si a muschiului cvadriceps de pe fata anterioara a coapsei.

Daca durerea si edemul continua dupa producerea leziunii sau daca genunchiul se blocheaza partial sau total, consultati medicul.

Data actualizare: 31-03-2014 | creare: 15-10-2012 | Vizite: 17355
Bibliografie
1."Ruptura de menisc", http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001071.htm
2.'Exercitii de reabilitare pentru ruptura de menisc", http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=137949&ref=134764
3.'Ruptura de menisc: primul ajutor si tratament", http://health.allrefer.com/health/meniscus-tears-first-aid.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum