Subdenivelare ST in panta la testul de efort
Am facut un test de efort, si la concluzii e mentionat "Subdenivelare ST in panta"
Acuma, am facut prostia sa caut pe internet ce inseamna Subdenivelare ST si asa mai departe, chiar daca pe concluzie scrie test efort normal, sunt putin speriat/panicat (am anxietate de sanatate de ceva timp) despre rezultatul acesta
Cred ca am avut un atac de panica acum o luna, am ajuns la UPU cu tensiune si tahicardic, dupa 2.5mg de betaloc au reusit sa scoata un ekg bun
Am fost la cardiolog(la recomandarea celor din UPU), ecograf bun, ekg bun, doppler bun
Am mai avut un atac de panica la o saptamana, tot asa, am ajuns la UPU, mi s-a recomandat Holter EKG
S-a facut si holter-ul, rezultatul a fost bun, nu a fost mentionat nimic in concluzie decat faptul ca a fost normal, desi pe hartie aparatul a inregistrat St ridicare max 0.24mV in II si depresurizare max -0.20mV in aVR, in rest totul a fost normal, rezultatul mentionat fiind "Ritm sinusal pe tot traseul EKG. Fara tulubrari de conducere inregistrate EKG/24h. Tahicardie sinusala"
Astazi, am facut un test de efort unde am avut ST Depresurizare max V4 -0.17mV 00:06 Recuperare 25W (170 puls)
ST Ridicare max V3 0.17mV 01:46 Recuperare 0W (131 puls)
Rezultatul este "ST Subdenivelare in panta, Impresie generala: Test de efort normal"
Din ce stiu, sau din ce am reusit sa gasesc, Subdenivelarea ST in panta este normala la efort daca este "rapida", lucru care nu e mentionat pe rezultatul testului de efort
De asemenea, la ST/HR Index este mentionat 2.0 uV/bpm (anormal) - din nou, din ce stiu aparatul face calculul si nu ia pulsul de repaus pe care il ai in momentul respectiv, ci un puls de repaus mediu corespondent varstei ( poate ma insel )
De asemenea, toate modificarile ST < -0.10 sunt J+ <60
Iar cea pozitiva, de 0.17 in V3 de asemenea, este J+56
Din ce stiu, daca valorile sunt -0.10 dar J+ <60, inseamna ca e subdenivelare rapida (normala in contextul testului de efort), insa sunt anxios cu privinta la asta
As prefera un raspuns de la cineva care a trecut prin asta / un doctor nu de la AI
Înțeleg anxietatea față de aceste rezultate — mai ales când ați citit deja destul de mult despre modificările ST. Totuși, privind datele descrise, există câteva aspecte care oferă liniștire.
De ce concluzia „test normal" este relevantă
- Subdenivelarea ST în pantă rapidă (cu punct J recuperat sub 60ms, adică J+ < 60 cum ați menționat) este considerată de cardiologi o variantă normală la efort, distinctă de subdenivelarea orizontală sau descendentă care ridică semne de întrebare
- Amplitudinile mici (-0.17 mV, respectiv +0.17 mV) sunt la limita semnificației clinice și, în contextul unui test citit global ca normal, nu modifică concluzia
- Cardiologul care a interpretat testul a concluzionat „test de efort normal" — aceasta este concluzia clinică, nu valorile izolate ale aparatului
Context important
La 24 de ani, cu ecografie normală, EKG normal, holter normal și doppler normal, probabilitatea statistică de boală coronariană este extrem de redusă. Tahicardia sinusală și sensibilitatea cardiovasculară la stres sunt frecvente în contextul anxietății de sănătate și pot explica o parte din simptomele resimțite.
Dacă îngrijorarea persistă, cel mai util pas este să cereți cardiologului dumneavoastră să vă explice personal rezultatul — o conversație față în față cu medicul care cunoaște dosarul poate fi mult mai liniștitoare decât orice text citit online.
- 1Sunt grav bolnav de CMOH
- 2Palpitații, tensiune ușor crescută și o stare foarte ușoară de amețeală constantă
- 2Probleme cardiace sau probleme ale sistemului nervos?
- 0Soft holter
- 1Durere in spate și piept
- 2Tensiune la efort
- 2Insuficienta cardiaca
- 1Problema cardio
- 2Puls foarte mare
- 1De cateva zile am bataile inimii foarte mari