Funcția fizică după vârsta de 65 de ani poate fi un biomarker al riscului de evenimente cardiovasculare

©

Autor:

Funcția fizică după vârsta de 65 de ani poate fi un biomarker al riscului de evenimente cardiovasculare
Importanța menținerii unei bune funcții fizice la o vârstă înaintată este evidențiat de un nou studiu, publicat în jurnalul Asociației Americane a Inimii. Potrivit concluziilor studiului, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani cu o funcție fizică mai bună prezintă riscuri semnificativ mai mici de a suferi un atac de cord sau un accident vascular, comparativ cu cei cu o funcție fizică mai proastă.
Studiul actual a evaluat datele de sănătate de la ARIC Visit 5, un studiu anterior care a evaluat riscul de ateroscleroză și care a inclus peste 15.000 de persoane. Cercetătorii au evaluat funcția fizică în funcție de anumite criterii, precum viteza de mers, viteza de ridicare de pe un scaun fără a folosi mâinile și echilibrul în picioare. În studiu au fost utilizate datele de sănătate de la 5.570 de adulți, majoritatea femei.

Cercetătorii au examinat asocierea scorurilor de la testele fizice cu un viitor atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, precum și compozitul celor trei, pentru o perioadă de opt ani. Potrivit rezultatelor, 57% dintre adulții incluși în studiu au avut scoruri ridicate ale funcției fizică, 30% scoruri intermediare și 13% scoruri scăzute. La finalul celor opt ani de studiu, 930 de persoane au avut unul sau mai multe evenimente cardiovasculare.

Riscul relativ al celor cu scoruri reduse ale funcției fizice de a dezvolta un eveniment cardiovascular a fost cu aproape 50% mai mare decât cel al adulților cu un scor ridicat al funcției fizice. În cazul celor cu un scor intermediar, riscul a fost cu 25% mai mare. Asocierea dintre funcția fizică și evenimentele cardiovasculare a persistat chiar și după controlul factorilor de risc tradiționali cardiovasculari.

sursa: Science Daily
foto: American Heart Association 2020

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 212
Bibliografie
Low physical function after age 65 associated with future cardiovascular disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220831073837.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum