Increderea in sine

09-03-2012
ana1592
Nu este medic/terapeut
ana1592
Buna ziua,
Am 20 ani, sunt studenta si nu am nimic: urmez o facultate grea care nu imi place dar am rezultate acceptabile, sunt total dependenta de ai mei si locuiesc in gazda dar cu bunica si nu cu o colega de camera, nu merg nicaieri singura si imi este teama de orice. Vreau sa ma schimb, sa capat mai multa incredere in mine, dar nu stiu cum. Traiesc o viata in frica si nu stou ce as putea sa fac ca sa nu mai fiu asa. Ce credeti ca ar trebui sa fac ca sa capat incredere in mine?
7 comentarii
0
10-03-2012, ora 10:18
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Prin definiţie, fobia este o teamă de ceva anume (în timp ce, pentru o teamă fără obiect, folosim termenul de 'anxietate'). Deci, de ce anume vă este teamă ? De hoţi ? De agresiuni ? De nenorociri naturale ? De aglomeraţie, etc ? Puteţi preciza, eventual face o mică listă ?
Fiindcă, afirmaţia 'îmi este teamă de orice' care ar orienta spre anxietate, vine un pic în contradicţie cu afirmaţia 'îmi este teamă să ies', care ar orienta spre fobie. Când ieşiţi, ce simţiţi că urmează să se întâmple ?

Un alt lucru care ajută la diagnosticul diferenţial este acela că fobiile vin, de cele mai multe ori, la pachet cu compulsiile şi obsesiile. Spre exemplu, e perfect normal ca atunci când cineva pleacă de acasă să verifice dacă a închis aragazul. Dar, dacă, după ce l-a închis cu atenţie, se mai întoarce o dată de la poartă ca să verifice dacă l-a închis şi face chestia asta des, numim acest lucru 'comportament compulsiv' şi ne gândim la o problema din gama fobiilor mai degrabă decât una din gama anxietăţii.
0
11-03-2012, ora 09:53
ana1592
Nu este medic/terapeut
ana1592
Mi-e tema de singuratate, iar atunci cand sunt lasata singura am emotii si mi-e frica dar imi revin. Imi este teama ca nu ma descurc singura si de aceea simt ca am nevoie ca cineva sa fie tot timpul in preajma mea. Nu am incredere in mine, in fortele proprii si de aceea nu simt ca sunt bine. Consider ca la varsta mea ar trebui sa ma duc singura la facultate de exemplu lucru e care nu-l fac. Cum as putea sa trec peste aceasta frica?
0
11-03-2012, ora 17:34
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
La liceu cum te-ai descurcat ? Cu cine mergi acum la facultate ? Ai avut de mica probleme ? Ai vorbit cu un specialist despre problemele tale ? Ai urmat terapie psihiatrica ?
0
12-03-2012, ora 19:35
ana1592
Nu este medic/terapeut
ana1592
Din puct de vedere al liceului si al facultatii m-am descurcat bine, am invatat si am avut rezultate bune si chiar foarte bune, dar tot consider ca sunt "proasta". Momentan mai merg si singura la facultate dar de mai multe ori sunt insotita de bunica mea. Nu am vorbit pana acum de problemele mele cu nimeni pentru ca pana acum nu m-au afectat foarte mule, dar vazand ca am 20 de ani si nu fac mai nimic singura ma ingrijoreaza. Nu stiu cum as putea sa capat mai multa incredere in fortele proprii.
0
13-03-2012, ora 23:38
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Daţi "o goaglă" vorba unui om politic de pe malul Dâmboviţei, folosind cuvintele cheie "dependent personality trait" şi vedeţi dacă ceea ce aflaţi corespunde cu ceea ce aveţi dv.
0
23-04-2012, ora 16:23
Psiholog Cristiana Popescu
Identitate neconfirmată
Psiholog Cristiana Popescu
Nu e fobie. Probabil ca este vorba despre o anxietate provenita cumva dintr-o tulburare de atasament (asta ca am vazut ca preferi termenii psihologici). Care a fost relatia cu parinti tai? de ce permisiuni si ce restrictii ai beneficiat in copilarie si in adolescenta? ce credinte despre sine, lume si viata ai invatat in copilarie? Acestea sunt aspecte care se lucreaza foarte bine in psihoterapie. Cu siguranta faptul ca pentru tine acest aspect a inceput sa se contureze ca fiind o problema, este primul pas catre rezolvare.
Iti recomand un program psihoterapeutic axat atat pe atasament cat si pe stima de sine.

CRISTIANA POPESCU
Psiholog Clinician si Psihoterapeut
0
10-05-2012, ora 14:18
Nina Jurca
Nu este medic/terapeut
Nina Jurca
Buna ana1592,

Cred ca primul pas catre ceea ce iti doresti l-ai facut deja. Din cele relatate de tine, sti exact unde te afli si mai important este ca sti si unde anume vrei sa ajungi adica sa ai incredere in tine. Cum anume poti parcurge acest drum, depinde numai de tine. Poti merge la diverse cursuri si seminarii unde se discuta despre astfel de subiecte, poti participa la grupuri de dezvoltare personala, poti alege un psihoterapeut care sa te insoteasca in drumul catre obiectivul tau... Alegerea iti apratine.
Succes!

Psih. Nina Jurca
www.psihoterapic.ro
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul fobiilor cu o metodă bazată pe inteligența artificială
  • Frica de păianjeni, diminuată cu ajutorul realității augmentate
  • Terapia prin expunere adresate unei fobii poate avea efect și asupra unei fobii din altă sferă
  •