Stima de sine mica si fobia sociala

21-10-2012
Cheyenne
Nu este medic/terapeut
Cheyenne
Am probleme serioase cu stima de sine. Sunt foarte sigur de asta si nu pot sa neg ca stima mea de sine este foarte mica. Spre exemplu, ma imbrac frumos, ies pe strada dar in gandul meu tot ma gandesc ca arat urat si ca nu imi place cum m-am imbracat. Am mers recent prin oras la un fel de balci (ca altfel nu pot sa il numesc) si m-am imbracat mai frumos, mai special, cu niste pantaloni care mie mi se pareau frumosi, dar in gandul meu mi-am zis ca sunt cam largi si cam lungi. In fine, i-am luat pe mine, am plecat intr-acolo iar tot timpul cat am stat pe acolo, am simtit ca toata lumea se uita la pantalonii mei si la fiecare raset pe care il auzeam aveam impresia ca oamenii rad din cauza asta. Gandul asta e irational si stiu prea bine ca nu poate fi adevarat, dar este foarte tulburator sa ai o voce in cap care iti spune ca iti sta pantalonii nu stiu cum, ca arat penibil cu ei etc.
Iar legat de fobia sociala, in exemplul dat se observa foarte bine si fobia sociala. Vroiam sa ma izolez, sa nu ma mai vada lumea in pantalonii aia, pentru ca mi se pareau foarte urati pe mine si nu vroiam sa ma fac de ras, chiar daca in realitate nu aveau nici o problema. Sau mi se intampla sa am problema asta cand merg pe strada si spre exemplu m-am patat pe un tricou alb, mi se pare ca toata lumea se uita la pata aia si rade de mine. Sau, daca ma tund cumva si nu imi sta bine, ma gandesc ca lumea o sa moara de ras din cauza asta. Este foarte stresant si as vrea sa scap de asa ceva.
Din ce stiu, se poate scapa de fobia sociala doar prin psihoterapie, dar nu vreau sa mai dau iar banii pe psihoterapeut, pentru ca, in trecut, cand am suferit de anxietate, am fost la psihoterapeut si nu mi-a facut nici o ameliorare.
Doar sper sa existe cateva remedii naturale pentru gandurile astea, sa le pun capat.
21 comentarii
0
22-10-2012, ora 12:19
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Cheyenne, ai dreptate, fobia sociala, daca despre asta este vorba, se trateaza prin psihoterapie. "Remedii naturale" si "ganduri" nu pot face parte din aceeasi propozitie in acest caz, din pacate. Noi am mai vorbit pe forum, insa nu imi mai amintesc: ce varsta ai? din ce judet esti? Daca sunt confidentiale aceste detalii, imi poti trimite raspunsul prin mesaj privat.
0
22-10-2012, ora 22:10
Dr.Psih.Gabriela Marin
Identitate neconfirmată
Dr.Psih.Gabriela Marin
Sigur, poti combina anumite remedii naturale cu psihoterapia. Sunatoarea este recomandata in anxietate si depresie.Totusi, singura cale dovedita de a scapa de fobia sociala este psihoterapia. Poate ca nu ai fost la un psihoterapeut bun, poate metoda lui de lucru nu ti s-a potrivit. Sunt numeroase tipuri de psihoterapie. Din discursul tau se pare ca ai facut terapie cognitiv comportamentala. Mai exista hipnoza ericksoniana, psihodrama, NLP, gestalt-terapie, terapii existentiale, etc. Eu cred ca merita sa mai incerci, sa te documentezi si sa vezi ce tip de terapie ti s-ar potrivi. Mult succes!
0
25-10-2012, ora 23:08
Cheyenne
Nu este medic/terapeut
Cheyenne
Noi am mai vorbit pe forum, insa nu imi mai amintesc: ce varsta ai? din ce judet esti?

18, VN.
0
26-10-2012, ora 10:43
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Esti la varsta la care aspectul fizic are o mare importanta. Esti intr-o perioada frumoasa a vietii, plina de provocari carora incerci sa le faci fata. Cea mai mare provocare este ca cei din jur sa te accepte, sa fii placut de toata lumea, sa nu atragi critici, poate doar daca sunt asociate cu un comportament rebel. Cam asa se descrie perioada adolescentei. Este normal sa monitorizezi reactiile celor din jur pentru ca numai in felul acesta poti afla daca te accepta sau nu.
0
26-10-2012, ora 10:43
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Incearca sa te gandesti ce persoana importanta din trecutul tau te-a criticat cel mai mult. Poate de acolo vin aceste temeri ca nu esti pe placul celor din jur.
Gandeste-te la toate lucrurile bune din viata ta si ce parte din tine te-a ajutat sa le obtii, ce calitati te-au ajutat sa treci peste anumite situatii dificile.
0
26-10-2012, ora 20:34
BVeronica
Nu este medic/terapeut
BVeronica
buna seara am revenit cu vesti, va rog sa ma intelegeti cum ati mai facut-o si data trecuta, eu nu stiu ce sa zic si ce sa fac legat de psihologul meu
vreau sa spun ca sunt la a 5a sedinta si in afara de faptul ca vb cu mine nu face altceva.va rog sa imi spuneti oare asa trebuie ?
sau psihoterapia incepe mai tirziu?
in afaara de faptul ca imi asculta tot ce ii spun si ma intelege asta e tot de facut ?
va rog sami raspundeti
abia asteptam sa ma duc azi cu gindul ca se va intimpla ceva legat de aceste psihoterapii
0
26-10-2012, ora 23:17
Dr.Psih.Gabriela Marin
Identitate neconfirmată
Dr.Psih.Gabriela Marin
@Bveronica
Ce tip de psihoterapie faci? Daca nu esti multumit(a) de ceea ce se petrece in cabinetul de psihoterapie, schimba terapeutul. Probabil ca o abordare cognitiv- comportamentala, cu interventii terapeutice structurate si teme pentru acasa ti s-ar potrivi mai bine.
0
27-10-2012, ora 11:04
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
De obicei in primele sedinte psihologul face o evaluare prin care incearca sa obtina o privire de ansamblu asupra problemei. Aceasta evaluare poate dura cateva sedinte, dupa care incepe terapia propriu-zisa. DAR asta nu inseamna ca acele sedinte nu pot avea efect terapeutic. Din contra!
Am citit ultimele tale postari. Ameliorarea simptomelor ar fi indicat sa aiba loc pe fondul unei situatii familiale armonioase, prin sprijinul celor din jurul tau.
Daca simti ca nu ti se potriveste acest psiholog, cauta altul. Dupa cum spunea si dna psiholog Marin, in terapia atacurilor de panica este indicata terapia cognitiv- comportamentala, insa poate fi combinata si cu cea experientiala, care te ajuta sa lucrezi si corporal.
Spune-mi intr-un mesaj privat din ce localitate esti, poate reusesc sa iti recomand pe cineva.
0
27-10-2012, ora 12:26
BVeronica
Nu este medic/terapeut
BVeronica
pentru dr psiholog Gabriela Marin doamna dr nu am mers niciodata la un cabinet psihologic e prima oara si psihologul meu cind sa prezentat prima oara mia spus ca este medic psiholog psihoterapeut congnitiv corpornamental, nu stiu sa va spun altceva despre dinsa nu stiu nimic despre aceste sedinte cum ar trebui sa fie daca ati putea sa imi dati citeva detalii despre psihoterapie cum ar fi ele ce metode asi intelege si asi avea rabdare.si inca ceva, dinsa mi-a spus ca nu poate sa ma ajute decit sa ma inteleaga eu mai astept nu vreau sa renunt si sa nu mai ma duc nu ma gindesc decit ca imi vreau binele si sa scap de starile mele care le am zilnic va multumesc si o sa vb cu dv mereu o sa va tin la curent cu vesti cu respect Veronica
0
27-10-2012, ora 12:33
BVeronica
Nu este medic/terapeut
BVeronica
buna ziua doamna Chiritescu monica doamna dr eu sunt FOARTE APROAPE DE PLOIESTI SI VA MULTUMESC CA MI-ATI RASPUNS ASTEPT SA SE INTIMPLE MINUNI SI CU MINE, IN FIECARE ZI AM DURERI DE UMERI SI INPIEPT DE CEAFA SI SPATE NICIODATA NU MIE BINE VREAU SA VA INTREB ACESTE DURERI SUNT ANXIETATEA SAU ATAC DE PANICA DE INTENSITATE MAI MICA ?
ASTEPT RASPUNSUL DV VA MULTUMESC
CU STIMA PENTRU DV VERONICA
0
27-10-2012, ora 18:44
Cheyenne
Nu este medic/terapeut
Cheyenne
Te rog stimata Veronica, creeaza-ti un topic special pentru tine.

Incearca sa te gandesti ce persoana importanta din trecutul tau te-a criticat cel mai mult.

Partea rea este ca nu am fost criticat deloc pana acum (intr-o masura mai serioasa).
0
27-10-2012, ora 20:23
BVeronica
Nu este medic/terapeut
BVeronica
buna cheyenne nu stiu ce ai vrut sa spui, poate ai vrut sa ma jignesti
eu scriu cum vreau nu trebuie neaparat sa ma critici tu
oricum iti multumesc,
0
28-10-2012, ora 16:17
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Singurul terapeut pe care il cunosc in zona ta, Veronica, este in Sinaia.
Durerile in piept POT FI senzatii date de pulsul sau de tensiunea crescuta, insa asta nu inseamna ca ai probleme cu inima. Te sfatuiesc sa faci mai multa miscare, in afara de miscarea de rutina. Sportul te va ajuta sa mai elimini din aceste simptome fizice.
Atacurile de panica nu se manifesta intotdeauna, ci doar o parte din simptomele care apar atunci cand sunt in asociere cu depresia. Si de cele mai multe ori cele doua se "interconditioneaza". Asadar, si depresia poate da multe dintre aceste simptome.
0
28-10-2012, ora 16:17
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Cat despre tehnicile practicate in cabinet, asa cum am mai zis, este destul de dificil ca ele sa fie explicate in lipsa unor concepte de specialitate, pe care persoanele care nu au pregatire in domeniu este posibil sa le perceapa diferit sau chiar gresit. In principiu, se poate lucra pe modul de gandire, pe situatiile care produc aceste rationamente deficitare si pe modul in care ele pot fi demontate. Pe baza celor descoperite in cabinet, psihologul propune clientului sa foloseasca noile tehnici de rationament si acasa, sa isi monitorizeze gandurile si sa lucreze in scopul inlocuirii lor cu unele sanogene.
In alte abordari, cum este cea experientialista, se poate lucra corporal. Spre exemplu, exercitii de relaxare, de constientizare a tensiunilor fizice, destindere musculara, de autorestructurare, constientizarea emotiilor care ies la suprafata in urma acestor exercitii etc.
0
28-10-2012, ora 21:39
Cheyenne
Nu este medic/terapeut
Cheyenne
Nu te-am criticat despre felul cum scrii, asta e treaba ta si tine de cultura ta generala. Eu te-am rugat doar sa nu mai postezi aici si sa iti deschizi un topic separat, asta in caz ca stii cum.
0
29-10-2012, ora 13:04
BVeronica
Nu este medic/terapeut
BVeronica
scz imi dau seama ca te-a deranjat ca am postast pe pagina [ta] nu am vrut sa te supar cu asta inca o data imi cer scz eu nu a-si fi facut asta si despre cultura mea generala. nu sunt o perfectionista cum nici tu nu esti, la pc putem scrie cum dorim, nu trebuie neaparat sa aratam ca stim sa scriem ortografic
mai de graba sa aratam ca stim sa fim respectosi
0
01-11-2012, ora 23:17
Cheyenne
Nu este medic/terapeut
Cheyenne
Sunt de acord, dar macar sa scriem astfel incat sa inteleaga tot poporul. In fine, nu mai are rost sa discutam pe tema asta. :)
0
13-11-2012, ora 08:08
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Noroc cu vocea care spune că acest lucru este iraţional. Foloseşte-o în momentul potrivit şi ai să vezi atunci cum stau lucrurile.
Nu o numi fobie socială, acest lucru implică o teamă intensă în situaţii sociale. La tine sunt mai puţin accentuate, există o formă de anxietate specifică pentru teama de râs, pur şi simplu. O fobie socială te-ar ţine mai mult timp închis în casă. Psihologul te poate ajuta. Este nevoie de o evaluare mai aprofundată a problemei.

Numai bine!
0
18-11-2012, ora 22:33
Cheyenne
Nu este medic/terapeut
Cheyenne
Trebuie sa recunosc ca ma simt mai increzator in propriile forte in ultimele saptamani de cand nu am mai postat aici. Am iesit mai mult din casa, fara sa ma gandesc la ce cred cei din jur despre mine, sau daca o sa fac vreo prostie, o sa rada de mine.
0
19-04-2013, ora 14:08
Cheyenne
Nu este medic/terapeut
Cheyenne
Ideea ar fi ca sunt putin cam paranoic cand merg pe strada, in sensul ca mi se pare ca lumea se uita prea urat la mine, cateodata, iar alteori, am impresia ca rad de mersul meu, sau de gesturile mele, sau chiar de infatisarea mea. Prea multa importanta dau acestor idei si chiar daca s-ar intampla sa fiu luat in ras, nu ar trebui sa ma mai intereseze atat de mult parerea altora. Voi ce credeti?
0
20-04-2013, ora 10:36
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Cred ca ti-ai oferit singur raspunsul cel mai potrivit: "Ideea ar fi ca sunt putin cam paranoic cand merg pe strada" :)
Este normal sa tinem la imaginea noastra, insa se pare ca imaginea ta despre tine este una negativa. As vrea sa te intreb ce parere ai despre persoana ta, in afara aspectului fizic (despre care inteleg ca nu ai o parere buna).
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frică, timiditate sau... fobie socială?
  •