Tulburarea Afectiva Bipolara (Partea II)

414 comentarii 1 2 ..... 111213 14 Înainte ›
0
16-08-2012, ora 15:29
OvidiuUngureanu
Nu este medic/terapeut
OvidiuUngureanu
Trebuie sa tragi niste sfori... Bleuciel stie mai bine!!
0
16-08-2012, ora 16:03
helena15
Nu este medic/terapeut
helena15
multumesc, Ovidiu. i-am scris lui Bleuciel, astept sa vad ce imi raspunde.
0
16-08-2012, ora 16:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ galathelena

Draga mea,

Nu te angajeaza nimeni daca afla ca ai o boala psihica.
Cu atat mai mult in invatamant.

Megi la Fundatia Estuar si vezi daca iti pot gasi ei un loc de munca dar nu cu 5oo lei pe luna.

S-ar putea sa te ajute daca te simti in stare sa muncesti.
0
16-08-2012, ora 16:24
Dexteritza
Nu este medic/terapeut
Dexteritza
Buna,

Stiti cumva un centru similar Fundatiei Estuar care sa funcioneze in Tulcea sau Braila?

Va multumesc!
0
16-08-2012, ora 16:35
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
@gattahelena

Daca nu ai certificat de handicap sau daca nu ai fost pensionata pe caz de boala si nici nu le spui tu, nu are cum sa afle nimeni ca suferi de TAB. Si, bineinteles, cu conditia ca medicul de familie sa fie de acord sa iti dea adeverinta ca esti sanatoasa clinic (daca o sa vrea).

Trebuie sa te duci la Inspectoratul Scolar Judetean sau cum se numeste din judetul de unde esti sa vezi ca acte iti trebuie ca sa iti depui dosarul. Ah, asta bineinteles daca ai cursurile de psihopedagogie si metodica si ce Dzeu or mai fi absolvite in timpul facultatii (cred ca iti trebuie si modulul 1 si 2, intreaba la Inspectorat). Daca nu le-ai facut, atunci o sa ti se respinga dosarul. Mai departe nu mai stiu, dar daca e nevoie sa dai examenul de titularizare, tocmai l-ai ratat anul acesta. Vezi daca fara acest examen si fara modulele/modulul de psihopedagogie poti preda ca suplinitor (pe salariul minim pe economie). Si asta am impresia ca ai dreptul numai pe o perioada limitata de timp.

Intereseaza-te la Inspectoratul Scolar. Succes!
0
16-08-2012, ora 17:06
Lenutza B.
Nu este medic/terapeut
Lenutza B.
Clara... spune-ne si noua mai multe despre fundatia asta... Estuar... te rugam. Are filiale si in alte judete decat in Bucuresti?Eu sunt din Botosani!!
0
16-08-2012, ora 17:09
Dexteritza
Nu este medic/terapeut
Dexteritza
Lenutza, intra la ei pe site si vezi toate detaliile. http://www.estuar.org/contact.html Din pacate nu au puncte decat in Bucuresti, Cluj, Ploiesti si Giurgiu. Eu i-am sunat, dar nu ne pot ajuta decat daca suntem in aceste orase.
0
16-08-2012, ora 17:16
Lenutza B.
Nu este medic/terapeut
Lenutza B.
Le-am trimis si eu un mesaj... sa vedem ce spun!!
0
16-08-2012, ora 19:45
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Despre utilizarea litiului pe termen lung

După moartea Joanei Wilson, Jeremy Brett, devenit celebru pentru interpretarea lui Sherlock Holmes în patru seriale produse de Granada TV, a filmat cel de-al treilea serial al Granada TV, Întoarcerea lui Sherlock Holmes la sfârşitul anului 1985. Pe platoul de filmare s-a observat că maniile sale, schimbările excesive ale stării de spirit, s-au înrăutăţit şi în cele din urmă durerea şi volumul de muncă au devenit prea mari; el a suferit o cădere nervoasă, a fost internat în spital şi diagnosticat cu tulburări maniaco-depresive.

I-au fost prescrise tablete de litiu pentru a contracara mania sa depresivă. El ştia că nu va putea fi vindecat; a trebuit să trăiască astfel, căutând semne de boală şi apoi încercând să lupte cu ele.[18] A vrut să se întoarcă la lucru, pentru a-l interpreta din nou pe Holmes. Primul episod care a fost realizat după agravarea bolii sale a fost o adaptare de două ore după Semnul celor patru. De atunci, diferenţa în interpretarea lui Brett a început să devină mai evidentă cu fiecare nou episod. Unul dintre efectele secundare ale tabletelor de litiu a fost retenţia de fluide. Brett a început să arate şi să acţioneze în mod diferit. Drogurile l-au încetinit; el s-a îngrăşat şi a reţinut apă în organism.[19] Brett a avut şi probleme cardiace. Inima lui era de două ori mai mare decât dimensiunea normală [20], avea dificultăţi de respiraţie şi avea nevoie de o mască de oxigen pe platourile de filmare. "Dar, dragilor, spectacolul trebuie să continue", a fost unicul său comentariu.

În ultimul deceniu al vieţii sale, Brett a fost tratat în spital de mai multe ori pentru boala sa mentală, iar sănătatea şi aspectul său s-au deteriorat vizibil în perioada când a filmat episoadele următoare din serialul Sherlock Holmes. În ultimii săi ani de viaţă, a discutat cu sinceritate despre boală, încurajându-i pe oameni să-i recunoască simptomele şi să ceară ajutor.

Brett a murit la 12 septembrie 1995 la casa sa din Clapham, Londra, în urma unui insuficienţe cardiace. Valvele inimii au fost afectate de febra reumatică contractată pe când era copil.

Mel Gussow a scris în necrologul din New York Times că "Dl. Brett a fost privit ca o chintesenţă a lui Holmes: incredibil de analitic, cu o deghizare scandaloasă, cu cea mai neagră stare de spirit şi neobosit în entuziasmul său de a rezolva cazurile cele mai complicate."
0
22-08-2012, ora 19:55
bby_h
Nu este medic/terapeut
bby_h
Buna,
Prietenul meu sufera de o anumita afectiune a creierului, de aproximativ 15 ani, pe parcursul acestora a fost diagnosticat cu mai multe tipuri de afectiuni cum ar fi: schizofrenie paranoida, tulburare bipolara, ceva tip de psihoza, iar ultima a fost tulburare schizoafectiva. Simptomele pe care le are sunt: insomniile, ochiul stang ramane fix, nu poate clipi, il doare coloana, ii e greu sa se miste, iar cateodata mai are stari depresive-plange, nu are stari delirante sau sa fie agresiv. Mi se pare ciudat faptul ca i-au tot schimbat diagnosticul, iar din simptomele pe care le are nu se prea aseamana destul de mult cu cele pe care ar trebui sa le aiba daca ar avea unul dintre diagnosticele de mai sus. Au fost puse corect aceste diagnostice?
0
22-08-2012, ora 20:13
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
nu cred ca i-au fost puse correct.
0
22-08-2012, ora 20:18
bby_h
Nu este medic/terapeut
bby_h
toata lumea ma condama ca sunt cu el, nici ai mei nu sunt de acord ca stiu ca a fost internat.toate fostele prietene au cuvinte de lauda la adresa lui, toti care il cunosc zic ca e un baiat f de treaba, e sociabil.
0
05-09-2012, ora 12:25
helena15
Nu este medic/terapeut
helena15
Litiu nu se mai gaseste la noi. Voi de unde il procurati? Am gasit in Grecia numai de 300 mg, 3 euro cutia de 30 pastile. Am mai gasit in SUA de 250 mg, 13 dolari/cutia de 100 capsule. Problema e ca sunt greu de procurat, trebuie sa apelez la cunostinte etc...
In alta ordine de idei, voiam sa dau TITULARIZAREA in 2013, sa intru in invatamant, ca prof. de romana. Am fost la doctorul de familie si acesta refuza sa imi dea aviz favorabil pe motiv ca am TAB, asa ca nu stiu ce sa fac in continuare. Psihiatrul meu zice ca POT merge la o clinica particulara si sa iau avizul de acolo, contra cost. Voi ce stiti de posibilitatea asta? Este acceptat de Inspectoratul Scolar un aviz de la o clinica?
0
05-09-2012, ora 18:36
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
@gattahelena

Ai putea sa o intrebi pe bleuciel cum si-a facut ea reangajarea in sistemul public de invatamant dupa ce a fost diagnosticata cu depresie si nu mai lucrase pret de cativa ani, din aceasta cauza. Cum a procedat cu adeverinta de la medicul de familie (in caz ca a avut vreun diagnostic psihiatric, nu stiu exact). In afara de ea, nu stiu cine altcineva de pe acest forum te-ar mai putea ajuta in aceasta problema.

O solutie ar fi sa iti schimbi medicul de familie (legea iti da dreptul sa iti schimbi medicul de familie o data la minim 6 luni). Iti iei frumos fisa de la actualul medic de familie si scoti scrisoarea medicala de la medicul psihiatru si ce alte acte medicale in legatura cu diagnosticul tau ai mai avea pe acolo si i-o dai asa noulul medic de familie, omitand actele de la psihiatrie. Problema este ca se consemneaza in fisa medicala a pacientului si fiecare trimitere pe care ai avut-o la medicul psihiatru (ca presupun ca te duceai lunar, pentru reteta, nu?), asa ca s-ar putea sa nu functioneze schema, adica sa nu afle noul medic de familie de faptul ca ai TAB. Dar incearca macar, nu ai nimic de pierdut. Si asta repede, pana sa fie implementata ideea cu cardul personal de sanatate, ca, o data ce o sa fie trecut diagnosticul tau psihiatric acolo, nu o sa mai ai ce face!

Inconvenientul este ca, daca peste o perioada te vei hotari sa te pensionezi pe caz de boala, va trebui sa faci cumva sa iti apara iar actele cu diagnosticul cu TAB. Stii ca ai dreptul sa te pensionezi, daca ai sufiecienti ani de experienta in campul muncii, pentru intervalul de varsta la care te incadrezi. In plus, ai dreptul la indemnizatie de handicap (gradul II, 234 RON/luna). Daca iti vor ajunge acesti bani cumulati (pensie +indemnizatie) sa traiesti doar din ei, nu ma intreba, ca nu stiu. Probabil ca nu.

Sau, varianta numarul 3, renunti la ideea de a intra in invatamant si te gandesti la altceva ce ai putea profesa.
0
07-09-2012, ora 04:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ gattahelena

Eu mi-am facut rost de litiu Apogepha din Germania, 295 mg. Nici nu se compara cu cel pe care il cumparam eu de aici, produs in Polonia de Glaxo. Ma simt foarte rau cu el. Are alti excipienti. Mi se inclesteaza mainile de nu pot sa scriu si maxilarul si tot corpul.
Momentan ma tot straduiesc sa completez 3 hartii (formularul standard de solicitare, justificarea medicală privind necesitatea medicamentului în cauză, rezumatul caracteristicilor produsului pentru medicamentul în cauză) pentru Ministerul Sanatatii sa mi se aprobe sa mi se aduca litiul din Polonia cu care ma simteam eu bine.
Dupa ce le completez, daca vrei, o sa ti le trimit si tie pe mail ca sa le depui si tu, sa iti aduca si tie.
Nu ma lasa decat sa cer tratamentul meu pe un an. Si au promis cativa ca se vor ocupa de aprobarea hartiilor la minister.

Ia adeverinta de la o clinica particulara si depune-o. Nimeni nu are timp sa se gandeasca ca ai nici o boala sau sa verifice acte cand depui un dosar. Abia au timp sa aranjeze dosarele. Te duci la orice medic de familie vrei. Ii zici ca nu ai medic de familie si ca nu esti asigurata. Platesti 20 de lei adeverinta ca esti sanatoasa si gata. Nu prea te inteleg de ce iti faci atatea probleme.
0
08-11-2012, ora 16:56
helena15
Nu este medic/terapeut
helena15
Buna, tuturor! Eu lucrez de aproape 1 an si nu mi+am facut niciun prieten/a la birou. Lucrez in presa. Am in birou un coleg care a spus ca ia antidepresive, caci are depresie. Eu nu stiu de unde are curajul sa recunoasca acest lucru. Cum ar fi sa zic si eu am TAB? Voi ce credeti? E bine sa socializezi la locul de munca? sa fii sincer?
Eu zic ca NU.
0
08-11-2012, ora 18:17
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
De ce sa nu socializezi la locul de munca? Suntem fiinte sociale, ne place sa fim impreuna, sa vorbim.

Despre colegu ltau, eu sincer il felicit ca a avut acest curaj, in fond de ce trebuie sa ne ascundem ca luam antidepresive, sunt droguri, ne fac sa ne simtim high?
Le procuram prin retele ciudate? Sau de la nu stiu ce dealeri?

Nu.Nu. Nu.Nu.

Le luam la indicatia medicului si asta nu a fost alegerea noastra. le luam sa ne simtim Normal.Oricare din noi daca am stii ca il vindeca un cub de zahar l-am lua in locul acestei medicatii, damn it.

Asadar faptul ca iau un antidepresiv nu este pentru mine nici un motiv de rusine, nici de mandrie. Nu vreau si nu trebuie sa ma ascund in spatele unui stigmat, ci vreau sa fiu tratata normal, firesc. Atata tot:)

E o boala, nu e alegerea mea. Cu siguranta ar fi fost alta, daca ar fi fost alegerea mea.
0
09-11-2012, ora 15:39
robymat
Nu este medic/terapeut
robymat
Si eu sufar de TAB si lucrez. Am necesitat mai multe internari in ultimii 3 ani, deci stiu si colegii si sefii mei ca sunt bolnava psihic. Dar eu am mare noroc de sefi si de colegi intelegatori.
0
16-03-2013, ora 10:14
george marin
Nu este medic/terapeut
george marin
eu am sotia cu aceste probleme..in prezent este internata in spital de cateva zile si parca nu se vede nici o ameliorare
este la a 4 internare prima fiind in 2002 apoi in 2004 apoi in 2008 si in prezent, , , , parca au o ciclicitate
este foarte greu de facut fata acestei boli si ca pacient si ca persoana de langa ea
ma gandesc ca toata viata va fi asa dar o iubesc, avem un copil de 4 ani si nu stiu daca copilul merita atata suferinta
ma doare rau sa vad ca si copilul a fost afectat de acest lucru, in sensul ca de cand a debutat boala, a in ceput sa o neglijeze, sa fie dura cu ea, , , am incercat sa compensez dar am si eu servici...parintii la amandoi stau departe...acum a venit mama ei si are grija de cea mica
sincer este foarte greu dar vom iesi noi la capat
ma gandesc sa duc doctorului toate biletele de iesire din spital anterioare...eu cred ca il va ajuta?
0
31-03-2013, ora 14:28
mitica dragomir
Nu este medic/terapeut
mitica dragomir
Cum percepeti voi un delir mistic sau erotoman in plin acces maniacal - TAB ?. In perioadele de remisie a TAB delirul va insoteste sau diminueaza pana la disparitie. Este foarte interesant ca tulburarea de continut a gandirii - DELIRUL - persista numai in ceea ce priveste aceasta afectare a gandirii(delirul) - nu au loc si alte distorsionari ale gandirii.
Cum poate cineva sa creada ca este iubit de catre Dan Bitman de exemplu, cu toate ca nu a vorbit niciodata personal cu el. Sau sa se creada un sfant care are de rezolvat pe pamant 'pacea lumii ' ca este trimisul lui Dumnezeu dar in acelesi timp sa aiba si o testare a realitatii destul de OK in alte privinte de viata ?
Argumentele coerente reale sunt refuzate sistematic in detrimentul unei gandiri paralogice lipsita de coerenta si validare logica.
Iata doar cateva teme de discutie interesante ce ar putea ajuta pe multi dintre noi - persoane cu TAB sau apartinatori ai acestora.

Eu cred ca Delirul e cea mai grea problema cu repercusiuni majore in TAB bineanteles dupa starile de iritabilitate si depresie sacaitoare ( ce pot culmina cu dorinte de suicid) din starea depresiva a PMD - TAB.
0
31-03-2013, ora 18:13
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ mitica dragomir

Gandurile in episodul maniacal/psihotic se formeaza fizic in alta zona a creierul decat atunci cand boala este tinuta sub control cu medicamente.
Se fac gresit sinapsele.
0
31-03-2013, ora 19:33
mitica dragomir
Nu este medic/terapeut
mitica dragomir
: clara_p

"Gandurile in episodul maniacal/psihotic se formeaza fizic in alta zona a creierul decat atunci cand boala este tinuta sub control cu medicamente. "

Corect - asa este. Posibil pentru anumite persoane. Dar probabil ca doza zilnica de Seroquel si Orfiril (valproat de sodiu) e destul de mica in cazul meu. Recomandat : 1000mg Orfiril /zi - luat / zi 500mg
400mg Seroquel / zi - luat 200/ zi

Am incercat sa iau doza recomandata dar nu mai sunt bun de nimic toata ziua. Dorm f mult si nu mai am mintea limpede.
0
31-03-2013, ora 20:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ mitica dragomir

Eu iau fix dozele recomandate dupa ce tocmai am avut o internare si ma simt cum scrieti mai sus.
Ati injumatatit dozele. Presupun ca nu sunteti dupa un episod maniacal.
Faceti rost de litiu si treceti pe terapia cu litiu care va va da alta o stare.
Litiul e cel mai bun tratament pentru tab. Combinatiile neuropleptic + acid valproic (ca cea pe care o luati dv. acum) nu ne pot scoate din starea de leguma. Nu inteleg de ce.
0
12-04-2013, ora 12:43
mitica dragomir
Nu este medic/terapeut
mitica dragomir
Nu mai scrie nimeni pe aici ? Sau nu stiu eu sa caut cum trebuie threadul cu TAB.
Eu cred ca ne putem ajuta reciproc cu sfaturi si feed back uri la trairile noastre oarecum asemanatoare.
Sportul este dupa parerea mea un ajutor de nepretuit.

O alergare alerta pana la limita gafaitului face minuni. In urma unui antrenament de 30 - 40 min - incep sa apara endorfinele si oadata cu ele o stare de bine si multumire sufleteasca.

Anumite pozitii de hata yoga - ASANE - ( in functie si de posibilitatile fizice ale fiecaruia) la fel nu pot face decat bine.
Atentie nu e vorba de aprofundarea trairilor din starile de yoga avansat gen Bivolaru, ci numai de posturile de hata yoga - ASANE - destul de cunoscute unele dintre ele - si care aduc un beneficiu maxim in sanatatea somatica si psihica.

Cine nu a auzit sau chiar a practicat (macar in scoala la ora de sport ) postura Lumanarii - sau in termeni yoghini
numita SARVANG -ASANA. Beneficiile acestei posturi sunt asemanatoare cu cele ale lui SHIRSH-ASANA postura stand in cap (care e mult mai dificil de efectuat)
cu mentiunea ca: postura lumanarii are efecte f bune asupra reglarii tiroidei (stiut fiind ca o stare de sanatate a organismului depinde intro mare masura de buna functionare a glandei tiroide si a corpului pituitar din creier.
In aceasta postura, sangele aflueaza abundent catre gat si cap, astfel incat tiroida si centrii nervosi ai creierului sunt mult mai bine hraniti, fiind astfel prompt regenerati, ceea ce are efecte notabile asupra metabolismului, cresterii, starii de sanatate in general.
Se stie ca tiroida si paratiroida functioneaza in stransa interdependenta cu alte glande endocrine - pineala, pituitara, suprarenale, testicule etc. si prin urmare sanatatea ei cat mai deplina o conditioneaza pe a acestora din urma.
SARVANGASANA e o adevarata binefacere pt femeile cu probleme ovariene sau la care exista unele probleme de functionare a glandelor sexuale specifice.
Aduce usurare in cazul ptozelor uterine, tulburarilor menstruale, eliminand prompt durerile.
La barbati e buna si in decongestionarea prostatei

Eliminand congestia sanguina din picioare, postura lumanarii are un efect salutar asupra varicelor si hemoroizilor.
Si ce e mai important pt noi cei cu TAB - postura lumanarii actioneaza ca un puternic purificator si tonic sanguin, actionand simultan si asupra nervilor. Ea tonifica si linisteste nervii si elimina starile de iritare si depresie, ajuta in insomnie.
Pare destul de tentanta acesta oferta a acestei posturi, pentru a ne rupe 10 min dimineata pe stomacul gol inainte de a incepe orice activitate scoala, serviciu.
Atat pt azi, cu alta ocazie o sa mai scriu si de alte posturi simple si la fel de eficiente - COBRA - BHUJANG ASANA sau UDDIYANA BANDA (retractarea abdomenului),

In alta ordine de idei dar f important pt noi.

O modalitate de a ne partaja starile si trairile sufletesti vad ca a fost deja dezbatuta pe acest foum dar nu s-a ajuns la nimic concret.
O terapie de grup cu 15 -20 de persoane cu probleme asemanatoare ( in urma diagnosticarii cu TAB ) nu poate decat sa ne ajute sa ne monitorizam problema respectiva si sa fim pregatiti a face fata cu mai multa promptitudine eventualelor recaderi.
Eu pot sa asigur prezenta unui terapeut, cadru specializat - psiholog principal psihologie clinica si psihoterapeut - si pe noi cei 15-17 ca si coterapeuti.
IMPORTANT - FARA NICI O TAXA DE SEDINTA TERAPEUTICA. - ADICA GRATIS.
Noi trebuie sa gasim o sala destul de confortabila in care sa ne petrecem 2-3 ore de partajari sub o supraveghere calificata si nondirectiva.
In caz ca suntem mai multi doritori putem face o impartire pe grupuri ce ne putem vedea o data pe luna sau macar o data la doua luni(in caz ca suntem mai multi)
Cine stie un spatiu cat de cat adecvat si pt inceput gratis - fara chirie ( pana stabilim cat suntem dispusi fiecare sa platim pt o chirie rezonabila) sa anunte pe forum.
Consider ca o prima intrevedere de costituire a grupului o putem avea si in aer liber eventual intrun parc.

Pentru inceput fac o propunere de prima intalnire pt sambata 27 aprilie ora 14;00 in parcul IOR - Alexandru Ioan Cuza - pe platoul din fata Bisericii Maramuresene. (in apropierea podului peste lacul IOR)
Atunci putem sa stabilim un program cat mai convenabil majoritatii participantilor pentru proximele intalniri.
Ce avem de facut ? In primul rand o lista de inscrieri pt viitorul grup terapeutic.

Aceasta lista o voi deschide chiar azi.

Ea nu trebuie sa fie personalizata - din motive numai de noi stiute. Dar macar sa ne identificam cu Username - ul ce l-am folosit pe acest forum.
LISTA CU DORITORI DE PARTICIPARE LA UN GRUP DE INTALNIRE - TAB

1.Mitica Dragomir
2.Roxana Irina Iovanescu
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12
13.
14.
15.
Continuati mai departe lista cu numele (userul) vostru daca sunteti deacord cu propunerea mea.
Toate cele bune
0
13-04-2013, ora 07:16
mitica dragomir
Nu este medic/terapeut
mitica dragomir
Am inteles ca sunt putini din Bucuresti cu TAB pe acest forum. In cazul asta popunerea mea nu mai e valabila. Intentia a fost buna dar se pare ca proiectul meu a murit din fasa.
0
24-05-2013, ora 15:48
kik
Nu este medic/terapeut
kik
salut urgent am o intrebare in urma unei depresii in urma careia urmez tratament cu zeldox 60mg nu mai pot retine aproape nimic din ceea ce invat Am citit ca antipsihoticele au efecte devastatoare asupra sistemului nervos si de aceea eu nu mai pot retine nimic Am intrebat si medicul curant si mia zis ca este din cauza tratamentului insa mie foarte frica sa nu raman cu acest handicap toata viata.
0
22-06-2013, ora 14:56
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Salut, am gasit un articol cu informatii pozitive despre tab, poate va intereseaza, am scos cate ceva din el:

O serie de autori au descris mania ca fiind relaţionatÇŽ de realizÇŽri înalte, motivaţie puternicÇŽ şi scopuri ambiţioase. Aceste caracteristici sunt evidente în afara episoadelor, şi intr-o anumitÇŽ mÇŽsurÇŽ la membri familiali cu un istoric al maniei. În plus, persoanele cu un istoric al maniei dovedesc o reactivitate afectivÇŽ, în particular ca rÇŽspuns la succes şi la recompensÇŽ. În timpul perioadei cu afecte pozitive, aceştia, par sÇŽ experienţieze o creştere robustÇŽ a încrederii. AceastÇŽ creştere a încrederii, la care se adaugÇŽ un background de scopuri ambiţioase promoveazÇŽ o urmÇŽrire a scopurilor excesivÇŽ care se presupune cÇŽ ar contribui la simptomele maniacale dupÇŽ un succes iniţial în viaţÇŽ.
În ultimii 100 de ani, clinicieni şi cercetÇŽtori au descris diferite faţete ale stabilirii şi urmÇŽririi scopului la persoanele cu un istoric maniacal. Mulţi dintre primii cercetÇŽtori au descoperit cÇŽ persoanele spitalizate pentru manie aveau un statut socioeconomic mai înalt decât alţi pacienţi spitalizaţi. Deşi rezultatele de la studiile asupra spitalizÇŽrii nu sunt în întregime consecvente, multe alte studii epidemiologice au gÇŽsit acelaşi model. AdicÇŽ, majoritatea studiilor ale cazurilor tratate şi netratate au descoperit cÇŽ un istoric maniacal este asociat cu un statut socioeconomic mai înalt în comparaţie cu absenţa unei boli mentale. Din pÇŽcate, cercetÇŽrile asupra statutului socioeconomic ar putea estompa distincţiile dintre realizÇŽrile pacienţilor şi cele ale membrilor familiei. Studiile asupra realizÇŽrilor pacienţilor sunt greu de realizat deoarece episoadele interfereazÇŽ cu performanţa rolului şi este important sÇŽ fie sensibile la traiectoria funcţionÇŽrii sociale şi ocupaţionale de-a lungul vieţii. Studiile asupra realizÇŽrilor de-a lungul vieţii şi asupra succeselor premorbide sunt cele mai de ajutor pe acest front. Puţinele cercetÇŽri disponibile, împreuna cu studii de caz şi analize ale biografiilor, sugereazÇŽ cÇŽ persoane cu un istoric maniacal au o reprezentare mai mare în eşantioanele cu indivizi înalt realizaţi din punct de vedere creativ. Persoanele cu un istoric hipomaniacal raporteazÇŽ realizÇŽri creative, educaţionale şi ocupaţionale de-a lungul vieţii mai mari decât persoanele cu depresie sau fÇŽrÇŽ un dagnostic psihiatric. Un studiu asupra funcţionÇŽrii premorbide sugereazÇŽ cÇŽ persoanele care dezvoltÇŽ episoade maniacale pot experientia o funcţionare interpersonalÇŽ şi academicÇŽ peste medie înainte de debutul bolii totuşi, episoadele maniacale severe pot interfera cu realizÇŽrile ocupaţionale şi educaţionale.
Din analiza fÇŽcutÇŽ de Johnson S. L. asupra cercetarilor privind realizÇŽrile şi stabilirea scopurilor în tulburarea afectivÇŽ bipolarÇŽ reiese cÇŽ înaltele realizÇŽri dobândite de persoanele care suferÇŽ de aceastÇŽ tulburare se datoreazÇŽ unor cauze multiple, în primul rând, familia joacÇŽ un rol destul de important deoarece o famile de succes poate oferi oportunitÇŽţi atât succesorilor bipolari cât şi altor membri, deasemenea exista dovezi care atesta faptul cÇŽ boala mentala la pÇŽrinţii biologici este asociatÇŽ cu creativitate ridicatÇŽ la succesori. În al doilea rând, unele dovezi susţin ideea cÇŽ un temperament orientat spre scop stÇŽ la baza realizÇŽrilor la persoanele cu hypomanie dar şi la membri ai familiei persoanelor cu manie. O serie de clinicieni au descris o motivaţie spre realizare ridicatÇŽ la pacienţii cu tulburare bipolarÇŽ dar şi la rudele acestora. Mica literaturÇŽ empiricÇŽ indicÇŽ faptul cÇŽ persoanele cu tulburare bipolarÇŽ aratÇŽ ambiţii înalte. Mai specific, aceste ambiţii sunt capturate la mÇŽsurarea implicÇŽrii în scop şi la stabilirea scopurilor. Aceste trÇŽsÇŽturi par a fi stabile, indiferent dacÇŽ simptomele maniacale sunt prezente, şi au fost evidenţiate în eşantioane cu tulburare bipolarÇŽ diagnosticatÇŽ clinic dar şi la eşantioane cu o vulnerabilitate uşoarÇŽ la hypomanie. Modelul general al dovezilor este congruent cu ideea cÇŽ vulnerabilitatea geneticÇŽ la manie poate fi exprimatÇŽ printr-o motivaţie pentru realizare şi stabilire a scopurilor mai ridicate de-a lungul vieţii.
Reactivitatea afectivÇŽ pare a fi prezentÇŽ la persoanele vulnerabile la manie chiar şi în afara episoadelor. Aceste modele au fost observate la persoane cu risc pentru tulburarea afectiva bipolarÇŽ dar şi la cei cu un istoric de episoade maniacale. Chiar şi atunci când sunt eutimici, persoanele cu tulburare bipolarÇŽ experienţiazÇŽ emoţii frecvente şi intense ca reacţie la condiţiile din mediu. Aceste reacţii sunt puternice, în special, in contexte care implicÇŽ stimuli pozitivi. Reactivitatea emoţionalÇŽ, şi în special reactivitatea emoţionalÇŽ la stimuli pozitivi, pare a fi un predictor al cursului pe care il iau simptomele maniacale de-a lungul timpului.

Johnson S L - Mania and dysregulation in goal pursuit: A review, Clin Psychol Rev. 2005 February ; 25(2): 241-262. [Pub Med]
0
23-06-2013, ora 13:59
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ razwy01

Imposibilitatea de concentrare si de memorare e mai degraba un simptom de boala decat un efect secundar al medicamentelor.
O sa va confruntati cu perioade mai bune si perioade mai putin bune din acest punct de vedere. Nu este totul liniar si nici nu veti ramane asa.
0
05-02-2015, ora 15:47
munteanu25032008
Nu este medic/terapeut
munteanu25032008
Buna ziua'daca mai este cineva pe aici.Sotia mea este de o luna in episod maniacal si nu reusesc nici cum sa o fac sa ia tratament sau sa se interneze, cum as putea sa o aduc in stadiul in care sa isi recunoasca problema.
0
05-02-2015, ora 19:36
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ munteanu25032008

Episoadele maniacale necesita spitalizare, minim 3-4 saptamani, pina pacientul se stabilizeaza.

Chemati Politia si Salvarea in acelasi timp si internati-o, chiar daca ea nu e constienta ca e in episod. O veti salva si va va multumi cand va iesi.

Puteti sa o pacaliti ca mergeti la plimbare cu o masina condusa de un prieten si sa o duceti direct la sectia de garda a spitalului unde se pot face internari involuntare. Acolo sunt bodiguarzi care o vor prelua daca va opune rezistenta.

Trebuie sa inceapa neaparat tratamentul. Creierul se deterioreaza in timpul acestor crize.

Pe viitor procurati o cutie de medicamente pentru 7 zile si o monitorizati sa isi ia in fiecare zi pastilele. Poate sa le uite si 48 de ore la aceasta boala si sa intre in episod.

Va mai sugerez sa ii procurati litiu din strainate. E cel mai bun medicament pentru tab. Daca ati observat, acest medicament a fost recomandat si de catre autorul topicului. Nu da moleseala celorlalte tratamente si nu ingrasa ca ele. Nu constipa. Nu are efectele lor secundare.
Adaugă un comentariu / răspuns
414 comentarii 1 2 ..... 111213 14 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Distincția între episoadele depresive din cadrul tulburărilor bipolare și tulburarea depresivă majoră
  • Studiu privind diferențele de formă facială legate de schizofrenie și tulburarea bipolară
  •