Fumătorii au un risc mai mare de deces din cauza cancerului de prostată

©

Autor:

Fumătorii au un risc mai mare de deces din cauza cancerului de prostată
Potrivit unui studiu populațional condus de către Universitatea Lund din Suedia, persoanele fumătoare sunt asociate cu un risc scăzut de a dezvolta cancer de prostată, dar asociate cu un risc crescut de deces odată ce cancerul s-a dezvoltat.
Rezultatele acestui studiu, preluate de la aproximativ 350.000 de participanți, au fost publicate în jurnalul European Urology.

Deși se cunoaște faptul că fumatul poate fi un factor de risc în apariția cancerului în general, sunt puține studii care atestă momentan legătura dintre fumat și cancerul de prostată.

Cercetătorii s-au axat pe 5 studii clinice privind populația suedeză, ce includeau informații auto-raportate privind obiceiurile de fumat ale bărbaților. Registrul Național al Cancerului de Prostată a contribuit cu date privind tipul de tumoră, cauza și tratamentul personalizat după fiecare caz.

Pentru metoda de diagnostic, cercetătorii s-au bazat mult pe simptomatologia pacientului și pe rezultatele PSA (antigen prostatic), cu valori normale între 0-4 ng/ml. Rezultatele arată că aproximativ 24.731 dintre participanți au dezvoltat cancer de prostată și 4.322 au murit ca urmare a evoluției bolii.

S-a observat faptul că fumătorii au risc scăzut de cancer de prostată doar dacă cancerul este localizat, fiind forma cel mai des detectată și cel mai ușor de diagnosticat. Atunci când cancerul are dimensiuni crescute și depășește marginile prostatei invadând alte țesuturi, acest risc va crește.

Pe de altă parte, riscul de deces la fumători este prezent și este crescut indiferent de stadiul tumorii la diagnosticare, de la cel incipient până la metastaze.

Din punct de vedere statistic, riscul a fost cu aproximativ 20% mai mare în rândul fumătorilor, decât în rândul bărbaților care nu au fumat niciodată. Riscul crește atunci când pacienții sunt și supraponderali sau obezi (IMC peste 30).

La momentul de față încă necesită studii suplimentare pentru a putea înțelege dacă fumatul propriu-zis sau alți factori de risc sunt cei care cauzează această asociere.

Un alt lucru important care necesită studiat este dacă prognosticul poate să fie influențat prin renunțarea la fumat după ce s-a pus diagnosticul de cancer de prostată.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-05-2022 | creare: 19-05-2022 | Vizite: 494
Bibliografie
Fumătorii au un risc mai mare de deces din cauza cancerului de prostată, link, https://www.news-medical.net/news/20220510/Smokers-have-higher-risk-of-dying-from-prostate-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum