Sunt grav bolnav de CMOH

5
Alex Torres
Nu este medic/terapeut
Alex Torres
Am 62 ani și sunt bolnav de CMOH. Am primit din noroc un tratament în ultimile 10 luni cu Mavacamten la Spitalul CC Iliescu. Este miraculos. Gradient ul meu acum este de cca 3 în repaus și 7 în Valsava.
Dar pt ca trebuie sa existe un dar. Tratamentul a fost oferit gratuit către România de către producătorii medicamentului Bristol Myers Squibb (cărora le mulțumesc frumos) în speranța ca va fi contractat de stat sa fie adăugat pe lista de compensate. Din 2024 pana acum, Agentia Medicamentelor a făcut doua rapoarte pozitive către Minister pt. a achiziționarea acestui medicament in lista celor compensate.
Am primit de la Ministerul Sănătății un răspuns ca se analizează și odată și odată va fi analizat.hi hi
Noi cei în tratament la spital am mai primit 2 cutii din acest medicament care la mine se termina în august. După aceea ma întorc ușor la chinurile dinainte, lipsa aer, fără rezistență la efort, o viata de semileguma, pt ca România nu are pic de respect pt cei grav bolnavi.
Apropo o cutie costă cca 8600 lei, când ai pensie 4500 lei nu poți achiziționa acest medicament. In țări vecine, Ungaria, este compensat.
Multumesc România.
1 comentarii
0
05-07-2026, ora 12:30
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă este o afecțiune serioasă, iar faptul că ați obținut un răspuns atât de bun la Mavacamten — gradient coborât de la valori simptomatice la 3 mmHg în repaus — arată că tratamentul funcționează exact pentru profilul dumneavoastră.

Mavacamtenul (Camzyos) este primul inhibitor selectiv al miozinei cardiace cardiac aprobat pentru CMOH simptomatică și are datele clinice solide din trialul EXPLORER-HCM. Situația pe care o descrieți — acces inițial prin program de donație al producătorului, urmat de incertitudine privind compensarea — este o problemă reală cu care se confruntă mai mulți pacienți din România.

Ce puteți face concret

• Discutați urgent cu medicul de la CC Iliescu — el poate solicita formal continuarea prin programul de acces extins (Expanded Access Program) al Bristol Myers Squibb, disponibil pentru pacienții care nu au alternativă terapeutică până la aprobarea comercială
  • Cerere individuală la CNAS/ANMDM — există posibilitatea depunerii unui dosar de acces individual la medicamente necompensate; medicul cardiolog vă poate ajuta cu documentația (dovezi de răspuns clinic, gradient documentat)
  • Asociații de pacienți cu boli cardiovasculare rare — organizațiile de pacienți pot sprijini demersuri colective față de Ministerul Sănătății; vocea unui grup de pacienți are mai mult impact decât cererile individuale

Este important să nu întrerupeți brusc tratamentul fără supraveghere medicală — oprirea Mavacamtenului necesită monitorizare ecocardiografică periodică, conform ghidurilor, deoarece gradienii se pot reface rapid. Medicul dumneavoastră cardiolog este cel mai bine plasat să coordoneze orice tranziție sau să găsească o soluție de continuitate.

Adaugă un comentariu / răspuns