Genele săltărețe și procesul inflamator din Alzheimer

©

Autor:

Genele săltărețe și procesul inflamator din Alzheimer

Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate din San Antonio (Texas) au descoperit pentru prima dată că un factor inflamator similar cu cel prezent în timpul infecțiilor virale este crescut în boala Alzheimer și în paralizia supranucleară progresivă, o boală rară a creierului.

 

Proteina tau, care formează depozite toxice în ambele boli, activează niște gene numite de cercetători "gene săltărețe", care se pot muta sau copia în alte locuri în genom, formând astfel RNA dublu-catenar. Acest RNA anormal este văzut de sistemul imunitar asemeni unui virus și astfel declanșează un răspuns  inflamator asemănător celui prezent în infecțiile virale.

 

Identificate inițial în studiile pe șoareci și musculițele de oțet, aceste depozitele de RNA dublu-catenar au fost găsite ulterior și în țesutul cerebral post-mortem de la pacienții cu Alzheimer și paralizie supranucleară progresivă.

 

Cercetătorii speră că aceste descoperiri vor oferi noi înțelegeri asupra rolului astrocitelor în controlul elementelor transpozabile și vor deschide noi căi pentru înțelegerea biologiei astrocitelor și a rolului lor în boala Alzheimer.

 

Identificarea acestui răspuns inflamator se alătură celorlalte studii ce prezintă tot mai multe dovezi că inflamația joacă un rol în dezvoltarea bolii Alzheimer și că tratamentele antiinflamatoare pot avea un efect pozitiv asupra simptomelor bolii.

 

 


Data actualizare: 09-01-2023 | creare: 09-01-2023 | Vizite: 324
Bibliografie
Pathogenic tau–induced transposable element–derived dsRNA drives neuroinflammation
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abq5423
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer - cel mai timpuriu indiciu al afecțiunii identificat
  • Stadiul studiilor clinice ce vizează medicamentele împotriva bolii Alzheimer
  • Nou studiu privind eficiența antrenamentelor cerebrale în reducerea demenței
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum