Gazul natural folosit de aragazele sau cuptoarele obișnuite conțin poluanți potențial cancerigeni

©

Autor:

Gazul natural folosit de aragazele sau cuptoarele obișnuite conțin poluanți potențial cancerigeni
Gazele naturale utilizate pentru alimentarea aragazelor de bucătărie, a încălzitoarelor de apă sau a cuptoarelor conțin diferite substanțe chimice organice volatile care, atunci când se scurg în mediu, sunt toxice pentru organismele umane și pot crește riscul de cancer, potrivit concluziilor unui studiu efectuat în regiunea metropolitană Greater Boston.
În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat care sunt efectele asupra sănătății umane în urma expunerii la poluanții atmosferici prezenți în gazele naturale nearse. Cercetătorii au colectat peste 200 de mostre de gaz natural nearse de la aragaze de bucătărie din 69 de locuințe din regiunea Greater Boston. În probele colectate au fost detectate peste 290 de compuși chimici unici, aproximativ 9% dintre aceștia caracterizați ca fiind poluanți atmosferici periculoși.

Descoperirile au indicat faptul că gazele naturale destinate consumatorilor conțin poluanți atmosferici periculoși diferiți, precum benzen, toluen, etilbenzen, hexan sau xilen. Concentrațiile din fiecare poluant au variat în general în funcție de perioada anului în care au fost colectate și de locația de unde au fost colectate.

„Studiul demonstrează faptul că aparate utilizate frecvent în locuințe, precum aragazul sau cuptorul pe gaz, pot fi surse de substanțe chimice periculoase, care pot predispune la cancer și alte boli grave. Substanțele pot fi găsite, de asemenea, în sistemele de distribuție a gazelor care prezintă scurgeri de gaze”, a declarat co-autorul Jonathan Buonocore, cercetător la Universitatea Harvard Chan.

Cercetătorii recomandă persoanelor fizice să folosească dispozitive de detectare a scurgerilor de gaze montate de către instalatori autorizați și să își instaleze sisteme de ventilație, ca măsuri de atenuarea a riscului pentru sănătate a poluării interioare cu gaze nearse. Deschiderea ferestrelor și utilizarea unei hote de exterior în timpul gătitului sunt alți pași simpli care pot reduce riscul de expunere în interior.

sursa: Science Daily
foto: Harvard T.H. Chan School of Public Health

Data actualizare: 05-07-2022 | creare: 05-07-2022 | Vizite: 390
Bibliografie
Natural gas used in homes contains hazardous air pollutants, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220628083239.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!