Sfaturi pentru o mai buna comunicare

18-03-2019
bluedragonfly
Nu este medic/terapeut
bluedragonfly
Care este cea mai buna metoda de a gestiona conflictele familiale generate din orgoliu? Știu ca în orice tip de relație trebuie sa fim noi înșine iar celălalt de lângă noi sa ne accepte sau sa ne iubească așa cum suntem. Teoretic..practic eu din iubire pentru soțul meu îmi doresc sa mă schimb, și sa gestioneze altfel situațiile decât infruntandu-l direct, fapt care nu duce la niciun rezultat. E adevărat dictonul "vorba dulce mult aduce?" Și câtă vorba dulce ca uneori Îți pieri cumpătul...
7 comentarii
1
18-03-2019, ora 22:36
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara
Iata cateva perspective care va pot ajuta in intelegerea situatiei si gasirea de solutii pentru gestionarea ei:
- ce intelegeti prin "orgoliu"?
- sa iubesti pe cineva presupune sa-l iubesti asa cum este. Daca nu iubesti persoana asa cum este ea, inseamna ca iubesti pe altcineva, nu persoana reala de langa tine. Iubesti o persoana imaginara, iubesti ceea ce partenerul ar trebui sa fie, nu ce este el de fapt.
- ganditi-va la cuvantul PUTERE! ce legatura exista intre putere si ORGOLIU?
0
18-03-2019, ora 22:50
bluedragonfly
Nu este medic/terapeut
bluedragonfly
Mulțumesc pentru răspuns. Intre orgolliu si putere, personal nu cred sa existe vreo legătură..Nu una sănătoasă cred. Orgoliul este de la sine un mecanism de autoaparare..Când te temi ca oamenii te rănesc sau distrug zidurile după care te ascunzi. Mă gândesc la frumosul vers din poezia lui Paler : "Am învăţat că dacă cineva nu te iubeşte cum ai vrea tu,
nu înseamnă că nu te iubeşte din tot sufletul." Dilema mea este Cum sa găsesc calea spre iubirea aceea. Sa mă înțeleg și sa l înțeleg. Când spun ca e orgolios mă refer la faptul ca nu suporta criticile și totodată în situații tensionate prefera sa stea deoparte după ce mi a spus cuvinte grele, binestiind ca m a făcut sa sufăr, în loc sa lase nervii la o parte și sa discute constructiv.
1
18-03-2019, ora 23:13
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Va rog sa faceti urmatorul exercitiu: cititi cu atentie mesajul meu, cuvant cu cuvant, apoi pe al dumneavoastra, incet, cu atentie, cuvant cu cuvant. Repetati povestea de inca doua ori.
Apoi ganditi-va din nou la legatura dintre ”orgoliu” si ”putere”.

Cautati defintia cuvantului orgoliu.
0
19-03-2019, ora 02:09
bluedragonfly
Nu este medic/terapeut
bluedragonfly
Am citit și recitit..Sa fie felul în care privesc eu lucrurile prea idealist? Sa cred într o iubire care nu e iubire? Sa fie orgoliul lui felul în care se impune intre noi? Căutând definitia orgoliului pe internet am găsit și următorul citat:..Orgoliul este beţia puterii care te face să-ţi pierzi capul.
Victor Hugo"
Sunt lucruri de care el este nemulțumit însă mie nu mi se par atât de grave. Însă e firesc sa fiu mai puțin critica cu mine. Și eu am nemulțumiri, însă când vine vorba de a o lua de la capăt uitând trecutul și greșelile lui, sunt ca un copil naiv, uit totul. Și eu îmi doresc sa fiu mai orgolioasa. Însă mie îmi trece mai repede. Poate este o diferență a firilor noastre.
Un singur gând mă întristează. Acela ca dacă omul în general este nemulțumit, va ramane la fel de nemulțumit indiferent de schimbările celuilalt, deoarece acestea vin din interior, dintr un substrat al ființei lui..
2
19-03-2019, ora 07:58
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Eeee, iata. Ati inteles cam cum stau lucrurile, la care as adauga: cel ce nu accepta ca poate gresi nu lasa loc de "negociere" si discutii. Este "cum zic eu" sau de loc.Mai mult decat atat, este incercarea de a-l supune pe celalalt.
Nu stiu ce fel de iubire cautati, important este daca vi-o poate da el.
0
19-03-2019, ora 11:48
bluedragonfly
Nu este medic/terapeut
bluedragonfly
Mulțumesc mult pentru timpul acordat. Cu cât mă gândesc mai mult cu atât parcă soluția este mai departe. Eu sunt genul de persoana pozitiva care îmi pun repede încrederea și sentimentele în celălalt de lângă mine. Nu sunt atât de realista precum este el și de multe ori trăiesc în lumea mea idealista unde dragostea adevărată trece peste toate și merge pana la sacrificiu. Cel mai greu îmi este atunci când îl anumite situații ies din idealul meu de iubire și constat ca lumea nu este tocmai așa cum îmi imaginez eu, ca frumusețea trece și cu oricât gratitudine optam pentru bine și frumos ne deranjează defectele celuilalt. În cazul nostru pe el îl deranjează ca m am îngrășat..Și multe altele pe care le-as putea depăși dacă ar putea sa mă ajute măcar moral sa le depășesc. Se spune ca de multe ori ne raportam în relațiile cu partenerul nostru în felul cum ne am raportat cu părinții. Eu am tânjit după afecțiune și înțelegere în familia mea și poate am în aceasta privința o sensibilitate care mă face sa caut același lucru într o măsură mai mare pentru a umple acel gol
0
12-04-2019, ora 09:32
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Nu exista vreo metoda care sa fie “cea mai buna” Bluedragonfly. Poate ca in cazul tau ar fi util sa exprimi calm ceea ce simti, insa intr-o maniera neutra, fara sa critici. Ar mai fi poate util sa sa-ti pui intrebarea; cat e orgoliul lui si cat e al meu (chiar daca nu-l exprim)? Daca ai nevoie de un sprijin pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare sau daca ai nevoie de un sprijin pentru a comunica neutru ceea ce simti, poti apela la sprijinul terapiei de cuplu.

Dr Rares Ignat
Terapie de cuplu - Sexologie
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul