Valuri de adrenalină permanente. Tulburare anxioasă și tiroidită autoimună.

14-05-2023
Raluca dArc
Nu este medic/terapeut
Raluca dArc
Bună ziua!
Am 25 de ani și am tulburare anxioasă de mult timp. De-a lungul anilor, am învățat să o controlez, însă acum trec printr-un episod acut foarte neplăcut. În ultimele luni mă confrunt cu o tahicardie sinusală, cu palpitații deranjante investigate la cardiolog. Inima este perfect sănătoasă, doar pulsul este mărit, dar cu bătăi regulate. Nimic patologic. Totul pe fond nervos, stres, anxietate. Am fost sfătuită să nu mă mai sperii când am aceste episoade cu palpitații și bătăi foarte rapide ale inimii. Între timp, recent, am descoperit o tiroidită autoimună și urmează să mă duc la endocrinolog. Cardiologul mi-a spus că aceasta este cauza tahicardiei mele. Problema este că am dezvoltat un tipar anxios legat de aceste "crize" de palpitații. Corpul le percepe ca pe un pericol și de fiecare dată le prelungește, am valuri de adrenalină care nu fac decât să-mi agite și mai tare inima. Nu mă pot odihni noaptea, căci nu pot adormi din cauza stării de alertă în care mă ține corpul și-mi declanșează aceste palpitații care atunci când se liniștesc, valurile de adrenalină revin, ele reîncep și am intrat într-un cerc vicios. Cum închid ochii, numai la palpitații mi se duce atenția. Mintea mea este plină de gânduri intruzive legate de acest subiect și îmi livrează cele mai rele scenarii. Încerc și nu mă pot apăra de toate aceste gânduri și involuntar mă cuprinde acel val de adrenalină, acea căldură care cuprinde tot corpul și declanșează pulsul mărit. În repaus a devenit un chin să fiu, căci la orice conștientizare a bătăilor inimii, sistemul meu nervos simpatic se activează. Această deprindere anxioasă o am din cauza episoadelor de palpitații din trecut care m-au stresat enorm. Noaptea este cel mai rău, căci nu mă pot relaxa nicicum. Am evitat medicamente de sinteză și am preferat variantele naturiste, însă nimic nu funcționează, nu îmi pot controla mintea să nu mai ruleze toate aceste gânduri negative care-mi mențin corpul în alertă permanent. Cum pun capul pe pernă, aproape instant îmi transpiră palmele și tălpile, simt toata acea căldură în stomac și inima o ia la goană. Menționez că zilnic fac mișcare în aer liber tocmai pentru a-mi ajuta organismul atât fizic, cât și psihic. Aș dori sfaturi în special de la persoanele care au trecut prin experiențe asemănătoare. Știu că afecțiunile tiroidiene pot provoca toate aceste simptome, inclusiv agitație și anxietate, dar aș vrea, totuși, să fiu iar un om normal, fără adrenalina asta permanentă în corpul meu. Ce-i de făcut pe partea de gândire, că am aplicat tot ce știu și am ajuns să-mi întrețin aceste episoade de tahicardie prin impactul psihic.
Mulțumesc!
5 comentarii
1
14-05-2023, ora 08:40
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna. Daca nu va trec aceste stari cu tratamentul de la endocrinolog, ar fi bine sa faceti un tratament pentru anxietate. E vorba de o singura pastila pe zi numita antidepresiv. Va veti reveni in 2-4 saptamani.
1
14-05-2023, ora 09:12
Raluca dArc
Nu este medic/terapeut
Raluca dArc
Inițial m-am gândit să apelez la un psiholog. De tratamentul psihiatric îmi e cam teamă din cauza reacțiilor posibile ale medicamentelor, mai ales în tiroidita deja existentă. Acum sunt într-o fază de alertă continuă cu frica de a nu-mi înrăutăți simptomele. Practic, mă stresez din cauza...stresului și este extrem de frustrant. Medicii până acum m-au asigurat că nu sunt în pericol, clinic vorbind, doar că sistemul meu nervos nu poate pricepe afirmația asta și se comportă în răspăr. Luptă sau fugi este o stare teribil de extenuantă și mi-e teamă să nu-mi afecteze serios sănătatea. Am încercat să accept tot ce mi se întâmplă, dar simt că nu mai am niciun control. Cât despre tiroidita proaspăt descoperită, cred că influențează și ea tot contextul ăsta.
1
14-05-2023, ora 14:53
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Efectele secundare ale tratamentului pentru anxietate se retrag dupa prima luna.
Incercati si la psiholog dar nu cred ca este suficient. Eventual amandoua.
1
14-05-2023, ora 20:48
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara,

Ati incercat sa mergeti la psihoterapie? Din ceea ce descrieti este foarte probabil ca tiroidita autoimuna tot pe fond psihic a aparut.

Si apoi, decat sa stati si sa va chinuiti nu mai bine incepeti un tratament medicamentos?
1
20-05-2023, ora 19:58
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Ca și colegul meu vă recomand tratament medicamentos concomitent cu psihoterapie. Cu cât lăsați să treacă vremea, simptomele avansează și veți avea nevoie de o perioadă mai lungă de tratament. Nu se rezolvă de la sine și cu cât vă veți agita mai mult anxietatea va crește.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: