Au fost identificați noi factori în ateroscleroză

©

Autor:

Au fost identificați noi factori în ateroscleroză
Ateroscleroza este  principală cauză de deces în societatea occidentală, doar în Germania fiind responsabilă pentru 300.000 de cazuri de infarct miocardic și 270.000 de cazuri de atac vascular cerebral. În căutarea factorilor declanșatori pentru ateroscleroză, cercetătorii de la Universitatea și Spitalul Universitar din Würzburg au examinat populațiile de celule din vasele de sânge afectate. Rezultatele studiului acestora a fost publicat în jurnalul Circulation Research.
Cercetătorii au folosit o metodă nouă de examinare - secvențierea ARN-ului dintr-o singură celulă - pentru a analiza probe prelevate dintr-o aortă sănătoasă și dintr-o aortă cu ateroscleroză. Astfel, au reușit să identifice trei populații de macrofage ce influențează dezvoltarea aterosclerozei, fiecare într-un mod diferit, iar una dintre aceste populații a fost analizată pentru prima dată.

Tehnica folosită izolează moleculele de ARN din celulă și le analizează folosind secvențierea de înaltă frecvență. Datele obținute au oferit informații privind expresia genetică a fiecărei celule și funcțiile sale specifice.

Formarea plăcilor de ateroscleroză

Factorii de risc pentru ateroscleroză sunt cbine-cunoscuți și includ dieta bogată în grăsimi, lipsa activității fizice și fumatul. Mai puține se cunosc însă despre mecanismul de producere a bolii.

Condiția debutează deseori cu mici leziuni produse în interiorul vaselor de sânge, acestea ducând la inflamație cronică. Astfel se declanșează depozitarea pe pereții vaselor a grăsimilor și altor constituienți ai sângelui. La locul inflamației sosesc celulele imune, care semnalizează și altor celule să se deplazese în zona lezată. Astfel se produc plăcile aterosclerotice, iar dacă acestea se desprind pot circula în sânge și chiar bloca fluxul sanguin.

Diferite tipuri de celule prezente în vasele cu ateroscleroză

Autorii au identificat două tipuri de macrofage prezente doar în vasele afectate de boală, în speță monocite și celule dendritice - derivate din monocite. Monocitele fac parte din sistemul imunitare și circulă în fluxul sanguin până la țesuturi, unde se transformă în diferite macrofage tisulare specifice.

Potrivit autorilor, datele obținute oferă informații necunoscute până în prezent despre celulele imune din plăcile de ateroscleroză, deschizând oportunitatea studierii amănunțite a celulelor și funcțiilor acestora în timpul formării plăcilor.

Arterioscleroza este un termen generic ce se referă la îngroșarea și rigidizarea țesutului conector și a arterelor, condiție cauzată de ateroscleroză - plăcile depozitate pe interiorul pereților vaselor.


Sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-05-2024 | creare: 24-04-2018 | Vizite: 1408
Bibliografie
New actors identified in atherosclerosis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180405140925.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru sănătatea inimii, luați cu precauție suplimente de calciu!
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni și riscul aterosclerotic?
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum