Supraponderalitatea sau obezitatea înrăutățesc efectele alcoolului asupra ficatului
©
Autor: Teodorescu Mihai

Condus de Centrul Charles Perkins de la Universitatea din Sydney, studiul a analizat datele medicale de la aproape jumătate de milion de persoane și a constatat că supraponderalitatea sau obezitatea au amplificat considerabil efectele nocive ale alcoolului asupra bolilor hepatice și a mortalității. Constatările au fost publicate în Jurnalul European de Nutriție Clinică.
Cercetătorii s-au bazat pe date obținute dintr-un studiu de cohortă biomedicală desfășurat la scară largă care conține informații biologice aprofundate, comportamentale și de sănătate de la participanții din Regatul Unit. Potrivit cercetătorilor, acesta este unul dintre primele și cele mai mari studii privind adipozitatea crescută (supraponderalitatea sau obezitatea) și nivelul consumului de alcool împreună, în raport cu viitoarele boli hepatice. Informațiile au fost examinate de la peste 450.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, cu detalii medicale și de sănătate colectate pe o perioadă medie de 10,5 ani.
Autorul principal, dr. Elif Inan-Eroglu, cercetător postdoctoral la Centrul Charles Perkins, a declarat că rezultatele sugerează că persoanele care au greutate excesivă ar trebui să fie mai conștiente de riscurile legate de consumul de alcool. Cercetătorii au analizat datele privind participanții clasificați ca supraponderali sau obezi pe baza indicelui lor de masă corporală (IMC) și a circumferinței taliei, a consumului de alcool auto-raportat conform ghidurilor de alcool din Marea Britanie și a incidenței bolilor hepatice și a bolilor hepatice ca fiind cauza morții.
Nivelul de risc a primit un număr numit „raport de pericol”. Cu cât numărul este mai mare decât 1, cu atât este mai mare riscul. Conform rezultatelor, oamenii care au depășit consumul recomandat de alcool din Marea Britanie au avut, în comparație cu cei care au consumat conform ghidurilor, cu aproape 600% șanse mai mari de a fi diagnosticați cu boală hepatică grasă alcoolică (raport de pericol 5,83) și un risc cu aproape 700% mai mare de deces cauzat de boala hepatică grasă alcoolică (raport de pericol 6,94). În cazul persoanelor cu supraponderalitate sau obezitate care au băut mai mult decât recomandă ghidurile, riscul a fost mai mare cu 50% de a dezvolta boli hepatice, comparativ cu participanții la studiu cu o greutate normală care au consumat alcool la același nivel.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 04-06-2021 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 508
Bibliografie
Overweight or obesity worsens liver-damaging effects of alcohol, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210601100701.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Aplicație pentru smartphone pentru a vă schimba personalitatea
- Încurajarea relațiilor romantice sănătoase între adolescenți (rezultatele unui studiu clinic randomizat)
- Cum afectează numărul de copii sănătatea părinților la vârsta a treia?
- Proteinele responsabile de pigmentarea părului și a pielii sunt totodată esențiale în resorbția osoasă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Greutatea si depresia
- Obezitate si hipotiroidism
- Tin de 6 ani dieta, dar fara niciun rezultat
- Cum slabesc 25 de kg?
- Sindromul Klinefelter - sfaturi
- Complexata de felul cum arat
- Hernie ombilicala, pancreatita acuta, obezitate gr. 1, hipercolerostemie
- Greutatea mea un obstacol in relatia noastra
- Dieta in obezitate
- Sfaturi pentru a scapa de supragreutate (obezitate)