tata este doar lenes sau e bolnav? va rog sa ma indrumati

05-08-2008
ramona82
Nu este medic/terapeut
ramona82
Tata are 50 ani si se poarta ciudat de cand il stiu dar acum parca exagereaza.
-Nu vrea sa munceasca pentru ca <el este atat de important si de genial ca nimeni nu il poate plati la adevarata lui valoare. Mentionez ca este instalator dar nu vrea decat un post de director, de sef.
-se plimba prin curte imbracat in halat si cu berea in mana toata ziua
-daca da mancare la gaini se comporta ca si cum ar fi muncit 12 ore
-isi aroga merite pentru tot ceea ce au realizat ceilalti din jurul lui desi el nu contribuie cu nimic la nimic
-se lauda tot timpul
-are impresia ca toti il fura si incearca sa profite de el in orice situatie
-rastalmaceste toate conversatiile pe care le are cu cei din familie numai ca sa creeze un conflict si ca sa fie el pus in postura de victima, cu toate ca este tratat cu manusi de toti
-daca mama il roaga sa o ajute cu ceva nu mai vorbeste ore in sir pentru ca se considera persecutat.Precizez ca mama face orice ca sa nu il deranjeze, nici macar nu ii reproseaza ca nu se angajeaza, desi o duc rau cu banii. Si el are unde se angaja in orice moment, doar ca lui nu i se pare normal sa aiba un sef si sa stea la program. Mentionez ca a fost 2 ani in somaj, pana in 04.2008
-uraste pe toata lumea desi se considera un om bun
-toti cunoscutii lui il dispretuiesc - mi-au spus-o- dar il tolereaza din politete
-mama lui a murit cand el avea 9 ani si asta a fost pretextul pentru care toata viata s-a considerat un napastuit al sortii, desi a avut o viata confortabila
-nu detine nimic pentru ca a preferat sa cheltuie banii pe petreceri si atat; acum locuieste in casa mostenita de mama
-a fost suspicios, invidios, prea multumit de sine toata viata dar acum a mai aparut o problema:nu vrea sa lucreze. E doar lene sau trebuie sa il duc la un psihiatru? As vrea sa il ajut, daca poate fi ajutat.
-am nevoie de un sfat. Recunoasteti o tulburare in ce am scris mai sus? Sper sa fie vorba de o depresie care trece repede, si nu de rea-vointa.
In speranta ca nu v-am plictisit, astept raspunsurile voastre. Multumesc
3 comentarii
0
05-08-2008, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Ramona, daca lucrurile stau doar asa cum le descrii tu, e putin probabil ca se va lasa dus la un control psihiatric... iar daca il poti convinge, inseamna ca este suficient de flexibil incat sa accepte propunerile venite din familie, si atunci lucrurile nu sunt atat de grave.
Comportamentele pe care le enumeri aici pot fi considerate cel mult tare caracteriale si cel mai probabil pot fi abordate terapeutic doar in contextul relatiilor sale cu toti membrii familiei.
In ceea ce priveste faptul ca iti doresti sa il ajuti, sigur ca poate fi ajutat, daca el este cel care isi doreste acest lucru si il cere in mod explicit.
Nu precizezi cum se comporta cu tine...
0
06-08-2008, ora 00:00
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
S-ar putea sa aiba o forma de paranoia.
Nu neaparat din cauza copilariei nefericite, dar a contribuit si asta.
Trebuie sa aveti multa rabdare cu dumnealui. Mai vorbiti cu un medic.
Nu cred ca este lenes. eu insami sunt bolnava si imi vine greu sa fac orice.
numai bine!
0
07-08-2008, ora 00:00
ramona82
Nu este medic/terapeut
ramona82
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Nu cred ca il pot convinge sa mearga la psihiatru; am o prietena care este psiholog si o sa o rog sa il evalueze, subtil, cand o sa vina in vizita.
Cu mine, ca si cu restul lumii se comporta anormal. Nu ma indoiesc de faptul ca ma iubeste, cu toate ca actiunile lui sput tocmai contrariul. De cand ma stiu imi spune ca nu pot realiza nimic. Cu toate ca la 26 de ani am un copil, un sot extraordinar, o afacere proprie prospera el nu poate avea incredere in mine si in ceea ce fac si imi spune in continuare ca o sa mi se intample ceva rau: ca nu o sa pot plati creditele, ca sotul meu o sa ma dezamageasca, desi nu imi pot dori mai mult decat relatia perfecta pe care o am cu sotul meu, etc.
Nu este capabil sa se bucure de nimic pentru ca ii este frica de faptul ca o sa se intample ceva ce o sa strice tot. Ii este frica sa fie fericit si multumit.
Isi invidiaza propria sora; crede ca aceasta il minte tot timpul, desi femeia l-a ajutat toata viata cu ce a putut si este o persoana foarte buna.
Mentionez ca si bunicul meu este o persoana dificila si ca are o influenta foarte mare asupra tatalui meu. Ii inoculeaza tot felul de idei stupide.
Tata nu poate avea incredere in nimeni, nu se poate bucura de familia pe care o are linga el pentru ca pleaca de la premisa ca toti vor sa il insele, sa il paraseasca, desi noi nu i-am dat motive sa se simta asa.
In relatiile cu prietenii si cunoscutii este galagios, glumet si vesel dar acasa se retrage in el. Sta la calculator si joaca biliard ore in sir fara sa simta nevoia de a comunica cu cineva. Sta in pat cu orele, se uita la televizor si pare pierdut in ganduri negre.
Parca este o caisa proaspata in societate si acasa se confiaza instantaneu si se marineaza in ura. Vorbeste de rau pe toti cand e cu noi. Nu exista om care sa ii intre in voie.
Imi pare rau pentru ca imi dau seama ca duce o viata foarte trista si pentru ca o chinuie si pe mama.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul monitorizării parentale asupra comportamentelor și experiențelor adolescenților
  • O relație apropiată între copil și părinte este benefică pentru sănătatea mentală și relațiile sociale ale copilului la maturitate
  •