Suspect de otoscleroza

29-04-2024
Cristi202
Nu este medic/terapeut
Cristi202
În urma cu aproximativ 2 ani de zile am constatat faptul ca intampin dificultati de auz la urechia stanga motiv pentru care mi-am facut programare la un medic ORL. In urma consultului si a investigatiilor efectuate ( audiograma, timpanograma, ct cerebral+ sinusurii nativ si cu subst. De contrast) rezumatul tuturor investigatilor a fost rinita alergica nespecificata, rinita acuta, deviatie de sept fn stg partial obstruanta. Reactie sinusala etmoidala. Concha buloasa bilateral
- am folosit spray apa de mare
- rinoclenil
-muconasal spray
- urmat exericitii cu otovent
Dupa toate acestea, nu sa produs nicio ameliorare.
M am programat la un alt consul orl, la un alt medic, care mi a recomandat sa efectuez o timpanograma cu reflex stapedian. In urma testului cu presiune efectuat la urechea stanga s a constatat faptul ca aceasta nu are reflex” ulterior fiindu mi atribuit diagnosticul de Otoscleroza. Mentionez faptul ca am efectuat si CT la urechea stanga nefiind indentificate nereguli.
Nedumeririle mele sunt:
In urma timpanogramei cu reflex stapedian, cadrul medical a efectuat testul de aproximativ 6-7 ori intrucat nu era sigur de rezultat ( afirmand ca nu iesea la fel de fiecare data )
Daca a mai efectuat cineva timpanograma cu reflex si ce imi poate recomanda in acest sens ( efectuarea in mai multe locuri etc)
Daca vreo persoana diagnosticata cu otoscleroza, prezinta simptome precum eu, cum ar fi: ureche infundata, la miscare maxilarului in diferite poziti, pocnituri in urechea respectiva, precum si pulsatii uneori.
2 comentarii
0
29-04-2024, ora 13:28
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Otoscleroza este o afecțiune a urechii medii care duce adesea la pierderea auzului progresivă datorită fixării anormale a unei oase mici din ureche numită stapes (scăriță). Acest lucru împiedică oscilațiile normale ale stapes-ului, afectând transmiterea sunetelor către urechea internă. Simptomele tipice ale otosclerozei includ pierderea treptată a auzului, zgomote în ureche (țiuială) și uneori senzația de ureche înfundată sau pulsații.

Referitor la întrebările și nedumeririle tale:

1. Repetarea timpanogramei cu reflex stapedian: Este normal ca medicul să repete testul de mai multe ori pentru a se asigura de acuratețea rezultatului, mai ales dacă rezultatele nu sunt consistente. Reflexul stapedian măsoară răspunsul mușchiului din urechea medie la sunete puternice, și poate fi influențat de starea de sănătate a urechii medii și de prezența otosclerozei. Dacă medicul tău a avut dificultăți în a obține rezultate consistente, ar putea fi util să faci testul într-un alt centru medical pentru a compara rezultatele.

2. Diagnosticul de otoscleroză și simptome: Otoscleroza poate provoca senzația de ureche înfundată și pulsații, iar zgomotele la mișcările maxilarului pot fi legate de disfuncții ale tubului eustachian sau alte probleme ale articulației temporomandibulare, care nu sunt neapărat legate direct de otoscleroză, dar pot apărea concomitent. Este important să discuți aceste simptome cu medicul tău ORL pentru a determina dacă sunt legate direct de otoscleroză sau dacă ar putea fi cauzate de altă condiție.

3. Tratament și urmări: În cazul otosclerozei, opțiunile de tratament variază de la observație pentru cazurile ușoare, la utilizarea de aparate auditive pentru a îmbunătăți auzul, până la intervenții chirurgicale (cum ar fi stapedotomia) pentru cazurile mai avansate. Decizia pentru tratament trebuie să fie luată împreună cu medicul tău, pe baza severității simptomelor și a impactului condiției asupra calității vieții tale.

Pentru a te asigura că primești cel mai bun tratament și pentru a clarifica diagnosticul, te-ar putea ajuta consultarea cu un alt specialist ORL, eventual într-un centru medical cu experiență largă în diagnosticarea și tratamentul otosclerozei. De asemenea, ar fi util să discuți despre toate opțiunile de tratament și despre efectele lor pe termen lung.
0
07-05-2024, ora 13:01
adddddriana
Nu este medic/terapeut
adddddriana
Doar CT-ul de ureche iti poate da diagnosticul de otoscleroza, in cazul in care timpanograma nu e destul de clara. Dar tu ai spus ca nu s-au gasit nereguli. Eu m-am prezentat la medicul ORL doar cu tinitus foarte puternic, mi-a facut o audiograma si o timpanograma (am hipoacuzie de transmisie la urechea stanga, fara reflex stapedian, auzul meu e scazut undeva la 30%, deci foarte usor). Am facut CT de ureche, rezultatul a fost placi de otospongioza bilaterala.

Incearca la un alt medic ORL cu toate investigatiile facute.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: