Fumătorii au un risc mai mare de deces din cauza cancerului de prostată

Rezultatele acestui studiu, preluate de la aproximativ 350.000 de participanți, au fost publicate în jurnalul European Urology.
Deși se cunoaște faptul că fumatul poate fi un factor de risc în apariția cancerului în general, sunt puține studii care atestă momentan legătura dintre fumat și cancerul de prostată.
Cercetătorii s-au axat pe 5 studii clinice privind populația suedeză, ce includeau informații auto-raportate privind obiceiurile de fumat ale bărbaților. Registrul Național al Cancerului de Prostată a contribuit cu date privind tipul de tumoră, cauza și tratamentul personalizat după fiecare caz.
Pentru metoda de diagnostic, cercetătorii s-au bazat mult pe simptomatologia pacientului și pe rezultatele PSA (antigen prostatic), cu valori normale între 0-4 ng/ml. Rezultatele arată că aproximativ 24.731 dintre participanți au dezvoltat cancer de prostată și 4.322 au murit ca urmare a evoluției bolii.
S-a observat faptul că fumătorii au risc scăzut de cancer de prostată doar dacă cancerul este localizat, fiind forma cel mai des detectată și cel mai ușor de diagnosticat. Atunci când cancerul are dimensiuni crescute și depășește marginile prostatei invadând alte țesuturi, acest risc va crește.
Pe de altă parte, riscul de deces la fumători este prezent și este crescut indiferent de stadiul tumorii la diagnosticare, de la cel incipient până la metastaze.
Din punct de vedere statistic, riscul a fost cu aproximativ 20% mai mare în rândul fumătorilor, decât în rândul bărbaților care nu au fumat niciodată. Riscul crește atunci când pacienții sunt și supraponderali sau obezi (IMC peste 30).
La momentul de față încă necesită studii suplimentare pentru a putea înțelege dacă fumatul propriu-zis sau alți factori de risc sunt cei care cauzează această asociere.
Un alt lucru important care necesită studiat este dacă prognosticul poate să fie influențat prin renunțarea la fumat după ce s-a pus diagnosticul de cancer de prostată.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- A fost identificată o moleculă care suprimă tumorile melanomului
- Brahiterapia poate ajuta la tratarea cancerului de piele
- Cercetătorii iau în calcul folosirea lemnului dulce pentru tratamente împotriva cancerului
- Exercițiile fizice eliberează proteine utile în reducerea riscului de cancer intestinal
- Cancer prostata cu metastaze osoase si pulmonare
- Tuberculoza
- Fumatul... cam de 10 ani, acum fumez mai mult
- Astm bronsic, fumat
- Mi-am distrus parul cu fumul de tigara
- Durere fata spate
- E periculos sa te lasi deodata de fumat?
- Radioterapie dupa indepartarea chirurgicala a prostatei (cancer)