Ftalații pot contribui la riscul de dezvoltare a diabetului la femei

©

Autor:

Ftalații pot contribui la riscul de dezvoltare a diabetului la femei
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan arată că substanțele chimice care afectează sistemul endocrin (EDC) din materialele plastice pot crește riscul de apariție a diabetului la persoanele de sex feminin. Conform oamenilor de știință, ftalații sunt compuși chimici care se găsesc frecvent în materialele plastice utilizate în jucării, în produsele de îngrijire personală și în ambalajele alimentelor și băuturilor.
Autorii explică faptul că numeroase afecțiuni endocrine precum diabetul, precum și scăderea fertilității sunt corelate cu expunerea la ftalați. Sung Kyun Park, doctor la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că lucrarea curentă a determinat faptul că, pe o perioadă de șase ani, ftalații pot fi asociați unei incidență crescută a apariției diabetului la femei, în special la cele caucaziene. În plus, expunerea zilnică la ftalați crește riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni de natură metabolică. Potrivit autorului, acestea, la rândul lor, sunt periculoase pentru starea de sănătate, astfel că abordarea acestora în vederea tratamentului este de o necesitate marcată.

În vedere determinării riscului ca ftalații să reprezinte un factor de risc în cadrul apariției diabetului în studiul curent, acesta a inclus un eșantion compus din 1.308 de participanți de sex feminin din Study of Women‘s Health pe o perioadă de șase ani. Cercetarea a relevat faptul că, în acest interval de timp, aproximativ 5% dintre femeile care au luat parte la studiu au dezvoltat diabet.

Analizele realizate de specialiști au evidențiat faptul că nivelurile de ftalați din urina acestor femei au fost comparabile cu cele ale femeilor americane de vârstă mijlocie de la începutul anilor 2000, atunci când au fost prelevate probele de urină în cadrul studiului suport. Cu toate acestea, compușii chimici în cauză nu au fost asociați cu apariția diabetului la femeile afro-americane sau asiatice. În schimb, femeile caucaziene expuse la niveluri ridicate de anumiți ftalați au prezentat un risc de apariție a afecțiunilor metabolice mai crescut cu 30-63%.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-03-2023 | creare: 01-03-2023 | Vizite: 239
Bibliografie
Phthalates may contribute to diabetes risk in women, link: https://www.news-medical.net/news/20230208/Phthalates-may-contribute-to-diabetes-risk-in-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum